- David Tompot - SP
- Angèle Welting - D66
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Alexander Pieters - VVD
- Vincent van Voorden - CDA
- Gerard van Vliet - GroenLinks
Gemeenteraad Zeist zet stap naar efficiëntere besluitvorming met delegatie Omgevingsplan
In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Zeist besloten om bevoegdheden met betrekking tot het Omgevingsplan te delegeren aan het college van Burgemeester en Wethouders. Ondanks een amendement van de SP om de bevoegdheid voor het voorbereidingsbesluit bij de raad te houden, werd het voorstel van het college aangenomen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft in een recente zitting een belangrijke stap gezet richting een efficiëntere besluitvorming. Het voorstel, ingediend door portefeuillehouder Angèle Welting en opgesteld door Hans Nienhuis, om bevoegdheden met betrekking tot het Omgevingsplan te delegeren aan het college, is na een intensief debat aangenomen.De SP diende een amendement in om de bevoegdheid voor het voorbereidingsbesluit bij de raad te houden. "Het gaat immers om een bestemmingsplanwijziging," betoogde SP-raadslid Tom Potz. "En dan lijkt me dat ook democratisch als je ook de bevoegdheid gewoon bij de raad laat en niet bij het college."
Echter, het college, vertegenwoordigd door mevrouw Welting, benadrukte de voordelen van de delegatie. "We gaan prudent met zo'n instrument om," verzekerde Welting. "Het is niet zo dat de raad helemaal buitenspel wordt gezet. Het is vooral dat we het risico willen minimaliseren dat er tussen besluitvorming college en raad een risico kan voordoen dat er toch plannen doorheen slippen."
D66-raadslid André de La Porte gaf aan dat, hoewel hij aanvankelijk twijfels had, hij het voorstel van het college steunt. "Het risico dat als het een keer misgaat hoe klein dan ook heeft grote gevolgen," verklaarde hij.
De VVD en het CDA sloten zich aan bij de argumentatie van het college, waarbij VVD-raadslid Pieters opmerkte: "Het wordt gewoon anders en het moet ook anders. Juist om zaken eenvoudiger en sneller en behapbaarder te houden."
Ondanks steun voor het amendement vanuit GroenLinks en nieuw democratisch Zeist, werd het amendement verworpen met 17 tegen 15 stemmen. Het voorstel voor delegatie werd vervolgens aangenomen met een ruime meerderheid van 25 voor en 7 tegen.
Deze beslissing markeert een nieuwe fase in de lokale besluitvorming van Zeist, waarbij het college nu meer armslag krijgt om kleinere en technische aanpassingen aan het Omgevingsplan te maken, terwijl de gemeenteraad zich kan richten op grotere beleidsbesluiten. Een jaarlijkse rapportage en een evaluatie na een jaar zullen de effecten van deze nieuwe werkwijze in kaart brengen.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Het raadsvoorstel, opgesteld door Hans Nienhuis en ingediend door portefeuillehouder Angèle Welting, betreft de delegatie van bevoegdheden met betrekking tot het Omgevingsplan aan het college van Burgemeester en wethouders. Het doel is om de gemeenteraad te laten focussen op lokale beleidsinhoudelijke wijzigingen, terwijl het college kleinere aanpassingen of aanpassingen die voortvloeien uit eerder genomen besluiten kan afhandelen. Dit voorstel sluit aan bij de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt en waarbij de gemeenteraad verantwoordelijk is voor het vaststellen van het Omgevingsplan.
Het voorstel omvat twee beslispunten:
- Delegatie van de bevoegdheid om het Omgevingsplan te wijzigen aan het college voor specifieke gevallen zoals vermeld in een bijgevoegde tabel.
- Delegatie van de bevoegdheid om een voorbereidingsbesluit te nemen aan het college, wat het mogelijk maakt om snel te handelen bij ongewenste ontwikkelingen.
De voordelen van deze delegatie zijn een efficiëntere besluitvorming, snellere aanpassing van het Omgevingsplan, en een betere focus van de gemeenteraad op grotere beleidsbesluiten. Delegatie leidt tot een evenwichtige rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college. Het college zal jaarlijks rapporteren over de wijzigingen en na een jaar zal een evaluatie plaatsvinden. Juridisch is de delegatie geregeld in de Omgevingswet en tegen de besluiten staan geen rechtsmiddelen open.
Het raadsbesluit, genomen op 26 maart 2024, bekrachtigt de delegatie van deze bevoegdheden aan het college.