Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 18-04-2023, Vergadering Raad 18-04-2023
Met elkaar in debat zijn
  • Koos Janssen - Burgemeester
  • Falco van 't Riet - GroenLinks
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Roy Luca - Seyst.nu
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Ruben Pattiasina - D66
  • David Tompot - SP
  • Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
  • Wouter Catsburg - Wethouder

Zeist zet koers naar een energieneutrale toekomst


De gemeente Zeist heeft een ambitieuze routekaart aangenomen om in 2050 energieneutraal te zijn. Ondanks brede steun, klinkt er ook kritiek op het gebrek aan concrete mijlpalen en de focus op zonnepanelen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft op 18 april 2023 de geactualiseerde Routekaart Nieuwe Energie vastgesteld, een belangrijke stap richting een energieneutraal Zeist in 2050. De routekaart, die voortbouwt op de versie uit 2019, is het resultaat van intensieve samenwerking met inwoners en belooft een integrale aanpak van de energietransitie. Ondanks de brede steun, waren er ook kritische geluiden te horen tijdens het debat.

Falco van Triet van GroenLinks prees de inzet van het duurzaamheidsteam van Zeist, maar wees op een belangrijk manco: "Wat ik mis zijn concrete mijlpalen en een planning voor de komende periode. Zonder deze geeft het document weinig houvast aan de raad en inwoners." Hij riep op tot het snel verrijken van de actielijst met concrete mijlpalen en een planning.

Hannie van Kippersluis van Zeister Belang uitte zorgen over de haalbaarheid van de doelstellingen, gezien de beperkingen van het energienet en de afhankelijkheid van onbetrouwbare landen voor grondstoffen. "Het maakt niet uit of je door de kat of door de hond gebeten wordt," zei ze, verwijzend naar de risico's van zonne-energie en de potentie van waterstof als alternatief.

Roy Luca van Seist.nu stelde vragen over de integratie van adviezen uit de groene driehoek en uitte zorgen over het provinciale aanwijsbeleid voor windturbines op Zeister grondgebied. "Zoals het nu uitziet, zullen wij tegen dit voorstel stemmen," concludeerde hij.

Jan Bredius van Nieuw Democratisch Zeist benadrukte de voortvarendheid waarmee het project gestart is, maar merkte op dat de doelen voor duurzame opwek onder druk staan. Tjarda Struik van de VVD benadrukte de liberale visie op duurzaamheid en de noodzaak van samenwerking en realisme.

Ruben Paterski van D66 en David Tompot van de Socialistische Partij erkenden de urgentie van de energietransitie, maar benadrukten het belang van concrete plannen en het meenemen van alle inwoners in dit proces.

Wethouder Catsburg reageerde op de vragen en beloofde dat smart doelstellingen nog dit jaar zullen worden gepresenteerd, na de zomer. Hij bevestigde ook dat energiebesparing een belangrijk onderdeel is van de routekaart.

Ondanks de kritiekpunten werd de routekaart aangenomen, met de kanttekening dat Zeister Belang, Seist.nu en een lid van Nieuw Democratisch Zeist tegenstemden. De routekaart zal nu professioneel vormgegeven en huis aan huis verspreid worden, terwijl Zeist zich voorbereidt op de energie-uitdagingen van de toekomst.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

De gemeente Zeist heeft een geactualiseerde Routekaart Nieuwe Energie opgesteld met als doel om uiterlijk in 2050 een energieneutraal Zeist te realiseren. De routekaart, die een update is van de versie uit 2019, omvat acties gericht op energiebesparing en de productie van duurzame energie. De actualisatie is tot stand gekomen na meedenksessies met inwoners en het verwerken van zienswijzen uit een terinzagelegging.

De routekaart is een uitwerking van het Klimaatakkoord en maakt deel uit van de Brede Milieu Visie van Zeist. Het benadrukt de noodzaak van een integrale aanpak van de energietransitie, waarbij biodiversiteit, circulariteit en een gezonde leefomgeving worden meegewogen. De routekaart beschrijft fasegewijze acties en benadrukt het belang van flexibiliteit en samenwerking met maatschappelijke partners en inwoners.

De doelen voor duurzame opwek in 2030 staan onder druk door beperkte ruimte voor grootschalige projecten en externe factoren zoals netcongestie. De routekaart erkent de uitdagingen en benadrukt de noodzaak van een inclusieve energietransitie die haalbaar, betaalbaar en toegankelijk is voor alle inwoners.

Financieel is er jaarlijks 1,1 miljoen euro gereserveerd voor de uitvoering van de routekaart, aangevuld met rijksmiddelen en subsidies. De routekaart wordt elke vier jaar geactualiseerd, met een voortgangsrapportage na twee jaar.

De raad van Zeist heeft het voorstel voor de geactualiseerde Routekaart Nieuwe Energie op 18 april 2023 vastgesteld, met de kanttekening dat enkele fracties tegen hebben gestemd. De routekaart zal professioneel vormgegeven worden en huis aan huis verspreid worden in de vorm van een krant na het raadsbesluit.

Documenten