Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Met dit voorstel vraagt het college u om een gedeeltelijke herziening van het bestemmingsplan voor de Utrechtseweg 48 vast te stellen en af te zien van een milieueffectrapportage en een exploitatieplan. U heeft daarover een rondetafelgesprek gehad. Er was geen debat nodig, dus stel ik voor om nu over te gaan naar de stemverklaringen. Als eerste geef ik het woord aan de heer André de la Porte, van D66, voor een korte stemverklaring.
Voorzitter, ik wil een hele korte stemverklaring afgeven. Laat ik het zo zeggen: toen dit raadsvoorstel binnenkwam, konden wij niet nalaten om toch enigszins onze verbazing uit te spreken over het feit dat de situatie, zoals die zich daar heeft voltrokken, zoveel jaren heeft kunnen voortduren zonder dat er correcties zijn aangebracht. Laten we dus vooral dit voorstel heel snel doorvoeren en hopen dat we niet veel meer van dit soort situaties op ons bord krijgen. Dank u wel.
Ja, voorzitter, dank u wel. Zoals bekend heb ik 12 vragen ingediend die tijdens de rondetafelgesprekken grotendeels beantwoord zijn. Ik heb toen een voorbehoud gemaakt, omdat ik de antwoorden nader wilde bekijken. Als ik alles tegen elkaar afwegend, sluit ik me in ieder geval aan bij de mening van D66. Ik was ook zeer verbaasd over het feit dat er zo'n lange periode laboratoria gevestigd konden zijn, terwijl dit volgens het bestemmingsplan eigenlijk verboden was. En nu moeten we dat verbod via dit raadsvoorstel gaan oplossen. Ik wil nog even wijzen op het feit dat, als je als gemeente bezig bent met het maken van plannen en je bedenkt zaken zoals 'We gaan daar bouwen', en je een onderneming de gelegenheid geeft om iets te organiseren of te doen, de gezondheid van de inwoners van de gemeente voorop moet staan. Die moet op de eerste plaats komen. Wat betreft die gezondheid moet je als gemeente dus zorgen dat deze op alle mogelijke manieren geborgd is. Dat er zo lang laboratoria gevestigd zijn geweest, die nota bene op biosafety level 3 opereerden, is zorgwekkend. We hebben het hier niet over iets onbeduidends; polio, COVID, tyfus – er was de mogelijkheid om dit daar te onderzoeken. En natuurlijk zullen er veiligheidsmaatregelen getroffen zijn.
Er is aan de wethouder gevraagd waarom geen milieueffectrapportages te doen. De memo die we hebben mogen ontvangen van het college heeft de zaak dan ook niet echt verduidelijkt, want daarin stonden nog steeds tegenstrijdigheden. Maar kort en goed, er is hier de mogelijkheid om bedrijven te vestigen, wat voor de economie van Zeist natuurlijk voordelen heeft. Ik hoop echter wel dat, zodra die bedrijven daar aan de slag gaan, er in ieder geval alles aan wordt gedaan om te garanderen dat er geen nadelige effecten voor de gezondheid van de inwoners zullen zijn. En in dat verband vraag ik nog even hoe het zit met de reactie die van de ODRU is gevraagd. Want op basis van de actuele milieuvergunningen zouden zij nog nagaan of...
Ik begrijp dat de reactie nog niet binnen is. Desondanks zullen wij over dit voorstel stemmen. Dan stel ik voor om dat later misschien nog met elkaar te delen. U stemt voor en geeft een opdracht mee; dat hoor ik u heel duidelijk zeggen. Zijn er nog andere partijen die een stemverklaring willen afleggen? Dat is niet het geval. Dan vraag ik u: wie stemt er voor dit bestemmingsplan Utrechtseweg 48? Dat is de hele gemeenteraad, ja, de hele gemeenteraad, en daarmee is dit bestemmingsplan Utrechtseweg 48 vastgesteld. Dank u. Goed, dan gaan wij door naar agendapunt 6: het verlengen van de zendmachtiging.