03-10-2023 Vergadering Raad 03-10-2023
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 1 Opening vergadering door de voorzitter, vaststellen agenda en mededelingen
Marcel Fluitman - CDA
Koos Janssen - Burgemeester
Marcel Fluitman - CDA
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 2 Vaststellen besluitenlijsten
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 3 Lijst ingekomen stukken raad oktober
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 4 Afscheid en Installatie van 2 raadsleden en 1 buitengewoon raadslid
Raad Zeist Zwaait Tjarda Struik Uit; Nieuwe Leden Geïnstalleerd
In een emotioneel beladen raadsvergadering neemt Tjarda Struik afscheid en verwelkomt de gemeenteraad nieuwe leden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een bijzondere raadsvergadering op 3 oktober 2023 heeft de gemeenteraad van Zeist Berend van den Bosch benoemd tot buitengewoon raadslid voor de VVD-fractie. De benoeming volgt op het vertrek van Tjarda Struik, die burgemeester van Leiderdorp wordt, en de installatie van Timo Bakrin als raadslid.De avond werd gekenmerkt door een mix van emoties en officiële momenten. "Het is een bijzondere agendapunt," begon de voorzitter, terwijl hij het afscheid van Tjarda Struik aankondigde. "Je bent kolossaal gegroeid," zei hij, wijzend op de persoonlijke en politieke ontwikkeling die Struik doormaakte tijdens haar tijd in de raad.
Ernst van Splunter, fractievoorzitter van de VVD, sprak lovende woorden over Struik: "Je bent altijd vrolijk, optimistisch, vol met humor en wil er wat voor maken." Hij benadrukte haar vermogen om tegen de stroom in te roeien en haar respect voor autoriteiten zonder angst.
Tjarda Struik nam zelf ook het woord en bedankte de raad voor de kansen die ze heeft gekregen. "Heel erg bedankt dat ik mezelf heb mogen vinden," zei ze. "Ik hoop dat de raad ook steeds diverser gaat worden."
Na het emotionele afscheid van Struik, werd de aandacht verlegd naar de nieuwe leden van de raad. Ans Peerenboom werd geïnstalleerd als raadslid voor GroenLinks, en Timo Bakrin voor de VVD. Beiden legden de eed of belofte af, waarmee ze officieel hun functie aanvaardden.
Het slotstuk van de avond was de benoeming van Berend van den Bosch als buitengewoon raadslid. Na een unanieme instemming van de raad, legde Van den Bosch de belofte af en werd daarmee officieel geïnstalleerd. "Dat verklaar en beloof ik," waren zijn woorden, waarmee hij zijn nieuwe rol bekrachtigde.
De vergadering werd kort geschorst om de nieuwe leden en hun families te feliciteren, waarna de raad de draad weer oppakte. Met de nieuwe benoemingen en het afscheid van een gewaardeerd lid, sloot de raad een hoofdstuk af en opende tegelijkertijd een nieuw.
Samenvatting
Samenvatting: Het raadsvoorstel betreft de aanwijzing van de heer Berend van den Bosch als buitengewoon raadslid voor de VVD-fractie, na het vertrek van Tjarda Struik en de benoeming van Timo Bakrin als raadslid. De heer Van den Bosch, die op de kandidatenlijst voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen stond, voldoet aan alle wettelijke vereisten om buitengewoon raadslid te worden, zoals vastgelegd in de Regeling Fractieassistentie 2008 en de gemeentewet. Er zijn geen onverenigbare functies of andere belemmeringen geconstateerd. Bijlagen zoals de verklaring van het buitengewoon raadslid, de verklaring van bestuurlijke integriteit en een opgave van functies zijn ter inzage gelegd. Het voorstel is opgesteld door Dieneke van de Flier en zal besproken worden in de raadsvergadering van 03 oktober 2023. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Aanwijzen buitengewoon raadslid VVD". Het voorstel behelst de aanwijzing van de heer Berend van den Bosch als buitengewoon raadslid voor de VVD-fractie in de gemeente Zeist, na het vertrek van Tjarda Struik en de benoeming van Timo Bakrin als raadslid. De heer Van den Bosch voldoet aan de vereisten van de Regeling Fractieassistentie 2008 en de Gemeentewet, waardoor er geen belemmeringen zijn voor zijn aanwijzing.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, aangezien het de vereiste informatie bevat over de kandidaat, de naleving van de regelgeving en de procedure voor de aanwijzing.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het voorstel te beoordelen en een besluit te nemen over de aanwijzing van de heer Berend van den Bosch als buitengewoon raadslid.
Politieke keuzes:
Er lijken geen significante politieke keuzes te moeten worden gemaakt, aangezien het voorstel procedureel van aard is en de kandidaat aan alle vereisten voldoet.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel en tijdgebonden (SMART), omdat het duidelijk aangeeft wie wordt voorgesteld en wanneer de aanwijzing moet plaatsvinden. Er worden geen inconsequenties vermeld in de verstrekte informatie.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de heer Berend van den Bosch aan te wijzen als buitengewoon raadslid voor de VVD-fractie.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden, aangezien het een interne aangelegenheid van de raad betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, omdat het gaat om de aanwijzing van een buitengewoon raadslid.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen specifieke financiële gevolgen of dekking, wat suggereert dat de aanwijzing binnen de bestaande budgettaire kaders valt of dat de financiële impact minimaal is.
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
Ans Pereboom - GroenLinks
Timo Bakrin - VVD
Berend van den Bosch - VVD
Koos Janssen - Burgemeester
Ernst van Splunter - VVD
Koos Janssen - Burgemeester
Tjarda Struik - VVD
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
Ans Pereboom - GroenLinks
Timo Bakrin - VVD
Berend van den Bosch - VVD
Agendapunt 5 Integraal Veiligheidsplan 2024-2027
Zeist zet in op veiligheid: Gemeenteraad debatteert over Integraal Veiligheidsplan
De gemeenteraad van Zeist heeft het Integraal Veiligheidsplan besproken met als doel de toegenomen criminaliteit en overlast aan te pakken. Concrete maatregelen en verbeterde communicatie met inwoners staan centraal in het debat.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft een levendig debat gevoerd over het Integraal Veiligheidsplan, waarbij de noodzaak om de toename van criminaliteit en overlast aan te pakken centraal stond. "Veiligheid is een zeer belangrijk onderwerp dat iedereen aangaat," benadrukte Hannie van Kippersluis van Zeister Belang tijdens de raadsvergadering.De motie van Zeister Belang, die een gedetailleerde analyse van de toename in criminaliteit eiste, werd echter verworpen. "Het is uitdrukkelijk niet onze bedoeling om de politie de zwarte piet toe te spelen," verklaarde Van Kippersluis, "maar het gaat ons te ver om de inwoners een symbolisch bedrag van 10 cent te vragen omdat wij niet in staat zijn om een veilige omgeving te creëren."
Portefeuillehouder Koos Jansen reageerde door te benadrukken dat er al een uitgebreide veiligheidsanalyse is uitgevoerd en dat het plan niet zonder deze analyse tot stand is gekomen. "Het is de bedoeling dat we dit plan vertalen in een jaarprogramma," zei Jansen, die ook aangaf dat er al budget gereserveerd is voor de uitvoering van het veiligheidsplan.
De VVD diende ook een motie in, gericht op het ontwikkelen van een veiligheidsmonitor. "Meten is weten en inzicht geeft sturing," lichtte Marco Huijben van de VVD toe. Echter, na een suggestie van het college om de motie aan te houden en gemengde reacties van andere raadsleden, besloot de VVD de motie niet in stemming te brengen.
Het debat toonde aan dat de raad het belang van veiligheid erkent, maar ook dat er verschillende visies zijn op de beste aanpak. Uiteindelijk werd het Integraal Veiligheidsplan unaniem aangenomen, met de kanttekening van Nieuw Democratisch Zeist dat er te weinig aandacht was voor slachtofferhulp en verkeersveiligheid.
De gemeente Zeist zet met dit plan een stap voorwaarts in het creëren van een veiliger leefomgeving voor haar inwoners.
Samenvatting
De gemeenteraad van Zeist heeft het Integraal Veiligheidsplan (23RVV027) besproken, waarbij veiligheid als een cruciaal element voor het welzijn en de leefbaarheid van de gemeente wordt gezien. Er is een toename van criminaliteit en overlast in Zeist geconstateerd, en de raad erkent de noodzaak om hierop te reageren. De motie vraagt het college om een gedetailleerde analyse van deze toename te maken, een samenwerkingsgericht veiligheidsplan te ontwikkelen met concrete maatregelen, de communicatie met inwoners over veiligheidskwesties te verbeteren, preventieve acties te stimuleren, en budget vrij te maken voor de uitvoering van het plan. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Motie IVP – inzet Veiligheidsmonitor". De motie verzoekt het college van de gemeente Zeist om een pilot te starten met de uitvoering van een veiligheidsmonitor. Deze monitor moet inzicht geven in de objectieve en subjectieve veiligheid in de gemeente en per wijk, om zo het veiligheidsbeleid beter te kunnen vormen en bij te sturen. De motie benadrukt het belang van actuele inzichten voor een effectieve inzet van capaciteit en middelen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de redenen voor de veiligheidsmonitor, de verwachte voordelen, en de financiële implicaties. Het geeft ook aan hoe de resultaten gebruikt kunnen worden voor beleidsvorming en bijsturing.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol van het beoordelen en goedkeuren van de motie. Daarnaast stelt de raad zich beschikbaar om mee te denken over de onderwerpen die in de veiligheidsmonitor uitgevraagd worden.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de gemeente investeert in een veiligheidsmonitor om het veiligheidsbeleid te verbeteren. Dit gaat over de afweging tussen de kosten en de verwachte voordelen van betere inzichten in veiligheid en veiligheidsbeleving.
