Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 18-04-2023, Vergadering Raad 18-04-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Silke Zwart - GroenLinks
  • Wilma Breddels - PvdA
  • David Tompot - SP
  • Jeroen van den Heuvel - D66

Zeist omarmt nieuw beleidskader voor een sterkere sociale basis


In een unanieme beslissing heeft de gemeenteraad van Zeist het nieuwe beleidskader 'De sociale basis' aangenomen. Het beleidskader, opgesteld door Laura Hoogstraten en Robbert Moorman, is gericht op het versterken van de samenwerking en het behalen van maatschappelijke effecten in de gemeente.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven aan het beleidskader 'De sociale basis', een ambitieus plan om de sociale structuur van de gemeente te versterken. Het voorstel, dat unaniem werd aangenomen tijdens de raadsvergadering van 18 april, is het resultaat van een participatief traject en richt zich op acht essentiële thema's en drie ontwikkelonderwerpen.

Silke Zwart van GroenLinks sprak vol lof over het voorstel: "Het is een prachtig stuk met veel mooie doelstellingen. Het is cruciaal voor de gezondheid van onze inwoners en biedt iedereen een kansrijke start." Zwart benadrukte het belang van samenwerking met maatschappelijke organisaties en de inzet op preventie, "Niemand kan ertegen zijn als situaties worden voorkomen en mensen zelfredzaam zijn."

Wilma Breddels van de Partij van de Arbeid gaf aan zonder meer in te stemmen, maar vroeg wel aandacht voor twee punten: de aanpak van laaggeletterdheid en de versnippering in de hulpverlening. "Ik vind dat echt lastig," zei Breddels, "en daar is wat mij betreft ook aandacht voor nodig."

David Tompot van de Socialistische Partij gaf aan dat zijn partij zal instemmen met het voorstel, maar dat er nog gedetailleerde vragen zijn over de uitwerking. "We zullen daar nog op terugkomen via schriftelijke vragen," aldus Tompot.

D66's Roel van den Heuvel sloot zich aan bij de positieve geluiden en benadrukte het belang van een goede organisatie en samenhang in het netwerk. Hij deed een oproep aan het college om rekening te houden met de organisatie van het netwerk in de subsidiekaders. "Zorg dat de subsidieregeling erin voorziet dat daar een goede organisatie vanuit het netwerk op kan worden ingezet," adviseerde Van den Heuvel.

Met de unanieme instemming van de raad zal de gemeente Zeist nu samen met partners en inwoners werken aan de vertaling van de doelen naar concrete effecten en samenwerkingsafspraken. Het beleidskader, dat geen directe financiële of juridische consequenties heeft, zal worden geïntegreerd met andere relevante beleidsstukken en projecten binnen de gemeente.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel betreft het beleidskader 'De sociale basis' van de gemeente Zeist, opgesteld door portefeuillehouder Laura Hoogstraten en opsteller Robbert Moorman. Het doel van het voorstel is om akkoord te krijgen van de gemeenteraad op het beleidskader, dat de sociale basis in Zeist verder moet versterken door betere sturing op samenwerking en maatschappelijke effecten. Het beleidskader is het resultaat van een participatief traject en omvat acht thema's en drie ontwikkelonderwerpen die essentieel zijn voor de sociale basis. De thema's richten zich op het vermogen van mensen om zichzelf te redden, soms met hulp van hun sociale netwerk. De drie nieuwe ontwikkelonderwerpen zijn geïdentificeerd tijdens het participatief onderzoek en zijn toegevoegd aan het beleidskader.

Het beleidskader is onderdeel van het bredere programma 'Sociaal in Balans', dat gericht is op het in balans brengen van kosten en baten in het sociaal domein en het versterken van netwerkzorg en de sociale basis. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het beleidskader, dat unaniem is aangenomen in de raadsvergadering van 18 april 2023.

De acht thema's omvatten onder andere waardevol werk, vrijwillige inzet & mantelzorg, ontmoeten, redzaamheid, financiën, gezonde leefstijl, opgroeien en opvoeden, en taal. De ontwikkelonderwerpen zijn 'De weg vinden', 'Overzicht en samenwerking', en 'Voorzieningen dichtbij'. Het beleidskader heeft geen directe financiële consequenties en er zijn geen juridische consequenties verbonden aan het voorstel. Het beleidskader zal worden geïntegreerd met andere relevante beleidsstukken en projecten binnen de gemeente.

Na goedkeuring van het beleidskader zal de gemeente samen met partners en inwoners werken aan de vertaling van de doelen naar concrete, meetbare effecten, resultaten en samenwerkingsafspraken. Deze zullen worden gebruikt voor het opstellen van een subsidieopdracht en een uitvoeringsagenda. De communicatie rondom het beleidskader zal consistent zijn met de gebruikte definities en beeldvorming tijdens het participatief traject.

Documenten