Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 23-04-2024, Vergadering Raad 23-04-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Joyce Langenacker - Voorzitter
  • David Tompot - SP
  • Walter van Dijk - Wethouder
  • Marcel Fluitman - CDA
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Wilma Breddels - PvdA
  • Hanny Roelofsen - Seyst.nu
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Timo Bakrin - VVD

Zeist zet in op duurzaamheid: SP wil actie, college vraagt geduld


In een verhit debat over de verduurzaming van gemeentelijke woningen in Zeist, dringt de SP aan op snelle actie, terwijl het college oproept tot realisme gezien de tijdelijkheid van het gemeentelijk woningbezit.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist was het toneel van een levendige discussie over de verduurzaming van gemeentelijke woningen. De SP, met David Tompot als voortrekker, pleitte voor een versnelling van de verduurzamingsmaatregelen. "Het is onrechtvaardig dat huurders van gemeentelijke woningen zelf moeten betalen voor verduurzaming, terwijl andere inwoners subsidies kunnen krijgen," betoogde Tompot.

Het college, vertegenwoordigd door wethouder Van Dijk, benadrukte echter dat de gemeente een beleid voert waarbij gemeentelijke woningen worden verkocht zodra de gelegenheid zich voordoet. "We verwachten dat we voor 2030 geen eigen woningen meer hebben. Het is daarom een kwestie van maatwerk en realistisch beleid," aldus Van Dijk.

Tompot haalde een persoonlijke anekdote aan om zijn frustratie over het gebrek aan transparantie van het college te illustreren. "Net als bij de wiskundelessen uit mijn schooltijd, wordt een antwoord fout gerekend als je niet kunt laten zien hoe je eraan komt," zei Tompot. Hij bekritiseerde het college voor het niet delen van de berekeningen achter de terugverdieneffecten van verduurzamingsmaatregelen.

De wethouder verdedigde de aanpak van het college door te stellen dat de investeringen in verduurzaming niet altijd volledig terug te verdienen zijn en dat het vaak gaat om inschattingen gebaseerd op ervaringscijfers. "Het is geen berekening, het is een inschatting," benadrukte Van Dijk.

Andere partijen in de raad waren verdeeld. Het CDA en GroenLinks toonden begrip voor de voorzichtigheid van het college, terwijl Zeist Belang en de Partij van de Arbeid sympathie uitten voor het initiatief van de SP, maar uiteindelijk niet overtuigd waren door de argumentatie.

Na een verzoek om schorsing van D66, die aangaf moeite te hebben met de toon van de motie, besloot de SP de motie aan te houden. "Als ik daarmee een betere motie kan krijgen die een grotere meerderheid van de Raad zou steunen, zou ik hem willen aanhouden," verklaarde Tompot.

De discussie belooft bij een volgende behandeling opnieuw voor vuurwerk te zorgen, waarbij de balans tussen duurzaamheid en financiƫle verantwoordelijkheid centraal zal staan.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Zeist heeft een motie behandeld waarin de SP aandringt op versnelde verduurzaming van gemeentelijke woningen. De motie stelt vast dat het college geen duidelijkheid geeft over de berekeningen van de kosten en terugverdieneffecten van verduurzamingsmaatregelen, zoals dubbel glas en spouwmuurisolatie. Het Groene Huis heeft een andere mening over de terugverdienbaarheid van deze investeringen. De motie bekritiseert het gebrek aan transparantie van het college, wat de controlerende taak van de raad belemmert en in strijd is met het principe van een transparante overheid.

De motie benadrukt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft in het realiseren van duurzaamheidsambities en dat deze rol verder gaat dan alleen het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. Het is onrechtvaardig dat huurders van gemeentelijke woningen zelf moeten betalen voor verduurzaming, terwijl andere inwoners subsidies kunnen krijgen.

De SP verzoekt het college om prioriteit te geven aan de verduurzaming van gemeentelijke woningen, een plan te ontwikkelen waarbij huurders niet eenzijdig voor de kosten opdraaien, en dit plan voor te leggen aan de raad tijdens de behandeling van de komende Kadernota. Het voorstel is ingediend door David Tompot van de SP Zeist.

Documenten