Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Bij agendapunt 9 is een motie ingediend door D66, VVD en GroenLinks. En ik denk dat mevrouw Bar... Meneer Visser, ook Seyst.nu heeft mee ingediend. Jeroen begint. Meneer Van der Ploeg van D66, gaat uw gang, dank u wel. Van den Heuvel, Peter, ja, die is al heel lang weg, nietwaar? Voorzitter, jeetje mina, mijn excuses, meneer Van den Heuvel, Jeroen.
Gezien het tijdstip van de avond zullen we het kort houden. Ik hoop, of beter gezegd, ik denk dat de motie voor zichzelf spreekt, maar toch wil ik een korte inleiding geven. Afgelopen donderdag hadden wij een politiek spreekuur waarbij een inwoner uit Zeist het woord voerde en aandacht vroeg voor het vervoer van leerlingen naar gymzalen. Wij hebben toen van deze dame een inkijkje gekregen in wat dat vervoer inhoudt voor de leerlingen, voor de docent, de logistiek, maar ook specifiek voor de punten die in de motie genoemd worden. Het eerste punt is de tijd die het vervoer kost. En dat past eigenlijk niet bij de ontwikkeling die we doormaken. Sinds dit jaar, 2023, is de norm voor bewegingsonderwijs in het primair onderwijs verhoogd van één naar minimaal twee uur per week. Het vervoer van de leerlingen neemt echter tijd in beslag die anders aan bewegingsonderwijs besteed zou kunnen worden. Dat kan niet de bedoeling zijn, zeker niet gezien het belang van bewegingsonderwijs. Daarnaast zijn de duurzaamheid, de extra vervoersbewegingen en de verkeersveiligheid, die er niet op vooruitgaan, genoemd. Dus met deze motie willen we aandacht vragen voor de uitvoering van het IP.
Dank u wel, voorzitter, meneer Van den Heuvel. Meneer Catsburg, nee, er zijn meerdere indieners die nog iets willen toevoegen. Ik onthoud u dat echter gezien de tijd. En...
Ik geloof, voorzitter, dat het IP bij mij, als wethouder van onderwijs, ligt. Ja, ik geef toe dat ik als wethouder niet alleen verantwoordelijk ben voor de stenen. Waar sta ik breed voor het onderwijs? Maar nu richten we ons even specifiek op die stenen. Laat ik om te beginnen ingaan op deze motie. Ik begrijp heel goed de frustratie die er bij de insprekers en bij de politieke sprekers is geweest, want als wethouder van onderwijs, sport en bewegen is het een doorn in het oog dat er leerlingen zijn die meer tijd kwijt zijn aan het vervoer dan aan het kunnen bewegen of het kunnen besteden van tijd aan onderwijs. Het hele IP is erop gericht, juist ook met het strategisch huisvestingsprogramma, om die knelpunten op te lossen. Ik begrijp dat de raad behoefte heeft om, zeker op de knelpunten zoals die ook tijdens het spreekuur naar voren zijn gekomen, daar duidelijkheid over te krijgen. En ik wil in ieder geval zeggen dat deze motie wat ons betreft een steun in de rug is voor juist datgene wat we ook beogen met het IP, specifiek op de knelpunten die bij het politiek spreekuur naar voren zijn gekomen. Ik zou willen zeggen dat ik de raad binnenkort, want we zijn echt 'as we speak' bezig om daar duidelijkheid over te krijgen, een uitgebreide rapportage zal sturen over wanneer de realisatie van gymlokalen op de planning staat. Dat zal allemaal niet in 2024 lukken, dus ik wil ook realistisch zijn in de verwachtingen. Dus ik begrijp de motie en de oproep om vaart achter de zaken te zetten. Maar ja, we moeten ook wel bedenken dat het een lange termijnplanning betreft en een aantal zaken echt puzzelen op de vierkante centimeter is. Dus, dat gezegd hebbende, wil ik ook een langetermijnperspectief meegeven. Zoals u weet, hebben we van de week ook een informatieavond gehad over de omgevingsvisie. Ik denk dat het belangrijk is om in de breedte, niet alleen voor gymlokalen maar überhaupt ook voor scholen, steeds het langetermijnperspectief in de gaten te houden. Passen bepaalde scholen nog wel op een bepaalde plek of moeten we kijken of die wellicht naar een andere locatie moeten? Ik denk bijvoorbeeld aan het Heuvelrug College, dat nu met noodlokalen moet werken omdat er een enorme groei is. Nou, dat is even een wat breder antwoord dan deze motie, maar het gaat in ieder geval om dat wij als college deze motie uitvoerbaar achten en dat ik snel naar de raad toe kom met een wat concretere rapportage over de gymlokalen. Dank u wel.
