Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Aan de orde is agendapunt 5: uw instemming wordt gevraagd met het voorstel voor de evaluatie van het langetermijnbomenbeheersplan 2016-2041, de heer Fluitman. Daarna spreekt de heer Gerard van Vliet. De heer Fluitman (CDA): ja.
Ja, dank u wel, voorzitter. Na de ronde tafel is er geen debat geweest. Niet dat ik vanavond nog een debat wil voeren, maar ik wil wellicht in de stemverklaring dan maar iets langer zijn, als u dat toestaat. Dank u. Volgens mij ligt er een heel mooi stuk voor in Zeist om te zorgen dat we Zeist groen houden en dat we zuinig zijn op het groen dat we hebben in onze wijken. Waar het CDA heel blij mee is. Het CDA werd wel, nou ja, een beetje getriggerd door wat op pagina 3 staat bij punt 5, waar niet iedereen even blij mee is. En wat zouden we toch graag willen dat iedereen blij is in Zeist. Omdat niet iedereen even blij is, is er een tekstvoorstel gedaan, wat in bijlage 4 zit. Dat tekstvoorstel vind ik wat cryptisch. Want eigenlijk wordt er gezegd dat daar 100% vervanging plaatsvindt, maar dat er wel weer een marge van 20% uitval wordt geaccepteerd. Dus ja, volgens mij is het dan een beetje hetzelfde als wat we nu zeggen. We gaan nog niet meteen vervangen, maar we wachten eerst op die 20% uitval en dan wordt er vervangen, als ik het goed lees. Als ik het niet goed lees, dan hoor ik graag de uitleg. Dus dat zou ik graag willen weten.
Het tweede is dat ik ook graag zou willen weten of er gekeken wordt naar welke bomen er in met name die buurtstraatjes in de afgelopen jaren al zijn weggehaald en of die nu wel vervangen gaan worden. Omdat ik zie dat daar alleen maar bestrating komt en dat daar geparkeerd gaat worden. En ja, dan is het groen weg in de straatjes. Maar ja, zo meteen is de parkeerplek weer weg in de straatjes, dus ik zou willen weten of we daar een inhaalactie op gaan doen. Met de oproep daarbij om daar ook heel goed over te communiceren met de bewoners in die straat, zodat de mensen ook weten waar ze aan toe zijn. Ook dat, als er niet meteen vervangen wordt en er wel tegels ingelegd worden, het dan duidelijk is dat het maar voor een bepaalde tijd is en dat daarna het groen weer terugkomt. Want het zou kunnen zijn, en daar snap ik een beetje die onvrede dan ook, dat er wel heel erg gekeken wordt naar het grote groen in Zeist. Maar in zo'n buurtstraatje, waar we dat toch heel veel van hebben in Zeist en waar het groen ook erg belangrijk is, zou het kunnen dat die misschien wat achtergesteld worden. En dat zouden wij als CDA niet fijn vinden. Dus als we hier nog een korte toelichting op zouden kunnen krijgen, heel graag.
Ja, dank u, voorzitter. De fractie van GroenLinks vindt het langetermijnbomenbeheerplan een belangrijk plan. Met genoegen zien we hoe er door de jaren heen samengewerkt is met de boomadviesgroep en met de ambtelijke organisatie, en welke resultaten daaruit voortgekomen zijn. Misschien is het wel een voorbeeld van hoe men met meer dossiers zou kunnen samenwerken. In ieder geval kijkt de fractie van GroenLinks er heel positief naar. Er zijn nog wel een paar zorgpunten als je kijkt naar het raadsvoorstel. Er is droogte op de Heuvelrug, en ook op andere plekken dreigen bomen uit te vallen. Dat zou kunnen betekenen dat er meer fondsen nodig zijn om te zorgen dat de levensduur en de vitaliteit van deze bomen gewaarborgd blijven. Ook is het onderwerp van de groeiplaatsen belangrijk; de vitaliteit van de groeiplaats van bomen is essentieel om het aanzien van Zeist en de waarde die Zeist hecht aan bomen te kunnen garanderen. Dat is op dit moment niet per se het geval, gezien de in het bomenfonds aanwezige gelden. Misschien hoeven er op dit moment niet extra fondsen voor te worden gereserveerd, maar het is wel een aandachtspunt dat we graag terugzien. Ook in de evaluatie die binnen twee of drie jaar in deze raad aan de orde zal komen, en die vooral een financiële evaluatie zal zijn. Verder zijn we heel blij met de toezegging dat er nu voor die groeiplaatsen ook vanuit het huidige bomenfonds ruimte is. En dat is dan in tegenstelling tot wat mijn collega van de fractie van het CDA zegt; wij waren juist blij met de bijlage voor buurtgroen, omdat je enerzijds ziet dat je bomen in de buurt sneller kunt vervangen en anderzijds er ook maatwerk mogelijk is. Dat is tijdens de rondetafelgesprekken uitdrukkelijk aan de orde gekomen. Die ruimte voor maatwerk en het per geval bekijken, hoewel je een bepaalde lijn uitzet, toch per geval kijken wat in die situatie het beste kan worden gedaan. Dat is een lijn die wij van harte steunen. Dus ja, al met al zijn we heel blij met dit raadsvoorstel en we kijken ook uit naar de evaluatie die rond 2025 of 2026 zal plaatsvinden, gezien het feit dat we wel zien dat er op termijn meer geld nodig zal zijn voor het in stand houden van het belangrijke bomenbestand en de belangrijke bomen die Zeist kent. Dank u.
