Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 21-02-2023, Vergadering Raad 21-02-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Silke Zwart - GroenLinks
  • Laura Hoogstraten - Wethouder
  • Jeroen van den Heuvel - D66
  • Bar Bakker - VVD
  • Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist
  • Julian Wassink - ChristenUnie-SGP
  • Hanny Roelofsen - Seyst.nu
  • David Tompot - SP
  • Wilma Breddels - PvdA
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Invulling stelpost effecten samenleving


Koos Janssen - Burgemeester

Dan breng ik agendapunt 6 ter sprake. Agendapunt 6 betreft de invulling van de stelpost voor de effecten op de samenleving. Er zijn twee moties beschikbaar, en ik wil deze graag één voor één bespreken. De eerste motie is genummerd als 6a en gaat over de zekerheid voor studerende jongeren. De indienende fractie is GroenLinks. Ik weet niet of er nog andere fracties zijn die de motie mede hebben ingediend. Dat zal ik van u vernemen. Maar nu wil ik graag het woord geven aan Silke Zwart van GroenLinks. Aan je houding te zien, wil je iets toelichten, klopt dat? Oké, dan geef ik jou nu het woord, Silke Zwart van GroenLinks.

Silke Zwart - GroenLinks

Voorzitter, voor zover ik weet, zijn er geen mede-indienende fracties, en de motie komt eigenlijk voort uit het volgende. Veel mensen hebben natuurlijk minder te besteden, en dat geldt ook voor jongeren, door de inflatie, de wooncrisis en de energiecrisis. Er wordt daarom ook terecht veel gesproken over energiearmoede, en we vinden het fijn dat de energietoeslag is gekomen, maar deze is nog niet beschikbaar voor studenten. Daarnaast hebben we de geld-terug-regeling, waar ik ook heel blij mee ben, maar wederom is deze niet voor studenten, en dit relatief beperkte bedrag kan gebruikt worden voor meer dingen dan sport en cultuur. Om die reden hebben we ook een sport- en cultuurfonds, maar niet voor jongeren vanaf 18 jaar en ook niet voor studenten. En dan heb ik het over zowel mbo- als hbo- en wo-studenten, of ze nu thuis wonen, op de Warande of particulier huren. Ik heb het ook over jongeren die het minimumloon of wellicht net iets meer dan dat verdienen. Tegelijkertijd ben ik heel positief, want voor ons ligt een prachtig voorstel dat zeker bijdraagt aan de doelstelling dat iedereen mee kan doen. Door de kleding te passen in diverse rijksmaatregelen kunnen we ook gezinnen steunen, en het lijkt me heel mooi als we met deze motie ook een sport- en cultuurregeling voor jongeren beschikbaar kunnen stellen. Niet omdat het al hun problemen oplost, want daarvoor hebben gemeentes simpelweg de middelen niet, maar het is wel een mooi steuntje in de rug. Net als iedereen die moeilijk rond kan komen, verdienen ook jongeren om geholpen te worden, en wellicht kunnen er zelfs nog meer mensen profiteren als er bijvoorbeeld wordt aangesloten bij het volwassenen sport- en cultuurfonds, zodat meer mensen ondersteund kunnen worden. Hoe meer mensen ondersteund kunnen worden, hoe beter. Maar de uitvoering daarvan laat ik natuurlijk aan het college over. Het kan jongeren in Zeist helpen om net iets meer te sparen of wellicht net iets minder te hoeven lenen. En dat is, zoals ik net heb geprobeerd duidelijk te maken, zeer welkom. Als er wordt overgegaan tot aansluiten bij het sport- en cultuurfonds voor volwassenen, dan kunnen alsnog meer mensen met een kleine portemonnee worden geholpen. Dus dan zou het helemaal een win-winsituatie zijn. Daarom steun ik deze motie.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u wel, hè? U motiveert de motie en vraagt het college te bekijken hoe alle jongeren met een inkomen tot 130% van het bestaansminimum ook gebruik kunnen maken van een sport- en cultuurregeling. Ik noem dit verzoek expliciet voor de kijkers en luisteraars, omdat dit de kern van de zaak is, en ik vraag wethouder Laura Hoogstraten namens het college om een eerste reactie te geven. Wethouder Hoogstraten?

