Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 20-06-2023, Vergadering Debat (o.a. RV Jaarrekening, Bestuursrapportage en Kadernota - algemene bechouwingen) 20-06-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Hafid Boutahar - D66
  • David Tompot - SP
  • Marcel Fluitman - CDA
  • Walter van Dijk - Wethouder
  • Wouter Catsburg - Wethouder
  • Angèle Welting - D66
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Reactie college


Koos Janssen - Burgemeester

Dan kijk ik even naar wat u heeft gedaan: u hebt uw algemene beschouwingen gegeven. B en W hebben daarop gereageerd. U heeft op sommige momenten geïnterrumpeerd. De meeste kwesties zijn, dacht ik, behandeld. Zijn er resterende onderwerpen waar iemand nog op terug wil komen? Hafeet Boutahar van D66, zijn er dadelijk ook nog anderen die dat willen? David Tompot, want dan noteer ik dat even en dan gaan we die even langs, dus Tompot en Boutahar. Wat zegt u? Ja, dat klinkt een beetje fatalistisch, maar... En zeker niet voor een spreker. Zeven minuten dus, wel de Tompot-boete, hè? Zijn er nog anderen? Fluitman. Oké, kort en krachtig. We kunnen kijken of dit een soort laatste ronde kan zijn op weg naar besluitvorming. De heer Boete, ja?

Hafid Boutahar - D66

Ja, dank u wel, voorzitter. Ik had nog drie, laat ik het zo zeggen, nog twee vragen en een opmerking die ik graag zou willen maken. De eerste vraag is eigenlijk naar aanleiding van het punt uit de beschouwing die D66 heeft gemaakt als het gaat om participatie. Gezien de propositie, daar heb ik het college niet over gehoord vanavond, daar ben ik nog wel benieuwd naar, vooral refererend naar het amendement van oktober 2020. Hoe kijkt het college daar tegenaan? Het andere punt heeft te maken met mobiliteit. Ik hoorde wat de wethouder aangaf over het Groenboek dat in 2019 is opgesteld en de actie die heeft plaatsgevonden, maar ik ben, laat ik het zo zeggen, blij met het antwoord. Ik vind wel dat het college zichzelf ook tekortdoet, want ik denk dat, als er zoveel goede dingen worden gedaan als het gaat om die verkeersknelpunten, communiceer dat dan ook, hè? Laat de mensen dan ook weten wat er precies gebeurt, want we hebben dingen opgehaald en mensen willen soms ook horen wat er vervolgens mee gebeurt. Dus dat zou ik vooral willen meegeven als tip. En tot slot, voorzitter, een punt over... En daar heb ik eigenlijk vanavond nog niemand over gehoord. Ik heb gehoord dat er gesproken is over het coronabudget, het alloceren. Ik heb zelfs gehoord dat het college aangaf: "Als jullie betere voorstellen hebben, kom er dan mee." Terwijl ik denk dat, nou, de conclusie van vanochtend van de berekening van de meicirculaire is dat scenario twee van toepassing is, en scenario twee is niet mals, zeg maar. Dat betekent dat de komende weken gebruikt gaan worden om te kijken hoe er bezuinigd gaat worden. Ja, dus ik volg de discussie die vanavond gevoerd is, maar ik zou toch echt even willen oproepen, en dan kijk ik voornamelijk ook naar het college, hoe gaan jullie ons meenemen de komende weken in die moeilijke beslissingen die genomen gaan worden? Want het is zo september. Er ligt zometeen een begroting en ik verwacht toch wel dat er stevige keuzes gemaakt moeten worden. Ja, daar hebben we het eigenlijk niet over gehad vanavond en dat, ja, dat... Ik weet dat we 5 minuten hebben, maar dit is wel een punt dat ik toch nog even aan wil dragen voor de aandacht. Dank u.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u voor uw vragen. We gaan eerst inventariseren en geven B en W de gelegenheid daarop te reageren, meneer Tompot. Het duurt, ja.

