Vergadering Raad 10-09-2024
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 2 Afscheid oude kinderburgemeester en installatie nieuwe kinderburgemeester
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- -
Joyce Langenacker - Voorzitter
Agendapunt 3 Mededelingen en vaststellen van de agenda
Gerard van Vliet - GroenLinks:
- 204 w/m
Onbekende spreker
- 163 w/m
Dick van Ginkel - D66:
- 163 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 151 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- -
Agendapunt 4 Besluitenlijsten
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 137 w/m
Hanny Roelofsen - Seyst.nu:
- 159 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 140 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 148 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 170 w/m
Agendapunt 5 Lijst Ingekomen stukken raad september
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 179 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 171 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 97 w/m
Agendapunt 6 Rekenkameronderzoek informatieveiligheid
Gemeente Zeist zet stappen naar betere informatieveiligheid
De gemeenteraad van Zeist heeft ingestemd met een voorstel om de informatieveiligheid binnen de gemeente te verbeteren. Dit besluit volgt op een rekenkameronderzoek dat aantoont dat er ruimte is voor verbetering, vooral in de implementatie van beleid en het verhogen van risicobewustzijn bij medewerkers.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de aanbevelingen van het rekenkameronderzoek over te nemen, breed gedragen. Het onderzoek, uitgevoerd door Prae Advies, toont aan dat de informatieveiligheid binnen de gemeente grotendeels op orde is, maar dat er nog stappen gezet moeten worden om het beleid beter te vertalen naar de werkprocessen en de werkvloer.GroenLinks benadrukt belang van bewustzijn
Mevrouw Perenboom van GroenLinks benadrukte het belang van informatieveiligheid en sprak haar waardering uit voor het rekenkameronderzoek. "We hechten groot belang aan informatieveiligheid en zijn de Rekenkamer erkentelijk voor het doen van dit onderzoek en het vergroten van het bewustzijn, ook bij raadsleden," aldus Perenboom. Ze stelde voor om de aanbevelingen te integreren in de ICT-visie 2030 van de gemeente.
Nieuwe Democratisch Zeist: meer dialoog nodig
De heer Bredius van Nieuwe Democratisch Zeist prees de Rekenkamer voor haar rol in het besluitvormingsproces en benadrukte het belang van een goede dialoog tussen de raad en het college over informatieveiligheid. "Het college en de raad zijn te weinig onderling in gesprek over risico's en ambities op het gebied van informatieveiligheid. Dat moet beter ontwikkeld worden," aldus Bredius.
College erkent noodzaak van voortdurende aandacht
Namens het college reageerde wethouder Walter Van Dijk op de vragen en opmerkingen uit de raad. Hij erkende de noodzaak van voortdurende aandacht voor informatieveiligheid en stelde voor om regelmatig met de raad in gesprek te blijven over dit onderwerp. "Gezien het belang en de impact van informatieveiligheid, moeten we dit onderwerp regelmatig met elkaar bespreken," aldus Van Dijk. Hij benadrukte dat het college de aanbevelingen van de Rekenkamer ter harte zal nemen en in de dagelijkse praktijk een plek zal geven.
Unanieme steun voor het voorstel
Na een korte discussie stemde de raad unaniem in met het voorstel. Hoewel er enige technische problemen waren bij de stemming, was er brede steun voor de aanbevelingen van het rekenkameronderzoek. "We constateren dat de hele raad voor dit voorstel wil stemmen," concludeerde de voorzitter.
Met deze instemming zet de gemeente Zeist een belangrijke stap richting een betere informatieveiligheid, waarbij de aanbevelingen van de Rekenkamer een leidraad zullen vormen voor toekomstige beleidsontwikkelingen en implementaties.
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de informatieveiligheid binnen de gemeente Zeist, waarbij de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de uitkomsten van een rekenkameronderzoek. Het doel is om het informatieveiligheidsbeleid te verbeteren en te zorgen voor een goede vertaalslag naar de werkprocessen en de werkvloer. Het onderzoek, uitgevoerd door Prae Advies, toont aan dat de informatieveiligheid grotendeels op orde is, maar dat er ruimte is voor verbetering, vooral in de implementatie van beleid in de praktijk en het verhogen van risicobewustzijn bij medewerkers. Het college en de raad worden aangespoord om de aanbevelingen uit het rapport over te nemen en te werken aan een hoger ambitieniveau voor informatieveiligheid. Het college erkent de noodzaak van voortdurende aandacht voor informatieveiligheid en de noodzaak van investeringen en capaciteit om de weerbaarheid te vergroten. De raad wordt geadviseerd regelmatig geïnformeerd te worden over informatieveiligheid en privacy. Het raadsvoorstel bevat geen directe kosten, maar de aanbevelingen kunnen leiden tot beleidswijzigingen met financiële implicaties. Er zijn geen juridische of duurzaamheidsaspecten van toepassing. Het voorstel hangt samen met de ICT-visie 2030 van de gemeente Zeist. Bij instemming van de raad zal de ambitie worden gekoppeld aan de nieuwe NIS2 wetgeving die in oktober 2024 van kracht wordt. Communicatie over het rapport is verzorgd via een persbericht en de uitvoering van de aanbevelingen zal worden gevolgd via het Aanbevelingsregister.
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 149 w/m
Ans Pereboom - GroenLinks:
- 142 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 140 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 101 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 101 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 144 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 86 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 99 w/m
Walter van Dijk - Wethouder:
- 180 w/m
Agendapunt 7 Rekenkameronderzoek naar integratie en arbeidsparticipatie van nieuwkomers in Zeist
Integratie en Arbeidsparticipatie van Nieuwkomers in Zeist: Gemeenteraad Steunt Verbeteringen
De gemeenteraad van Zeist heeft unaniem ingestemd met de aanbevelingen uit een rekenkameronderzoek naar de integratie en arbeidsparticipatie van nieuwkomers. Het onderzoek toont aan dat hoewel de dienstverlening overwegend positief wordt ervaren, er ruimte is voor verbetering, vooral op het gebied van maatwerk en taalonderwijs.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het rekenkameronderzoek uitvoerig besproken. Het onderzoek richtte zich op de integratie en arbeidsparticipatie van nieuwkomers, waaronder asielzoekers, statushouders en Oekraïense vluchtelingen. De belangrijkste bevindingen waren dat nieuwkomers de dienstverlening van de gemeente Zeist over het algemeen positief beoordelen, maar dat er behoefte is aan meer maatwerk, intensievere taalondersteuning en betere coördinatie."Integreren in een land dat volledig anders is dan het land waar je vandaan komt, kan een grote uitdaging zijn," benadrukte Bar Bakker van de VVD. "Daarom vraagt het van ons dat we goede ondersteuning bieden." Zij wees op de noodzaak van beter taalonderwijs, omdat dit essentieel is voor het begrijpen van de Nederlandse normen en waarden en voor het vinden van werk.
GroenLinks-raadslid Van Vliet prees de traditie van Zeist om vluchtelingen een warm welkom te bieden en benadrukte het belang van maatwerk bij de integratie. "Er zijn soms signalen van uitbuiting op de arbeidsmarkt," waarschuwde hij. "Het is belangrijk om in samenwerking met vluchtelingenwerk en andere partijen deze signalen te onderzoeken en voorlichting te geven over de rechten en plichten van nieuwkomers." Van Vliet pleitte ook voor de ontwikkeling van een dashboard om de impact van inburgering en begeleiding te monitoren.
D66-raadslid Van den Heuvel sloot zich aan bij de eerdere sprekers en sprak zijn waardering uit voor het praktijkgerichte karakter van het onderzoek. "Ik weet hoe moeilijk de doelgroep te bereiken is en wil mijn waardering uitspreken voor het hoge praktijkgehalte van dit onderzoek," zei hij.
ChristenUnie-SGP-raadslid Van der Ploeg benadrukte het belang van informeel contact en sociale cohesie. "We hebben het vaak over groene en blauwe waarden in Zeist, maar dit zijn wellicht de rode waarden," zei ze. "Contact met mede-inwoners, nieuwkomers verbinden met professionals en vrijwilligers, echt contact maken."
Ook de Partij van de Arbeid sprak haar steun uit voor het voorstel. "We hebben deze mensen nodig. Laten we ze boeien en binden," aldus raadslid Breddels.
Nieuw Democratisch Zeist wees op het belang van monitoring en het ontwikkelen van een centraal dashboard. "Inzicht in cijfers op een centrale plek wordt gemist," zei raadslid Bredius. "Het college heeft aangegeven dat hier al aan gewerkt wordt."
De gemeenteraad stemde unaniem in met het voorstel en verzocht het college om een plan van aanpak te ontwikkelen om de aanbevelingen uit te werken. Er zijn geen directe kosten verbonden aan het voorstel, maar toekomstige beleidswijzigingen kunnen kosten met zich meebrengen. De uitvoering van de aanbevelingen zal worden gevolgd en geëvalueerd.
Met brede steun vanuit de raad kan de gemeente Zeist nu verder werken aan het verbeteren van de integratie en arbeidsparticipatie van nieuwkomers, met als doel hen beter te ondersteunen en te laten bijdragen aan de samenleving.
Samenvatting
Het raadsvoorstel gaat over een rekenkameronderzoek naar de integratie en arbeidsparticipatie van nieuwkomers in de gemeente Zeist. Het doel is om de gemeenteraad te informeren over de bevindingen en aanbevelingen van het onderzoek, met als uiteindelijk doel het verbeteren en effectueren van het beleid op dit gebied.
De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn dat nieuwkomers overwegend positief zijn over de dienstverlening in Zeist, maar dat er behoefte is aan meer maatwerk, vooral voor hoogopgeleide nieuwkomers, en aan intensievere taalonderwijs en ondersteuning bij integratie. De gemeente voldoet aan de landelijke taakstelling voor opvang van nieuwkomers, maar er is sprake van hoge werkdruk en behoefte aan betere coördinatie en werkafspraken.
De rekenkamer doet aanbevelingen voor zowel de gemeenteraad als het college en de ambtelijke organisatie, waaronder het ontwikkelen van een dashboard voor monitoring, het integreren van integratie in wijkontwikkelplannen, het bevorderen van sociale cohesie, en het versterken van de arbeidsintegratie van nieuwkomers.
Het college onderschrijft de meeste conclusies en gaat aan de slag met de aanbevelingen. Er wordt aangegeven dat sommige punten al aandacht hebben en dat er al stappen zijn gezet, terwijl andere aspecten buiten de invloed van de gemeente liggen.
De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van de uitkomsten van het onderzoek en de aanbevelingen over te nemen. Het college wordt verzocht een plan van aanpak te ontwikkelen om de aanbevelingen uit te werken. Er zijn geen directe kosten verbonden aan het voorstel, maar toekomstige beleidswijzigingen kunnen kosten met zich meebrengen. Er zijn geen juridische of duurzame aspecten van toepassing. Het voorstel hangt samen met diverse projecten en initiatieven gericht op integratie van nieuwkomers. De uitvoering van de aanbevelingen zal worden gevolgd en geëvalueerd.
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 151 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 160 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 186 w/m
Jeroen van den Heuvel - D66:
- 198 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 156 w/m
Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP:
- 166 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 176 w/m
Wilma Breddels - PvdA:
- 197 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 186 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 150 w/m
Bar Bakker - VVD
Gerard van Vliet - GroenLinks
Jeroen van den Heuvel - D66
Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP
Wilma Breddels - PvdA
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist
Agendapunt 8 ICT Visie 2030
ICT Visie 2030: Gemeente Zeist zet koers naar digitale toekomst
De gemeenteraad van Zeist heeft unaniem de 'ICT Visie 2030' vastgesteld. Deze visie moet de gemeentelijke dienstverlening de komende jaren verbeteren door in te spelen op relevante ICT-ontwikkelingen en uitdagingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel uitgebreid besproken. De visie richt zich op vijf belangrijke thema's: de kwaliteit van dienstverlening, een betrouwbare en veilige overheid, de keuze tussen uitbesteding en zelf doen, het belang van collectiviteit en samenwerking, en de impact van deze transitie op de organisatie. De visie benadrukt de noodzaak van een stabiele ICT-infrastructuur, digitale veiligheid en een overgang naar een regiemodel waarbij de gemeente meer stuurt en regisseert.Vragen en zorgen
De raadsleden hadden verschillende vragen en zorgen over de visie. De heer Van 't Riet van GroenLinks vroeg om een informatiebijeenkomst om de raad verder mee te nemen in de verschillende aspecten van de visie. "Er leven in onze fractie na het lezen van de visie toch op een heel aantal onderwerpen nog vragen waar we graag verder op in zouden willen gaan met het college," aldus Van 't Riet.
De heer Tompot van de SP uitte zorgen over de opslag van data in de cloud. "Daar wordt op pagina 11 namelijk niks gezegd over het feit of wij als gemeente ook invloed hebben of iets kunnen bedingen over waar die data dan zijn opgeslagen," stelde Tompot. Hij vroeg zich af of de gemeente invloed heeft op de locatie van de dataopslag, vooral als deze buiten de EU zou kunnen plaatsvinden.
Financiële consequenties
Een terugkerend thema in het debat was de financiële impact van de visie. De heer Van Voorden van het CDA vroeg naar de financiële consequenties van de visie. "Het is hartstikke prachtig om een visie aan te nemen, maar als ik straks bij de kadernota met miljoenen om de oren wordt geslagen, wil ik wel weten wat de implicaties zijn," zei Van Voorden.
Portefeuillehouder Walter van Dijk legde uit dat de visie op zichzelf geen directe financiële consequenties heeft, maar dat toekomstige investeringen wel nodig zullen zijn. "Het gaat ook gewoon meer kosten, dat is een gegeven," aldus Van Dijk. Hij benadrukte dat de concrete financiële gevolgen via de kadernota en de begroting aan de raad zullen worden voorgelegd.
Toekomstige bijeenkomsten
Van Dijk stemde in met het verzoek van GroenLinks om periodieke informatiebijeenkomsten te organiseren. "Het zou mij zeer aanspreken om daar periodiek het gesprek over te voeren," zei hij. Deze bijeenkomsten moeten de Raad helpen om beter inzicht te krijgen in de voortgang en de dilemma's die gepaard gaan met de uitvoering van de visie.
Unanieme steun
Ondanks de vragen en zorgen stelde de gemeenteraad unaniem de 'ICT Visie 2030' vast. De visie zal dienen als kapstok voor toekomstige ontwikkelingen en projecten op het gebied van ICT binnen de gemeente Zeist. Met deze visie zet de gemeente een belangrijke stap richting een digitale toekomst, waarbij betrouwbaarheid, veiligheid en samenwerking centraal staan.
Samenvatting
Het raadsvoorstel heeft als doel de 'ICT visie 2030' voor de gemeente Zeist vast te stellen. Deze visie is ontwikkeld om de gemeentelijke dienstverlening tot 2030 te begeleiden en te verbeteren door in te spelen op relevante ICT-ontwikkelingen en uitdagingen. Vijf belangrijke thema's worden aangesneden: de kwaliteit van dienstverlening, een betrouwbare en veilige overheid, de keuze tussen uitbesteding en zelf doen, het belang van collectiviteit en samenwerking, en de impact van deze transitie op de organisatie.
De visie benadrukt de noodzaak van een stabiele ICT-infrastructuur, het belang van digitale veiligheid, en de overgang naar een regiemodel waarbij de gemeente niet alles zelf doet, maar meer stuurt en regisseert. Dit vereist nieuwe competenties en een andere invulling van ICT-functies. De visie is tot stand gekomen door middel van interviews en een workshop.
Financieel zijn er geen directe consequenties verbonden aan het vaststellen van de visie, maar het zal wel invloed hebben op toekomstige ontwikkelingen en projecten. Juridisch gezien blijft de gemeente bij uitbesteding van ICT-diensten de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap behouden. Duurzame aspecten zijn niet van toepassing verklaard. De visie is in lijn met een lopende aanbesteding voor de vervanging van het datacenter.
De uitvoering van de visie omvat de verdere uitbesteding van applicaties en het intensiveren van de rol als regiegemeente. Dit heeft impact op de hele organisatie en vereist een professioneel leveranciersmanagement. Communicatie over de visie heeft al plaatsgevonden via een raadsinformatiebrief en een raadsbijeenkomst, en verdere communicatie zal plaatsvinden indien nodig. Het voorstel sluit af met een formele vaststelling van de 'ICT visie 2030' door de gemeenteraad.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "ICT visie 2030". Het voorstel beschrijft de toekomstige ontwikkelingen en keuzes op ICT-gebied voor de gemeente Zeist tot 2030. Het benadrukt de noodzaak van een flexibele en betrouwbare ICT-infrastructuur, de overgang naar een ICT-regie gemeente, en de samenwerking met externe partijen. Vijf thema's worden aangehaald: kwaliteit van dienstverlening, een betrouwbare en veilige overheid, uitbesteding versus zelf doen, collectiviteit en samenwerking, en de impact op de organisatie.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt uitgebreid en behandelt verschillende belangrijke aspecten van ICT binnen de gemeente. Het gaat in op de noodzaak van aanpassing aan technologische ontwikkelingen en de impact daarvan op de organisatie.
Rol van de raad:
De rol van de raad is het vaststellen en onderschrijven van de "ICT visie 2030". De raad moet de visie goedkeuren en ondersteunen, wat de basis zal leggen voor de toekomstige richting van ICT binnen de gemeente.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die moeten worden gemaakt, hebben te maken met de mate van uitbesteding van ICT-diensten, de mate van samenwerking met andere gemeenten en partijen, en de investeringen in ICT-infrastructuur en -personeel.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt specifiek en meetbaar in zijn doelstellingen, maar het is niet duidelijk of het tijdgebonden en haalbaar is zonder verdere informatie over de implementatieplannen en middelen. Er worden geen duidelijke inconsequenties genoemd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de "ICT visie 2030" vast te stellen en te onderschrijven.
Participatie:
Het voorstel geeft aan dat participatie niet van toepassing is. Dit kan duiden op een gebrek aan betrokkenheid van externe belanghebbenden bij het opstellen van de visie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet als relevant onderwerp genoemd in het voorstel, wat een gemiste kans kan zijn gezien de toenemende nadruk op duurzame technologieën en processen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft aan dat de vaststelling van de visie zelf geen financiële consequenties heeft, maar dat de uitvoering ervan wel tot extra investeringen kan leiden. Financiële dekking voor specifieke vraagstukken zal apart worden voorgelegd of via de begrotingsnota worden ingebracht.
Conclusie:
Het voorstel lijkt een gedegen visie te bieden voor de toekomst van ICT binnen de gemeente Zeist. Het is echter belangrijk dat de raad de haalbaarheid, de financiële implicaties en de betrokkenheid van belanghebbenden nauwkeurig overweegt voordat een besluit wordt genomen. Duurzaamheid zou ook een overweging moeten zijn in de verdere ontwikkeling van de ICT-strategie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
ICT visie 2030 digitale transformatie dienstverlening digitale veiligheid uitbesteding samenwerking regiegemeente leveranciersmanagement datacenter technologische ontwikkelingenVerfijning van de zoekopdracht:
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 119 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 179 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 157 w/m
Vincent van Voorden - CDA:
- 231 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 134 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 175 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 210 w/m
Vincent van Voorden - CDA:
- 226 w/m
Walter van Dijk - Wethouder:
- 226 w/m
Vincent van Voorden - CDA:
- 224 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 126 w/m
Falco van 't Riet - GroenLinks:
- 160 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 250 w/m
Joyce Langenacker - Voorzitter:
- 144 w/m