Ja, voorzitter, dank u wel. Voorzitter, ik sluit me aan bij de heer Fluitman en wil heel kort even ingaan op datzelfde punt van pagina 87 over die 100% vervanging, waar inderdaad die 20% uitval wordt benoemd. Onze vraag was of dit betekent dat het percentage opgeteld gaat worden naar die 70%, omdat we standaard 50% doen als we de hele straat of inrichting gaan vernieuwen. Dat is ons niet duidelijk, dus dat zou ik graag willen weten. Aansluitend zou ik het punt van het bomenbeheerplan op pagina 97 willen aanhalen, betreffende het wel of niet verstrekken van de vergunningen. In het stuk wordt genoemd dat de gemeente zichzelf vrijstelt van het melden van kapvergunningen voor bomen in de openbare ruimte. Ik zou graag van de wethouder willen weten waarom dit, zoals genoemd in het stuk, tot een versnelling gaat leiden en tot een beter beheer. Dat zijn op het moment de vragen die ik nog graag zou willen stellen. Voorzitter, dank u wel.
Dank u wel, voorzitter. Bomen zijn een groot goed in Zeist, en dat vindt de VVD ook. We zijn heel erg blij met dit voorstel, met name vanwege de duidelijkheid ervan. Maar ook de vragen die beantwoord zijn tijdens de rondetafelgesprekken, waaronder de vraag over de 20%-regel, zijn verhelderend. Waar de bomen in de afgelopen jaren allemaal zijn gekapt, was heel duidelijk op een kaartje te zien. Daarnaast is het voor ons als liberalen belangrijk dat er een goede financiële dekking is, en die zien we in ieder geval op de korte termijn wel. Voor de langere termijn heerst er positiviteit over de verwachting dat dit ook gaat lukken. Als laatste vinden we het fijn dat we niet star vasthouden aan een plan dat er nou eenmaal is, maar dat we ook ruimte bieden voor verandering en nieuwe inzichten. Dat nieuwe inzicht is dat als je in een buurt woont en je denkt van 'Hé, waarom worden bomen niet vervangen?', er nu ruimte is om die bomen toch te vervangen, of in ieder geval een deel daarvan. Dank u wel, voorzitter.
Dank u wel, voorzitter. Zeist is een groene gemeente om trots op te zijn. Bomen zijn ons visitekaartje; 35.000 bomen vormen een omvangrijk bezit. Sinds 2010 weten we dat 50% van de bomen binnen 20 jaar sterft. Dat heeft ertoe geleid dat we samen met inwoners het lange termijn bomenbeheerplan hebben opgesteld. De overall conclusie is dat het beheerplan goed functioneert. Vandaag ligt de eerste evaluatie voor, en er vallen drie dingen op: de aandacht voor communicatie is te beperkt geweest, niet iedereen is blij met de werkwijze, en er komen binnen vijf jaar grote projecten aan. Maar met deze evaluatie kan de gemeente Zeist een gezonde toekomst met een vaste bomenstructuur tegemoetzien. We zijn zeer optimistisch over de uitwerking, voorzitter. Overigens heeft er een uitgebreide rondetafelgesprek plaatsgevonden, waarin diverse fracties vragen hebben kunnen stellen over onder andere percentages en kappen. Dank u.
Nou, voorzitter, ik vind dat ik in de Raad mag vragen wat ik wil over deze stukken. En als ik uitleg wil over die percentages, vind ik dat een plausibele vraag, zeker ook voor de mensen die meekijken. Dus...
Het werd aangenomen dat de ronde tafel natuurlijk een functie heeft; deze is gehouden om te voorkomen dat er te veel detail in de vraagstelling komt. Anders hebben we geen raadsvergadering, maar een ronde tafel over een agendapunt. Dat was de zorg die naar voren kwam. Dus als we die zorg te serieus nemen, dan hebben we nog een aangename tijd om elkaar bij de vergadering te ontmoeten, anders wordt die mogelijkheid ons ontnomen. Ik geef het woord aan Frits Bout van D66. Ja.
