Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
U weet dat wij daar ook al een vergadering aan gewijd hebben, noem ik het maar even. Dat was de vergadering van november. We hebben toen ook een amendement en een motie ingediend en besproken en alle stukken zijn doorgeschoven naar deze Raad. Dus ik begin ook even om u te vragen of er nog behoefte is aan een behandeling of dat wij al naar de besluitvorming toe kunnen op dit punt. Ik zie twee vingers, ik begin even met Alexander Pieterse. Dankjewel, voorzitter. Wij...
Ja Pieterse. Dankjewel, voorzitter. Wij hebben de motie vorige maand ingediend met het doel een aantal dingen duidelijk te krijgen rondom dit voorstel. Hij is toen behandeld. We hebben ook de reactie van de wethouder ontvangen en daar zaten, buiten dat het uitvoerbaar was, best wel wat kanttekeningen bij. Om meer richting te geven hebben wij vragen gesteld die zijn beantwoord, hebben we vervolgens vervolgvragen opgesteld. Die zijn in de behandeling van vorige week behandeld en wat ons betreft is dat daarmee voldoende en daarmee kan de motie komen te vervallen.
Ja, dank u voorzitter, ja, inmiddels is het er wel. Hier gaat het zeg. Maar ook om het amendement. Inmiddels zijn we een maand verder. Misschien is het goed om nog kort even aan te geven wat het doel is van het amendement en misschien nog de reactie van het college. Omdat die beraadslagingen eigenlijk nog niet afgerond waren, ook de vorige vergadering.
Ik ook, maar ik wil u wel echt even vragen om het te beperken, want we hebben daarvoor. We hebben natuurlijk een maand geleden hier ook uitgebreid bij stilgestaan, dus ik geef u nog even de gelegenheid om een korte toelichting te doen. Dank u, voorzitter.
Dank u, voorzitter. Het amendement beoogt dat de Zeister bossen bij de omzetting naar het omgevingsplan als één geheel worden behandeld. Nu in het raadsvoorstel zouden ze in twee delen worden behandeld. Dan bestaat het risico dat er verschillende regels zouden kunnen gaan gelden voor het ene deel en het andere deel van het Zeisterbos. En dat is eigenlijk de kern waarom we het belangrijk vinden, gezien de waarde van het Zeisterbos, om dit als één deelgebied te behandelen. En ja, dit is gewoon uitvoerbaar. Nou goed, dat is het eigenlijk, ja.
Oké, dan vind ik dat u dat heel, heel zorgvuldig en kort heeft gedaan. Ik geef het woord aan mevrouw Belting namens het college om dat ook nog even kort te doen.
Namens het college om dat ook nog even kort te doen. Nou, korte toelichting: het amendement lijkt een beeld te schetsen alsof de Zeister bossen, nou ja, niet helemaal voldoende beschermd zouden worden met deze aanpak en dat beeld herkennen we niet. We kiezen als college voor een aanpak die behapbaar is en dat betekent dat het deel van het bos dat bij Austerlitz wordt betrokken en een ander deel bij Hoge Dennen en Lyceumkwartier, dat we dat doen vanuit het oogpunt van participatie. Het risico dat er twee verschillende regimes zouden ontstaan voor de bossen, ja, die achten wij echt heel klein. Dus de bossen hebben nu een set van regels voor het hele bos en het is eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat we die regels op inhoud wezenlijk gaan wijzigen. Het gaat hier eigenlijk om het aanpassen van dezelfde regels van de oude bestemmingsplansystematiek naar de nieuwe omgevingsplansystematiek, dus we verhuizen dat eigenlijk van het ene naar het andere en na het vaststellen van het omgevingsplan voor het gebied Austerlitz en dat deel van de bossen gelden eigenlijk dezelfde regels als voor de rest van het bos. Mocht er nou uit de participatie met de inwoners van Austerlitz toch iets komen, dan bent u altijd nog als gemeenteraad zelf aan zet om te beoordelen of je daar wel of niet een wijziging op wil aanbrengen en nogmaals, die kans achten wij heel klein. Zeker omdat het grootste gedeelte van de Zeister bossen ook gewoon onder het N-gebied vallen en daar allerlei ook provinciale regels zijn. Dus kortom, het amendement zou theoretisch uitgevoerd kunnen worden als de raad het wenst, maar als college hebben wij nog steeds de voorkeur voor de aanpak zoals die nu verwoord is in de transitiestrategie vanuit het oogpunt van participatie met de inwoners. Tot zover, voorzitter.
