Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 15-12-2022, Vergadering Raad 15-12-2022
Met elkaar in debat zijn
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Wilma Breddels - PvdA
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
  • Hanny Roelofsen - Seyst.nu
  • Bar Bakker - VVD
  • Bas van der Schild - GroenLinks
  • Angèle Welting - D66
  • Roy Luca - Seyst.nu

Miljoenenstrop GGiD-project: Zeist draait op voor financiële kater


De gemeente Zeist wordt geconfronteerd met een onverwachte financiële tegenvaller van 266.000 euro door het mislukken van het GGiD-project, een digitaal dossier voor de jeugdgezondheidszorg. Het Algemeen Bestuur van de GGDrU heeft de ontwikkeling van GGiD gestaakt, wat leidt tot een totale afboeking van 13 miljoen euro voor de betrokken GGD's.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een verhit debat heeft de gemeenteraad van Zeist zich gebogen over de financiële nasleep van het gefaalde GGiD-project. "Onze fractie is rotgeschrokken," verklaarde Jan Bredius van NieuwDemocratischZeist. "Een mislukking die ons 266.000 euro kost, dat kan deze Raad niet zomaar passeren."

De discussie spitste zich toe op de vraag of het project zomaar gestopt kon worden en of de gemeente Zeist wel voldoende geïnformeerd was over de financiële consequenties. "Waarom is de stekker eruit getrokken? Is dat niet veel te voorbarig geweest?" vroeg Bredius zich af.

Wilma Breddels van de Partij van de Arbeid uitte haar zorgen over de financiële afwikkeling: "Is dit bedrag definitief of volgt er nog een schadeclaim?" Hannie van Kippersluis van Zeist Belang en Hannie Roelofse van Zeist Nu sloten zich aan bij de kritische geluiden en benadrukten de noodzaak van een grondige evaluatie en inzicht in het risicoprofiel.

De wethouder verdedigde het voorstel door te wijzen op de financiële spelregels die vereisen dat verliezen binnen hetzelfde boekjaar worden afgeschreven. "Het is een pijnlijk besluit, maar we moeten het verlies nemen," aldus de wethouder. Hij beloofde een informatiebijeenkomst te organiseren waar de GGD vragen van de raad kan beantwoorden.

Ondanks de toezegging voor meer informatie stemde de raad conform het voorstel, met uitzondering van NieuwDemocratischZeist en Zeist Belang die tegenstemden. De overige fracties accepteerden het voorstel, waarmee de afboeking van 266.000 euro ten laste van de jaarrekening 2022 een feit werd. "Dit is geen peanuts," concludeerde Bredius, "we zullen hier bovenop moeten zitten."

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het raadsvoorstel behandelt de financiële gevolgen van het stopzetten van het project GGiD, een digitaal dossier voor de jeugdgezondheidszorg. Het Algemeen Bestuur van de GGDrU heeft besloten de ontwikkeling van GGiD te beëindigen, wat leidt tot een afboeking van ongeveer 13 miljoen euro voor de drie betrokken GGD's, waarvan 4,9 miljoen euro voor de GGD regio Utrecht. De GGDrU kan 800.000 euro zelf dekken, maar er resteert een bedrag van 4,1 miljoen euro dat door de deelnemende Utrechtse gemeenten moet worden aangevuld, wat voor de gemeente Zeist neerkomt op 266.000 euro.

De provincie, als financieel toezichthouder, staat toe dat gemeenten dit bedrag over maximaal vier jaar uitsmeren, maar het college stelt voor om de bekende lasten direct in 2022 af te schrijven en ten laste te laten komen van de jaarrekening 2022. Dit zou niet leiden tot een negatief jaarrekeningresultaat. Eventuele toekomstige kosten die nog niet bekend zijn, zullen worden opgenomen in het risicoprofiel en gedekt uit de reserve weerstandsvermogen.

De raad heeft conform het voorstel besloten, met de kanttekening dat de fractie van NieuwDemocratischZeist tegen heeft gestemd.

Documenten