SMART:
De motie lijkt Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden, aangezien het een duidelijk doel heeft (inzicht krijgen in veiligheid), meetbaar is (via de monitor) en een tijdspad voorstelt (pilot binnen een half jaar). Of het voorstel Acceptabel en Realistisch is, hangt af van de steun van de raad en de uitvoerbaarheid binnen de gemeentelijke organisatie.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie goedkeuren en daarmee het college verzoeken om de pilot te starten.
Participatie:
Het voorstel benadrukt burgerbetrokkenheid en responsiviteit als voordelen van de veiligheidsmonitor, wat wijst op een participatieve benadering.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar een veilige leefomgeving kan worden beschouwd als een aspect van duurzame stedelijke ontwikkeling.
Financiële gevolgen:
De motie geeft aan dat er € 50.000,- is voorzien voor onderzoeken en analyses gedurende vier jaar, en dat de kosten van de veiligheidsmonitor geschat worden op € 20.000 tot € 30.000. Dit suggereert dat de pilot binnen het bestaande budget uitgevoerd kan worden. -
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is niet expliciet gegeven, maar het betreft een motie gerelateerd aan het Integraal Veiligheidsplan (23RVV027). De motie roept op tot een gedetailleerde analyse van de recente toename in criminaliteit en overlast in Zeist, het opstellen van een integraal veiligheidsplan met concrete maatregelen, transparante communicatie over de voortgang, inzet op preventie en het vrijmaken van budget voor de uitvoering van het plan.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke richting geeft aan het college over wat er verwacht wordt met betrekking tot het veiligheidsbeleid. Het bevat specifieke actiepunten en verzoeken.
Rol van de raad:
De rol van de raad is het vaststellen van beleid en het toezien op de uitvoering ervan door het college. In dit geval dient de raad de motie te beoordelen en te besluiten of deze wordt aangenomen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de prioritering van veiligheid binnen het gemeentebeleid, de mate van investering in preventieve maatregelen, en de allocatie van budget voor de uitvoering van het veiligheidsplan.
SMART:
De motie lijkt specifiek en meetbaar in de zin dat er concrete acties worden gevraagd. Het is actiegericht en relevant voor de gemeente. De tijdgebondenheid zou verbeterd kunnen worden door deadlines of tijdsframes voor de uitvoering en evaluatie van het plan te stellen.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in de motie te staan, maar de haalbaarheid en effectiviteit van de voorgestelde maatregelen zouden verder onderzocht moeten worden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie aanneemt en daarmee het college opdraagt de genoemde acties uit te voeren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van burgerparticipatie en buurtinitiatieven, wat wijst op een proactieve benadering van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet direct het onderwerp van deze motie, maar een veilige en leefbare gemeente draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van de gemeenschap.
Financiële gevolgen:
De motie vraagt om een budget vrij te maken voor de uitvoering van het veiligheidsplan. Er wordt niet gespecificeerd hoe dit budget gevonden moet worden, wat een punt van discussie kan zijn tijdens de raadsvergadering. -
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Vaststelling Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2024 - 2027". Het IVP is een beleidsdocument dat de veiligheidsprioriteiten voor de gemeente Zeist en omliggende gemeenten voor de komende vier jaar vaststelt. Het plan richt zich op het verminderen van criminaliteit en het verhogen van het veiligheidsgevoel door in te spelen op nieuwe veiligheidsprioriteiten. De prioriteiten zijn ondermijning, maatschappelijke onrust en verbinding, digitale veiligheid en cybercriminaliteit, en de verbinding tussen zorg en veiligheid. Het plan omvat strategieën en werkwijzen voor de aanpak van deze thema's en stelt concrete doelen, zoals een daling van de criminaliteit met 10% ten opzichte van 2023.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de prioriteiten, strategieën, en een financieel overzicht. Het bevat ook informatie over de risico's, juridische aspecten, en communicatieplannen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het IVP vast te stellen en te monitoren. De raad kan ook bijsturen indien nodig en is betrokken bij de evaluatie van het plan.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen de vaststelling van de veiligheidsprioriteiten en de verdeling van de beschikbare budgetten. Ook moet besloten worden over de mate van inzet op preventie versus repressie en de balans tussen privacy en veiligheid.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke doelstellingen zoals de 10% daling van criminaliteit. Er worden geen duidelijke inconsequenties vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het Integraal Veiligheidsplan 2024 – 2027 vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt input uit de samenleving en samenwerking met veiligheidspartners, wat wijst op participatie in het opstellen van het plan.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan impliciet een rol spelen in de aanpak van veiligheidsvraagstukken, zoals de leefbaarheid van wijken.
Financiële gevolgen:
Het voorstel bevat een overzicht van de beschikbare budgetten en de besteding daarvan. Er wordt gevraagd om een uitbreiding van het algemeen veiligheidsbudget voor onderzoek en analyse. De dekking van deze extra kosten wordt niet expliciet vermeld.
Koos Janssen - Burgemeester
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Hafid Boutahar - D66
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
David Tompot - SP
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
David Tompot - SP
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Marco Huijben - VVD
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Julian Wassink - ChristenUnie-SGP
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Martine Folkersma - GroenLinks
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Esther Kant - CDA
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Hafid Boutahar - D66
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Marco Huijben - VVD
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
Dick van Ginkel - Plaatsvervangend voorzitter
Koos Janssen - Burgemeester
Julian Wassink - ChristenUnie-SGP
Martine Folkersma - GroenLinks
Esther Kant - CDA
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
Agendapunt 6 Vergaderschema raad 2024
Gemeenteraad Stemt In Met Nieuw Vergaderschema voor 2024
Een gestroomlijnde politieke kalender die rekening houdt met schoolvakanties en lokale feestdagen, dat is wat de gemeenteraad voor ogen heeft met het nieuwe vergaderschema voor 2024.
Samenvatting
Samenvatting: Het raadsvoorstel, ingediend door de Griffie en onder de portefeuille van de burgemeester, betreft het vaststellen van het vergaderschema voor de gemeenteraad in het jaar 2024. Het voorstel beoogt een duidelijke planning te creëren voor raadsvergaderingen en andere politieke activiteiten, rekening houdend met schoolvakanties en uitzonderingen zoals de Tulpvakantie. De vergaderingen zijn voornamelijk op dinsdagen en donderdagen gepland, met raadsvergaderingen die op dinsdagavond om 20.00 uur starten. Flexavonden zijn ingevoerd voor diverse bijeenkomsten, waaronder politiek spreekuur op donderdagavond. Belangrijke data zoals de behandeling van de jaarrekening en de begroting zijn al vastgelegd, en er zijn geen activiteiten gepland op data zoals 5 december. De Agendacommissie krijgt de bevoegdheid om het schema aan te passen indien nodig. Het voorstel wordt ondersteund door bijlagen met de jaarplanning en bijzonderheden. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel: Vergaderschema raad 2024
Samenvatting:
Het voorstel betreft het vaststellen van het vergaderschema voor de gemeenteraad in 2024, inclusief data voor diverse raadsactiviteiten. Het houdt rekening met schoolvakanties en uitzonderingen zoals de Tulpvakantie. De raadsvergaderingen zijn op dinsdagen gepland en beginnen om 20.00 uur. Flexavonden zijn gereserveerd voor diverse bijeenkomsten. Bijzondere data zoals het VNG congres en de start en afsluiting van het raadsseizoen zijn opgenomen. De Agendacommissie krijgt de bevoegdheid om het schema te wijzigen indien nodig.
Volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke planning en ruimte voor aanpassingen door de Agendacommissie.
Rol van de raad:
De raad moet het vergaderschema vaststellen en de Agendacommissie mandateren om wijzigingen aan te brengen.
Politieke keuzes:
De keuze om af te wijken van de Tulpvakantie en de planning rondom de Begroting 2025 zijn politieke beslissingen die genomen moeten worden.
SMART:
Het voorstel is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, en Tijdgebonden. Relevantie en haalbaarheid (Realistisch) zijn niet expliciet benoemd, maar lijken geïmpliceerd.
