- Joyce Langenacker - Voorzitter
- Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
- Timo Bakrin - VVD
- Wouter Catsburg - Wethouder
- David Tompot - SP
- Esther Kant - CDA
- Bas van der Schild - GroenLinks
- Falco van 't Riet - GroenLinks
Nieuwe Wegenindeling Zeist: Veiligheid en Leefbaarheid Centraal
De gemeenteraad van Zeist heeft ingestemd met het nieuwe Wegencategoriseringsplan, dat de veiligheid en leefbaarheid moet verbeteren zonder de bereikbaarheid aan te tasten. Het plan, dat €6,33 miljoen kost, introduceert onder meer de GOW30-categorie en snelheidsverlagingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering over het Wegencategoriseringsplan van Zeist werd er flink gedebatteerd. Het plan, dat is gebaseerd op de principes van Duurzaam Veilig en CROW-richtlijnen, stuitte op weerstand van enkele raadsleden, maar werd uiteindelijk aangenomen.De heer Bredius van Nieuw Democratisch Zeist (NDZ) uitte zijn zorgen over de indeling van bepaalde wegen. "Als het blaft als een hond en loopt als een hond, dan is het een hond en geen konijn," stelde hij, verwijzend naar de Slotlaan en andere straten die volgens hem als GOW30 moeten worden geclassificeerd in plaats van als erftoegangsweg (ETW). "Dit leidt tot onveiligheid en verwarring," voegde hij toe.
De VVD, vertegenwoordigd door de heer Bakrin, diende een amendement in om de Panweg op 50 km/u te houden, in lijn met de wensen van de provincie Utrecht en hulpdiensten. "We zijn er niet van overtuigd dat het nodig is om de Panweg over te zetten naar 30," aldus Bakrin.
Wethouder Katsburg verdedigde het plan door te benadrukken dat de Slotlaan en de Hogeweg als verblijfsgebied zijn bedoeld. "Het moet een gezond, gezellig en leuk verblijfsgebied zijn en blijven," zei hij. Over de Panweg merkte hij op dat de snelheidsverlaging naar 30 km/u de veiligheid zou verbeteren, ondanks de bezwaren van de busmaatschappij en hulpdiensten.
De SP steunde de amendementen van NDZ, met het argument dat de huidige indeling van de Slotlaan niet veiliger is geworden voor fietsers. "Het is nog steeds gemengd verkeer met fietsers, auto's en bussen," aldus de SP.
D66 en GroenLinks spraken hun steun uit voor het plan. "We doorbreken de vanzelfsprekende dominantie van de auto en kiezen voor balans," zei GroenLinks. D66 waardeerde de toezeggingen van de wethouder om extra maatregelen te overwegen voor de Arnhemse Bovenweg en de situatie bij de Oude Postweg.
Ondanks de tegenstand van NDZ, Zeist.nu en de SP, werd het plan met een meerderheid van 24 tegen 6 stemmen aangenomen. Het plan zal dienen als kader voor toekomstige verkeers- en ontwerpvraagstukken en wordt opgenomen in de Kadernota 2026.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel voor het Wegencategoriseringsplan van de gemeente Zeist beoogt een nieuwe categorisering van wegen vast te stellen om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren, terwijl de bereikbaarheid behouden blijft. Het plan dient als kader voor toekomstige verkeers- en ontwerpvraagstukken en is gebaseerd op de principes van Duurzaam Veilig en CROW-richtlijnen. Het voorstel vraagt om budget voor de uitvoering van maatregelen tussen 2026 en 2030, met een totale kostenraming van €6,33 miljoen, waarvan een deel door subsidies gedekt kan worden. Het plan omvat onder meer de invoering van een nieuwe wegcategorie (GOW30) en snelheidsverlagingen binnen en buiten de bebouwde kom. Participatie met diverse stakeholders heeft geleid tot aanpassingen in het plan. De uitvoeringstermijn is 10 jaar, en de gemeente zal deelnemen aan een landelijke evaluatie van de GOW30-categorie. Het raadsbesluit omvat de vaststelling van het plan en de financiering ervan, met opname in de Kadernota 2026.