Ja dank u voorzitter en dank College voor deze toelichting. De participatie zeg maar ook als je wanneer je het Zeisterbos zou opsplitsen. Zouden we nog steeds, dan zou het nog steeds zo kunnen zijn dat er mensen vanuit Lyceumkwartier en vanuit de Hoge Dennen in gaan spreken bij het onderdeel Oud Zeist en dat deel van de Zeisterbossen. We zien dus eigenlijk niet zo'n voordeel om het op te splitsen in twee delen. Bovendien valt het Zeisterbos op dit moment onder een bestemmingsplan en als u die omzetting zoveel mogelijk neutraal wil doen, dan kan het ook heel goed in één keer. En dat zou dan ook gemakkelijker moeten zijn dan wanneer je het in twee keer gaat behandelen. Dus ja, we zien en u geeft aan op zich dat het niet de doelstelling is om het regime van het ene deel en het andere deel van het Zeisterbos te wijzigen. En dat waarderen wij, dat vinden we ook belangrijk. Alleen is dat niet helemaal uit te sluiten. Er kunnen altijd andere regels ontstaan, dus het heeft toch een belang om het gezamenlijk te behandelen. Dus vandaar dat we dit amendement belangrijk vinden.
U wel. Volgens mij heeft u daarmee uw argumenten uitgewisseld en stel ik voor om over te gaan tot stemming. En dat betekent dat wij beginnen met het amendement. Het amendement heet wijziging gebieden. Nou ja, transitie, strategie omgevingsplan. Ja, u mag een stemverklaring doen. Ik ga nog niet. Ik weet niet, ik hoor, ik hoor iemand iets zeggen. Maar oh, meneer Visser. Nee, nee, nee, ik vertel nu alleen nog even wat er voorligt, namelijk het amendement en ik vraag inderdaad nu of er partijen zijn die daarover een stemverklaring willen afgeven en dat wilt u mevrouw of meneer Fiscali gaat uw gang. Ja, ben ik dan de enige? Nee hoor, ik zie nog andere vingers ook, maar al was u de enige dan heeft u dat recht. Gaat uw gang. Ik
Of meneer Fiscali, gaat uw gang. Ja, ben ik dan de enige? Nee hoor, ik zie nog andere vingers ook, maar al was u de enige, dan heeft u dat recht. Gaat uw gang. Ik vind het een heel passend amendement. De Zeister bossen zijn een geheel en dat moet ook straks in het kader van het totale omgevingsplan voor de gemeente een geheel blijven. Ik begreep niet waarom gekozen is voor het verdelen in een paar stukjes en die kleine stukjes dan betrekken bij de zaken die dan genoemd zijn. Er is geen reden om op die manier te splitsen en ik denk dat het voor de Zeistenaren, met name voor de mensen in Austerlitz, het meest duidelijk is als er een deelgebied Zeister bossen is, zonder dat daar deeltjes vanaf gescheiden worden die bij andere wijken, waar de mensen in Austerlitz ook veel minder feeling bij hebben, worden betrokken. De de
Zijn aangedragen. Die onderschrijf ik volledig en ja, ik ga ervan uit dat de hele Raad eigenlijk met GroenLinks en de SP van mening is dat we deze splitsing niet moeten gaan toepassen, want die kan in theorie tot allerlei vervelende ontsporingen leiden. Doordat er via de participatie verschillende meningen ontstaan. En dan kan er wel gezegd worden.