Inconsequenties:
Er lijken geen inconsequenties aanwezig in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het vergaderschema vast te stellen en de Agendacommissie te mandateren voor wijzigingen.
Participatie:
Participatie is niet van toepassing op dit voorstel, aangezien het gaat om interne planning.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet relevant voor dit voorstel, omdat het gaat om agendabeheer.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en er is geen dekking nodig.
Opmerking: Er lijkt een inconsistentie te zijn in de jaartallen (voorstel van 19 september 2024 en besluit in 2023), wat waarschijnlijk een typfout is. Dit zou gecorrigeerd moeten worden voor duidelijkheid en nauwkeurigheid.
Koos Janssen - Burgemeester
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Koos Janssen - Burgemeester
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 7 Bestemmingsplan Kavels Westflank VB Soesterberg
Zeist Zet Groen Licht voor Nieuwe Woningen op Historische Vliegbasis
In een levendige gemeenteraadsvergadering heeft Zeist besloten tot de bouw van vijf nieuwe woningen aan de Dolderseweg. Het plan, dat deel uitmaakt van het programma Hart van de Heuvelrug, stuitte op gemengde reacties maar kreeg uiteindelijk groen licht.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft na een intensief debat ingestemd met een nieuw bestemmingsplan voor de Westflank van Vliegbasis Soesterberg. Het plan, dat de bouw van vijf woningen langs de Dolderseweg mogelijk maakt, is niet zonder controverse. "Dit is een stap vooruit voor Zeist, maar we moeten kritisch blijven op de invulling van onze woonbehoeften," aldus een raadslid tijdens de discussie.Mevrouw van Kippersluis van Zeister Belang uitte haar bezorgdheid over de betaalbaarheid van de nieuwe woningen. "Met de huidige woningnood is het bijna onbestaanbaar dat we niet meer doen voor het sociale en middensegment," zei ze. Ze benadrukte dat er in Zeist een grote behoefte is aan betaalbare huur- en koopwoningen, een sentiment dat weerklank vond bij andere raadsleden.
De heer Luca van Zeist.nu toonde zich daarentegen optimistisch: "We zijn blij dat dit plan tot stand is gekomen en hopen dat de woningen die vrijkomen vooral aan onze eigen inwoners worden aangeboden." Hij benadrukte het belang van doorpakken en de noodzaak van een versnelde bouw.
GroenLinks, vertegenwoordigd door de heer Jacco van de Riet, gaf aan tevreden te zijn met de aandacht voor natuurwaarden in het plan, maar merkte op dat de overgang naar het natuurgebied robuuster had gekund. "Het is een gemiste kans, maar desondanks steunen we het voorstel," verklaarde Van de Riet.
Ondanks de tegenstem van Zeister Belang, werd het voorstel aangenomen. De gemeente Zeist zet hiermee een stap in de ontwikkeling van de Westflank van Vliegbasis Soesterberg, met de belofte van behoud van groenstructuur en aandacht voor duurzaamheid. De financiële en inhoudelijke afspraken zullen worden vastgelegd in de aanstaande tenderprocedure.
Samenvatting
Samenvatting: Het voorstel dat voorligt bij de gemeenteraad van Zeist betreft de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor de Westflank van Vliegbasis Soesterberg. Dit plan is gericht op de bouw van vijf woningen aan de Dolderseweg in Huis ter Heide en is opgesteld door de provincie Utrecht, die eigenaar is van de grond. Het plan past binnen het programma Hart van de Heuvelrug en de afspraken uit 2015. Het beoogt een betere ruimtelijke kwaliteit door het aantal woningen te beperken en de groenstructuur te behouden. Tijdens de inspraakperiode is één relevante zienswijze ingediend, die echter geen aanleiding geeft tot wijziging van het plan. Er is geen exploitatieplan nodig, omdat de kosten gedekt zijn via afspraken met de provincie. De juridische toetsing is voltooid en het plan voldoet aan de wettelijke eisen, inclusief de vastgestelde hogere waarden voor wegverkeerslawaai en aandacht voor duurzaamheid. De financiële en inhoudelijke afspraken worden vastgelegd in de tenderprocedure voor de keuze van een marktpartij. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel: Vaststellen bestemmingsplan Kavels Westflank Vliegbasis Soesterberg
Samenvatting:
Het voorstel betreft het vaststellen van een bestemmingsplan voor de realisatie van vijf woningen aan de Dolderseweg te Huis ter Heide, gemeente Zeist. Het plan is onderdeel van het programma Hart van de Heuvelrug en Vliegbasis Soesterberg, gericht op natuurbehoud en ontwikkeling van woningen en bedrijven. Het huidige bestemmingsplan biedt onvoldoende waarborg voor ruimtelijke kwaliteit, daarom is een nieuw plan opgesteld. Dit plan heeft de wettelijke procedure doorlopen en ligt nu ter vaststelling voor aan de raad.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke doelstelling, een beschrijving van het proces, en een overzicht van de participatie en financiële implicaties.
Rol van de raad:
De raad moet het bestemmingsplan vaststellen en besluiten over de ingediende zienswijzen.
Politieke keuzes:
De raad moet afwegen of het plan voldoet aan de ruimtelijke en duurzaamheidsambities en of het in lijn is met het programma Hart van de Heuvelrug.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, en Tijdgebonden. Relevantie en haalbaarheid van de Ambitie kunnen worden beoordeeld op basis van de inhoud van het plan en de financiële onderbouwing.
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan en de Nota van zienswijzen vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel beschrijft hoe omwonenden en belanghebbenden zijn betrokken bij het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant en wordt behandeld in het voorstel, met verwijzing naar het convenant duurzame Woningbouw en de ambitie voor duurzaamheidsniveau 'zilver'.
Financiële gevolgen:
De provincie Utrecht draagt de kosten van de grondexploitatie. De gemeente Zeist is niet risicodragend en de kosten voor ambtelijke inzet worden gedekt uit geïnde leges. Er is een planschadeovereenkomst ondertekend door de provincie.
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Roy Luca - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Falco van 't Riet - GroenLinks
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 8 Bestemmingsplan Sortie 16
Groen licht voor nieuwe woonwijk "Sortie 16" in Zeist
In een levendige gemeenteraadsvergadering heeft de gemeente Zeist het bestemmingsplan "Sortie 16" goedgekeurd, waarmee de weg vrijgemaakt wordt voor de bouw van 150 tot 200 betaalbare woningen. Het plan, dat deel uitmaakt van het programma Hart van de Heuvelrug, streeft naar een balans tussen natuurbehoud en de dringende behoefte aan woningen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een zitting die getuigde van een breed gedragen urgentie voor woningbouw, heeft de gemeenteraad van Zeist unaniem ingestemd met het bestemmingsplan "Sortie 16". Het plan, dat een nieuwe woonwijk langs de Amersfoortseweg mogelijk maakt, is een antwoord op de woningnood en beoogt een mix van sociale, middeldure en dure woningen te realiseren.De heer Lucas van de lokale partij benadrukte het belang van snelheid en de noodzaak om jongeren en ouderen uit de gemeente voorrang te geven: "Het is echt van belang dat dit versneld wordt en dat we hier ook op dezelfde wijze de 50% regeling voor onze eigen jongeren en oudere inwoners meenemen."
Mevrouw van Kippersluis van Zij is de Belang, die eerder tegen het plan stemde vanwege het kappen van bomen, gaf aan dat de woningnood en de behoefte aan middeninkomenswoningen de partij ditmaal deed besluiten voor te stemmen: "Er is een woningnood en er is een grote behoefte aan woningen voor middeninkomens voor de inwoners van Zeist."
Timo Baccarin van de VVD wees op het belang van het bouwen van woningen voor "mensen in alle soorten en maten" en riep het college op om een luisterend oor te bieden aan de lokale gemeenschap, zowel nu als wanneer de nieuwe wijk er staat.
GroenLinks, vertegenwoordigd door Franco van Triet, uitte blijdschap over het aandeel betaalbare woningen in het plan, maar gaf ook aan dat het verlies van natuur pijnlijk is. "Het feit dat het buurtje natuurinclusief wordt ingericht en ontwikkeld, is positief en biedt perspectief op een gezonde, klimaatadaptieve en prettige woonomgeving voor mens en dier," aldus Van Triet.
Carlo Fiscali van Nieuw Democratisch Zeist sloot zich aan bij de positieve woorden van de voorgaande sprekers, waarmee de raad unaniem instemde met het bestemmingsplan.
Met deze goedkeuring zet Zeist een belangrijke stap naar het verlichten van de druk op de woningmarkt en het realiseren van een duurzame en inclusieve toekomst voor haar inwoners.
