Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 08-10-2024, Vergadering Raad 08-10-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Joyce Langenacker - Voorzitter
  • Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
  • Wilma Breddels - PvdA
  • David Tompot - SP
  • Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang

Raad Zeist verwerpt bezwaar Stichting Beter Zeist: "Geen rechtsgevolg, geen ontvankelijkheid"


De gemeenteraad van Zeist heeft het bezwaar van de Stichting Beter Zeist tegen de vaststelling van de plannen van aanpak voor de implementatie van de Omgevingswet 2024-2032 niet-ontvankelijk verklaard. Het besluit van 26 maart 2024 blijft daarmee in stand, ondanks de bezwaren van enkele raadsfracties.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het advies van de bezwaarschriftencommissie besproken, die stelde dat het bezwaar van de Stichting Beter Zeist niet-ontvankelijk is omdat het besluit geen rechtsgevolgen heeft. De commissie concludeerde dat het besluit niet vatbaar is voor bezwaar of beroep, een advies dat door de meerderheid van de raad werd gevolgd.

De heer Bredius van Nieuw Democratisch Zeist was het hier niet mee eens en pleitte voor ontvankelijkheid van het bezwaar. "Het is binnen de rechtsstaat uiterst belangrijk dat bestuursorganen het procesrecht goed toepassen," stelde hij. Volgens Bredius heeft het besluit wel degelijk rechtsgevolgen, omdat het participatieniveau 'raadplegen' voor de komende tien jaar een verplichting legt bij de gemeente en inwoners. "Dat maakt dat er sprake is van een rechtsgevolg," aldus Bredius, die aankondigde tegen het voorstel te stemmen.

De Partij van de Arbeid, vertegenwoordigd door mevrouw Breddels, was het daar niet mee eens. "De plannen van aanpak binden de gemeente, maar niet de burger," zei ze. Breddels uitte ook kritiek op de Stichting Beter Zeist: "Als je zo'n voorstander bent van transparantie, waarom verstop je je dan in een stichting?"

De SP, bij monde van de heer Tompot, vond dat er een hoorzitting had moeten plaatsvinden. "Wij vinden dat het college de gelegenheid had moeten bieden voor een hoorzitting om de positie van de stichting beter voor het voetlicht te brengen," verklaarde Tompot, die eveneens tegen het voorstel stemde.

De heer André de la Porte benadrukte het vertrouwen in de bezwaarschriftencommissie: "Er is geen enkele reden om te twijfelen aan een commissie die voor ons dit soort zaken uitzoekt." Zijn fractie stemde dan ook voor het voorstel.

Mevrouw Van Kippersluis van ZeisterBelang uitte zorgen over de geloofwaardigheid van de gemeente Zeist. "We zeggen dat we participatie hoog in het vaandel hebben, maar beperken het niveau tot het laagste," aldus Van Kippersluis, die ook tegen het voorstel stemde.

Uiteindelijk stemden Nieuw Democratisch Zeist, de SP en ZeisterBelang tegen het voorstel, maar met een meerderheid van stemmen werd het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. De Stichting Beter Zeist zal per brief op de hoogte worden gesteld van het besluit.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft een beslissing op een bezwaar van de Stichting Beter Zeist tegen de vaststelling van de plannen van aanpak voor de implementatie van de Omgevingswet 2024-2032. De raad heeft op 26 maart 2024 deze plannen vastgesteld, waarna de Stichting Beter Zeist op 6 mei 2024 bezwaar maakte. De bezwaarschriftencommissie adviseerde om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren omdat het besluit niet appellabel is. Dit advies is gebaseerd op het feit dat het besluit geen rechtsgevolgen heeft en dus niet vatbaar is voor bezwaar of beroep. De raad wordt voorgesteld het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren en het oorspronkelijke besluit in stand te houden.