Bianca Osinga-Tamming - Onafhankelijk raadslid B. Osinga-Tamming
Joyce Langenacker - Voorzitter
Angèle Welting - Wethouder
Martine Folkersma - GroenLinks
Vincent van Voorden - CDA
David Tompot - SP
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
Timo Bakrin - VVD
Bianca Osinga-Tamming - Onafhankelijk raadslid B. Osinga-Tamming
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Wel, als u het goed vindt, ga ik eerst een reactie van het college vragen, dan mag u in de volgende termijn nog reageren en ook op elkaar. Mevrouw Wilting. Ja, dank u wel, voorzitter.
Ja, dank u wel, voorzitter. Nou, deze motie sluit eigenlijk aan bij ook een landelijke ontwikkeling die we zien, hè? Daar is in november ook in de Tweede Kamer een motie aangenomen die over dit onderwerp gaat, waarin die oproept om de regering op te roepen de gemeenten te stimuleren een Raad van Woningzoekenden op te richten. In de regio Utrecht is hier deels ook al invulling aan gegeven met een platform woningzoekers. Dus in die zin staan we als college wel positief tegenover deze motie. Daarbij vinden we het wel belangrijk. Het is een oproep nu vanuit de Raad richting het college dat hier ook wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid ligt voor Raad en college om alle belangen af te wegen en te zorgen dat in de besluitvorming alle stemmen gehoord worden. Dus ja, het is een oproep aan het college om te onderzoeken hoe wij dit een rol kunnen geven of een plek kunnen geven in het handvat participatie voor initiatiefnemers. Maar we zien het ook als een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de Raad. Daarmee willen we eigenlijk ook zeggen, nou hè, pak ook zelf uw rol als Raad om te zorgen dat u alle stemmen hoort. En als onderdeel van de uitvoering van deze motie zouden we dan ook willen voorstellen aan de Raad om, voordat we de vraagstelling helemaal scherp hebben, ook een verdiepend gesprek te hebben met Raad en College. Hoe wij op dit onderwerp dat dan voor ons zien, want het riep in het college ook nog wel de vraag op, ja, wat doen we dan als een initiatiefnemer dat bijvoorbeeld niet of onvoldoende heeft gedaan, gaat het initiatief dan niet door of kan er dan niet overgegaan worden tot besluitvorming, hè? We zitten eigenlijk ook best wel aan de start van de Omgevingswet waarin participatie expliciet een plek krijgt, maar de vorm en hoe dat moet, dat is ook iets waar we met elkaar nog in aan het ontwikkelen en aan het leren zijn. Dus nou, ik denk dat het belangrijk is. Ja, we kunnen deze motie zeker steunen. Het is ook een breed onderwerp, wat ook bij ons als college leeft. Maar nou, medeverantwoordelijkheid ook van de Raad. En als onderdeel van het proces ook een dialoog over hoe we dit handen en voeten geven. Tot zover de reactie, dank.
