Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Ja, excuses. Ik wilde graag nog even een stemverklaring geven, want de principes die beschreven staan in het voorstel zijn natuurlijk ontzettend mooie idealen. Preventie, laagdrempeligheid, veerkracht in combinatie met maatwerk en heldere kaders reflecteren allemaal heel belangrijke principes, en daarmee kunnen we ook verder bouwen aan dit vormgevende uitvoeringsplan. GroenLinks is dan ook zeker benieuwd naar het uitvoeringsplan.
Het voorstel gaat wat ons betreft ook heel erg over het snijvlak van de WMO en de jeugdzorg, en het staat niet super expliciet benoemd in dit stuk. Daarom wil ik hier, net als tijdens de rondetafelgesprekken, toch nog graag even wat aandacht voor vragen. Want voor GroenLinks is dit namelijk echt wel een punt van aandacht. De overgang van jeugdzorg naar WMO lijkt niet altijd even soepel te verlopen. En hoewel er weinig concrete cijfers beschikbaar zijn, zijn er wel veel schrijnende verhalen. Iemand die bijvoorbeeld op haar 17e te maken krijgt met de jeugdzorg, moet soms opnieuw gediagnosticeerd worden als zij 18 wordt. Ook is het vaak niet mogelijk om onder behandeling te blijven bij de huidige zorgverleners, waarmee soms na veel moeite een vertrouwensband is opgebouwd.
Het is dan ook heel erg belangrijk dat er aandacht is voor de regie van de behandelingen en ook voor de financiering van de overgang, zodat kwetsbare jongvolwassenen zich niet hoeven te stressen over iets bureaucratisch als een andere vorm van financiering voor de broodnodige zorg. Een cliënt zou zich alleen moeten focussen op zijn of haar herstel. Toevallig stonden hier ook vanochtend nog artikelen over op onder andere de NOS, waarin hier ook aandacht voor wordt gevraagd.
We zijn blij dat het college aangeeft dat ze bezig zijn met deze problematiek. GroenLinks wil daarnaast ook een oproep doen aan alle partijen die vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer, om ons Kamerlid Lisa Westerveld te steunen in haar missie om een overgangsperiode in te bouwen van 18 naar 21 voor de jeugdzorg. Het belang hiervan wordt ook door de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland en Stichting Het Vergeten Kind onderstreept.
Daarnaast zijn we blij dat het college heeft aangegeven door te gaan met het aanbieden van tijdelijke vervangende zorg aan iedereen die op wachtlijsten staat, zodat niemand er alleen voor staat. Dat kunnen we alleen maar steunen en daar zijn we erg blij mee.
Het is ook van belang dat we hierbij goed luisteren naar cliënten, want zij weten vaak wat het beste voor hen is en wat ze nodig hebben. Dit staat ook benoemd in het voorstel, dat onder andere geborgd wordt, naar onze mening, door het onderzoeken van cliënttevredenheid. De cliënt moet centraal staan, en de inzet van ervaringsdeskundigen helpt hier ook bij. Dat is een ander punt in het voorstel waar GroenLinks erg blij mee is.
Er zijn helaas nog veel stigma's rondom het vragen om hulp bij mentale gezondheid, maar gelukkig is hier ook langzaamaan een maatschappelijke kentering zichtbaar. Openheid kan bevorderd worden als een cliënt weet dat iemand anders hetzelfde heeft doorgemaakt. Daarnaast kan ervaringsdeskundigheid ingezet worden voor de scholing van consulenten en de verdere ontwikkeling van de dienstverlening.
We zullen de ontwikkelingen rondom de principes met veel belangstelling en ook veel vertrouwen blijven volgen.
Dank u wel.
Geachte voorzitter, dank u wel. Allereerst wil ik aangeven dat de SP in principe zal instemmen met dit voorstel. Echter, we hadden graag gezien dat er misschien nog wat meer adviezen van het Adviesnetwerk Zeist, dat hierover ook een advies heeft uitgebracht, in overweging waren genomen. Een aspect dat wij missen, is de integratie van bepaalde aanbevelingen van dit adviesnetwerk. Zo heb ik bijvoorbeeld een suggestie om beschikkingen voor een langere periode af te geven en ook om de positie van cliënten beter te waarborgen in de nieuwe verordening.
Vooral wat betreft de beschikkingen wil ik een lans breken. Het komt immers vaak voor dat cliënten met een chronische aandoening in verschillende gemeenten – en ik weet niet precies hoe dit in Zeist is – onnodig jaarlijks opnieuw moeten aantonen dat zij recht hebben op zorg, vaak gespecialiseerde zorg. Dit vormt voor veel cliënten een extra last, omdat zij elk jaar opnieuw de bewijslast moeten verzamelen. Ik hoop dat de gemeente oog heeft voor de situatie van deze cliënten.
Met deze kanttekening zal de SP dus wel instemmen met het voorstel. Dank u wel.
Hartelijk dank, meneer David Tompot van de Socialistische Partij. Zijn er nog andere fracties in de Raad die een stemverklaring willen afleggen? Hannie van Kippersluis, namens Zeester Belang.
Ja, dank u wel, voorzitter. Tijdens de rondetafelgesprekken hebben wij dit ook al aangegeven: het stuk staat bol van de goede voornemens, maar is op heel veel plekken weinig concreet en hier en daar ook wat wollig. Herijking is een heel goed punt, dus laat ik dat even benadrukken: heel goed. Als je dingen wilt herijken, dan is dat positief. Wij aarzelen echter erg bij het instemmen met dit voorstel. Er is een uitvoeringsplan toegezegd, en dan willen wij toch de wethouder het voordeel van de twijfel geven en hopen dat het uitvoeringsplan concreter zal zijn en duidelijke evaluatiemomenten zal bevatten. En ja, dat de reflectie goed uitgewerkt is. Dus we zullen met dit voorstel instemmen. Dank u wel.
Dank aan Annie van Kippersluis voor haar belangrijke bijdrage. De conclusie kan zijn dat de Raad, met de namen van de leden die hun stemverklaringen tijdens de nacht hebben gegeven, instemt met dit voorstel. De principes van de Jeugdwet en de WMO zijn akkoord bevonden. Dank u wel. We gaan nu over naar het volgende agendapunt.