Laura Hoogstraten - Wethouder

GroenLinks heeft in september ook al een motie ingediend om aandacht te vragen voor jongeren van 18 tot 23 jaar. We zijn met die motie bezig, en die zal worden meegenomen in de evaluatie van de bestaanszekerheid en zal een nieuwe plek krijgen in het beleid. We kunnen ons voorstellen dat deze motie een beroep doet op het kijken naar jongeren en jongvolwassenen, met name op het gebied van sport en cultuur, aangezien zij nu extra getroffen worden. De oproep is goed verstaan. Het idee om aan te sluiten bij het Sport- en Cultuurfonds voor volwassenen is ook iets wat we willen meenemen in het beleid van bestaanszekerheid. Ook vanuit de gedachte dat we sport, gezondheid en cultuur belangrijk vinden voor het welbevinden van mensen. Wat je nu aangeeft, is dat jongeren tot 18 jaar fijn kunnen sporten en dat dit opeens stopt. Kijk daarnaar en zorg dat men kan blijven meedoen, ook in financieel moeilijke tijden. Ik zie dit als een oproep om dat stukje voor die groep naar voren te halen. Het is goed dat je vraagt om nader onderzoek. We zullen dat ook gaan doen. We zullen dus ook kijken met de netwerkpartners wat we kunnen uitvoeren en misschien kunnen we zelfs een pilot draaien voor 18- tot 23-jarigen met het Sport- en Cultuurfonds voor volwassenen. Kortom, de oproep is goed verstaan. Het was al op de agenda; ik zal dat onderdeel naar voren halen en ik zal daarover terugkoppelen hoe we dat zullen aanpakken. Uiteindelijk is de motie dus uitvoerbaar.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank je, ik ga terug naar de indiener of de indienende fractie, GroenLinks.

Silke Zwart - GroenLinks

Ja, dank u wel, voorzitter, en dank ook aan het college voor de reactie. Nou ja, ik ben natuurlijk erg blij met de reactie en eigenlijk klinkt het alsof het college het al praktisch aan het uitvoeren is. Dus ik zou eigenlijk de motie graag willen aanhouden en ik kijk met veel vertrouwen en belangstelling uit naar de uitwerking van het nieuwe beleid voor bestaanszekerheid. Daarmee...

Koos Janssen - Burgemeester

Hiermee is de motie niet langer aan de orde. Nu breng ik de volgende motie ter sprake: de motie ingediend door de Partij van de Arbeid, samen met D66 en GroenLinks, betreffende menstruatieproducten. Wie is de indiener van de motie? Dat is Jeroen van den Heuvel van D66.

Jeroen van den Heuvel - D66

Ja, dank u wel, voorzitter. Het betreft een aardige emotie met een behoorlijke toelichting. Ik wilde daarbij, zal ik maar zeggen, schriftelijk reageren. Ik wilde mijn mondelinge toelichting wat korter houden, als u het goedvindt. Nou ja, waar ik achter kwam, is dat één op de tien vrouwen en meisjes in Nederland onvoldoende geld heeft om maandelijks menstruatieproducten te kopen. Daar schrok ik nogal van, en er is geen reden om aan te nemen dat dit in Zeist niet het geval is. Dus we mogen aannemen dat het in Zeist ongeveer hetzelfde is. Ik keek even naar de kosten en las in wat onderzoeken dat de kosten maandelijks voor een vrouw die twee of drie, maar gemiddeld tussen de 8 en de 13 euro liggen. Dan denk ik bij mezelf: ja, 8 tot 13 euro. Maar goed, dat zijn mijn gedachten. Voor één op de tien vrouwen is dat een serieus bedrag, laat staan als je met twee of drie vrouwen in een gezin woont. Dus ja, voor sommige vrouwen is dit gewoon een keuze, soms maandelijks, soms eens in de zoveel maanden, tussen goed eten of goede menstruatieproducten. Terwijl die producten toch best belangrijk zijn voor een goede gezondheid. Nou, het netwerk waar ik achter kwam, heeft ook wat gecommuniceerd in de algemene media, zoals in de Nieuwsbode. Maar toch vond ik het goed om, gegeven mijn bevindingen van de afgelopen week, het college te verzoeken tot drie dingen die genoemd staan in de motie, maar in essentie komt het op drie eenvoudige dingen neer. Dat is het organiseren van menstruatie-uitgiftepunten dichterbij de doelgroep om ze laagdrempeliger te maken voor de doelgroep, want er rust ook schaamte op armoede, maar ook op menstrueren. En om een gerichtere communicatie naar de doelgroep in te zetten, dus niet alleen via de Nieuwsbode, die door veel mensen wordt gelezen, maar niet door iedereen, maar ook gericht aan de doelgroep zelf. Zoals een coördinator bij één van de wijk servicepunten het omschreef toen ik doorverwezen werd door een ietwat verlegen dame. Toen ik kwam vragen hoe het met die menstruatiemiddelen zat, zei zij: "Joh, hier hoeven we geen schaamte over te hebben. Menstrueren is van levensbelang. Als we dat niet deden, dan waren wij er niet." Nou, dat is voldoende reden om deze motie in te dienen.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u wel, meneer Jeroen van den Heuvel van D66, één van de indienende fracties. Zijn er andere indienende fracties die een opmerking of een aanvulling willen maken? Ik kijk even rond – nee? Dank u. Dan geef ik nu voor het eerst het woord aan wethouder Laura Hoogstraten voor een reactie van de zijde van B en W. Kijk.