David Tompot - SP

Ja, dank u wel, voorzitter. Ik had nog een vraag naar aanleiding van de reactie van wethouder Catsburg en mijn eerdere betoog over particuliere verhuurders. Ik begreep uit zijn reactie dat het nog wel een lastig probleem is om met grote particuliere verhuurders tot afspraken te komen rond de verduurzaming van woningen. Dus wat ik zou willen vragen, ook omdat er natuurlijk een toekomst is waarin we hopen dat de wet goed verhuurderschap binnenkort van kracht wordt, is of de raad te zijner tijd geïnformeerd kan worden over een soort actieplan om toch met deze grote verhuurders tot afspraken te komen. Want laten we eerlijk zijn, het kan nooit helemaal vrijblijvend zijn als we de duurzaamheidsdoelen willen halen die we voor 2030 en daarna voor 2050 hebben gesteld. We hebben die particuliere verhuurders ook nodig. Mijn betoog begon vanmiddag ook met het voorbeeld van een particuliere verhuurder, De Eenhoorn, die heel onwillig is om woningen te verduurzamen, waardoor de huurders eigenlijk de rekening betalen. Die situatie is op dit moment aan de hand en dat is eigenlijk de aanleiding waarom ik dit onderwerp opnieuw, misschien nog heel kort, aan de orde wil stellen. We zullen als gemeente en als college tot afspraken moeten komen met particuliere verhuurders. Want als dat niet lukt en het allemaal vrijblijvend blijft, hoe kunnen we dan überhaupt de duurzaamheidsdoelen halen? Een tweede punt dat ik later tijdens de reactie van wethouder Velting over de gezondheid van jongeren en in combinatie met scholen naar voren wilde brengen, betreft het schoolontbijt op scholen. Ik vroeg me af of dat nog gaat komen. Wordt het project gecontinueerd of is dat alleen iets wat vanuit het landelijk programma beschikbaar komt? Want ik had eerder begrepen, of dacht tenminste, dat de gemeente ook zelf een bijdrage zou leveren aan het verstrekken van schoolfruit, zoals dat tot afgelopen mei via de voedselbank aan de basisscholen gebeurde. We zouden het zelf willen continueren met Eneco, maar ik weet even niet hoe de stand van zaken nu is. Graag zou ik daar nog wat duidelijkheid over willen.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u wel. Richt uw vragen aan de heer Tom Pot van de Socialistische Partij en aan de heer Fluitman van het CDA.

Marcel Fluitman - CDA

Ja, dank u wel, voorzitter. Ik dank het college voor de uitgebreide beantwoording vanavond op de bijdragen vanuit alle fracties van de raad. Ik wilde nog een paar kleine puntjes aanstippen. Maar dat is nu een soort samenvatting. Ik zou even aan de heer Casper willen vragen of hij een kleine interventie zou willen plegen bij de wijkvereniging BD, omdat er, denk ik, een communicatiestoornis is tussen de gemeenteambtenaar en de vereniging daar. En ik denk dat u daar een goede rol in kunt spelen, volgens mij. Zo hebben we dan die zaak opgelost. Datzelfde geldt voor de heer Van Dijk. Volgens mij heeft u de toezegging gedaan om met de winkeliers van het Vrijheidsplein in contact te treden om te kijken hoe u de verbinding kunt leggen, dan wel empathie kunt tonen richting hen. Ja, een groot woord van dank aan mevrouw Welten, en dat doe ik omdat u heeft toegezegd dat u naar het rapport verder wilt kijken. De levenswijze waarmee we eten en daarover met ons in gesprek wilt gaan. En dat was eigenlijk de kern van mijn opmerking en de zorg die ik daarover had. Dus daarvoor grote dank en tot slot vraag ik aan de wethouder van financiën of ik het nou heel goed heb begrepen dat wij voor de raadsvergadering van u nog een soort uitwerking, toelichting of voorstel krijgen over hoe wij als raad en budgethouder omgaan, of beter gezegd, om moeten gaan met de coronagelden? En dat we ook met name kijken dat we het geld rechtmatig aanwenden en goede dekkingen hebben, in plaats van onrechtmatig de middelen uit te geven. Ik wilde even weten of dat klopt, want anders moet ik weer werken aan amendementen of moties, of weet ik veel wat.

Koos Janssen - Burgemeester

We beginnen met het laatste onderwerp, denk ik. Laat ik het anders formuleren: ik begin eigenlijk met Walter van Dijk en vervolgens gaan we iedereen even langs. Want er zitten allerlei verschillende thema's in het werk van Walter van Dijk.

Walter van Dijk - Wethouder

Ja, dank u wel. Ik denk dat ik de vraag van de heer Boutahar van D66 en de vraag van de heer Fluitman van het CDA tegelijkertijd kan beantwoorden, want we hebben het er vanavond uitgebreid over gehad. De heer Fluitman plaatst het, en dat vind ik eerlijk gezegd een beetje jammer, in de categorie 'onrechtmatig, dat moeten we niet doen'. Ik denk dat daar geen sprake van is. Het is wel zo dat het goed is om daar met elkaar het gesprek over te voeren. Wat betreft de ruis in de zaal: je kunt het niet negeren. Ik heb eerder vanavond genoemd dat we richting de raad in het najaar met een drietal nota's gaan komen. Een van die nota's gaat over reserves en voorzieningen, en dat sluit, denk ik, naadloos aan bij het onderwerp van gesprek. Daar kunnen we ook kijken naar heel specifieke reserves, zoals we die nu instellen voor de opvang van vluchtelingen en zoals we dat eerder hebben gedaan voor corona. En ja, daar moet ook zeker aan de orde komen dat, als je op een gegeven moment constateert dat de effecten waarvoor je zo'n reserve hebt ingesteld er niet meer zijn – en op dit moment is er absoluut nog sprake van bij beide onderwerpen – maar op enig moment kan dat ook ophouden. Dan is ook de vraag: hoe ga je daarmee om? En zoals gezegd, daar komen we op terug. Dus geen toezegging dat hierover, wat betreft besluitvorming in de raad van volgende week, nog nader informatie komt. Tot zover, denk ik, voorzitter.