Doen we dan als een initiatiefnemer dat bijvoorbeeld niet of onvoldoende heeft gedaan, gaat het initiatief dan niet door of kan er dan niet overgegaan worden tot besluitvorming, hè? We zitten eigenlijk ook best wel aan de start van de Omgevingswet waarin participatie expliciet een plek krijgt. Maar de vorm en hoe dat moet, dat is ook iets waar we met elkaar nog in aan het ontwikkelen en aan het leren zijn. Dus nou, ik denk dat het belangrijk is. Ja, we kunnen deze motie zeker steunen. Het is ook een breed onderwerp, wat ook bij ons als college leeft. Maar nou medeverantwoordelijkheid ook van de Raad. En als onderdeel van het proces ook een dialoog over hoe we dit handen en voeten geven. Tot
Dan geef ik eerst nog even het woord aan het CDA, de heer Van Voorden. Dank voor de beantwoording aan het college. Wat mij betreft terechte opmerkingen en die ondersteun ik ook van harte en wat mij betreft zien we uit naar dat verdiepende gesprek en wat mij betreft mag dat op zo'n kort mogelijke termijn. Dank u wel. Dan kijk ik even rond. Ik zag de heer Bactrim. Oh, u wilt alleen een stemverklaring. Zijn er nog anderen die of naar het college of naar de indieners iets willen doen? De heer Tompot van de SP. Ja, dank u wel, voorzitter. Ja, deze motie, ik heb eigenlijk toch wel even een vraag aan het college. Begrijpt het college dat deze motie uitvoerbaar is? En laat ik zeggen dat de SP ook wel natuurlijk voorstander is van in ieder geval de gedachte achter deze motie. Maar mijn vraag is eigenlijk: we gaan straks ook als gemeente een participatieverordening daaraan werken en de vraag is van ja, als we dat gaan doen, is dit niet iets wat daar ook juist in thuishoort? In een participatieverordening, want ik heb nu een beetje het idee dat dit dan misschien apart komt te staan, dat er later dan misschien minder aandacht aan wordt besteed. Dus het zou eigenlijk mooi zijn als we dit doen, omdat we het dan ook in de participatieverordening laten terugkomen. Dank u wel. We gaan eerst nog even kijken of er nog andere vragen zijn. De heer Bredius. Ja, dank u wel, voorzitter. Ja, participatie. Hoe meer participatie, hoe beter het is, vinden wij nog steeds. Daarom zijn we ook mede-indiener. Namens het college wordt aangevoerd dat er een platform bestaat. Dat platform is er inderdaad. Dat is in november gelanceerd en daar zijn al woningzoekenden die actief meedenken en meepraten. Dat is door de Woonbond gelanceerd voor alle duidelijkheid en het is dus een suggestie in het kader van dit onderzoek aan het college, waar het college ook vraagt om mee te denken, nu onmiddellijk al om te zeggen van nou, neem contact op met de Woonbond, die dus een maand ervaring heeft met woningzoekenden. Het is om twee redenen belangrijk, deze motie. Niet alleen worden de groepen participanten uitgebreid met deze groep en die is nieuw inderdaad, dus we zullen daar ervaring over moeten opdoen, maar ook de vorm kan dus verrassend nieuw zijn. En nou ja, Nieuw Democratisch Zeist doet dus de suggestie om met de Woonbond mee te denken, waar dat dus in november gelanceerd is. Dank u wel, voorzitter. Andere vragen of opmerkingen? Zal ik dan... Wilde u? Oké, nee, gaat uw gang. Ja.
De heer Van Voorden. Dank voor de beantwoording aan het college. Wat mij betreft terechte opmerkingen en die ondersteun ik ook van harte. Wat mij betreft zien we uit naar dat verdiepende gesprek en mag dat wat mij betreft op zo'n kort mogelijke termijn. Dank.
U wel dan geef even, kijk ik rond. Ik zag de heer Baaten, of wilt u? Oh u wilt alleen een stemverklaring. Zijn er nog anderen die of naar het college of naar de indieners iets willen doen? De heer Tompot van de SP.
Ja dank u wel, voorzitter. Ja, deze motie, ik heb eigenlijk toch wel even een vraag aan het college. Begrijpt het college dat deze motie uitvoerbaar is? En laat ik zeggen dat de SP ook wel natuurlijk voorstander is van in ieder geval de gedachte achter deze motie. Maar mijn vraag is eigenlijk: we gaan straks ook als gemeente een participatieverordening daaraan werken en de vraag is van ja, als we dat gaan doen, is dit niet iets wat daar ook juist in thuishoort? In een participatieverordening? Want ik heb nu een beetje het idee dat dit dan misschien apart komt te staan en dat er later dan misschien weer minder aandacht aan wordt besteed. Dus het zou eigenlijk mooi zijn als we dit doen, dat we het dan ook in de participatieverordening laten terugkomen. Dank u wel.
