Vergadering Werkbijeenkomst transitiestrategie omgevingsplan Zeist 2024 (alleen leden en genodigden) 12-09-2024
Agendapunt Werkbijeenkomst transitiestrategie omgevingsplan
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de 'Transitiestrategie omgevingsplan Zeist 2024', een strategie voor de ontwikkeling van een integraal omgevingsplan voor de gemeente Zeist in de periode 2024-2032. Dit is een vervolg op het eerder vastgestelde Plan van aanpak Omgevingsplan Zeist. De strategie beschrijft de aanpak en keuzes voor de opbouw van het omgevingsplan, dat moet leiden tot eenduidige en begrijpelijke regels om de waarden en kwaliteiten van Zeist te beschermen en ontwikkelen. Het omvat ook de aanpak voor maatschappelijke vraagstukken.
De Omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden, waardoor gemeenten een 'omgevingsplan van rechtswege' hebben gekregen. Dit tijdelijke omgevingsplan, samengesteld uit bestaande bestemmingsplannen en lokale verordeningen, moet voor 2032 omgezet worden naar een definitief omgevingsplan dat voldoet aan de nieuwe wet. De transitiestrategie bevat 13 inhoudelijke keuzes voor de opbouw van dit plan en beschrijft de planning, het proces en de participatie van belanghebbenden.
Er zijn geen participatieactiviteiten voor de transitiestrategie zelf, maar participatie vindt plaats tijdens het opstellen van het definitieve omgevingsplan. De financiële middelen voor de eerste twee deelgebieden zijn geraamd op € 235.000,-, gedekt door budgetten voor de Omgevingswet en een bijdrage van het Rijk. De juridische basis voor het omgevingsplan is vastgelegd in artikel 2.4 van de Omgevingswet.
De raad wordt jaarlijks geïnformeerd over de voortgang en kan indien nodig aanpassingen doen. De communicatie over de transitiestrategie en participatie verloopt via de gemeentelijke website en het participatieplatform. Het raadsbesluit is om de 'Transitiestrategie omgevingsplan Zeist 2024' en bijbehorende bijlagen vast te stellen.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Transitiestrategie omgevingsplan Zeist 2024". Het voorstel beschrijft de aanpak en keuzes voor de ontwikkeling van een integraal omgevingsplan voor de gemeente Zeist in de periode 2024-2032, in lijn met de nieuwe Omgevingswet. Het omvat de stappen om te komen tot een omgevingsplan met eenduidige regels die de waarden en kwaliteiten van Zeist beschermen en bijdragen aan maatschappelijke opgaven.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt compleet, met een gedetailleerde beschrijving van de aanpak, de verbinding met de omgevingsvisie, de inhoudelijke keuzes, en de participatie van belanghebbenden. Het bevat ook een financiële toelichting en juridische aspecten.
Rol van de raad:
De raad heeft de taak om het voorstel te beoordelen, eventuele aanpassingen voor te stellen, en uiteindelijk de transitiestrategie vast te stellen. De raad is ook verantwoordelijk voor het monitoren van de voortgang en het maken van aanpassingen indien nodig.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die moeten worden gemaakt, zijn gerelateerd aan de opbouw en inhoud van het omgevingsplan, de planning en het proces, en de mate van participatie van belanghebbenden.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) te zijn, gezien de duidelijke doelstellingen, planning en processtappen. Er worden geen duidelijke inconsequenties genoemd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of de "Transitiestrategie omgevingsplan Zeist 2024" wordt vastgesteld, inclusief de bijbehorende bijlagen.
Participatie:
Het voorstel geeft aan dat er geen participatie plaatsvindt bij het opstellen van de transitiestrategie zelf, maar wel bij het ontwikkelen van het integrale omgevingsplan. Er wordt een tweefasen participatieproces beschreven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet als onderwerp genoemd, maar kan impliciet een rol spelen gezien de focus op het beschermen en ontwikkelen van de waarden en kwaliteiten van Zeist.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden geschat op € 235.000,- voor de eerste twee deelgebieden, gedekt door beschikbare budgetten en een bijdrage van het Rijk. Er is nog onzekerheid over de budgetten voor de overige deelgebieden, wat jaarlijks geëvalueerd zal worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsplan Transitiestrategie Omgevingswet Implementatie Participatie Integraal Fysieke leefomgeving Planning Regelgeving Gemeentelijk grondgebiedVerfijning van de zoekopdracht: