Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 12-11-2024, Vergadering Raad 12-11-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Joyce Langenacker - Voorzitter
  • Freerk André de la Porte - D66
  • Wouter Catsburg - Wethouder
  • Gerard van Vliet - GroenLinks
  • Timo Bakrin - VVD
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Tijmen Visser - Seyst.nu

Zeist zet koers naar groenere toekomst met nieuwe beheerplannen


De gemeenteraad van Zeist heeft ingestemd met vier ambitieuze beheerplannen die de komende jaren de openbare ruimte van de gemeente zullen transformeren. De plannen, die betrekking hebben op wegen, groen, landschappelijk groen en speelruimtes, zijn ontworpen om duurzaamheid, veiligheid en biodiversiteit te bevorderen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Zeist werd het voorstel voor de nieuwe beheerplannen besproken. De plannen omvatten het Wegbeheerplan 2025-2029, het Groenbeheerplan 2025-2028, het Beheerplan landschappelijk groen en het Speelruimteplan 2024. Deze plannen zijn bedoeld om de infrastructuur en het groen in de gemeente te verbeteren en te onderhouden, met een sterke focus op duurzaamheid en klimaatadaptatie.

Wegen en groen in de schijnwerpers

Het Wegenbeheerplan richt zich op de vervanging van verouderde woonstraten en het verbeteren van de veiligheid. "Veel straten zijn aan vervanging toe," aldus een gemeenteraadslid. Het Groenbeheerplan legt de nadruk op het behoud van grote bomen en het omvormen van zinloze verharding naar groen, wat de biodiversiteit ten goede komt.

Participatie en toegankelijkheid

Tijdens het debat benadrukte D66-raadslid André de la Porte het belang van toegankelijkheid van informatie voor de inwoners van Zeist. "We willen dat de agenda voor onderhoud van groen en straten toegankelijk is voor onze inwoners," zei De la Porte. Het college van burgemeester en wethouders stemde in met deze motie, hoewel wethouder Catsburg opmerkte dat niet alle onderhoudsactiviteiten even planbaar zijn.

Financiële overwegingen en steun

De financiële impact van de plannen is aanzienlijk, met een structureel tekort dat in de begroting 2025-2028 moet worden opgenomen. Toch was er brede steun voor de plannen. "Het zijn enorme plannen die veel omvatten voor de mooie openbare ruimte van Zeist," aldus een VVD-raadslid, die ook de ambtelijke dienst complimenteerde voor hun werk.

Toekomstgericht en duurzaam

De beheerplannen zijn opgesteld met input van diverse stakeholders en externe bureaus, en er is veel aandacht besteed aan participatie en een integrale aanpak. GroenLinks prees de plannen voor hun focus op duurzaamheid en klimaatadaptatie. "Centrale thema's zijn duurzaamheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit," aldus een GroenLinks-raadslid.

Met de unanieme goedkeuring van de gemeenteraad zet Zeist een belangrijke stap richting een groenere en duurzamere toekomst. De uitvoering van de plannen zal de komende jaren nauwlettend worden gevolgd, met als doel de leefbaarheid en het milieu in de gemeente te verbeteren.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de goedkeuring van vier beheerplannen voor de gemeente Zeist: het Wegbeheerplan 2025-2029, het Groenbeheerplan 2025-2028, het Beheerplan landschappelijk groen en het Speelruimteplan 2024. Deze plannen beschrijven hoe de gemeente de komende vijf jaar de kapitaalgoederen zoals wegen, groen, bomen, landschappelijke beplanting en speelruimtes zal beheren en onderhouden. De beheerplannen zijn opgesteld om de huidige beleidskeuzes, wet- en regelgeving te volgen en de staat van onderhoud en de gerelateerde kosten inzichtelijk te maken.

De belangrijkste punten uit de beheerplannen zijn:

  • Wegenbeheerplan: Veel woonstraten zijn aan vervanging toe vanwege verouderd materiaal en boomwortelschade. Er wordt ingezet op kwaliteitsverbetering en veiligheid totdat volledige vervanging mogelijk is.
  • Groenbeheerplan: Er wordt een vervangingsbudget voor groen opgenomen en ingezet op het behoud van grote bomen vanwege hun voordelen voor het milieu. Ook wordt zinloze verharding omgevormd tot groen en wordt biodiversiteit vergroot.
  • Beheerplan landschappelijk groen: Kleine bosschages worden planmatig onderhouden om biodiversiteit en toegankelijkheid te verbeteren.
  • Speelruimteplan: Het plan is geactualiseerd om te voldoen aan de huidige behoeften en omvat maatregelen voor uitbreiding en verbetering van speelruimtes, inclusief sportvoorzieningen en groen.

De financiële gevolgen van deze plannen zijn significant, met een structureel tekort dat in de begroting 2025-2028 moet worden opgenomen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de plannen en de budgettaire consequenties te verwerken in de begroting. De plannen zijn opgesteld met input van diverse stakeholders en externe bureaus, en er is veel aandacht besteed aan participatie en integrale aanpak.

Documenten