08-02-2024 Vergadering Ronde Tafel rv Aanpassing adviesrecht BOPA en rv Delegatie Omgevingsplan 08-02-2024
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt rv Delegatie Omgevingsplan
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel van portefeuillehouder Angèle Welting, betreft de delegatie van bevoegdheden met betrekking tot het Omgevingsplan aan het college van burgemeester en wethouders. Het doel is om de gemeenteraad te laten focussen op lokale beleidsinhoudelijke wijzigingen, terwijl het college kleinere aanpassingen of aanpassingen die voortvloeien uit eerder genomen besluiten kan afhandelen. Dit voorstel sluit aan bij de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt en waarbij de gemeenteraad verantwoordelijk is voor het vaststellen van het Omgevingsplan.
Het voorstel omvat twee beslispunten:
- Delegatie van de bevoegdheid om het Omgevingsplan te wijzigen aan het college voor specifieke gevallen zoals vermeld in een bijgevoegde tabel.
- Delegatie van de bevoegdheid om een voorbereidingsbesluit te nemen aan het college, wat het mogelijk maakt om snel te handelen bij ongewenste ontwikkelingen.
De voordelen van deze delegatie zijn volgens het college een efficiëntere besluitvorming, snellere aanpassing van het Omgevingsplan, en een betere focus van de gemeenteraad op grotere beleidsbesluiten. Delegatie leidt tot een evenwichtige rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college. Het college zal jaarlijks rapporteren over de wijzigingen en na een jaar zal een evaluatie plaatsvinden. Juridisch is de delegatie geregeld in de Omgevingswet en tegen de besluiten staan geen rechtsmiddelen open.
Het raadsbesluit, genomen op 26 maart 2024, bekrachtigt de delegatie van deze bevoegdheden aan het college.
-
Analyse van het document
Titel: Delegatie omgevingsplan
Samenvatting: Het voorstel betreft het delegeren van de bevoegdheid om delen van het Omgevingsplan te wijzigen en het nemen van een voorbereidingsbesluit aan het college van B&W. Dit moet de besluitvorming versnellen en efficiënter maken. De gemeenteraad blijft verantwoordelijk voor de hoofdlijnen van het beleid, terwijl het college de uitvoering op zich neemt. De delegatie omvat onder andere het verwerken van onherroepelijke vergunningen, correcties, en het uitwerken van beleid binnen gestelde kaders.
Volledigheid van het voorstel: Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de te delegeren bevoegdheden en de redenen daarvoor. Het bevat ook een tabel met specifieke onderwerpen die gedelegeerd worden.
Rol van de raad: De raad moet het delegatiebesluit vaststellen en blijft verantwoordelijk voor het vaststellen van de hoofdlijnen van het beleid.
Politieke keuzes: De raad moet beslissen of zij het eens is met de voorgestelde delegatie en of de balans tussen de rol van de raad en het college juist is.
SMART: Het voorstel lijkt specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden, hoewel de evaluatie na een jaar zal uitwijzen of de doelen zijn bereikt.
Inconsequenties: Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zitten.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten of zij de bevoegdheden wil delegeren aan het college.
Participatie: Het voorstel vermeldt dat belanghebbenden dezelfde mogelijkheden tot participatie krijgen.
Duurzaamheid: Duurzaamheid wordt niet specifiek genoemd, maar kan relevant zijn bij de uitvoering van het Omgevingsplan.
Financiële gevolgen: Het voorstel gaat niet in op de financiële gevolgen of dekking, wat een punt van aandacht kan zijn voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsplan Delegatie College van Burgemeester en wethouders Omgevingswet Bevoegdheid Wijzigingen Voorbereidingsbesluit Beleid Efficiëntie ParticipatieVerfijning van de zoekopdracht: