Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Dank, dan gaan we naar agendapunt 13: uw instemming met het Rekenkameronderzoek naar de energietransitie. Ruben Patties van D66, ik ga even inventariseren. Van Splunter, wordt er nu gereageerd?
Ik zal het zo kort mogelijk houden. Nou ja, er ligt een mooi onderzoek van de Rekenkamer Zeist. Ben ik erg blij mee. Het onderzoek van de Rekenkamer Zeist is meer een spiegel die ons wordt voorgehouden en het is wat dat betreft ook wel bijzonder dat we deze spiegel voorgehouden krijgen gedurende het proces waar wij gewoon middenin zitten. Vaak krijg je de onderzoeken van de Rekenkamer pas achteraf en dit geeft ons de mooie kans om bij te sturen als dat nodig is. Toen we de Routekaart Energie hier in de Raad bespraken, was al duidelijk dat het een balans is tussen realisme en ambitie. Het is best wel moeilijk om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Dit Rekenkameronderzoek laat nou ja, die zegt van, het is op sommige punten ook wel erg ambitieus en het zegt op sommige punten zelfs, het is nu vrijwel onhaalbaar. Het is onzeker en soms is er zelfs nog wel heroverweging nodig. Ik vind het dan ook erg goed dat de aanbevelingen door het college worden overgenomen en dat we daar weer over in gesprek gaan met elkaar. Elke vier jaar wordt het hele plan, wat de Routekaart is, herijkt. Elke twee jaar komt er een tussentijdse rapportage en we gaan dan op zeer korte termijn met elkaar weer in gesprek over het concretiseren van de doelen die in de Routekaart staan. En daar vinden wij als D66 voldoende comfort in om nu voor te stemmen. Maar er is nog wel werk aan de winkel. Met name het adviespunt 6, wat hier in het onderzoek heet, lokale opwek en vraagsturing, om dat een beetje te vertalen naar lokale opslag en lokale distributie. Daar denken wij dat er veel potentie zit en daar hopen we graag in de komende tijd aandacht voor te krijgen en de sociale impact van de energietransitie, vinden wij als D66 ook erg belangrijk. Iedereen moet mee kunnen doen en als het niet lukt, dan zijn het vaak de kwetsbaren die daar extra onder te lijden hebben. Daar wil ik het graag bij laten.
Dank u wel, voorzitter. Aan de orde is het raadsvoorstel Rekenkameronderzoek energietransitie. Het is een kritisch rapport geworden. Er zijn duurzame lichtpunten, maar een aantal doelen vraagt om een forse extra inzet om ze binnen bereik te houden. GroenLinks is blij dat het college de aanbevelingen omarmt en we zien de noodzakelijke aanscherping van de acties en de plannen en de versnelling in de realisatie met hoge verwachtingen tegemoet. GroenLinks stemt in met het voorstel, dank u.
Dank u wel, voorzitter. Ik kan in grote lijnen aansluiten bij de woorden van mijn collega Patty Jassina. Dank aan de Rekenkamer voor dit rapport. Als raad zullen we ook evalueren en, indien nodig, de doelen bijstellen en een strategie ontwikkelen om de opwek van energie te vergroten. Goed ook dat vanuit het college de ambitie bestaat de afspraken meetbaar te maken, want hierdoor wordt het ook makkelijker de voortgang van de energietransitie te evalueren om beter te weten waar we staan. Onze fractie stemt in met het raadsvoorstel.