Wouter Catsburg - Wethouder

Naar aanleiding van de verdiepende vraag van de SP over wat we nu gaan doen met de NIP-gelden die we gaan aanvragen, willen we in beeld brengen welke huizen nog een label FG of H hebben en hoe de eigendomsverhoudingen liggen. Zodra we dat in beeld hebben, zullen we de doelgroep benaderen. Een deel zal eigenaar zijn, een ander deel huurder, en weer een ander deel zal verhuurder zijn. We zullen specifieke acties voor deze doelgroepen uitvoeren. Dat is de route die we zullen volgen. Kleine particuliere verhuurders kunnen meedoen in de VvE-aanpak die we via Mijn Groene Huis of via Mijn Groene VvE hebben. Dat is de aanpak die wij hanteren. Maar ik denk dat het goed is dat we wellicht in een volgende stamtafel wat meer duiding geven aan deze aanpak. Op de vraag van het CDA: uiteraard ben ik bereid om met de belangenverenigingen rond de tafel te zitten om zaken helder en recht te zetten. Volgens mij heb ik nu alle punten behandeld.

Koos Janssen - Burgemeester

Wat houdt wilting in? Wat hoor jij? Ja, dank je.

Angèle Welting - D66

Dank u wel, voorzitter. Er was een vraag over de propositie. Ja, volgens mij kunnen we aangeven dat deze nog volop in ontwikkeling is en dat de verschillende onderzoeksrichtingen nu worden uitgewerkt. Er zijn ook projectleiders aangesteld. Dat betekent dat wij, ten aanzien van de participatie – want daar ging uw vraag natuurlijk over – per onderzoeksrichting zullen zoeken naar de passende vorm. Dat is niet een eenheidsworst voor elke onderzoeksrichting, en dat heeft er ook mee te maken dat we voor bepaalde onderzoeksrichtingen in samenwerking met de regio of de provincie zitten. Dus we zullen eigenlijk zoeken naar passende participatievormen per onderzoeksrichting en daar de raad ook in het najaar verder over informeren. Wat betreft de propositie, zit ik nog even te kijken. Dan is er nog een vraag gesteld door de SP over het schoolontbijt. Ja, daar wil ik eigenlijk naar refereren, want daar is eerder ook al een vraag over gesteld, namelijk vraag 23.025. Die vraag is al eerder beantwoord. Er zijn middelen vanuit het rijk beschikbaar gesteld voor scholen die zij kunnen aanvragen voor een gratis schoolontbijt. Er zijn ook een aantal scholen die daar gebruik van hebben gemaakt. Daarnaast zijn er middelen vanuit Europa, vanuit de EEF-gelden, als het gaat om gratis schoolfruit. Er zijn scholen die deze middelen hebben ingezet en dat wordt ook nog steeds gecontinueerd vanuit de coronamiddelen. Als het gaat om gratis schoolontbijt, zou ik daarnaar willen verwijzen en we kijken steeds met de scholen wat er nodig is. Ook hier is het wel toch een algemene oproep, die ik nogmaals wil herhalen. Het liefst zouden wij zien dat scholen de middelen krijgen. Eigenlijk is dit een kwestie van bestaanszekerheid, want je zou willen dat gezinnen gewoon voldoende geld hebben om hun kinderen een ontbijt mee naar school te geven, of een lunch en een ontbijt. Maar we kijken met de scholen steeds wat er nodig is. Dus daar zou ik het voor nu even bij willen laten.

Hafid Boutahar - D66

Ja, dank u, voorzitter, en dank aan het College voor de reactie. Ik heb nog een controlevraag over het antwoord van de heer Van Dijk. Als ik het goed begrijp, krijgen we dus in het najaar drie voorstellen. In die voorstellen wordt ook ingegaan op de mogelijke bezuinigingen die gaan plaatsvinden en op de impact daarvan. Begrijp ik dat goed? Dat was namelijk de vraag die ik stelde. Ja en nee, er...

Wouter Catsburg - Wethouder

In het najaar komen er drie nota's, waaronder de nota over reserves en voorzieningen. En ja, zoals gezegd, lijkt het ons een goede kapstok om de discussie te voeren over hoe lang we de reserve voor coronamiddelen nodig hebben en wat we daarmee in de tussentijd kunnen financieren. Want we hebben duidelijk behoefte aan dat gesprek. Los daarvan is het zo dat wij in de aanloop naar de begroting werken. Geldt uiteindelijk de besluitvorming in november? We voorzien dat we dan tot een meerjarig sluitende begroting zullen komen en de keuzes die daarvoor nodig zijn, zullen we aan u voorleggen. Zoals gebruikelijk gaat dat via een rondetafelgesprek en het debat op weg naar die besluitvorming. Dus dat komt in september en oktober naar u toe.