Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 23-04-2024, Vergadering Raad 23-04-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Timo Bakrin - VVD
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Joyce Langenacker - Voorzitter
  • Silke Zwart - GroenLinks
  • Marcel Fluitman - CDA
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Hanny Roelofsen - Seyst.nu
  • Wilma Breddels - PvdA
  • David Tompot - SP

Zeist Verenigt Tegen Antisemitisme en Discriminatie


In een krachtig signaal tegen de toename van antisemitische incidenten en discriminatie heeft de gemeenteraad van Zeist een motie aangenomen. De raad spreekt zich uit voor actieve promotie van het anti-discriminatiemeldpunt Art.1 Midden-Nederland.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft in een recent debat unaniem, met uitzondering van Zeister Belang, een motie aangenomen die zich uitspreekt tegen de verontrustende toename van antisemitische incidenten en discriminatie in de gemeente en in Nederland. De motie, ingediend door VVD, D66 en ChristenUnie/SGP, roept op tot het actiever promoten van het anti-discriminatiemeldpunt Art.1 Midden-Nederland.

Timo Bakrin van de VVD opende het debat met een krachtige verklaring: "We zullen niet toekijken terwijl het antisemitisme welig tiert. En we zullen nooit maar dan ook nooit normaliseren of wegwuiven." Hij benadrukte dat iedereen in Zeist de vrijheid moet hebben om zichzelf te kunnen zijn, zonder angst voor discriminatie.

Burgemeester Langenacker ondersteunde de motie namens het college en wees op de noodzaak van meldingen bij het antidiscriminatie meldpunt: "We zien nog steeds dat er weinig gemeld wordt en het is ontzettend belangrijk dat mensen melden, omdat dat dan ook voor ons de manier is om daar op een goede manier op te kunnen reageren en tegen op te treden."

De motie werd breed gedragen door de raad, met partijen als GroenLinks en de Partij van de Arbeid die hun steun uitspraken voor de oproep tegen elke vorm van ongelijkheid. Silke Zwart van GroenLinks verklaarde: "Wat zou het fijn zijn om in een wereld zonder discriminatie te kunnen leven. Hiertegen kun je je als volksvertegenwoordiger niet hard genoeg uitspreken."

Niet alle partijen waren overtuigd van de noodzaak van de motie. Hannie van Kippersluis van Zeister Belang noemde de motie overbodig en zag niet in wat deze zou veranderen of toevoegen aan artikel 1 van de Grondwet. Desondanks werd de motie met een ruime meerderheid aangenomen.

De raad benadrukte het belang van de herdenking en viering van 4 en 5 mei en de oproep 'dit nooit weer'. Met deze motie laat Zeist zien dat er geen ruimte is voor antisemitisme of discriminatie in de gemeente en dat de Joodse gemeenschap en andere minderheden er niet alleen voor staan.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Zeist heeft een motie aangenomen waarin zij haar zorgen uitspreekt over de toename van antisemitische incidenten in Nederland en in Zeist, zoals gerapporteerd door het CIDI. Er zijn specifieke voorbeelden van antisemitisme in Zeist genoemd, waaronder het bekladden van een bankje en verbale agressie. De raad vindt deze ontwikkelingen weerzinwekkend en zorgwekkend en wijst op een algemene verharding en afname van begrip en acceptatie in de samenleving. Met het oog op de herdenking en viering van 4 en 5 mei benadrukt de raad het belang van de oproep 'dit nooit weer' en spreekt uit dat er geen ruimte is voor antisemitisme of discriminatie in Zeist. De motie roept op om het anti-discriminatiemeldpunt Art.1 Midden-Nederland actiever te promoten onder de inwoners van Zeist. De toelichting benadrukt de ernst van de situatie en de noodzaak van een gezamenlijk statement van de raad tegen discriminatie, met de nadruk dat de uitspraak van de raad urgent en relevant is, ondanks dat het niet direct het probleem oplost.

Documenten