Laura Hoogstraten - Wethouder

Laten we vooropstellen dat de motie uitvoerbaar is. Ik wil echter wel een aantal opmerkingen maken. Een deel van de uitgiftepunten wordt beheerd door Meander Omnium en in samenwerking met het Armoedefonds. Andere punten bevinden zich bij de zogenaamde Voedseldeelkasten, waar buurtbewoners gezamenlijk de uitvoering verzorgen en de kasten bevoorraden met onder andere menstruatieproducten. Deze uitgiftepunten zijn niet in het bezit van de gemeente en worden dus ook niet direct gesubsidieerd. Wel hebben we afgelopen najaar contact gehad met Mirjam van Omnium en met de inwoners die betrokken zijn bij de deelkasten, bijvoorbeeld bij de Noorderlichtkerk. We hebben aangegeven dat als er financiële middelen of andere benodigdheden nodig zijn voor het bevoorraden van de kasten, we daarvoor middelen beschikbaar hebben en bereid zijn daaraan bij te dragen. Dezelfde boodschap hebben we aan de voedselbank gegeven: als mensen menstruatieproducten nodig hebben, zijn we bereid extra ondersteuning te bieden. Tot nu toe hebben we geen verzoek ontvangen wat betreft de menstruatieproducten. Ik begrijp dat het misschien niet meteen is opgevallen, want de dispenser bevindt zich in het damestoilet, maar hij is er wel degelijk en wordt ook regelmatig aangevuld. Dat punt kunnen we dus als afgehandeld beschouwen. Kortom, we zien het belang van het beschikbaar stellen van gratis producten. Ik had zelf al het idee om in samenwerking met het onderwijs, vooral op de middelbare scholen, te kijken of we daar niet op elke school een kast kunnen plaatsen. Dit omdat meiden daar veel laagdrempeliger hun producten zouden kunnen pakken. We waren hier dus eigenlijk al mee bezig. De oproep met betrekking tot communicatie is een goede en we zullen dit zeker meenemen in de communicatiecampagne rondom dit onderwerp. Maar de regelingen waar we het eerder over hebben gehad, daar zijn we al mee bezig en dat pakken we gewoon op. De motie is uitvoerbaar. Dank u.

Koos Janssen - Burgemeester

U wel, dan ga ik terug naar de heer Van den Heuvel van D66, een van de indienende fracties.

Jeroen van den Heuvel - D66

Ja, met betrekking tot de koppeling moet ik die even herstellen. Ik moet het ook even toelichten, denk ik. Ik ben gewoon naar de bar gelopen om naar de koppeling te vragen. Ik vroeg: "Kan ik die ergens vinden?" Ik werd doorverwezen naar een coördinator die zei: "Ja." Toen heb ik aangenomen dat het er inderdaad niet was. Zoals jullie mogen aannemen, ben ik het damestoilet binnengelopen en...

Laura Hoogstraten - Wethouder

De man achter de bar en de coördinator was ook een man.