Vragen zijn er. De heer Bredius, ja, dank u wel. Voorzitter, ja, participatie. Hoe meer participatie, hoe beter het is, vinden wij nog steeds. Daarom zijn we ook mede-indiener. Namens het college wordt aangevoerd dat er een platform bestaat. Dat platform is er inderdaad. Dat is in november gelanceerd en daar zijn al woningzoekenden die actief meedenken en meepraten. Dat is door de Woonbond gelanceerd voor alle duidelijkheid en het is dus een suggestie in het kader van dit onderzoek aan het college. Waar het college ook vraagt om mee te denken, nu onmiddellijk al om te zeggen van nou, neem contact op met de Woonbond, die dus een maand ervaring heeft met woningzoekenden. Het is om twee redenen belangrijk deze motie. Niet alleen worden de groepen participanten uitgebreid met deze groep en die is nieuw inderdaad, dus we zullen daar ervaring over moeten opdoen, maar ook de vorm kan dus verrassend nieuw zijn. En nou ja, Nieuw Democratisch Zeist doet dus de suggestie om met de Woonbond mee te denken waar dat dus in november gelanceerd is. Dank u wel, voorzitter.
Op het laatste punt van de fractie van D66 kan meneer Bredius geruststellen dat daar op dit moment al contacten met de Woonbond zijn, met name gericht op het platform. Want we hebben die ontwikkelingen natuurlijk ook in de gaten gehouden ten aanzien van het punt dat de SP aanbrengt, maar vult u gerust aan, voorzitter. In de participatieverordening kunnen de zaken terugkomen die juridisch vast te leggen zijn dus. En dat punt is dus hè? De verordening is eigenlijk een juridisch instrument waarin je vastlegt wat je wel en niet als gemeente verplicht wilt stellen en wat je regels zijn rondom participatie. Het is wel even belangrijk om te kijken dat wij nog moeten uitzoeken of dit punt ook juridisch afdwingbaar is, want een van de elementen van de Omgevingswet is dat participatie aan zich wel een indieningsvereiste is, maar dat de vorm en de manier waarop dat gebeurt niet juridisch afdwingbaar is. En daarom is het wel belangrijk om te kijken. Ja, het kan een plek krijgen in het handvat hè. Het is ook dan een handvat, het is geen, hè dat ook. Dat is niet juridisch een soort afdwingbaar iets, maar het is wel een handvat dat een toetsingsrecht, ja, element geeft om te kijken of dat goed gebeurd is. Of dit ook daadwerkelijk zo juridisch in de verordening komt, is volgens mij onderdeel van het uitzoeken wat we te doen hebben, maar ik kijk even naar de voorzitter bij.
Ja dank u wel voorzitter, voorlopig is dit moment wel voldoende. Ik denk dat dat inderdaad nog een aandachtspunt zal zijn, maar in ieder geval vertrouw ik erop dat er wel serieus naar gekeken wordt. Dank u wel, dank.
Wij gaan naar de stemming, ja, maar dan krijgt u de mogelijkheid voor de stemverklaringen. Hierop reageren wat er niet wordt gezegd, dacht ik, dan was ik eventjes op het verkeerde been gezet. Gaat uw gang. Want
Hierop reageren wat er niet wordt gezegd, dacht ik, dan was ik eventjes op het verkeerde been gezet, gaat uw gang. Want ja, wij horen nu de Woonbond genoemd worden en de Woonbond is natuurlijk een partij, maar voor de VVD is het van belang dat nadrukkelijk alle woningzoekenden een plek krijgen, hè? Dus dat ook het college niet alleen de nauwe benadering van de Woonbond neemt, maar ook kijkt naar bijvoorbeeld aankoopmakelaars of Vereniging Eigen Huis, mensen die dus ook op de vrije sector een woning zoeken, want ook met name die ruimtelijke opgave zien we nooit aan tafel waar de mensen in het sociale domein wat meer georganiseerd zijn. Ik snap ook dat het lastig is. Dus wij denken graag mee, dus de handreiking die het college net gaf van "We gaan samen met de Raad kijken hoe we dit kunnen doen," die neem ik ook graag aan. Ik denk
Denk dat dit alleen maar inderdaad ook bevestigt, hè dat het goed is om er met elkaar nog eens even goed naar te kijken dat u in de breedte wil kijken hoe u deze motie wil uitvoeren, samen met het college. Goed, dan gaan wij nu wel naar de stemverklaringen toe, voor wie daar behoefte aan heeft. En dan begin ik met de heer Wassink van de ChristenUnie-SGP.