Dank u wel, voorzitter. Zeist is en blijft groen. Met dit beheerplan wordt zowel het onderhoud als de vervanging van de bomenstand geregeld. Deze evaluatie geeft aan dat het plan voldoet en dat er geen grote aanpassingen gewenst zijn. D66 heeft de wethouder gevraagd om meer te communiceren over het bestaan en de inhoud van het plan. Wij zien de resultaten van deze toezegging met belangstelling tegemoet. Tot zover, voorzitter. Dank u wel.
Hartelijk dank voor de vele positieve woorden. En ja, ik denk dat er inderdaad ook voor de lange termijn, waarvoor het bedoeld is, een borging aanwezig is dat het groen behouden blijft. Dus dank voor de goede woorden. Er zijn inderdaad nog een aantal vragen gesteld over de 20% en de 100%. In principe maakt deze aanpassing het mogelijk dat als er een boom verdwijnt in het buurtgroen, we die direct vervangen en dat we niet wachten tot er 20% uitval is voordat we actie ondernemen. Dat is eigenlijk de grootste klacht die we van inwoners kregen, zeker in de straatjes die u noemt, waar misschien niet zoveel bomen staan. Als er dan één wegvalt, is het meteen erg kaal. Die kan nu op basis van de nieuwe verordening vervangen worden. En er is een overzicht van welke bomen gekapt zijn en daarmee gaan we in het vervolgtraject aan de slag. De heer Van Vliet noemde nog de uitval door droogte; dat is inderdaad een grote zorg en we hebben in ieder geval voor de komende vijf jaar voldoende geld gereserveerd. We gaan in de financiële evaluatie inderdaad bekijken wat we de komende twee jaar verwachten en welke financiën we op langere termijn nodig hebben. Dus het is ook een zorg van ons en we nemen dit uiteraard zeker mee.
De heer Roy Luca, volgens mij stelt u vragen over het lange termijn bomenbeheerplan dat al in 2016 is vastgesteld. Het lijkt me niet opportuun om daar nu weer vragen over te stellen uit een plan van 2016. Maar wat betreft de kapvergunning, die gaan we natuurlijk aanpassen. We kwamen erachter dat we niet in alle gevallen zonder kapvergunningen konden kappen op basis van het lange termijn bomenbeheerplan en daarom is er ook een aanpassing dat het in sommige gevallen niet sneller gaat, maar dat we netjes de vergunningsroute moeten volgen.
En met de heer Boutahar, u noemde het al: communicatie. Dat is opgepakt en na de vergadering heb ik nog een aanbod gekregen van de bomengroep om ook mee te denken over de communicatie, dus dat is opgepakt.
Dat was het, voorzitter.
Ik ga even naar de Raad, want ik zag dat er toen nog enige discussie was over die 20% en de uitzondering voor die ene boom. Misschien kan daar toch even een gesprek over plaatsvinden.
Ja, voorzitter, dank u wel. Nee, de uitleg is nu helderder, maar ik had ook graag gezien dat het helder opgeschreven werd, want hier staat in feite dat er ook weer gekeken wordt door de boomregisseur naar de mogelijkheden die daar zijn en dergelijke zaken. Vervolgens staat er dat als gevolg van deze aanpak er geen breed overleg met de buurtbewoners plaatsvindt, en daar zit een beetje de pijn bij ons. Blijf nou gewoon in gesprek met die buurtbewoners, zodat zij begrijpen wat er gebeurt. Nu zien de buurtbewoners steeds een boom verdwijnen en komt er een auto voor in de plaats. Straks moet die auto weer weg, dus de communicatie is van essentieel belang, denken wij, want we willen heel graag dat ook het groen, met name in die buurtstraten, gehandhaafd blijft. Dank u wel.
Ik wil nog even de stemverklaring geven, voorzitter. Dank u wel, voorzitter. Namens Gijsbert wil ik onze complimenten uitspreken aan de wethouder over het stuk. Dit punt is duidelijk, en daar ging het ons inderdaad om. Dus dank voor die antwoorden. Ook complimenten voor de foto's die zijn toegevoegd, over de wijze van de formele structuur, het Engelse landschap en al die andere aspecten van het saaie profiel, de parken, maar ook het buurtgroen. Dus nogmaals dank. We gaan daar met elkaar voortvarend mee verder. Voorzitter, dank u wel. Dank u.
U wel. Hiermee kan de conclusie zijn dat de Raad unaniem instemt met de evaluatie van het Lange-termijnbomenbeheersplan 2000-16-2-1041. Is dat akkoord? Dank u.