Samenvatting
Samenvatting: Het raadsvoorstel dat nu voorligt bij de gemeenteraad van Zeist betreft de goedkeuring van het bestemmingsplan "Sortie 16", dat de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk met 150 tot 200 betaalbare woningen langs de Amersfoortseweg mogelijk maakt. Dit plan is een antwoord op de hoge druk op de woningmarkt en maakt deel uit van het programma Hart van de Heuvelrug, dat streeft naar een evenwicht tussen natuurbehoud en woningbouw. De gebiedsvisie is reeds vastgesteld en na verwerking van zienswijzen en aanpassingen is het plan klaar voor besluitvorming. Het houdt rekening met cultuurhistorische waarden, de wensen van lokale bewoners en milieunormen, en voorziet in een mix van sociale, middeldure en dure woningen. Er is uitgebreid overlegd met belanghebbenden en het financiële plaatje past binnen de grondexploitatie zonder risico's voor de gemeente. Juridische en duurzaamheidsaspecten zijn ook meegenomen, met de ambitie om nieuwe woningen energiezuinig en aardgasvrij te bouwen. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting van het voorstel:
Het voorstel betreft het bestemmingsplan “Sortie 16” en heeft als doel het creëren van planologische voorwaarden voor de bouw van een nieuwe woonwijk met 150 tot 200 betaalbare woningen op het perceel aan de Amersfoortseweg tussen Beukbergen en Soesterberg-Noord. Dit draagt bij aan het verlichten van de druk op de woningmarkt. Het voorstel omvat de beantwoording van zienswijzen, wijzigingen in de nota van zienswijzen, vaststelling van het gewijzigde bestemmingsplan en het Beeldkwaliteitsplan, een beperkte afwijking van de woonvisie en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met inbegrip van de juridische, financiële en duurzame aspecten, alsmede de participatie van belanghebbenden en de behandeling van zienswijzen.
Rol van de raad:
De raad heeft de bevoegdheid om het bestemmingsplan vast te stellen en besluiten te nemen over de afwijking van de woonvisie en het al dan niet vaststellen van een exploitatieplan.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de afwijking van de woonvisie, de vaststelling van het bestemmingsplan en het Beeldkwaliteitsplan, en de financiële en duurzaamheidsaspecten van het project.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke doelstellingen en termijnen. Er worden geen inconsequenties genoemd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten over de vaststelling van het bestemmingsplan, de beantwoording van zienswijzen, de vaststelling van het Beeldkwaliteitsplan, de afwijking van de woonvisie en het niet vaststellen van een exploitatieplan.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er uitgebreide participatie heeft plaatsgevonden, inclusief gesprekken met belanghebbenden en de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, met aandacht voor energieverbruik, klimaatadaptatie, circulaire ontwikkeling en gezondheid.
Financiële gevolgen:
Het plan is economisch haalbaar binnen de grondexploitatie van Hart van de Heuvelrug. De gemeente Zeist is niet risicodragend, maar spant zich in om doelstellingen te realiseren. Kosten worden gedekt door leges en kostenverhaal. Er is geen exploitatieplan nodig omdat de kosten op andere wijze worden verhaald.
Koos Janssen - Burgemeester
Roy Luca - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
Koos Janssen - Burgemeester
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
Koos Janssen - Burgemeester
Roy Luca - Seyst.nu
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Timo Bakrin - VVD
Falco van 't Riet - GroenLinks
Agendapunt 9 Vaststellen van Bestemmingsplan Griffensteijn
Zeist omarmt duurzame toekomst met nieuwe sociale huurwoningen in Griffensteijn
In een historische stap heeft de gemeenteraad van Zeist unaniem ingestemd met de herontwikkeling van de wijk Griffensteijn. De wijk zal getransformeerd worden met 98 energiezuinige sociale huurwoningen, waarbij de monumentale waarden behouden blijven.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven voor een ambitieus herontwikkelingsplan in de wijk Griffensteijn. Na een intensief debat op 3 oktober 2023, waarbij de stemmen van verschillende partijen weerklonken, is het raadsvoorstel unaniem aangenomen. Het plan, dat de sloop van 90 oude woningen en de bouw van 98 nieuwe, energiezuinige sociale huurwoningen omvat, is een mijlpaal in de gemeentelijke inspanningen om duurzaamheid en woningbouw te combineren.Wethouder Hoogstraten, verantwoordelijk voor het dossier, en Hans Nienhuis, de opsteller van het voorstel, hebben reden tot vieren. "We hebben een lange weg afgelegd, maar het resultaat mag er zijn," aldus Hoogstraten. "Dit plan is niet alleen een winst voor het milieu, maar ook voor onze inwoners die dringend behoefte hebben aan betaalbare woningen."
De heer Lucas van Zeist Punt benadrukte tijdens het debat de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met gemeentelijke monumenten: "We zullen dit voorstel voorstemmen, maar in de toekomst moeten we echt voorzichtiger zijn met onze erfgoed."
De heer Bredius van Nieuw Democratisch Zeist prees de balans die het college heeft gevonden na uitgebreid overleg met erfgoedverenigingen en inwoners: "Met de doorlopen procedure is het besluit in balans gekomen, met uitstekend werk van alle betrokken partijen."
Wilma Breddels van de Partij van de Arbeid erkende het belang van het mediationtraject: "Het aantal woningen dat nu gebouwd wordt, is een resultaat van het mediationtraject, waar partijen door de rechter naartoe gestuurd zijn. Daar kan je natuurlijk helemaal niet aan tornen."
De heer van Vliet van GroenLinks voegde toe: "We zijn heel blij met de 98 sociale woningen en de toezeggingen die gedaan zijn om zoveel mogelijk groen te behouden."
De VVD, vertegenwoordigd door de heer Krien, sloot zich aan bij de lof voor Woongoed Zeist en het college voor het doorlopen proces, terwijl André de la Porte van D66 de inzet van Woongoed Zeist benadrukte: "Zij zijn uiteindelijk degene die het plan moeten draaien, en dat gaat lukken."
Met de unanieme instemming van de raad kan de realisatie van het project in januari 2024 van start gaan, waarmee Zeist een stap zet naar een duurzamere toekomst met respect voor haar historische wortels.
Samenvatting
Samenvatting: Het raadsvoorstel van de gemeente Zeist betreft de herontwikkeling van de wijk Griffensteijn, waarbij 90 oude woningen plaatsmaken voor 98 nieuwe, energiezuinige sociale huurwoningen. Wethouder Hoogstraten is verantwoordelijk voor dit dossier, en het voorstel is opgesteld door Hans Nienhuis. De besluitvorming heeft plaatsgevonden op 12 juni 2023, en de raadsvergadering is gepland voor 3 oktober 2023. Het voorstel bevat vier kernpunten, waaronder het vaststellen van wijzigingen en het bestemmingsplan zelf, het afzien van een exploitatieplan en het toevoegen van beeldkwaliteitseisen aan de "Welstandsnota 2010". Het plan sluit aan bij de gemeentelijke kaders en draagt bij aan duurzaamheid, met behoud van de monumentale waarden van de wijk. Na uitgebreid overleg en aanpassingen zijn bezwaren van omwonenden ingetrokken. De financiële haalbaarheid is gewaarborgd door een overeenkomst met Woongoed Zeist. Na vaststelling van het bestemmingsplan kan de realisatie starten, met een verwachte aanvang in januari 2024. De gemeenteraad van Zeist gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting van het voorstel:
Het voorstel betreft de "Vaststelling bestemmingsplan Griffensteijn". Het doel is om 90 verouderde woningen te vervangen door 98 nieuwe, energiezuinige sociale huurwoningen. Het plan is in lijn met de kadernota en heeft als doel het verbeteren van het woon- en leefklimaat, met behoud van monumentale waarden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft de wettelijke procedure doorlopen en is klaar voor besluitvorming door de raad.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke beschrijving van het doel, de procedure, en de betrokkenheid van verschillende partijen. Het bevat ook informatie over participatie, financiële aspecten, juridische aspecten, duurzaamheid, en de samenhang met andere projecten.
Rol van de raad:
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van het bestemmingsplan en de bijbehorende documenten, zoals de "Nota ambtshalve wijzigingen" en de aanvulling op de "Welstandsnota".
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de afweging van belangen zoals duurzaamheid, behoud van monumentale waarden, en de behoefte aan sociale huurwoningen. Ook moet er een besluit genomen worden over de participatie van bewoners en omwonenden.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke doelen en een tijdspad voor de uitvoering. Er worden geen directe inconsequenties genoemd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het bestemmingsplan, de nota van wijzigingen, en de aanvulling op de welstandsnota vaststellen, en of er geen exploitatieplan nodig is.
Participatie:
Het voorstel beschrijft uitgebreid de participatie van bewoners en omwonenden, inclusief informatieavonden, nieuwsbrieven, en overleggen.
Relevantie van duurzaamheid:
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in dit voorstel, met de nadruk op energiezuinige woningen en natuurinclusief bouwen.
Financiële gevolgen en dekking:
Het voorstel is een initiatief van Woongoed Zeist en de financiële haalbaarheid is verzekerd door een anterieure overeenkomst waarin Woongoed de kosten voor planschade en ambtelijke plankosten draagt.