Ja dank u wel, voorzitter. Wij zijn medeondertekenaar van deze motie omdat we dat wat daarin opgeroepen wordt zeker onderschrijven. Maar ik wil ook echt niet voorbijgaan aan de verantwoordelijkheid die we als gemeenteraad hebben. En ik heb even in de agenda gekeken. 16 januari hebben wij een rondetafelgesprek over het principebesluit voor PGM. Dus dat is een gouden kans om de woorden van vanavond ook om te zetten in daden. Dus ik roep iedereen die deze motie steunt ook op om lef te hebben en dan in het principebesluit of de kaders zodra ze langskomen ook daadwerkelijk boter bij de vis te geven.
Ja dank u wel, voorzitter. De VVD heeft deze motie mede ingediend. Dit is voor de VVD ook een heel belangrijk punt. We hebben het ook niet voor niets opgebracht in de algemene beschouwingen, hè? We zien nu de afgelopen tijd heel vaak dat met name de tegenstem zich weet te organiseren tegen een voorstel, terwijl we ook weten dat er heel veel mensen zitten te wachten op een woning. De crisis wordt steeds groter, dus de VVD-fractie steunt deze motie dan ook volhartig.
Democratisch Zeist ja stemverklaring in die zin uiteraard stemmen wij in met deze motie. Wij kijken dan vooral naar het dictum hè? U kent ons dus niet zozeer naar de considerans, want daar zit in wat ons aan het twijfelen bracht. In ieder geval staat dat er een ambitie is om 4000 woningen te bouwen. Dat is niet onze ambitie voor alle duidelijkheid. Er staat ook een ambitie dus van één van de mogelijke indieners. Maar deze kanttekening wil nieuw Democratisch Zeist bij deze considerans en uitdrukkelijk niet bij dictum maken.
GroenLinks gaat. Ja, ik lees even de stemverklaring voor van Bas van der Schild. Die had hem niet uitgewerkt in braille, dus ik lees hem nu voor. Ja, is dat goed? Zoals ook in het verkiezingsprogramma van GroenLinks en in het coalitieakkoord is opgenomen, vindt GroenLinks het buitengewoon belangrijk dat er meer woningen komen voor starters. Een betaalbare woning is een basisbehoefte. Die moet er voor iedereen zijn. Iedereen is inmiddels wel doordrongen van de wooncrisis. We hebben te weinig betaalbare huizen, ongeacht of het nu koop of huur of sociale huur is. En daar zijn vooral starters de dupe van. Een zorgelijke ontwikkeling is echter dat bij de participatie van nieuwbouwprojecten er eigenlijk alleen aandacht is voor een klein deel van de stakeholders, de omwonenden. Daarmee is het evenwicht zoek in het participatieproces. We moeten actief aan de slag om die balans er weer in te krijgen. Daarbij wil ik expliciet benoemen dat het ook gaat om mensen die nog niet in Zeist wonen, maar hier wel graag willen wonen. We moeten dus zorgen dat de stemmen van woningzoekenden binnen en van buiten Zeist gehoord worden. GroenLinks stemt in met de motie. Dank.
Oostinga, dank u wel, voorzitter. Ik zal ook voor deze motie stemmen, alhoewel die van mij wel iets breder had gemogen, want ik lees er vooral in dat er oog is voor Zeistenaren met een verhuiswens, maar er zijn ook genoeg mensen die nu nog niet in Zeist wonen, maar dat wel graag zouden willen. Dus wat mij betreft zou die wat breder mogen op dat vlak.
Dan kan ik concluderen dat u allemaal met deze motie instemt. Is dat het geval? Ja hè, ja nou dan. Daarmee is deze motie met volledige steun van de Raad aangenomen. En dan gaan wij naar de laatste motie.