Ja, dat kunnen we wel niet rechtbreien, maar dat kun je ook voorkomen. Punt. En mag ik concluderen dat u dus voor dit amendement stemt? Had ik dat nog niet gezegd? Sorry, nou het leek wel in uw betoog duidelijk te worden, maar u stemt voor dit amendement. Dank, met de redenen die u aangaf. Dan kijk ik even rond of er nog andere... Ja, de heer André de la Porte, ja.
Ja voorzitter, dank u wel. Als D66 hebben wij zeker ook een beeld bij participatie. En daar waar wij bang zijn of bang zouden mogen zijn, net zoals de vorige spreker dat zei, dat er anders gekeken wordt naar de Zeister bossen van Austerlitz dan dat er anders gekeken wordt naar de Zeister bossen vanuit delen, zeg maar wat richting aan Kerckebosch of aan het Lyceumkwartier grenst, zijn we die mening totaal niet toegedaan. Juist het doel van de invoering van de Omgevingswet is dat we die gebieden als geheel gaan bekijken. Dus de mensen die wonen en grenzen aan deze bosrijke gebieden mogen zeker hun gedachten laten gaan over de manier waarop wij daar integraal naar kijken. Dus wij gunnen iedereen die in die omgeving woont of tegen die bossen aan woont, de inbreng om een oordeel te vellen over wat we doen met die bossen. Dat suggereert misschien dat we opnieuw beginnen bij die bossen, maar dat is totaal niet zo. We zijn tientallen jaren goed bezig met het beheer van het Zeisterbos en er is geen enkele reden waarom we die route zouden verlaten. Sterker nog, ik denk dat dat een startpunt is van sowieso de gedachte als je gaat praten over de Zeister bossen, dus we gunnen iedereen zijn inbreng, iedereen zijn participatie daarin en we hopen. We zien ook een goede bijdrage daar naar voren komen.
En D66 zal tegen dit amendement zijn. Dank u wel. Laten we dat heel ook. U zult dit amendement niet steunen. Nog andere stemverklaringen? Dat is niet het geval. Dan vraag ik u, wie stemt voor dit amendement? Dat is thans GroenLinks, ChristenUnie, SGP, Nieuw Democratisch Zeist en de SP. En dan zeg ik, wie stemt er tegen dit amendement? Dat is de VVD, dat is het CDA, onafhankelijk raadslid Osinga, Partij van de Arbeid, D66. En dan kijk ik even bij u: 14 voor, 16 tegen. 14 hebben voor het amendement gestemd en 16 tegen. En daarmee is dit amendement verworpen. Ja. Dan hebben wij het besluit zelf, namelijk de transitiestrategie omgevingsplan Zeist ligt nu voor om die vast te stellen met de daarbij behorende bijlage en ik wil u vragen, wie wil daar nog een stemverklaring over afgeven? Ja, dat is thans. Ja, de heer Visser. Ja dank voorzitter. Voorzitter, een maand uitstel hebben we gekregen om nog eens goed naar het raadsvoorstel te kijken. Ons ordevoorstel vorige maand werd door een meerderheid van de raad aangenomen.
Ja, dank u, voorzitter. Voorzitter, een maand uitstel hebben we gekregen om nog eens goed naar het raadsvoorstel te kijken. Ons ordevoorstel vorige maand werd door een meerderheid van de raad aangenomen. Misschien niet helemaal gewaardeerd door iedereen, maar ik denk dat het goed geweest is om hier nog eens wat rustiger naar te kijken en hier vandaag op terug te komen. Wij zullen nu voor het raadsvoorstel stemmen. We willen wel een kanttekening plaatsen bij de gang van zaken rondom de aangehouden motie tijdens de vorige raadsvergadering, tenminste tijdens deze raadsvergadering. Nou ja, de motie waar we het over hebben gehad, hier waren ideeën vanuit de motie vanuit coalitiepartijen die in de tweedaagse schorsing destijds... Nou ja, daar is iets achter de schermen geregeld. Hij werd aangehouden, daarna volgden de raadsvragen en toezeggingen vanuit de wethouder, en als oppositiepartij is dat soms best heel lastig om te volgen. Nogmaals, we stemmen voor, we hopen wel op een transparante uitvoering van de transitiestrategie voor dit grote onderwerp.