Jeroen van den Heuvel - D66

Ja, ja, ja, zij keken enigszins vreemd op toen ik daarnaar vroeg. Maar ik heb het zo uitgelegd: "Waarom niet?" Laten we even stilstaan bij het volgende: ik vind het ook belangrijk om te vermelden dat zij nu over het algemeen hun producten bestellen bij het Armoedefonds en dat het Armoedefonds afhankelijk is van giften en donaties. Daar steunt het dus op, vandaar dat je aan het einde van de motie de oproep vindt om, als college, een passende donatie te doen aan het Armoedefonds voor de producten die zij leveren aan de Zeister Muts. Ja, dan kan ik twee dingen doen: ik kan, net zoals GroenLinks, zeggen dat ik er vertrouwen in heb dat het goed komt, maar ik kan het ook, anders dan GroenLinks, niet in stemming brengen. Maar eigenlijk wil ik het toch in stemming brengen, al is het maar als steunbetuiging aan al die vrouwen die het graag willen zien gebeuren.

Koos Janssen - Burgemeester

Dan is het altijd de vraag: is er nog iemand die iets over het onderwerp wil zeggen of toevoegen? Want anders breng ik het in één keer in stemming. U weet hoe uitvoerbaar het is en hoe erop gereageerd is. Bart Bakker van de VVD, dank u wel.

Bar Bakker - VVD

Voorzitter, aangezien het college hier al mee bezig is, beschouwen wij deze motie als overbodig en zullen wij er daarom niet voor stemmen. Hoewel menstruatie-uitgiftepunten ontzettend belangrijk zijn en we blij zijn dat we ze op dit moment hebben, wordt er al veel aan gedaan. Wij vinden niet dat we dit soort moties moeten blijven aanmoedigen. Dank u wel.

Koos Janssen - Burgemeester

Dankzij de andere fracties, dank ik u, Voorzitter. Oh, sorry, dank u.

Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist

Geachte voorzitter, ik heb een paar kleine toevoegingen. We weten allemaal wat menstruatiearmoede is en dat dit tot schoolverzuim kan leiden. We hoorden zojuist ook dat de voorzieningen niet overal optimaal functioneren en misschien ligt hierbij de communicatie ten grondslag. Daarom blijft het nuttig om in eerste instantie hier werk van te maken en dus niet alleen een bericht in de nieuwsbode of op een website te plaatsen. Maar ik stel voor - en ik suggereer het maar - om flyers neer te leggen, en dan niet alleen in het Nederlands, op scholen, in het gemeentehuis, bij wijkcentra, inloophuizen, sportverenigingen, de voedselbank, de weggeefwinkel, op prikborden en zelfs bij supermarkten, en uiteraard bij de Muppets. Er werd gezegd dat er hier en daar kastjes zijn. Maar is het niet handiger om op scholen en andere openbare gelegenheden in de toiletten een kastje of een mandje neer te zetten waar gratis middelen uitgehaald kunnen worden? Er wordt steeds gesproken over schaamte, en meisjes en jonge vrouwen gaan regelmatig naar het toilet, dus dan is het handig dat ze niet hoeven te vragen waar het kastje is of hoe het werkt. Nee, als ze naar het toilet gaan, weten ze dat het daar gewoon beschikbaar is. Het is maar een praktisch idee van mij. Een donatie aan het Armoedefonds zou, denk ik, ook bijzonder helpen om een en ander te financieren. Dan heb ik aan de indieners nog een paar vragen: Waarom zou de verstrekking van deze middelen voor iedereen moeten gelden? Juist de minima hebben hiermee te maken. En hoe moet de regeling in de uitvoering, denk bijvoorbeeld aan de bevoorrading, geregeld worden? En ja, misschien is een menstruatiepas naast een kledingpas nog eens een optie. Nieuwe Democratie steunt daarom deze motie.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u wel, mevrouw Petra Barcos, nieuw democratisch lid, zei ze. "Ik ga even inventariseren." Ik zag Julian Wassink van de ChristenUnie-SGP. Ik zag ook Hannie Roelofsen. Wie is er nog meer? Dan kom ik terug bij de heer Van den Heuvel voor de gestelde vragen. David Tompot van de SP. Joan Wassink, eveneens van de ChristenUnie, en het schip... Ja.

Julian Wassink - ChristenUnie-SGP

Ja, dank u, voorzitter. Ik ben niet heel erg bekend met de markt van menstruatiemiddelen, maar wat ik wel begrijp, is dat er ook recyclebare opties zijn die wellicht minder dan 8 tot 13 euro per maand hoeven te kosten. En ik zie dat niet in het voorstel terugkomen. Dus als je het hebt over armoede oplossen en een langdurige, duurzame oplossing kiezen, dan zou ik zeggen dat we misschien daar veel meer op moeten inzetten, in plaats van maandelijks terugkerende problemen op te lossen.

