- Koos Janssen - Burgemeester
- Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP
- David Tompot - SP
- Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist
- Wilma Breddels - PvdA
- Angèle Welting - D66
Zeist zet in op jeugd en onderwijs met nieuwe Agenda 2023-2027
De gemeente Zeist heeft de nieuwe Agenda Jeugd & Onderwijs (AJO) 2023-2027 unaniem vastgesteld. Deze agenda, ontwikkeld in samenwerking met 33 partners, richt zich op het vergroten van ontwikkelingskansen en het creëren van een positief pedagogisch klimaat voor de jeugd.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST – De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven voor de Agenda Jeugd & Onderwijs 2023-2027, een ambitieus plan om de ontwikkelingskansen van jongeren te verbeteren en een positief pedagogisch klimaat te bevorderen. De AJO, die tot stand kwam na intensieve samenwerking met onderwijs-, zorg- en welzijnspartners, legt de focus op vier geselecteerde projecten voor het schooljaar 2023-2024, waaronder het nieuwe project 'Mentaal welzijn jeugd'.Tijdens de levendige raadsvergadering van 5 september 2023 kwamen diverse raadsleden aan het woord. Annet Ploeg van ChristenUnie-SGP uitte haar zorgen over de toenemende criminaliteit en de ronselpraktijken onder jongeren voor drugsactiviteiten. "We lezen wel over mediawijsheid en seksuele weerbaarheid, maar hoe staat het met de weerbaarheid tegen drugsactiviteiten?" vroeg ze aan de wethouder.
Esther Kant van het CDA zwaaide af, waarna de heer Tompot van de Socialistische Partij het woord nam. Hij benadrukte het belang van goede ventilatie op scholen en vroeg zich af welke plek dit thema inneemt binnen de agenda. "Een slechte ventilatie heeft niet alleen een negatieve invloed op de gezondheid, maar ook op de leerprestaties," stelde Tompot.
Petra Bakels van Nieuw Democratisch Zeist prees de agenda als "ambitieus, maar mooi en gedegen" en stelde voor om ouders bij enkele sessies uit te nodigen om hen handvatten te bieden voor thuis. "Hoe meer jongeren beseffen dat het leven ook teleurstellingen en tegenslagen kent en hoe ze daarmee om kunnen gaan, hoe groter de veerkracht in het volwassen leven," zei Bakels.
Wilma Breddels van de Partij van de Arbeid wees op de financiële aspecten van onderwijs en inclusie. "We moeten met een aantal dingen nog wel heel hard aan de slag," merkte Breddels op, verwijzend naar de integratie van speciaal onderwijs in het reguliere onderwijs.
Wethouder Angèle Wilting reageerde op de vragen en suggesties van de raadsleden. "Deze agenda komt niet alleen uit de koker van de gemeente, maar is echt in samenspraak met alle partners tot stand gekomen," benadrukte Wilting. Ze erkende dat criminaliteit en drugsactiviteiten niet expliciet in de agenda staan, maar verzekerde dat deze thema's wel degelijk aandacht krijgen. Over ventilatie zei ze dat dit geen onderdeel is van de AJO, maar dat er wel gesprekken zijn met schoolbesturen over huisvestingsplannen en ventilatienormen.
Met een unanieme instemming van de raad is de weg vrijgemaakt voor de uitvoering van de AJO, die ondersteund wordt door een jaarlijks budget van € 50.000 en na één en twee jaar geëvalueerd zal worden. De toekomst van de jeugd in Zeist ziet er met deze nieuwe agenda hoopvol uit.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Agenda Jeugd & Onderwijs (AJO) 2023-2027 voor de gemeente Zeist, met als doel de ontwikkelingskansen van de jeugd te vergroten en een positief pedagogisch klimaat te creëren. Dit is mede ingegeven door de toegenomen druk op het mentale welbevinden van kinderen en jongeren en de stijging in het beroep op jeugdhulp, deels als gevolg van de pandemie. De AJO is opgesteld in samenwerking met partners uit kinderopvang, onderwijs en zorg- en welzijn en bevat een gezamenlijke visie en ambities voor de komende vier schooljaren. De uitvoering zal plaatsvinden aan de hand van een vijfsporenaanpak en een nieuwe samenwerkings- en overlegstructuur. De raad heeft unaniem besloten de AJO vast te stellen.
De AJO is het resultaat van drie bestuurlijke sessies en is een samenwerkingsagenda van 33 partners. Het bevat 27 samenwerkingsthema’s en prioriteert projecten voor het komende schooljaar. Voor 2023-2024 zijn vier projecten geselecteerd, waaronder het nieuwe project 'Mentaal welzijn jeugd'. De AJO wordt ondersteund door een budget van € 50.000 per jaar en zal worden geëvalueerd na één en twee jaar. De communicatie over de AJO zal zich richten op specifieke acties en projecten. Het raadsbesluit is genomen in de openbare raadsvergadering van 5 september 2023.