Ja voorzitter, dank u wel. Een heel belangrijk gebeuren in het geheel van invoering van de Omgevingswet en komen tot een omgevingsplan, en dan is het des te belangrijker dat er goed geluisterd wordt naar alle geluiden uit de samenleving. En wat dat betreft betreuren wij het dat de motie ingediend door VVD en GroenLinks, die wij dan vervolgens graag hadden willen steunen, is ingetrokken. Als je dan kijkt naar wat het resultaat van die intrekking geweest is, de vragen die gesteld zijn en de antwoorden die daarop gekomen zijn, dan denk ik dat, ondanks die actie, we niet veel verder gekomen zijn. Als we nou kijken naar wat in de motie stond, maar ook naar datgene wat er in feite gebeurt, is het 3-3-23. Is dat amendement, dat burgeramendement, aangenomen en in hoeverre is dat nu uitgevoerd? Naar onze mening is daar nog steeds geen uitvoering aan gegeven. Er is meerdere malen de toezegging geweest dat eind '24 een volledige inventarisatie van de blauwgroene waarden op tafel zou liggen die nog gebruikt zouden kunnen worden voor de verdere gang van zaken om te komen tot een omgevingsplan, maar in ieder geval tot vervolmaking van de Omgevingsvisie. Op mijn vraag en wij vragen ons af. Nieuw democratisch.
Sporen gewerkt wordt. Het vervolmaken en aanpassen van de omgevingsvisie en daarnaast het werken aan uitgangspunten die moeten leiden tot het opstellen van een omgevingsplan. En dat dan in deelgebieden. We zitten nog te wachten op de denkrichtingen die volgend jaar dan komen. Ik vind het jammer dat het proces op deze wijze gaat en ik vind het met name jammer dat als er toezeggingen gedaan worden, beloftes worden gemaakt. Met name aan de samenleving over: we gaan dan dat doen. Daar kun je donder op zeggen, bij wijze van spreken. Dan kun je er echt van op aan dat we dat gaan doen en dan wordt er nagevraagd en vervolgens blijkt dat dus niet te gebeuren. En verder heb...
Heb ik de indruk dat aan die inventarisatie. We hebben hem natuurlijk al breed besproken. Dit is een stemverklaring, dus ik wil u even vragen om voor nu dan af te ronden en te kijken waar nog de kern ligt van uw verhaal. Ja ja nieuwe
Nieuwe Democratie steeds wil dat er verder gegaan wordt, maar wel op een bepaalde manier en op dit moment. Helaas is de enige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat er verder gegaan kan worden het aannemen van dit transitiestrategievoorstel. Met andere woorden, wij zullen voor het voorstel stemmen, maar we vonden het toch nodig om alle bedenkingen die ik geuit heb even naar voren te brengen. Dank u wel.
Dat hebben we allemaal gehoord. Ik kijk even rond of er nog andere stemverklaringen zijn. Dat is niet het geval, dan vraag ik u, wie stemt er voor deze transitiestrategie omgevingsplan Zeist 2024? Dat is de hele gemeenteraad, ja, hè? De hele gemeenteraad. En daarmee is deze aangenomen. Dan gaan wij naar agendapunt 5. Dat is de verklaring van geen bedenkingen Duinweg 28 en 30. U heeft daarover een ronde tafel gehad. Dat was niet nodig en daarmee gaan wij direct. Er zijn ook geen moties of amendementen, dus we gaan meteen naar eventuele stemverklaringen en stemming. En ik vraag u, wie wil hier nog een stemverklaring over geven? Ja, dat is de heer Vis Scalini en de Partij van...