Hanny Roelofsen - Seyst.nu

Voorzitter, ja, ik heb eigenlijk maar een heel kleine aanvulling op...

Koos Janssen - Burgemeester

Op deze plek zou ik echt iets willen vragen, hè? Er is heel veel geroezemoes; allerlei mensen zitten te praten terwijl een ander het woord voert. Dat is buitengewoon vervelend, dus laten we gewoon aandacht voor elkaar hebben. En als u met z'n tweeën buiten de microfoon wilt praten, dan zou ik willen vragen: loop even naar de gang als het zo urgent is om met elkaar te spreken. Ik geef het woord aan Hannie Roelofsen, zij is nu aan de beurt.

Hanny Roelofsen - Seyst.nu

Dank u wel, Voorzitter. Ik heb eigenlijk nog een kleine toevoeging aan deze motie, die wij van harte ondersteunen. In tegenstelling tot de ChristenUnie ben ik wel een ervaringsdeskundige, dus ik sta hier volledig achter. Ik zou nog willen meegeven dat de weggeefwinkel van Jantje Paasman in Vollenhove aangeeft dat de 'mub'-kast daar vrijwel altijd leeg is en dat er dus ook een grote vraag is. Dank u wel.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u wel, mevrouw Roelofsen. Zijsplit, nu David Tompot van de Socialistische Partij, dank.

David Tompot - SP

Dank u wel, voorzitter. Ja, de SP kan deze motie van harte steunen. Ik wil daarbij opmerken dat ik ook tevreden ben met de reactie van de wethouder zojuist. De wethouder gaf aan dat zij momenteel bezig is met een verkenning om te kijken of menstruatiemiddelen op scholen verstrekt kunnen worden. Het lijkt mij dat dit een heel goede en belangrijke toevoeging is, als dat inderdaad mogelijk is. Dit komt in de motie niet heel expliciet naar voren, maar als dit te regelen is, zou dat heel mooi zijn. In ieder geval zou dat een extra reden zijn om deze motie te steunen. Dank u wel. Dank u.

Koos Janssen - Burgemeester

Er zijn vele suggesties gedaan. Nu neem ik aan dat deze hier gehoord zijn en dat we ze niet allemaal hoeven te bespreken. Er zijn een tweetal vragen gesteld door Petra Bakels van Nieuw Democratisch Zeist aan de indienende fractie. Jeroen van den Heuvel van D66, misschien kun je daar een korte reactie op geven.

Jeroen van den Heuvel - D66

Ja, ik denk het wel. Volgens mij was de eerste vraag een verzoek om correctie, maar als ik deze niet goed heb begrepen, vraag ik me af waarom dit niet stap voor stap wordt aangepakt, voor wie het nodig heeft. Nou ja, ik denk dat dit een discussie is die ook in de landelijke politiek gevoerd moet worden en al gevoerd wordt. De Tweede Kamer heeft al aangegeven dat er in ieder geval voor de minima gratis producten beschikbaar gesteld moeten worden. Wellicht is dit een opmaat naar beschikbaarheid voor iedereen. Dus ik vind dit een aanmoediging voor de landelijke politiek, om het zo maar te zeggen, op dat punt. De andere vraag ging volgens mij over de uitvoering, hoe ik de overdracht zie. Nou ja, ik zit in de Raad en daarmee moet ik me ook een beetje afzijdig houden van de uitvoering. Anders loop ik misschien het College voor de voeten en dat zou ik ook niet willen. Dus ik denk dat het verstandig is om dat te doen, maar verder niet in te mengen, als antwoord op de vraag van de ChristenUnie over duurzame alternatieven. Er is er een genoemd, de menstruatiecup. Ik heb me een beetje georiënteerd. Als D66 zijn we ook voor duurzaamheid. Ik begreep dat er nog andere middelen zijn die duurzamer zijn, maar wellicht kan de wethouder van Duurzaamheid daar in het college naar kijken. En de opmerking van de zijlijn nu geeft maar weer aan dat er echt behoefte is. Als die kast bij de weggeefwinkel regelmatig leeg is, dan wordt hij of niet gevuld, maar daar ken ik Jantje te goed voor. Ik denk dat die wel gevuld wordt, maar dat er gewoon veel gebruik van wordt gemaakt. Dank u wel. Daarmee sluit ik af.