Conclusie:
Het voorstel is goed onderbouwd en lijkt klaar voor besluitvorming door de raad. Het biedt een duidelijk kader voor de vervanging van verouderde woningen door duurzame sociale huurwoningen, met respect voor historische waarden en betrokkenheid van de gemeenschap.
Koos Janssen - Burgemeester
Roy Luca - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Wilma Breddels - PvdA
Koos Janssen - Burgemeester
Gerard van Vliet - GroenLinks
Koos Janssen - Burgemeester
Timo Bakrin - VVD
Koos Janssen - Burgemeester
Timo Bakrin - VVD
Koos Janssen - Burgemeester
Freerk André de la Porte - D66
Koos Janssen - Burgemeester
Roy Luca - Seyst.nu
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
Wilma Breddels - PvdA
Gerard van Vliet - GroenLinks
Freerk André de la Porte - D66
Agendapunt 10 Aanpassing diverse verordening in verband met invoering Omgevingswet
Gemeente Zeist zet stap naar nieuwe Omgevingswet met aanpassing verordeningen
In een recent debat heeft de gemeenteraad van Zeist gediscussieerd over de aanpassing van diverse verordeningen ter voorbereiding op de nieuwe Omgevingswet die per 1 januari 2024 van kracht wordt.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft in een levendig debat gesproken over de noodzakelijke aanpassingen van verschillende verordeningen in het licht van de nieuwe Omgevingswet. Een amendement van Fractie Nieuw Democratisch Zeist, dat pleitte voor een grotere rol van de raad bij het schrappen van monumenten van de lijst, werd na beraad ingetrokken."Besluiten in balans maakt het besluitvormingsproces robuuster," betoogde Jan Bredius van Nieuw Democratisch Zeist, die het amendement verdedigde. Het voorstel beoogde een meer samenhangende samenwerking tussen het college, de raad en de samenleving. Echter, na een toelichting van de portefeuillehouder en enige discussie met andere raadsleden, werd het amendement ingetrokken.
De portefeuillehouder benadrukte dat het college voldoende kaders heeft van de raad om goede inschattingen te kunnen maken en dat er een herwaardering van gemeentelijke monumenten aan zit te komen. "We zijn op zoek naar het goede gesprek met de raad over die kaders," zei wethouder Martin van Dijk.
Diverse fracties, waaronder D66 en CDA, uitten hun vertrouwen in het college en benadrukten de noodzaak van een duidelijke rolverdeling tussen raad en college. "We moeten niet gaan shoppen in het delegatiebesluit vanuit het college," stelde André de la Porte van D66.
Uiteindelijk stemde de raad in met de aanpassing van de verordeningen, waarmee Zeist een stap dichter bij de implementatie van de Omgevingswet komt. De verordeningen worden bekendgemaakt op de officiële website en de provincie Utrecht wordt geïnformeerd over de verordening Uitvoering en handhaving omgevingsrecht Zeist 2024.
Samenvatting
Samenvatting: In het licht van de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari 2024 van kracht wordt, stelt de gemeente voor om diverse verordeningen tekstueel aan te passen. Deze aanpassingen zijn essentieel om de verordeningen toepasbaar te houden onder de nieuwe wetgeving. Het gaat hierbij om de Algemene plaatselijke verordening (Apv), de Verordening Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) 2024, de Erfgoedverordening 2024, de Afvalstoffenverordening 2024, de verordening Uitvoering en handhaving omgevingsrecht Zeist 2024 en de verordening Nadeelcompensatie 2024. De wijzigingen zijn voornamelijk technisch en juridisch van aard en zorgen voor aansluiting bij de terminologie en wettelijke grondslagen van de Omgevingswet. De Apv wordt gefaseerd aangepast, te beginnen met tekstuele wijzigingen. De CRK en Erfgoedverordening vereisen aanpassing door het vervallen van huidige juridische grondslagen, terwijl de Afvalstoffenverordening en de verordening Uitvoering en handhaving omgevingsrecht aangepast worden om te voldoen aan nieuwe wettelijke eisen. De planschadeverordening maakt plaats voor de verordening Nadeelcompensatie 2024, in lijn met de terminologische verandering van "planschade" naar "nadeelcompensatie". De gemeente wil de huidige werkwijze behouden met minimale aanpassingen en zonder nieuwe administratieve lasten of financiële gevolgen. De verordeningen worden bekendgemaakt op de officiële website en de provincie Utrecht wordt geïnformeerd over de verordening Uitvoering en handhaving omgevingsrecht 2024. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Aanpassing verordeningen in het kader van de Omgevingswet
Samenvatting: Het voorstel betreft de tekstuele aanpassing van diverse gemeentelijke verordeningen om deze in lijn te brengen met de terminologie van de Omgevingswet en aanverwante regelingen. De aanpassingen zijn technisch-juridisch van aard en wijzigen de inhoud van de verordeningen niet. De verordeningen die aangepast worden zijn de Algemene plaatselijke verordening (Apv), Verordening Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) 2024, Erfgoedverordening 2024, Afvalstoffenverordening 2024, Verordening Uitvoering en handhaving omgevingsrecht Zeist 2024, en Verordening Nadeelcompensatie 2024.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel lijkt volledig te zijn in de zin dat het alle noodzakelijke aanpassingen bevat om de verordeningen in overeenstemming te brengen met de nieuwe Omgevingswet. Het voorziet in de aanpassing van terminologie en wettelijke grondslagen en geeft aan wanneer de wijzigingen in werking treden.
Rol van de Raad
De rol van de raad is het vaststellen van de aangepaste verordeningen en het delegeren van de benoeming van de leden van de commissie CRK aan het College van Burgemeester en Wethouders.
Politieke Keuzes
De politieke keuzes lijken beperkt tot de goedkeuring van de technische aanpassingen. Er zijn geen inhoudelijke wijzigingen voorgesteld die beleidsmatige keuzes vereisen.
SMART en Inconsequenties
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) te zijn, aangezien het duidelijk omschrijft wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Er worden geen inconsequenties vermeld in het voorstel.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de aangepaste verordeningen vast te stellen en de inwerkingtreding ervan te regelen.
Participatie
Het voorstel vermeldt dat participatie niet van toepassing is, omdat de verordeningen niet inhoudelijk wijzigen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet als relevant onderwerp in dit voorstel genoemd, aangezien het gaat om technische aanpassingen.
Financiële Gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, omdat er geen inhoudelijke wijzigingen zijn.
Conclusie
Het voorstel is een technische aanpassing om bestaande verordeningen in overeenstemming te brengen met de nieuwe Omgevingswet. Het is volledig, SMART en vereist geen inhoudelijke politieke keuzes. De raad moet de aangepaste verordeningen vaststellen en de inwerkingtreding ervan regelen. Duurzaamheid en participatie zijn niet van toepassing op dit voorstel, en er zijn geen financiële gevolgen. -
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Aanpassing verordeningen in het kader van de Omgevingswet (23RV048)". Het voorstel betreft een amendement dat de erfgoedverordening wijzigt, specifiek artikel 10, lid 2. Het amendement stelt voor dat de gemeenteraad, in plaats van het college van burgemeester en wethouders, bevoegd wordt om te besluiten over het schrappen van (archeologische) monumenten uit het register. Dit zou een meer robuuste procedure waarborgen en belanghebbenden de kans geven om via de Ronde Tafel hun belangen kenbaar te maken.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn in de zin dat het een duidelijke wijziging voorstelt en de redenatie achter de wijziging uitlegt. Het geeft aan welk deel van de verordening wordt aangepast en hoe.
Rol van de raad:
De rol van de gemeenteraad wordt door dit amendement versterkt, aangezien zij de bevoegdheid krijgen om te besluiten over het schrappen van monumenten uit het register.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de gemeenteraad deze extra bevoegdheid moet krijgen en of dit de gewenste procedure is voor het schrappen van monumenten.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden. Het is echter minder duidelijk of het voorstel Acceptabel en Realistisch is; dit hangt af van de politieke steun en de praktische uitvoerbaarheid.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zitten, maar het is belangrijk om te overwegen of deze wijziging consequenties heeft voor andere processen binnen de gemeente.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het amendement aannemen en daarmee de voorgestelde wijziging in de erfgoedverordening doorvoeren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de participatie van belanghebbenden door hen de mogelijkheid te geven hun belangen naar voren te brengen via de Ronde Tafel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien erfgoedbehoud kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling, maar het is niet het primaire onderwerp van dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen of dekking. Dit zou in de verdere uitwerking of in de raadsvergadering aan de orde kunnen komen.
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Julian Wassink - ChristenUnie-SGP
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Alexander Pieters - VVD
Koos Janssen - Burgemeester
Gerard van Vliet - GroenLinks
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
David Tompot - SP
Walter van Dijk - Wethouder
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Alexander Pieters - VVD
Koos Janssen - Burgemeester
Walter van Dijk - Wethouder
Koos Janssen - Burgemeester
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
Koos Janssen - Burgemeester
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
Koos Janssen - Burgemeester
Freerk André de la Porte - D66
Julian Wassink - ChristenUnie-SGP
Marcel Fluitman - CDA
Gerard van Vliet - GroenLinks
Agendapunt 11 Wijziging Gemeenschappelijke Regeling AVU
Zeist geeft groen licht voor aanpassing afvalbeheerregeling
In een recent debat heeft de gemeenteraad van Zeist unaniem ingestemd met de voorgestelde wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling voor afvalverwijdering. De aanpassingen zorgen voor een eerlijke verdeling van kosten bij uittreding van gemeenten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST – De gemeenteraad van Zeist heeft tijdens een levendige discussie haar goedkeuring verleend aan de wijzigingen in de gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (AVU). De aanpassingen, die nodig zijn door veranderingen in de wetgeving en de uittreding van de gemeente Vijfheerenlanden, zullen geen financiële verrassingen opleveren voor de deelnemende gemeenten.De heer Lucas van de lokale partij Zeist Punt Nu, bracht een belangrijk punt naar voren tijdens het debat: "Wij willen graag helderheid over de financiële gevolgen van de uittreding van Vijfheerenlanden. Het is cruciaal dat we niet tegen onverwachte financiële tegenvallers aanlopen binnen de AVU."
Wethouder Catsburg nam het woord om de zorgen weg te nemen: "In het verleden kon een uittredende partij soms een financieel voordeel opleveren ten koste van de gemeenschappelijke regeling. De nieuwe regeling zorgt ervoor dat bij uittreding de daadwerkelijke kosten worden betaald, zonder dat de gemeenschappelijke regeling er financieel op vooruitgaat."
De verduidelijking van de wethouder werd positief ontvangen door de heer Lucas: "Dit betekent inderdaad dat er geen financiële strop meer is voor Zeist, en daar zijn wij bijzonder blij mee."
Met deze geruststellende woorden kon de voorzitter concluderen dat de raad unaniem instemde met de wijziging van de gemeenschappelijke regeling AVU. De aanpassingen zullen nu definitief worden vastgesteld door het algemeen bestuur van AVU op 13 december 2023, waarmee Zeist en de 24 andere deelnemende gemeenten een stap zetten naar een transparanter en rechtvaardiger afvalbeheer.
Samenvatting
Samenvatting: Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel ingediend voor het wijzigen van de gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (AVU). Deze wijziging is nodig vanwege aanpassingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen die per 1 juli 2022 zijn doorgevoerd, de uittreding van de gemeente Vijfheerenlanden uit de regeling sinds 1 januari 2021, de invoering van het arbeidscontract voor ambtenaren per 1 januari 2021 en de Wet Open Overheid (Woo) die op 1 mei 2022 van kracht is geworden. Het college vraagt de gemeenteraad om toestemming voor deze wijzigingen, die breed worden gesteund door de 25 deelnemende gemeenten. De wijzigingen hebben geen directe financiële consequenties en zijn niet in strijd met het recht of het algemeen belang. Na toestemming van de gemeenteraad zal het college definitief instemmen met de wijziging, waarna het algemeen bestuur van AVU op 13 december 2023 de wijziging definitief zal vaststellen. De gemeenteraad van Zeist gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Wijziging gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (AVU)". Het voorstel behelst de aanpassing van de gemeenschappelijke regeling AVU in lijn met de wijzigingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen, de uittreding van de gemeente Vijfheerenlanden, de invoering van het arbeidscontract voor ambtenaren en de Wet Open Overheid. Het college vraagt de raad om toestemming voor deze wijzigingen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de wijzigingen, de juridische basis voor de wijzigingen, en de procedure die gevolgd moet worden. Er zijn bijlagen die de wijzigingen verder toelichten.
Rol van de raad:
De raad moet toestemming geven voor de wijziging van de gemeenschappelijke regeling, zoals vereist door de Wet gemeenschappelijke regelingen.
Politieke keuzes:
De raad moet overwegen of de wijzigingen in overeenstemming zijn met het recht en het algemeen belang. Er lijken geen grote politieke keuzes aan de orde, aangezien het vooral technische en juridische aanpassingen betreft.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden (SMART), met duidelijke stappen en deadlines. Er worden geen inconsequenties vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het college toestemming te verlenen voor de wijziging van de gemeenschappelijke regeling AVU.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat participatie niet van toepassing is, omdat het een interne aangelegenheid betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet direct relevant voor dit voorstel, aangezien het administratieve wijzigingen betreft.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft aan dat er geen directe financiële consequenties zijn.
Conclusie:
Het raadsvoorstel lijkt goed onderbouwd en volledig, met een duidelijke procedure en zonder directe financiële implicaties. De raad moet besluiten of zij het college toestemming geeft voor de wijzigingen, maar er lijken geen substantiële bezwaren te zijn die dit zouden verhinderen.
Koos Janssen - Burgemeester
Roy Luca - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Roy Luca - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 12 Hemelwaterverordening
Zeist zet in op klimaatadaptatie met nieuwe hemelwaterverordening
In een poging om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden, heeft de gemeente Zeist een nieuwe hemelwaterverordening aangenomen. Deze verordening moet wateroverlast en droogte tegengaan door nieuwbouwprojecten te verplichten tot het aanleggen van hemelwaterberging.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven voor een nieuwe hemelwaterverordening, die als doel heeft de gemeente weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. De verordening, die aansluit bij het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan en de Omgevingswet, werd tijdens een recent debat door alle partijen gesteund."De afgelopen jaren hebben we in onze gemeente langdurige periodes van droogte ervaren, maar ook weken waarin het water met bakken uit de lucht kwam," zei de heer Van Splunter van de VVD. "Deze verordening geeft ons meer armslag om hiermee om te gaan."
De verordening verbiedt het lozen van hemelwater en grondwater op mechanische rioleringssystemen bij nieuwbouwprojecten, tenzij er een ontheffing wordt verleend door het college. Dit moet schade aan gebouwen, infrastructuur en natuur voorkomen en biedt duidelijkheid aan ontwikkelaars.
GroenLinks toonde zich ook verheugd over het voorstel. "Het is belangrijk om schade aan de natuur te voorkomen en bij te dragen aan klimaatadaptatie," aldus de heer Van Vliet. "Regenwater is niet bedoeld om in het riool te verdwijnen."
Er waren echter ook vragen over de uitvoering van de verordening. De heer Lucas van Meijs vroeg zich af over de financiële dekking voor maatregelen zoals groene daken. "Gaan we daar actief, net zoals bij de regentonnen, als gemeente ook actie op doen om die stimulans nog verder te brengen?"
Nieuw Democratisch Zeist uitte zorgen over de effectiviteit van de verordening en de noodzaak van een integrale aanpak. "Deze verordening is een druppel op de gloeiende plaat," zei de heer Bredius. Hij vroeg het college om bevestiging dat de verordening tot doel heeft de grondwaterstand te verbeteren en daarmee de biodiversiteit.
Wethouder Catsburg beantwoordde de vragen en benadrukte dat de regeling niet primair bedoeld is om het grondwaterpeil te verhogen of te verlagen. "Dat is de taak van de HSR," zei hij, verwijzend naar de recente plannen van het waterschap om het grondwaterpeil te verhogen.
Met de nieuwe verordening hoopt Zeist een stap voorwaarts te zetten in de strijd tegen klimaatverandering. De verordening moet voor 1 januari 2024 vastgesteld zijn en zal in 2026 geëvalueerd worden. "Laten we vooral onze focus houden op de kwaliteit van ons drinkwater en de mate waarin we ons hemelwater kunnen afvoeren," concludeerde André de la Porte van D66.
Samenvatting
Samenvatting: De gemeente Zeist stelt een nieuwe hemelwaterverordening voor om beter om te gaan met klimaatverandering en de gevolgen daarvan, zoals wateroverlast en droogte. De verordening verplicht de aanleg van hemelwaterberging bij nieuwbouwprojecten en verbiedt het lozen van hemelwater en grondwater op mechanische rioleringssystemen. Uitzonderingen zijn mogelijk via een ontheffing van het college. De verordening sluit aan bij het verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan en de Omgevingswet en ondersteunt bestaande initiatieven voor klimaatadaptatie in de gemeente. De belangrijkste argumenten voor de verordening zijn het voorkomen van schade aan gebouwen, infrastructuur en natuur, het bieden van duidelijkheid aan ontwikkelaars, en het in lijn zijn met eerdere besluiten en plannen. Er zijn echter ook risico's en kanttekeningen, zoals de uitdaging van handhaving bij nieuwbouw en de ongeschiktheid van sommige locaties voor lokale hemelwaterverwerking. Financieel heeft de verordening geen directe gevolgen voor de gemeente, maar ontwikkelaars en bouwers zullen de kosten voor de realisatie van hemelwaterberging moeten dragen. Juridisch gezien wordt het verwerken van hemelwater op eigen terrein verplicht gesteld. Communicatie over de verordening is beperkt, aangezien de impact op de samenleving klein is. De verordening moet voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 vastgesteld zijn, zodat deze automatisch opgenomen wordt in het omgevingsplan. Een evaluatie is gepland voor 2026. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Hemelwaterverordening". Het voorstel beoogt de verplichting in te stellen voor nieuwbouwprojecten om hemelwaterberging te realiseren, met als doel de gemeente Zeist klimaatadaptiever en waterrobuuster te maken. Dit houdt in dat hemelwater op eigen terrein moet worden opgevangen en geïnfiltreerd, met een verbod op lozing op mechanische riolering. Het college kan ontheffing verlenen in uitzonderlijke gevallen. De verordening is in lijn met het Gemeentelijk Rioleringsplan en de Omgevingswet.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de maatregelen, de juridische basis, de argumentatie, risico's en kanttekeningen, en een toelichting op de financiële en juridische aspecten.
Rol van de raad:
De raad moet de verordening vaststellen en besluiten over het laten vervallen van de artikelen 5 en 6 bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Politieke keuzes:
De raad moet afwegen of de voordelen van klimaatadaptatie en waterbeheer opwegen tegen de mogelijke kosten en inspanningen voor ontwikkelaars en bouwers. Ook moet de raad beslissen over de mate van handhaving en de mogelijkheid tot ontheffing.
SMART-analyse en inconsequenties:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Realistisch. De Tijdgebondenheid is duidelijk met de inwerkingtreding per 1 januari 2024. Er lijken geen duidelijke inconsequenties aanwezig.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de verordening vast te stellen en de artikelen 5 en 6 te laten vervallen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet over participatie, maar ondersteunt wel initiatieven zoals afkoppelcoaches en voorlichting, wat duidt op een vorm van betrokkenheid van burgers.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een kernonderdeel van dit voorstel, aangezien het gericht is op klimaatadaptatie en duurzaam waterbeheer.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële consequenties voor de gemeente genoemd, maar er wordt wel aangegeven dat ontwikkelaars en bouwers kosten zullen maken voor de realisatie van hemelwaterberging. Handhaving van de verordening kan leiden tot extra capaciteitsbehoefte, maar dit wordt nog nader bepaald.
Conclusie:
Het voorstel is goed onderbouwd en lijkt in lijn met de doelstellingen van de gemeente Zeist om klimaatadaptief en waterrobuust te zijn. De raad zal moeten besluiten over de vaststelling van de verordening en de implicaties ervan voor alle betrokken partijen.
Koos Janssen - Burgemeester
Ernst van Splunter - VVD
Koos Janssen - Burgemeester
Roy Luca - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Gerard van Vliet - GroenLinks
Koos Janssen - Burgemeester
Freerk André de la Porte - D66
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
Koos Janssen - Burgemeester
Ernst van Splunter - VVD
Roy Luca - Seyst.nu
Gerard van Vliet - GroenLinks
Freerk André de la Porte - D66
Wouter Catsburg - Wethouder
Agendapunt 13 Rekenkamer onderzoek Energietransitie
Zeist Zet Versnelling In Voor Energieneutrale Toekomst
De gemeente Zeist erkent de noodzaak voor een versnelde energietransitie en neemt de aanbevelingen van de Rekenkamer serieus. Met een doel om in 2050 energieneutraal te zijn, is er werk aan de winkel om de tussentijdse doelstelling van 33% in 2030 te behalen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft een levendig debat gevoerd over de voortgang van de energietransitie in de gemeente. Uit een recent onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de huidige ambities voor wind- en zonne-energie niet haalbaar zijn en dat een heroverweging van het beleid noodzakelijk is. De raad besprak de aanbevelingen en de noodzaak om de doelstellingen te evalueren en bij te stellen.Ruben Patties van D66 opende het debat met een positieve noot over het Rekenkameronderzoek: "Dit onderzoek is een spiegel die ons wordt voorgehouden. Het geeft ons de kans om bij te sturen waar nodig." Hij benadrukte dat de balans tussen realisme en ambitie een uitdaging is, maar toonde zich tevreden met de reactie van het college en de bereidheid om de aanbevelingen over te nemen.
Patties vervolgde: "Er is nog wel werk aan de winkel, met name op het gebied van lokale opslag en distributie. Daar zit veel potentie." Hij wees ook op het belang van de sociale impact van de energietransitie: "Iedereen moet mee kunnen doen, en als het niet lukt, dan zijn het vaak de kwetsbaren die daar extra onder te lijden hebben."
Fakkel van het Riet van GroenLinks sprak van een "kritisch rapport met duurzame lichtpunten" en gaf aan dat er een forse extra inzet nodig is om de doelen binnen bereik te houden. "GroenLinks is blij dat het college de aanbeveling omarmt en we zien de noodzakelijke aanscherping van de acties en plannen met hoge verwachtingen tegemoet."
De heer van Splunter van de VVD sloot zich aan bij zijn collega's en prees de Rekenkamer voor het rapport. "Als Raad zullen we evalueren en indien nodig de doelen bijstellen. Het is goed dat het college de ambitie heeft om de afspraken meetbaar te maken, wat het makkelijker maakt om de voortgang te evalueren."
Na de stemverklaringen stemde de raad in met het voorstel, waarmee Zeist een stap dichter bij een energieneutrale toekomst komt. Het college wordt verzocht de aanbevelingen mee te nemen in het voortgangsdocument 2025 en bij de actualisering van de Routekaart. Met deze beslissing toont Zeist haar vastberadenheid om de energietransitie te versnellen en haar duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.
Samenvatting
Samenvatting: De gemeente Zeist streeft ernaar om in 2050 energieneutraal te zijn, met een tussentijds doel van 33% in 2030. De Rekenkamer Zeist heeft onderzoek gedaan naar de voortgang van de energietransitie in Zeist, met specifieke aandacht voor de actielijnen 'duurzame opwek' en 'warme wijken'. Uit het onderzoek blijkt dat Zeist inspanningen levert om energie te besparen, maar dat er een versnelling nodig is om de doelstellingen te halen. De ambities voor wind- en zonne-energie zijn momenteel niet haalbaar, wat vraagt om een heroverweging van het beleid en de doelstellingen. De Rekenkamer heeft aanbevelingen gedaan om de doelen te evalueren en bij te stellen, een nieuwe strategie voor duurzame opwek te ontwikkelen, en de organisatie rondom de energietransitie te versterken. Ook wordt geadviseerd om een integrale aanpak te hanteren en een beleidskader voor monitoring en evaluatie op te zetten. Het college heeft positief gereageerd op het rapport en de aanbevelingen en is al begonnen met de implementatie ervan. De gemeenteraad wordt voorgesteld kennis te nemen van het onderzoek en de aanbevelingen over te nemen. Het college wordt verzocht de aanbevelingen mee te nemen in het voortgangsdocument 2025 en bij de actualisering van de Routekaart. De raad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel: Rekenkameronderzoek over de stand van zaken wat betreft de energietransitie in Zeist.
Samenvatting:
Het rekenkameronderzoek evalueert de voortgang van de energietransitie in Zeist, met een focus op energiebesparing en duurzame opwekking. Het onderzoek concludeert dat Zeist inspanningen levert, maar dat het tempo omhoog moet om de doelstellingen te halen. De huidige ambities voor wind- en zonne-energie zijn niet haalbaar, wat herbezinning vereist. De sociale impact van de energietransitie krijgt aandacht, maar aanvullende maatregelen zijn nodig. Het rapport bevat aanbevelingen voor de raad en het college om het beleid te verbeteren.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke samenvatting van het onderzoek, conclusies, aanbevelingen en een bestuurlijke reactie. Het biedt een basis voor de raad om besluiten te nemen over de energietransitie in Zeist.
Rol van de raad:
De raad wordt geïnformeerd en moet de conclusies en aanbevelingen overwegen. De raad kan besluiten om het college te verzoeken de aanbevelingen op te volgen en het beleid dienovereenkomstig aan te passen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of en hoe de doelstellingen en strategieën voor de energietransitie moeten worden bijgesteld. Dit kan politieke discussies over prioriteiten en middelenverdeling met zich meebrengen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART-elementen te bevatten, zoals specifieke aanbevelingen en een duidelijke tijdlijn voor de voortgangsdocumentatie. Er worden geen inconsequenties vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze kennis neemt van het onderzoek, de conclusies en aanbevelingen overneemt en het college verzoekt deze te implementeren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er burgerparticipatie was bij het onderzoek, wat wijst op betrokkenheid van de gemeenschap.
Relevantie van duurzaamheid:
Duurzaamheid is de kern van het voorstel, aangezien het de energietransitie en verduurzaming van de gemeente betreft.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe kosten verbonden aan het voorstel, maar de implementatie van de aanbevelingen kan leiden tot hogere kosten. Deze zullen in toekomstige besluitvorming worden meegenomen.