Anderen, nee? Dan kunnen we concluderen, denk ik, dat iedereen hier achter staat. Is dat zo, ja, hè? Dus, is hij unaniem aangenomen, het voorstel zelf, het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs 2024? Komt u maar, oh, meneer Visscher.
Ja, dank u wel, voorzitter. Ik wilde nog even iets toevoegen, want voor ons ligt een goed doordacht plan waarover wij voornamelijk te spreken zijn, met name over de samenwerking. We hebben dit ook tijdens de rondetafelgesprekken genoemd. De samenwerkende participatie in het overleg tussen de gemeente en de verschillende scholen en schoolbesturen is voor ons een belangrijk punt. Daarom zullen wij ook van harte instemmen. Dank u.
Ja, dank u, voorzitter. Allereerst complimenten voor dit strategische huisvestingsplan voor het onderwijs, een doorwrocht en zeer uitgebreid stuk dat ook in het op overeenstemming gerichte overleg al complimenten van de schoolbesturen heeft ontvangen. In dit overleg stemden de schoolbesturen in met het voorstel. Het is verheugend te constateren dat het tekort aan gymlokalen ruimschoots aan de orde komt en wordt aangepakt. In een tijd waarin deskundigen regelmatig aangeven dat de jeugd te weinig beweegt, is dit extra noodzakelijk. En dat niet alleen voor de jeugd zelf, maar ook voor de zorg. Nieuwe democratie. Zij stemt daarom van harte in met dit raadsvoorstel. Dank u.
Dank u wel? Nee, we hebben een motie ingediend, maar staan zeker positief tegenover dit voorstel, waarbij ik een paar punten zou willen noemen. De wethouder gaf het aan: dit is soms puzzelen op de vierkante centimeter met onderwijshuisvesting, en ik denk dat het heel mooi gedaan is. Mooi pragmatisme in de praktijk. Kansen zoeken en ook benutten, en ik wil toch niet onvermeld laten dat ik veel waardering heb voor de ambitie. Het ambitieus zijn in de bouwnormen en dat we misschien de VNG moeten kietelen om de norm wat meer bij de tijd te brengen. Dus daarin lopen we, denk ik, als Zeist voorop op dit moment, en dat mag best, want we bouwen die gebouwen voor een jaar of 40, dus dat staat wel een tijdje. Die investering in duurzaamheid is dubbel en dwars waard, dus ik wens het college heel veel succes bij de uitvoering. Dank.
Kortom, ik doe een oproep die niet gebruikelijk is, maar ik wil toch even de makers van dit document bedanken. Dit document is mede tot stand gekomen dankzij iemand die ons binnenkort gaat verlaten en die nu op de publieke tribune zit. Dus voordat wij dit in stemming brengen, voorzitter, begrijp ik dat iedereen naar de borrel wil, maar ik wil toch even de aandacht vragen voor Rob Hoogervorst. Het is misschien niet gebruikelijk, maar ik doe het toch. Hij heeft mij echt enorm geholpen de afgelopen jaren en veel tijd en energie gestoken in het proces waar de fractie van Zeist nu mee bezig is. Ik wil dit moment niet onbenut laten. Hij gaat over twee dagen ons verlaten en ik vind het belangrijk om dat toch nog even te noemen. Dank u wel.