Koos Janssen - Burgemeester

Daarmee hebben we, denk ik, de motie in voldoende mate besproken. Ik zou willen vragen: wie is er voor de motie over menstruatiemiddelen, ingediend door D66? Zij krijgt nu steun van de Partij van de Arbeid en GroenLinks. Zijn er stemmen van de nieuwe democraten, de Socialistische Partij, D66, het CDA? Zij zijn SP, punt. Nu GroenLinks, ik zie niet van iedereen de reactie. GroenLinks, ja, dank u wel, en de ChristenUnie-SGP. En wie is er tegen? De Partij van de Arbeid is voor, dank u wel. Tegenstemmen van de VVD, dank u wel. En dat betekent dat we met 30 leden aanwezig zijn, 24 zijn er voor en daarmee is de motie aanvaard. Akkoord, dank u wel. Dan komen we bij het voorstel zelf: de invulling van de stelpost en de effecten op de samenleving. Wie van u wenst hierover het woord te voeren? Het hoeft niet, maar het mag wel. Mevrouw Breddels van de Partij van de Arbeid, de heer Zielke, mevrouw Zwart van GroenLinks, en daarna de heer Tompot. Mevrouw Breddels, alstublieft.

Wilma Breddels - PvdA

Dank u, voorzitter. Het doet mij altijd ontzettend veel genoegen als ik zie dat een idee, dat oorspronkelijk toch van de Partij van de Arbeid komt, namelijk het doen van een schenking, wordt overgenomen. Het gaat dan niet om een schenking in de vorm van geld, maar om kleding. Daarover is in oktober vorig jaar een motie ingediend door de Partij van de Arbeid. Die heeft het destijds niet gehaald, maar kennelijk is het idee blijven hangen, en daar zijn we blij mee. Dank u.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u wel voor uw stemverklaring. Mevrouw Breddels van de Partij van de Arbeid, Zilco Zwart van GroenLinks.

Silke Zwart - GroenLinks

Dank u wel, voorzitter. Ja, zoals ik in mijn toelichting bij de motie ook al heb benoemd, vindt GroenLinks dit een heel mooi voorstel. Het is heel mooi dat nu zowel diploma A als B worden vergoed en dat de keuzevrijheid tussen sport en cultuur ook wordt vergroot door het maximumbedrag los te laten en dat er goed wordt gezorgd voor kleding. Dat zijn allemaal structurele maatregelen waarmee we de bestaanszekerheid structureel uitbreiden. En daar zijn we heel trots op, dus we steunen het voorstel van harte.

Koos Janssen - Burgemeester

De zin zoals gegeven is grammaticaal incorrect en mist een duidelijke structuur. Om de zin grammaticaal correct te maken, is er meer context nodig. Hier is een poging om de zin te herschrijven op basis van een mogelijke interpretatie: "Hoewel Silco Zwart van GroenLinks is, behoort de heer David Tompot tot de Socialistische Partij." Deze zin veronderstelt dat 'Silco Zwart' en 'de heer David Tompot' personen zijn die tot verschillende politieke partijen behoren, respectievelijk GroenLinks en de Socialistische Partij.

David Tompot - SP

Ja, dank u wel, voorzitter. De eerste opmerking betreft de jeugd met betrekking tot dit voorstel. Het lijkt erop dat we nu voor het eerst het taboe op inkomenssteun, via generieke regelingen, doorbreken. Dit taboe leek voorheen sterker aanwezig te zijn, en deze regeling lijkt er enigszins mee te breken, afwijkend van de eerdere tradities, als ik het zo mag noemen. Dat is in ieder geval positief. We hebben echter nog wel een vraag over een ander aspect van deze regeling, namelijk de meegezonden documenten en de bijlage over de bestaande rijksregelingen. Het gaat dan specifiek over de regeling voor studenten. We hebben hierover namelijk nog geen debat gevoerd, voorzitter. Als u mij toestaat, zou ik hier graag een vraag over willen stellen in deze stemverklaring.

Koos Janssen - Burgemeester

Ja, u krijgt de ruimte voor één vraag, omdat er geen debat over dit voorstel is gevoerd. Dus we nemen kennis van de tot nu toe gegeven stemverklaringen. U heeft inderdaad een vraag over een bijlage.

