- Alexander Pieters - VVD
- Angèle Welting - D66
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Marcel Fluitman - CDA
- Roy Luca - Seyst.nu
- Gerard van Vliet - GroenLinks
- Wouter Catsburg - Wethouder
- Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
- Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
- David Tompot - SP
- Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP
- Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Zeist zet koers naar een groene toekomst met eerste Omgevingsvisie
In een historische raadsvergadering heeft de gemeente Zeist haar eerste Omgevingsvisie vastgesteld. Na een intensief proces met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, ligt er nu een basis voor de toekomstige inrichting van de fysieke leefomgeving.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft dinsdagavond unaniem de Eerste Zeister Omgevingsvisie 2023-2026 aangenomen. Dit markeert een belangrijke stap in de richting van een groenere en meer betrokken toekomst voor de gemeente. De visie, die tot stand kwam na een breed participatieproces, legt de nadruk op de waarden en ambities voor de leefomgeving en dient als basis voor toekomstig beleid."Deze visie is echt niet een eindpunt. Het is een vertrekpunt voor een proces voor de komende jaren," benadrukte wethouder Wilting in zijn afsluitende woorden. De visie werd niet alleen geprezen om de inhoud, maar ook om het proces van burgerparticipatie dat eraan voorafging. Voor het eerst in de geschiedenis van Zeist werden burgeramendementen ingediend en aangenomen, wat de betrokkenheid van de inwoners bij het beleid onderstreept.
De raadsleden spraken hun waardering uit voor de inzet van alle betrokkenen, waaronder de ambtenaren, het college en de actieve burgers die hun vrije tijd investeerden in het proces. "Het is een basis om verder te werken en niets meer dan dat," zei Harry van Kippersluis van Zeist Belang, die ook de zorgen over het digitale stelsel Omgevingswet (DSO) deelde, een punt dat door meerdere raadsleden werd aangehaald.
De vastgestelde visie omvat ook een stappenplan voor de implementatie van de Omgevingswet tot 2030 en benadrukt de samenwerking met de Zeister samenleving. "We zijn groen en we willen groen blijven," verklaarde Annette Ploeg van de ChristenUnie SGP, een sentiment dat breed gedragen werd in de raad.
Met de vaststelling van de visie en het stappenplan, inclusief de aangenomen moties en amendementen, heeft Zeist een duidelijke koers uitgezet voor een waardengedreven inrichting van de omgeving. De visie legt een sterke nadruk op groenbehoud en de participatie van inwoners, wat de weg vrijmaakt voor een duurzame toekomst voor de gemeente.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Eerste Zeister Omgevingsvisie 2023-2026, een nieuw instrument voor het inrichten van de fysieke leefomgeving in Zeist. Deze visie is ontwikkeld in samenwerking met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties en legt de nadruk op waarden, ambities en uitgangspunten voor de leefomgeving. Het document heeft een beschrijvend karakter en dient als basis voor toekomstig beleid en regelgeving, met het oog op een Tweede Zeister Omgevingsvisie in 2026.
De visie verlegt de focus van regels naar wat men belangrijk vindt en nodig heeft in de leefomgeving. Het is een vertrekpunt voor de afweging van nieuwe initiatieven en voor het verlenen van vergunningen. De visie stimuleert een waardengedreven inrichting van de omgeving en benadrukt zowel materiële als immateriële elementen die de leefomgeving vormgeven.
Naast de visie is er een stappenplan opgesteld om de Omgevingswet te implementeren tot 2030, inclusief de ontwikkeling van een Omgevingsplan. Dit stappenplan benadrukt de samenwerking met de Zeister samenleving.
Het raadsvoorstel bevat argumenten voor de omgevingsvisie, zoals de nadruk op waarden en de noodzaak van aanvullend beleid. Ook wordt de mogelijkheid om het uitstel van de Omgevingswet te benutten voor aanscherping van de visie genoemd. Er wordt aandacht besteed aan de dilemma's die inherent zijn aan de inrichting van de openbare ruimte en hoe deze aangepakt kunnen worden.
De financiële toelichting vermeldt dat de kosten voor het proces uit het budget voor de invoering van de Omgevingswet zijn betaald. Juridische aspecten worden besproken, waaronder de verplichting om een omgevingsvisie op te stellen en de participatievereisten.
Het verdere proces omvat de planning en uitvoering van de besluitvorming, communicatieplannen en een evaluatie richting de tweede omgevingsvisie.
Het raadsbesluit van 23 mei 2023 omvat de vaststelling van de Eerste Zeister Omgevingsvisie en het stappenplan, met aanvullingen en moties die tijdens de raadsvergadering zijn aangenomen. Deze moties en amendementen richten zich op onder meer de participatie van inwoners, de verankering van bestaand omgevingsbeleid, de inventarisatie en borging van natuur- en groenwaarden, en de ontwikkeling van een systeem voor groencompensatie.