- Joyce Langenacker - Voorzitter
- Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
- Wilma Breddels - PvdA
- David Tompot - SP
- Angèle Welting - Wethouder
- Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Bosch en Duin Verdeeld: Raad Stemt In Met Bouwplannen Ondanks Lokale Weerstand
In een debat heeft de gemeenteraad van Zeist ingestemd met de bouw van twee nieuwe woningen in Bosch en Duin, ondanks tegenstand van de lokale vereniging en zorgen over precedentwerking.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven voor de bouw van twee woningen op de Duinweg, waarbij het leegstaande pand 'Boschlust' plaats zal maken voor extra parkeergelegenheid en duurzame woningbouw. De beslissing kwam na een levendige discussie waarbij de lokale belangenvereniging Bosch en Duin en enkele raadsleden hun bezorgdheid uitten over de mogelijke precedentwerking en het behoud van het boskarakter."Er is een brief binnengekomen van de belangenvereniging Bosch en Duin," begon raadslid Fiscalini van Nieuw Democratisch Zeist. "Het is wat ons betreft niet goed verlopen. Als deze vergunning wordt verleend, zou er sprake kunnen zijn van precedentwerking." Hij benadrukte dat de vereniging zich duidelijk heeft uitgesproken tegen het project en klaagde over het gebrek aan overleg met de gemeente.
De heer André de La Porte van D66 daagde deze visie uit door te wijzen op een tweede brief, waarin omwonenden zich juist niet eens verklaarden met de stellingname van de Vereniging Bosch en Duin. "Meneer Fiscalini, heeft u die brief ook ontvangen of heeft u die gemist?" vroeg hij, waarop Fiscalini antwoordde dat hij zich bewust was van de brief, maar geen behoefte had om daarop in te gaan.
Mevrouw Breddels van de Partij van de Arbeid bracht technische vragen naar voren over de nokhoogte van de geplande woningen, terwijl de heer Tompot van de SP zijn zorgen uitte over het gebrek aan diversiteit in de woningbouw: "We hadden daar ook liever gezien dat daar ook wat meer differentiatie zou plaatsvinden."
Wethouder Welting verdedigde het plan door te benadrukken dat er wel degelijk participatie heeft plaatsgevonden en dat het project niet alleen twee woningen toevoegt, maar ook de parkeerdruk voor het naastgelegen zorgcentrum verlicht. "Dit plan wordt volledig ingepast," verzekerde ze, "en hoeven er geen bomen worden gekapt."
Uiteindelijk stemden de SP, Zeist Belang en Nieuw Democratisch Zeist tegen het voorstel, terwijl de overige fracties voor stemden. Met deze meerderheid is het voorstel aangenomen, waarmee een nieuwe fase in de ontwikkeling van Bosch en Duin is ingeluid. De komende weken zal het ontwerpbesluit ter inzage liggen, waarna eventuele zienswijzen kunnen leiden tot verdere discussie in de raad.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van twee woningen op Duinweg 28 en 30 in Bosch en Duin. De aanvraag voor een omgevingsvergunning is ingediend op 28 maart 2023 en maakt deel uit van een herontwikkelingsopgave waarbij het leegstaande pand 'Boschlust' gesloopt zal worden om plaats te maken voor extra parkeergelegenheid voor zorgcentrum 'De Wijngaard' en de twee nieuwe woningen. De woningen zullen duurzaam worden gebouwd en ingepast met behoud van het boskarakter.
Het voorstel bevat drie beslispunten: instemmen met de ontwerpverklaring, bij geen zienswijzen de aanvraag aanmerken als een geval waarvoor geen verklaring vereist is, en geen exploitatieplan vaststellen op grond van de Wet ruimtelijke ordening. Het college heeft besloten af te wijken van de Woonvisie Zeist 2021-2025, omdat de woningen in het dure segment vallen, wat noodzakelijk is voor de haalbaarheid van de herstructurering.
Er is participatie geweest met naastgelegen zorginstellingen en de Vereniging Bosch en Duin, waarbij laatstgenoemde niet akkoord is met de plannen. Juridisch gezien kan de omgevingsvergunning verleend worden als de ontwikkeling niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Na besluitvorming door de gemeenteraad zal het ontwerpbesluit zes weken ter inzage liggen, waarna bij geen zienswijzen de omgevingsvergunning verleend kan worden. Bij zienswijzen zal het plan opnieuw aan de raad voorgelegd worden.
De planning is dat het college op 19 maart 2024 besluit, de agendacommissie op 9 april 2024 bijeenkomt, en de gemeenteraad op 23 april 2024 besluit. Communicatie over de terinzagelegging zal via het gemeenteblad en de website plaatsvinden. Bijlagen bij het voorstel bevatten onder andere tekeningen, ruimtelijke onderbouwing en een bomeneffectanalyse.