David Tompot - SP

Inderdaad, dank u wel. Het gaat over de studentenregeling die in de bijlage over de rijksregelingen wordt genoemd. Daarin staat dat een aantal studentensteden, om het zo te zeggen, geld krijgen vanuit het rijk om de studenten meer te ondersteunen. En mijn vraag is heel eenvoudig: valt zij ook onder die studentensteden of staat zij erbuiten? Dat is wel belangrijk. Als ik daar informatie over heb, dank u wel. Nou, we...

Laura Hoogstraten - Wethouder

Vorige week hebben we tijdens de behandeling van de lijn van ingekomen stukken gesproken over de stelpost of de taakmutatie die het rijk geeft met betrekking tot bijzondere bijstand voor studenten. We zijn aan het onderzoeken wat dit betekent. Voor nu is er een voorbehoud gemaakt voor dat bedrag, en we bekijken in ieder geval hoe we de energietoeslag voor studenten moeten vormgeven. Ik heb echter ook de vraag gesteld of we meer kunnen doen. Is het mogelijk een regeling te treffen waarbij studenten, bijvoorbeeld, geld terug kunnen krijgen? Of dat ze vergoedingen kunnen krijgen voor sport en cultuur? Deze kwesties worden verder onderzocht door de RDWI, die bekijkt wat de mogelijkheden zijn. Maar ik ben er niet van overtuigd dat we als een van de studentensteden in aanmerking komen voor dergelijke regelingen.

Koos Janssen - Burgemeester

Hartelijk dank, meneer Tom Pot, daarmee is het voldoende.

David Tompot - SP

Hartelijk dank voor uw antwoord, en uiteraard zal de SP dit voorstel steunen. Nogmaals dank.

Koos Janssen - Burgemeester

U bent de heer Van den Heuvel van D66.

Jeroen van den Heuvel - D66

Ja, voorzitter, ik wilde ook een vraag stellen, als ik die gelegenheid mag krijgen, omdat het niet in het debat is geweest. Ik ben het helemaal eens met het voorstel; het is overigens een goed voorstel, dus daarover bestaat geen twijfel. Er stond zelfs iets in waar ik heel enthousiast van werd, en dat is de participatie. Als ik denk van: "Hey, is dit een voorloper op de U-pas waarvoor het college, volgens mij, in de begroting € 50.000 heeft gereserveerd voor 2023?" Dus ik vroeg me wel heel even af hoe de participatie, waarover het college spreekt, samenhangt met een mogelijk onderzoek naar de mogelijke introductie van de U-pas. Want dat lijkt me wel een mooi middel.

Koos Janssen - Burgemeester

Dankzij de andere vragen, opmerkingen en stemverklaringen. Nee, dan ronden we dit punt af. Wethouder Hoogstraten, welke...

Laura Hoogstraten - Wethouder

Op welke bladzijde staat het? Het heeft u blij gemaakt, dus dan moet u het toch wel uit uw hoofd weten.

Laura Hoogstraten - Wethouder

Dat is eigenlijk dezelfde manier van werken als wanneer we de toelage voor de Oekraïners verstrekken. Door op die manier te werken met een pas en daar de financiën op te zetten, is ons heel goed bevallen. Is het een voorloper van de U-pas? Nou ja, nee, we gaan gewoon kijken hoe en in welke vorm we eventueel een U-pas kunnen aansluiten of op een andere manier kunnen vormgeven. De doelstelling, die er ook altijd achter zit, is dat iemand gewoon een keer kan aangeven of hij of zij binnen de doelgroep valt en dat op deze manier heel flexibel geld op of af en voorzieningen op of af kunnen worden gezet. Dus ja, we doen zeker ervaring op.

Koos Janssen - Burgemeester

Is dat daarmee voldoende, meneer Van den Heuvel van D66? Ja?

Jeroen van den Heuvel - D66

Wat mij betreft is het mooi dat we ons op deze manier alvast kunnen introduceren en er ongetwijfeld ervaring mee kunnen opdoen die ons ook zal helpen bij het onderzoek. Dat vind ik hartstikke fijn.

Koos Janssen - Burgemeester

Dank u. Dan kan de conclusie zijn dat de Raad unaniem instemt met het voorstel voor de stelpost 'Effecten op de Samenleving' en de invulling daarvan. Akkoord, dank u wel.