Het voorstel lijkt goed doordacht en biedt een duidelijke richting voor de toekomstige energietransitie in Zeist. De raad zal moeten beslissen hoe deze aanbevelingen te prioriteren en te financieren binnen de gemeentelijke begroting en beleidskaders.
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Falco van 't Riet - GroenLinks
Koos Janssen - Burgemeester
Ernst van Splunter - VVD
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 14 Motie vreemd aan de orde van de dag Ruimere openstelling winkels op 24 december 2023
Zeist zegt 'nee' tegen langere kerstkoopzondag
In een spannende hoofdelijke stemming heeft de gemeenteraad van Zeist besloten geen ruimere openingstijden toe te staan voor winkels op kerstavond.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
ZEIST - De gemeenteraad van Zeist heeft in een verhit debat besloten de winkels op 24 december niet langer open te houden dan de gebruikelijke zes uur. Ondanks een voorstel voor een verlenging naar negen uur, stemden 17 raadsleden tegen en slechts 16 voor. De motie, die vooral door grote supermarkten en enkele kleinere speciaalzaken werd gesteund, is daarmee van tafel.De VVD-fractie, onder leiding van Grinwis, bracht de motie naar voren. "Het gaat puur om 3 uur extra op een dag die anders een doordeweekse dag of zaterdag zou zijn," legde Grinwis uit. Hij benadrukte ook het belang van grote ondernemingen voor lokale initiatieven zoals de voedselbank en sportsponsoring. "Neem dat mee in uw overweging," drukte hij de raad op het hart.
Echter, de tegenstanders van de motie waren niet overtuigd. Marcel Fluitman van het CDA vond de motie "een soort onder druk zetten" en stelde dat de huidige openingstijden voldoende moeten zijn. Annet Ploeg van de ChristenUnie-SGP pleitte voor balans en het behoud van rust op zondag, terwijl Roel van Nieuwstadt van GroenLinks het probleem bagatelliseerde: "Je hebt een enorm talent tot uitstel als je het niet voor elkaar krijgt om op tijd je boodschappen in huis te halen."
Een laatste poging tot compromis door D66, die voorstelde de openingstijden te beperken tot 10:00 tot 18:00 uur, werd door de VVD geaccepteerd, maar kon de stemming niet keren. "Elke stem telt," merkte de voorzitter op, en dat bleek ook wel uit de uitslag.
De beslissing is een duidelijk signaal dat de gemeenteraad van Zeist waarde hecht aan de balans tussen commerciële belangen en de behoefte aan rust en familietijd tijdens de kerstperiode.
Samenvatting
De gemeenteraad van Zeist bespreekt een motie voor ruimere openingstijden van winkels op 24 december 2023, omdat deze dag op een zondag valt. Winkeliers voorzien problemen met de standaard zes uur openingstijd en vragen om een verlenging naar negen uur (van 10:00 tot 19:00 uur) om de verwachte drukte beter te kunnen spreiden. Dit verzoek is ondersteund door zowel grote supermarkten als kleinere speciaalzaken. Het College wordt verzocht een wijziging van de verordening voor te bereiden en deze voor te leggen aan de raad op 7 november. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Motie vreemd aan de orde van de dag ruimere openstelling winkels op 24 december 2023". De motie verzoekt om de openingstijden van winkels in de gemeente Zeist op zondag 24 december 2023, de dag voor Kerstmis, met drie uur te verruimen naar 10.00 tot 19.00 uur. Dit verzoek komt van lokale ondernemers die een verhoogde drukte verwachten en willen voorkomen dat dit leidt tot problemen op het gebied van verkeer, parkeren en winkelcapaciteit.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt compleet, met een duidelijke uiteenzetting van de redenen voor de gevraagde verruiming van de openingstijden en een specifiek verzoek aan het college.
Rol van de raad:
De gemeenteraad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde wijziging van de verordening om de openingstijden te verruimen.
Politieke keuzes:
De raad moet afwegen of de belangen van de ondernemers en het verwachte gemak voor de consumenten opwegen tegen mogelijke bezwaren zoals verstoring van de zondagsrust, druk op het personeel en de impact op kleinere winkels die mogelijk niet kunnen concurreren met de verruimde openingstijden.
SMART:
Het voorstel is Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden, maar het is niet duidelijk of het Acceptabel is voor alle betrokkenen en of het Realistisch is in termen van uitvoering.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zijn, maar het is belangrijk om te overwegen of dit precedenten schept voor toekomstige verzoeken om openingstijden te verruimen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college verzoekt de verordening aan te passen en de verruimde openingstijden goed te keuren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat een groep ondernemers het verzoek heeft ingediend, wat wijst op een vorm van participatie vanuit de lokale bedrijfsgemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan relevant zijn in termen van de impact van langere openingstijden op energieverbruik en lokale verkeersdrukte.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen directe financiële gevolgen voor de gemeente, maar er kunnen indirecte kosten of baten zijn gerelateerd aan economische activiteit en handhaving.
Dekking van kosten:
Er wordt niet gesproken over hoe eventuele kosten gedekt zouden moeten worden, aangezien het voorstel zich richt op de verruiming van openingstijden en niet op financiële aspecten.
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Vincent van Voorden - CDA
Koos Janssen - Burgemeester
Walter van Dijk - Wethouder
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Hafid Boutahar - D66
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Falco van 't Riet - GroenLinks
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
Koos Janssen - Burgemeester
Marcel Fluitman - CDA
Koos Janssen - Burgemeester
David Tompot - SP
Koos Janssen - Burgemeester
Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie-SGP
Koos Janssen - Burgemeester
Bianca Osinga-Tamming - CDA
Koos Janssen - Burgemeester
Falco van 't Riet - GroenLinks
Koos Janssen - Burgemeester
J. Janssen - Griffier
Roel van Nieuwstadt - GroenLinks
J. Janssen - Griffier
Bianca Osinga-Tamming - CDA
J. Janssen - Griffier
Ruben Pattiasina - D66
J. Janssen - Griffier
Ans Pereboom - GroenLinks
J. Janssen - Griffier
Alexander Pieters - VVD
J. Janssen - Griffier
Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie-SGP
J. Janssen - Griffier
Falco van 't Riet - GroenLinks
J. Janssen - Griffier
Hanny Roelofsen - Seyst.nu
J. Janssen - Griffier
Bas van der Schild - GroenLinks
J. Janssen - Griffier
Ernst van Splunter - VVD
David Tompot - SP
J. Janssen - Griffier
Gerard van Vliet - GroenLinks
J. Janssen - Griffier
Vincent van Voorden - CDA
J. Janssen - Griffier
Julian Wassink - ChristenUnie-SGP
J. Janssen - Griffier
Silke Zwart - GroenLinks
J. Janssen - Griffier
Freerk André de la Porte - D66
J. Janssen - Griffier
Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist
J. Janssen - Griffier
Bar Bakker - VVD
J. Janssen - Griffier
Timo Bakrin - VVD
J. Janssen - Griffier
Hafid Boutahar - D66
J. Janssen - Griffier
Wilma Breddels - PvdA
J. Janssen - Griffier
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
J. Janssen - Griffier
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
J. Janssen - Griffier
Marcel Fluitman - CDA
J. Janssen - Griffier
Martine Folkersma - GroenLinks
J. Janssen - Griffier
Dick van Ginkel - D66
J. Janssen - Griffier
Aat Grinwis - VVD
J. Janssen - Griffier
Jeroen van den Heuvel - D66
J. Janssen - Griffier
Marco Huijben - VVD
J. Janssen - Griffier
J. Janssen - Griffier
Esther Kant - CDA
J. Janssen - Griffier
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
J. Janssen - Griffier
Roy Luca - Seyst.nu
J. Janssen - Griffier
Koos Janssen - Burgemeester
Koos Janssen - Burgemeester
01:59:35 - 02:02:00 - 02:02:07 - 02:02:11 - 02:02:26 - 02:02:36 - 02:03:05 - 02:07:40 - 02:09:24 - 02:11:26 - 02:12:37 - 02:13:52 - 02:14:36 - 02:15:50 - 02:17:32 - 02:18:09 - 02:20:24 - 02:21:02 - 02:22:44 - 02:23:45 - 02:25:02 - 02:26:06 - 02:26:42 - 02:27:38 - 02:27:59 - 02:30:27
Walter van Dijk - Wethouder
J. Janssen - Griffier
02:28:32 - 02:28:37 - 02:28:40 - 02:28:43 - 02:29:01 - 02:29:05 - 02:29:09 - 02:29:12 - 02:29:15 - 02:29:18 - 02:29:21 - 02:29:23 - 02:29:26 - 02:29:28 - 02:29:32 - 02:29:34 - 02:29:36 - 02:29:38 - 02:29:40 - 02:29:43 - 02:29:45 - 02:29:48 - 02:29:53 - 02:29:56 - 02:29:59 - 02:30:02 - 02:30:05 - 02:30:08 - 02:30:11 - 02:30:13 - 02:30:19 - 02:30:22 - 02:30:25