- Falco van 't Riet - GroenLinks
- Ernst van Splunter - VVD
- Wilma Breddels - PvdA
- David Tompot - SP
- Hafid Boutahar - D66
- Marcel Fluitman - CDA
- Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist
- Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP
- Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
- Roy Luca - Seyst.nu
Zeist omarmt burgeramendement in democratisch experiment
In een poging de lokale democratie te versterken, heeft de gemeente Zeist besloten een experiment te starten met het burgeramendement. Dit nieuwe participatie-instrument geeft inwoners de mogelijkheid om wijzigingen voor te stellen op raadsbesluiten. De gemeenteraad heeft het voorstel aangenomen, ondanks enige kritiek en zorgen over de uitvoering en kosten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven voor een democratisch experiment met het burgeramendement. Vanaf 1 januari 2023 tot 1 maart 2026 kunnen inwoners van Zeist wijzigingsvoorstellen indienen op raadsbesluiten, mits ondersteund door ten minste 50 andere kiesgerechtigden. Het voorstel, dat na een levendige discussie werd aangenomen, heeft als doel de participatie van burgers in het politieke proces te vergroten.Tijdens de raadsvergadering kwamen verschillende fracties aan het woord. Esther Kant van Zij Speelt Nu uitte haar twijfels: "Als je aan de voorzijde de inwoners en belanghebbenden actief betrekt, dan zou een burgeramendement niet nodig hoeven te zijn." Ze wees op het ontbreken van duidelijkheid over de kosten en of deze in de begroting zijn opgenomen, wat haar fractie deed besluiten tegen te stemmen.
Falco van Triet van GroenLinks benadrukte echter de noodzaak van ontwikkeling en experiment: "De democratie is in ontwikkeling, de samenleving en zijn omgeving zijn niet gestold, maar altijd in beweging." GroenLinks ziet het experiment als een kans om te leren en bij te dragen aan verbetering van het welzijn van mensen en natuur.
Ernst van Splunter van de VVD zag het burgeramendement als een logische stap voortvloeiend uit eerdere succesvolle vormen van inwonerparticipatie. "De vorm die nu voorligt, houdt de gemeenteraad wel in positie. Wij als gemeenteraad houden binnen onze representatieve democratie het eerste en het laatste woord," aldus Van Splunter.
Wilma Breddels van de PvdA gaf aan niet 100% enthousiast te zijn en miste een duidelijke formulering van wat een belanghebbende is. Toch zal de PvdA het experiment een kans geven.
David Tompot van de SP noemde het voorstel sympathiek en een kans om de betrokkenheid van burgers te versterken. Hij benadrukte het belang van goede informatievoorziening over het burgeramendement en de raadsvoorstellen waarop het van toepassing kan zijn.
Hafid Boutahar van D66 toonde zich verheugd: "Dit geeft onze fractie als D66 een heel goed gevoel, supergaaf dat we dit in Zeist weer gaan doen."
Marcel Fluitman van het CDA was kritischer en uitte zijn zorgen over het proces en de mogelijke gevolgen voor de rol van de raad. "Het grote gevaar wat nu kan ontstaan is dat wij lui worden en wij dus niet meer naar die samenleving gaan," waarschuwde Fluitman.
Ondanks de gemengde gevoelens en kritische noten, werd het voorstel aangenomen, met de kanttekening dat ZeisterBelang geacht wordt tegen te hebben gestemd. De raad zal jaarlijks evalueren of het burgeramendement een waardevolle toevoeging is aan de participatiemogelijkheden in Zeist.
Samenvatting van het voorstel
Samenvatting:
De gemeente Zeist wil ervaring opdoen met het burgeramendement als participatie-instrument. Het voorstel is om een experimenteerperiode te starten van 1 januari 2023 tot 1 maart 2026. Het burgeramendement stelt inwoners in staat om wijzigingsvoorstellen te doen op besluiten die de gemeenteraad wil nemen. De raad moet zich vervolgens expliciet uitspreken over deze voorstellen. Na discussie in de Ronde Tafel op 29 november 2022 zijn aanpassingen gemaakt aan de tekst van het voorstel, waaronder de experimenteerperiode en de rol van ondernemers en jongeren die niet in Zeist wonen. Het burgeramendement kan worden ingediend door kiesgerechtigde inwoners van Zeist, ondersteund door minimaal 50 andere kiesgerechtigden. De griffie biedt ondersteuning aan de indieners. Het voorstel is aangenomen met de kanttekening dat de fractie van ZeisterBelang geacht wordt tegen te hebben gestemd. Er zal jaarlijks een evaluatie plaatsvinden om te bepalen of het burgeramendement een waardevolle toevoeging is aan de participatiemogelijkheden.