Vergadering Debat PlanMer windenergie 19-09-2024
Agendapunt PlanMER windenergie
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel behandelt het vaststellen van zoekgebieden voor windenergie en de voorkeurslocaties binnen de gemeente Zeist. De provincie Utrecht heeft eerder de meest kansrijke gebieden voor windmolens bepaald om de doelen van de Regionale Energie Strategie (RES) te behalen. De drie zoekgebieden in Zeist (Brugakker/Couwenhoven, A12/Spoorzone, en Kamp van Zeist) zijn echter niet als kansrijk aangemerkt. Dit komt overeen met eerdere onderzoeken van de gemeente zelf. Het voorstel is daarom om de zoektocht naar windenergie in deze gebieden te staken, wat betekent dat Zeist de lokale doelstellingen voor duurzame energieopwekking niet zal halen. Als alternatief zet de gemeente in op andere duurzame initiatieven, zoals investeringen in het energienet via Stedin, onderzoek naar aardwarmte, en de ontwikkeling van zonnevelden. Het college wil na het raadsbesluit de provincie Utrecht informeren over het besluit om geen windmolens in Zeist te plaatsen en de inspanningen om 35 hectare zonnevelden te realiseren. Het raadsbesluit is om officieel te stoppen met het zoeken naar windenergie in de genoemde gebieden en de provincie hierover te informeren.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststellen zoekgebieden planMER windenergie en de voorkeurslocaties voor windenergie". Het voorstel beoogt de zoektocht naar mogelijkheden voor windenergie in de gemeente Zeist te staken op de drie overgebleven zoeklocaties, omdat deze niet als kansrijk worden beschouwd. Dit besluit is gebaseerd op de resultaten van een planMER voor windenergie uitgevoerd door de provincie Utrecht. Het voorstel omvat ook het informeren van de provincie Utrecht over het besluit van de gemeenteraad.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt compleet, met een gedetailleerde beschrijving van de achtergrond, de resultaten van het onderzoek, en de voorgestelde acties. Het bevat ook informatie over participatie, duurzaamheid, en de financiële en juridische aspecten.
Rol van de raad:
De rol van de gemeenteraad is om het voorstel te beoordelen en een besluit te nemen over het al dan niet voortzetten van de zoektocht naar windenergie op de aangegeven locaties.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die moeten worden gemaakt, hebben te maken met het al dan niet accepteren van de conclusie dat windenergie in de genoemde gebieden niet haalbaar is en het zoeken naar alternatieve manieren om bij te dragen aan de Regionale Energie Strategie en de energietransitie.
SMART:
Het voorstel lijkt specifiek, meetbaar, acceptabel en tijdgebonden, maar de vraag of het realistisch is, hangt af van de haalbaarheid van de alternatieve energiebronnen en besparingsmaatregelen die worden voorgesteld.
Participatie:
Het voorstel beschrijft uitgebreid hoe participatie heeft plaatsgevonden, zowel op provinciaal niveau als binnen de gemeente Zeist.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een zeer relevant onderwerp in dit voorstel, gezien het gaat over de bijdrage aan de energietransitie en het behalen van CO2-reductiedoelstellingen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft aan dat er geen directe financiële gevolgen zijn verbonden aan het besluit om de zoektocht naar windenergie te staken. Wel wordt er gesproken over eerdere financiële bijdragen aan gerelateerde initiatieven.
Inconsequenties:
Er lijken geen duidelijke inconsequenties in het voorstel te staan, maar de impact van het besluit op het behalen van de energiedoelstellingen van Zeist en de bredere regio moet nauwlettend worden bekeken. Het voorstel suggereert een herijking van de Routekaart Nieuwe Energie voor Zeist om deze impact te adresseren.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Windenergie Zoekgebieden PlanMER Voorkeurslocaties Duurzame energie Regionale Energie Strategie (RES) Netcongestie Zonnevelden Energieopwek EnergieneutraalVerfijning van de zoekopdracht: