Vergadering Raad 08-11-2022
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 1 Opening vergadering door de voorzitter, mededelingen en vaststellen agenda
Koos Janssen - Burgemeester:
- 128 w/m
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 2 Vaststellen besluitenlijst(en)
Koos Janssen - Burgemeester:
- 163 w/m
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt D-Bekrachtiging geheimhouding RIB22.126 Ontbinding overeenkomsten
-
Analyse van het document
Titel: Bekrachtiging geheimhouding Nr. [ontbreekt]
Samenvatting:
Het voorstel betreft de bekrachtiging van geheimhouding op een raadsinformatiebrief (RIB2.126) die gaat over de ontbinding van overeenkomsten. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist heeft besloten deze informatie geheim te houden op basis van artikel 5.1 van de Wet Open Overheid. De gemeenteraad wordt gevraagd deze geheimhouding te bekrachtigen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn in de zin dat het de noodzakelijke juridische gronden voor geheimhouding vermeldt en een duidelijke actie vraagt van de raad.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om te beslissen of de geheimhouding die door het college is opgelegd, terecht is en of deze bekrachtigd moet worden.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de raad het eens is met de noodzaak van geheimhouding van de betreffende informatie.
SMART:
Het voorstel is specifiek en meetbaar (bekrachtiging van geheimhouding), maar het is niet duidelijk of het voorstel tijdgebonden is of dat er criteria zijn voor het opheffen van de geheimhouding.
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de geheimhouding bekrachtigt of niet.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie, aangezien het gaat om de interne procedure van geheimhouding.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen relevant onderwerp in dit voorstel, tenzij de inhoud van de geheime informatie betrekking heeft op duurzaamheidskwesties.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen. Als het slechts gaat om de bekrachtiging van geheimhouding, zijn er mogelijk geen directe financiële implicaties, tenzij de inhoud van de geheime informatie financiële gevolgen heeft.
Dekking van financiële gevolgen:
Aangezien er geen financiële gevolgen vermeld zijn, is er ook geen dekking aangegeven.
Koos Janssen - Burgemeester:
- 126 w/m
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 4A Installatie buitengewoon raadslid Marloes Adema (D66)
Koos Janssen - Burgemeester:
- 148 w/m
Marloes Adema - D66:
- -
Koos Janssen - Burgemeester:
- 188 w/m
Marloes Adema - D66:
- 383 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 643 w/m
Marloes Adema - D66:
- 300 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 140 w/m
Marloes Adema - D66:
- 235 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 97 w/m
Agendapunt 4B Diverse benoemingen Rekenkamer
Nieuwe leden benoemd in Rekenkamercommissie Zeist voor energietransitie onderzoek
ZEIST - De Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist heeft tijdens de raadsvergadering op 8 november nieuwe leden benoemd en geïnstalleerd, waaronder een raadslid en een burger wisselspeler met expertise in energie en duurzaamheid. De benoemingen zijn een voorbereiding op het komende onderzoek naar de energietransitie in Zeist.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een geheime stemming heeft de gemeenteraad van Zeist raadslid Bar Bakker gekozen als vast lid van de Rekenkamercommissie. Bakker versloeg medekandidaat Esther Kant met 18 stemmen tegen 12. "Het is een eer om deze rol op mij te nemen en ik kijk uit naar de bijdrage die ik kan leveren aan het belangrijke werk van de Rekenkamer," zei Bakker na de bekendmaking van de uitslag.Dr. R.P. van Straten, een inwoner van Zeist met uitgebreide kennis op het gebied van energie en duurzaamheid, is benoemd als burger wisselspeler. "Zijn expertise zal van onschatbare waarde zijn voor het onderzoek naar de energietransitie," aldus de voorzitter van de Rekenkamercommissie.
De vergadering werd ook gemarkeerd door de bijzondere betrokkenheid van Laurens Verbree, een 17-jarige VWO-student, die als jeugdlid-wisselspeler zal adviseren over duurzaamheidskwesties. "Het is essentieel dat we de stem van jongeren horen in discussies over de toekomst van onze planeet," verklaarde de voorzitter.
De benoemingen komen vooruitlopend op de verwachte inwerkingtreding van de Wet versterking decentrale rekenkamers begin 2023, die raadsleden zal uitsluiten als leden van de rekenkamer. De Rekenkamercommissie van Zeist zal naar aanleiding van deze wetgeving een transformatie ondergaan.
De raad heeft unaniem ingestemd met de benoemingen, en de nieuwe leden hebben hun eed of belofte afgelegd. De cv's en motivatiebrieven van de kandidaten zijn voor raadsleden in te zien bij de raadsgriffie. Met deze stappen is Zeist weer een stap dichter bij een effectieve aanpak van de energietransitie en het betrekken van burgers bij het lokale bestuur.
Samenvatting
Samenvatting:
De Rekenkamer van de gemeente Zeist heeft diverse benoemingen doorgevoerd om op volle sterkte te komen voor een onderzoek naar energietransitie. Raadslid Bakker is benoemd tot vast lid van de Rekenkamercommissie na een geheime stemming, waarbij ook Esther Kant kandidaat was. Dr. R.P. van Straten is aangesteld als tijdelijk burgerlid wisselspeler vanwege zijn expertise in energie en duurzaamheid. De installatie van de nieuwe leden vond plaats tijdens de raadsvergadering op 8 november 2022.
De Wet versterking decentrale rekenkamers, die naar verwachting begin 2023 in werking treedt, zal veranderingen met zich meebrengen, zoals het uitsluiten van raadsleden als leden van de rekenkamer. De Rekenkamercommissie van Zeist zal hierdoor omgevormd moeten worden, waarbij raadsleden en burger wisselspelers mogelijk als adviseurs zullen deelnemen.
Laurence Verbree, een 17-jarige VWO-student, is betrokken als jeugdlid-wisselspeler om het perspectief van jongeren in het onderzoek naar duurzaamheid te vertegenwoordigen. Hij ontvangt een vrijwilligersvergoeding voor zijn inzet.
De raad heeft het voorstel van de Rekenkamer aangenomen en de benoemingen bekrachtigd. De cv's en motivatiebrieven van de kandidaten zijn beschikbaar bij de raadsgriffie.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Diverse benoemingen rekenkamer". Het voorstel behelst de benoeming van een raadslid en een burgerlid wisselspeler in de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist. Dit is nodig door het vertrek van een lid en om de Rekenkamer te versterken voor een onderzoek naar energietransitie. Raadslid Bakker wordt voorgesteld als vast lid en Dr. R.P. van Straten als tijdelijk burgerlid wisselspeler. Daarnaast wordt Laurence Verbree betrokken als jeugdlid-wisselspeler.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de redenen voor de benoemingen, de procedure die gevolgd is, en de relevante achtergrondinformatie over de kandidaten.
Rol van de raad:
De raad heeft de taak om door middel van een geheime stemming de benoemingen te bekrachtigen en de nieuwe leden te installeren.
Politieke keuzes:
De politieke keuze ligt in het al dan niet akkoord gaan met de voorgestelde kandidaten en de wijze waarop de Rekenkamercommissie wordt samengesteld, met name in het licht van de aanstaande Wet versterking decentrale rekenkamers.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar en tijdgebonden, aangezien het duidelijke acties en deadlines bevat. Het is echter minder duidelijk hoe het zich verhoudt tot de aanstaande wetgeving en of de benoemingen van raadsleden als adviseurs in plaats van leden in de toekomst SMART zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde kandidaten te benoemen en de installatie te formaliseren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door de betrokkenheid van een jeugdlid-wisselspeler, wat aantoont dat de Rekenkamer waarde hecht aan de inbreng van jongeren in de gemeente.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het onderzoek van de Rekenkamer zich richt op energietransitie, wat een belangrijk aspect van duurzaamheid is.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen lijken beperkt tot de vergoedingen voor de burgerlid wisselspeler en het jeugdlid-wisselspeler, die gedekt worden door het onderzoeksbudget van de Rekenkamer en de regels voor vrijwilligersvergoedingen van de gemeente Zeist. Het voorstel geeft aan dat deze kosten gedekt zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Rekenkamer Energie transitie Benoemingen Burgerlid wisselspeler Raadslid Duurzaamheid Jeugdlid-wisselspeler Wet versterking decentrale rekenkamers Vacature VergoedingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Diverse benoemingen rekenkamer". Het voorstel betreft de benoeming van een raadslid en een burgerlid wisselspeler in de Rekenkamercommissie van de gemeente Zeist. Het doel is om de Rekenkamercommissie op volle sterkte te brengen voor het onderzoek naar energietransitie. Er zijn twee kandidaten voor de vacature van raadslid en dr. R.P. van Straten wordt voorgesteld als burgerlid wisselspeler. Daarnaast wordt Laurence Verbree betrokken als jeugdlid-wisselspeler.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke beschrijving van de benodigde benoemingen, de achtergrond van de kandidaten, en de procedure die gevolgd moet worden.
Rol van de raad:
De raad is verantwoordelijk voor het benoemen van de leden van de Rekenkamercommissie door middel van een geheime stemming.
Politieke keuzes:
De politieke keuze ligt in het selecteren van de juiste kandidaten voor de Rekenkamercommissie, waarbij rekening gehouden moet worden met de expertise van de kandidaten en de samenstelling van de commissie.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar en tijdgebonden. Het is echter niet duidelijk of het voorstel realistisch en haalbaar is, aangezien de Wet versterking decentrale rekenkamers binnenkort in werking treedt, wat de samenstelling van de Rekenkamercommissie zal beïnvloeden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten over de benoeming van het raadslid en het burgerlid wisselspeler voor de Rekenkamercommissie.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door de betrokkenheid van een jeugdlid-wisselspeler, wat aantoont dat de Rekenkamer waarde hecht aan de inbreng van jongeren.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het onderzoek van de Rekenkamer zich richt op energietransitie.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen lijken beperkt tot de vergoedingen voor de burgerlid wisselspeler en het jeugdlid-wisselspeler, die gedekt worden door het onderzoeksbudget van de Rekenkamer en de gemeentelijke regels voor vrijwilligersvergoedingen. Het voorstel geeft aan dat deze kosten gedekt zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Rekenkamer Energie transitie Benoemingen Burgerlid wisselspeler Raadslid Duurzaamheid Jeugdlid-wisselspeler Laurence Verbree Dr. R.P. van Straten Wet versterking decentrale rekenkamersVerfijning van de zoekopdracht:
Koos Janssen - Burgemeester:
- 146 w/m
Petra Bakels - NieuwDemocratischZeist:
- 117 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 143 w/m
R.P. van Straten - Tijdelijk burgerlid wisselspeler Rekenkamer:
- 487 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 134 w/m
L. Verbree - Jeugdlid-wisselspeler Rekenkamer:
- -
Koos Janssen - Burgemeester:
- 118 w/m
Agendapunt 5 Afhandeling Burgerinitiatief Joost van den Vondellaan 61 (bevat stemmingen)
Gemeenteraad Zeist wijst burgerinitiatief Joost van den Vondellaan af
ZEIST
Politiekverslaggever Rijk de Bat
– De gemeenteraad van Zeist heeft het burgerinitiatief betreffende de Joost van den Vondellaan 61 afgewezen. Het voorstel, dat pleitte voor inspraak voorafgaand aan een besluit over het bestemmingsplan en een bredere stedenbouwkundige visie, kreeg geen meerderheid tijdens de raadsvergadering.In een openbare bijeenkomst op 16 juni 2022 werd het initiatief besproken, waarna de commissie Ruimte adviseerde beide verzoeken niet te honoreren. Wel werden aanbevelingen gedaan voor verbetering van toekomstige participatieprocessen. De gemeenteraad volgde dit advies op 8 november 2022 en besloot de initiatiefnemers te informeren over de afwijzing.
Tijdens de vergadering kwamen verschillende standpunten naar voren. De Socialistische Partij (SP) diende een motie in, genaamd 'Motie gesprek omwonenden', ingegeven door zorgen van bewoners over het ontbreken van een participatieproces. De heer Tompot van de SP benadrukte de noodzaak van een gesprek tussen het college en de omwonenden om de ontstane vertrouwensbreuk te herstellen.
Wethouder Hoogstraten reageerde namens het college en ontraadde de motie, stellend dat er voldoende participatie is geweest. Het college zou een andere inhoudelijke afweging hebben gemaakt dan de omwonenden, wat leidde tot een verschil in visie op het bouwplan.
De discussie in de raad weerspiegelde een diversiteit aan meningen. Nieuw Democratisch Zeist, vertegenwoordigd door de heer Bredius, steunde de motie en benadrukte het belang van inspraak en betrokkenheid bij stedenbouwkundige ontwikkelingen. Andere partijen, waaronder GroenLinks en D66, vonden dat het proces adequaat was verlopen en zagen geen reden voor verdere gesprekken.
Uiteindelijk trok de SP de motie in na een toezegging van de wethouder voor een afsluitend gesprek met de omwonenden. De raad stemde vervolgens in met het afwijzen van het burgerinitiatief, met uitzondering van de heer Bredius en mevrouw Bakels van Nieuw Democratisch Zeist, die tegenstemden.
De afwijzing van het burgerinitiatief en de motie toont de complexiteit van participatie in stedenbouwkundige processen en de uitdagingen die gemeenten ondervinden bij het balanceren van verschillende belangen. De gemeente Zeist heeft aangegeven lessen te trekken uit dit proces voor toekomstige projecten.
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel behandelt een burgerinitiatief dat op 28 april 2022 is ingediend bij de gemeenteraad van Zeist, betreffende de Joost van den Vondellaan 61. De initiatiefnemers vragen om inspraak voordat er een besluit over het bestemmingsplan van het perceel wordt genomen en om een stedenbouwkundige visie voor het gebied te ontwikkelen. Na een openbare bijeenkomst op 16 juni 2022 adviseert de commissie Ruimte om beide verzoeken niet te honoreren, maar geeft wel aanbevelingen voor toekomstige participatie. Het burgerinitiatief is gebaseerd op de Verordening op het burgerinitiatief 2005. De gemeenteraad heeft op 8 november 2022 besloten in te stemmen met het advies van de commissie en de initiatiefnemers hierover te informeren.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Burgerinitiatief Joost van den Vondellaan 61". Het voorstel betreft de afhandeling van een burgerinitiatief waarin gevraagd wordt om inspraak en een stedenbouwkundige visie voordat een besluit over het bestemmingsplan van het perceel Joost van den Vondellaan 61 genomen wordt. De commissie Ruimte adviseert de gemeenteraad om niet in te gaan op de verzoeken, maar geeft wel aanbevelingen voor toekomstige participatie.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijk advies van de commissie Ruimte en een beschrijving van het proces dat is gevolgd.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het advies van de commissie Ruimte te overwegen en een besluit te nemen over het burgerinitiatief.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de mate van participatie die de gemeente biedt bij stedenbouwkundige ontwikkelingen en hoe de belangen van verschillende stakeholders worden afgewogen.
SMART:
Het voorstel lijkt specifiek en meetbaar, aangezien het een duidelijk advies geeft. Het is ook tijdgebonden, met een besluit gepland voor de raadsvergadering van 8 november 2022. Echter, zonder meer informatie over de aanbevelingen voor toekomstige participatie, is het moeilijk te beoordelen of het voorstel realistisch en haalbaar is.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze instemt met het advies van de commissie Ruimte en hoe ze de initiatiefnemers zal informeren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie en geeft aan dat de commissie aanbevelingen doet voor verbetering van het participatieproces in de toekomst.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd in het voorstel, maar kan relevant zijn afhankelijk van de inhoud van de stedenbouwkundige visie en de ontwikkeling van het bestemmingsplan.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen of dekking, wat een punt van aandacht kan zijn voor de raad bij het nemen van een besluit.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Burgerinitiatief Joost van den Vondellaan 61 Commissie Ruimte Bestemmingsplan Participatie Stedenbouwkundige visie Woningbouwvereniging Woongoed Inspraak Verordening burgerinitiatief 2005 ParticipatiekadersVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Motie gesprek omwonenden". De motie verzoekt het college een gesprek te organiseren tussen Woongoed Zeist, de gemeente en omwonenden van het perceel aan de Joost van den Vondellaan 61. Dit naar aanleiding van een burgerinitiatief van omwonenden die zich onvoldoende betrokken voelen bij de planvorming voor de bouw van circa 20 appartementen. De motie beoogt een vertrouwensbreuk te herstellen en toekomstige soortgelijke situaties te voorkomen, met name in het licht van de toekomstige Omgevingswet.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de context en de aanleiding voor de motie beschrijft, de huidige situatie van de omwonenden schetst, en een specifieke actie voorstelt.
Rol van de raad:
De rol van de gemeenteraad is om de motie te beoordelen en te besluiten of het college opgedragen wordt om het gesprek te organiseren.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de raad het belangrijk vindt dat omwonenden meer betrokken worden bij de planvorming en of het herstellen van de vertrouwensbreuk prioriteit heeft.
SMART:
De motie is specifiek en actiegericht (een gesprek organiseren), meetbaar (het gesprek kan plaatsvinden), acceptabel (gericht op consensus en het voorkomen van juridische procedures), realistisch (een gesprek is een haalbare stap) en tijdgebonden (gericht op het voorkomen van toekomstige problemen bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet). Er lijken geen directe inconsequenties te zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of het college de opdracht krijgt om het gesprek te organiseren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie van omwonenden in de planvorming en besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan impliciet een rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe woningen.
Financiële gevolgen:
De motie specificeert geen financiële gevolgen of dekking, maar de kosten lijken beperkt tot het organiseren van een gesprek.
Conclusie:
De motie richt zich op het verbeteren van de participatie van omwonenden en het herstellen van vertrouwen tussen de gemeente, een woningbouwcorporatie en burgers. Het is een reactie op een specifieke situatie en heeft als doel om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen. De raad zal moeten beslissen of zij waarde hecht aan deze vorm van burgerparticipatie en of zij het college wil opdragen om actie te ondernemen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omwonenden Woongoed Zeist Burgerinitiatief Bouwplan Appartementen Bestemmingsplan Vertrouwensbreuk Planvorming Juridische procedure BetrokkenheidVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Burgerinitiatief Joost van den Vondellaan 61". Het voorstel betreft de afhandeling van een burgerinitiatief waarin gevraagd wordt om inspraak voordat over het bestemmingsplan van het perceel Joost van den Vondellaan 61 wordt besloten, en om een stedenbouwkundige visie voor het gebied te ontwikkelen. De commissie Ruimte adviseert de gemeenteraad om beide verzoeken af te wijzen, maar geeft aanbevelingen voor toekomstige participatie.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, aangezien het een duidelijk advies van de commissie Ruimte bevat en een besluitvormingsproces beschrijft. Het bevat ook juridische aspecten en een proces voor communicatie en evaluatie.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het advies van de commissie Ruimte te overwegen en een besluit te nemen over het burgerinitiatief.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, zijn of de raad het advies van de commissie volgt om het burgerinitiatief af te wijzen en of de raad de aanbevelingen voor toekomstige participatie zal overnemen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Realistisch. De Tijdgebondenheid is impliciet aanwezig door de planning van de raadsvergadering. Er worden geen duidelijke inconsequenties vermeld in de samenvatting.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze instemt met het advies van de commissie Ruimte en of ze de initiatiefnemers dienovereenkomstig informeert.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie en de aanbevelingen van de commissie suggereren verbeteringen in het participatieproces voor toekomstige projecten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de samenvatting, maar kan relevant zijn afhankelijk van de inhoud van het bestemmingsplan en de stedenbouwkundige visie.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van het voorstel worden niet in de samenvatting genoemd. Het is onduidelijk of en hoe eventuele kosten gedekt worden.
Op basis van de verstrekte informatie lijkt het voorstel een gestructureerd proces te volgen voor de behandeling van een burgerinitiatief, met aandacht voor participatie en de rol van de gemeenteraad in het besluitvormingsproces.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Burgerinitiatief Joost van den Vondellaan 61 Commissie Ruimte Bestemmingsplan Participatie Stedenbouwkundige visie Woningbouwvereniging Woongoed Advies Verordening burgerinitiatief 2005 Handvat participatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van de motie is "Gesprek omwonenden". De motie, ingediend door David Tompot (SP), roept op tot een gesprek tussen de gemeente, Woongoed Zeist en omwonenden van het perceel aan de Joost van den Vondellaan 61. Dit naar aanleiding van een burgerinitiatief van omwonenden die meer betrokken willen worden bij de planvorming voor de bouw van circa 20 appartementen. De motie stelt dat er een vertrouwensbreuk is tussen de omwonenden, Woongoed Zeist en de gemeente, en dat een gesprek kan helpen om deze breuk te herstellen en toekomstige soortgelijke situaties te voorkomen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de context en de reden voor het gesprek duidelijk maakt. Het benoemt de specifieke partijen die betrokken moeten worden en het doel van het gesprek.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om te beslissen of zij het college verzoekt om dit gesprek te organiseren. De raad moet beoordelen of het gesprek een geschikte stap is om de vertrouwensbreuk te herstellen en of het past binnen het beleid van de gemeente.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden is of de raad het belangrijk vindt om de participatie van omwonenden te vergroten en of zij bereid zijn om actie te ondernemen om de vertrouwensbreuk te herstellen.
SMART:
De motie is specifiek en actiegericht, maar mist mogelijk meetbare criteria voor het succes van het gesprek. Het is wel tijdgebonden, aangezien het een startgesprek betreft, maar het geeft geen specifieke deadlines. Het is relevant en haalbaar, mits alle partijen bereid zijn tot een gesprek.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college verzoekt om het gesprek te organiseren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van participatie en betrokkenheid van omwonenden bij de planvorming van bouwprojecten.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan een relevant onderwerp zijn als het gaat om de bouw van de appartementen.
Financiële gevolgen:
De motie specificeert geen financiële gevolgen of dekking, maar de kosten voor het organiseren van een gesprek zijn waarschijnlijk beperkt.
De motie is ingetrokken, wat betekent dat deze niet in stemming is gebracht en dus geen directe actie vereist. Het kan echter wel een indicatie zijn van onderliggende kwesties die de raad mogelijk in de toekomst moet aanpakken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omwonenden Bouwplan Woongoed Zeist Burgerinitiatief Bestemmingsplan Vertrouwensbreuk Planvorming Juridische procedure Appartementen BetrokkenheidVerfijning van de zoekopdracht:
Koos Janssen - Burgemeester:
- 144 w/m
David Tompot - SP:
- 187 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 156 w/m
Laura Hoogstraten - Wethouder:
- 150 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 228 w/m
David Tompot - SP:
- 206 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 139 w/m
Falco van 't Riet - GroenLinks:
- 156 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 210 w/m
Roy Luca - Seyst.nu:
- 176 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 228 w/m
Freerk André de la Porte - D66:
- 184 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 174 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 146 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 204 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 242 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 56 w/m
Alexander Pieters - VVD:
- 190 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 166 w/m
Laura Hoogstraten - Wethouder:
- 179 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 206 w/m
Roy Luca - Seyst.nu:
- 196 w/m
Laura Hoogstraten - Wethouder:
- 201 w/m
Roy Luca - Seyst.nu:
- -
Koos Janssen - Burgemeester:
- 173 w/m
David Tompot - SP:
- 198 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 148 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 139 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 143 w/m
Falco van 't Riet - GroenLinks
Freerk André de la Porte - D66
Marcel Fluitman - CDA
Alexander Pieters - VVD
Agendapunt 6 2e Bestuursrapportage 2022 (bevat stemmingen)
Gemeenteraad steunt extra kerstsubsidie voor Voedselbank Zeist
ZEIST – In een recente vergadering heeft de gemeenteraad van Zeist een motie besproken voor een extra kerstsubsidie van €20.000 voor de Voedselbank. De motie, ingediend door Nieuw Democratisch Zeist, PvdA en SP, beoogt de ondersteuning van inwoners die afhankelijk zijn van de voedselbank tijdens de kerstperiode.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een vergadering die zich richtte op de Bestuursrapportage 2022, kwam een dringende kwestie aan bod: de situatie van de Voedselbank Zeist. Een motie, ingediend door verschillende fracties, riep op tot een extra subsidie om de voedselbank te ondersteunen tijdens de kerstperiode. De motie werd krachtig verdedigd door Esther van Nieuw Democratisch Zeist, die de noodzaak van de subsidie benadrukte: "Elke week zijn er middelen nodig om 500 mensen, 175 gezinnen, te voorzien van levensmiddelen en verzorgingsproducten."Wethouder Hoogstraten reageerde positief op de motie en gaf aan dat de gemeente al in gesprek was met de voedselbank en dat er €35.000 klaarstaat voor noodgevallen. "We zijn daarnaast ook al aan het kijken of we iets in de trant van het zomer minima vakantiepakket ook een soort winter of kerstvakantie pakket kunnen doen," voegde de wethouder toe.
De discussie weerspiegelde de bredere zorgen over de gevolgen van inflatie en stijgende energieprijzen voor kwetsbare groepen. De voedselbank gaf aan dat het lastiger is om aan producten te komen door afnemende giften van ondernemers. De motie werd uiteindelijk aangehouden, met de verwachting dat de gemeente in december met een voorstel komt rondom structurele ondersteuning en lastenverlichting.
Naast de motie werd de 2e Bestuursrapportage 2022 besproken, waarin een voordelig financieel resultaat van €3,26 miljoen werd gepresenteerd. De raad stemde unaniem in met het voorstel, dat ook voorziet in het dekken van een tekort in de jeugdzorg en het instellen van een Egalisatiereserve Duurzaamheid.
De vergadering eindigde met een consensus over de noodzaak om de voedselbank te ondersteunen en de bevestiging dat de gemeente klaarstaat om in te grijpen waar nodig. De volgende stappen zullen zich richten op de uitwerking van structurele ondersteuning voor de voedselbank en andere maatschappelijke partners in Zeist.
Samenvatting
Samenvatting:
De 2e Bestuursrapportage 2022 heeft als doel de gemeenteraad te informeren over de afwijkingen in de uitvoering van het beleid en de financiële gevolgen daarvan, zodat de raad indien nodig kan bijsturen. De rapportage toont een voordelig financieel resultaat van € 3,26 miljoen voor 2022, maar ook een nadelig effect van € 539.000 door openstaande heroverwegingen en IAC-voorstellen. Het nieuwe begrotingssaldo is € 5.151.000 voordelig.
Het voorstel omvat het accorderen van de afwijkingen en financiële gevolgen, het dekken van een tekort van € 659.000 in de jeugdzorg uit het weerstandsvermogen, het instellen van een Egalisatiereserve Duurzaamheid, en het vaststellen van begrotingswijzigingen.
De rapportage bestaat uit vier onderdelen: beleidsrapportage, financiële rapportage, rapportage IAC en heroverwegingen, en kredietrapportage. De raad wordt gevraagd de afwijkingen goed te keuren, gezien de noodzaak van rechtmatigheid. Het tekort in de jeugdzorg wordt gedekt zonder het begrotingssaldo te beïnvloeden, maar heeft wel invloed op de weerstandscapaciteit. De Egalisatiereserve Duurzaamheid wordt ingesteld om middelen voor verduurzaming en energietransitie te egaliseren.
Er zijn kanttekeningen bij de ontwikkeling van het weerstandsvermogen, waarbij de ratio na de onttrekking voor jeugdhulp daalt, maar nog steeds voldoende is. Bij de jaarstukken 2022 zal een voorstel gedaan worden om de ratio te verhogen.
De financiële consequenties van de rapportage zijn verwerkt in begrotingswijzigingen. Het meerjarenperspectief is bijgewerkt met de effecten van de 2e Bestuursrapportage, de septembercirculaire en een technische begrotingswijziging.
De raad heeft unaniem besloten conform het voorstel op 8 november 2022. Bijlagen bij het raadsvoorstel bevatten de bestuursrapportage, kredietrapportage, format voor de reserve Duurzaamheid en de begrotingswijzigingen.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "2e Bestuursrapportage 2022". Het voorstel geeft een overzicht van de afwijkingen in de uitvoering van het voorgenomen beleid en de financiële consequenties daarvan. Het doel is om de raad in staat te stellen kennis te nemen van deze afwijkingen en indien nodig bij te sturen. Het voorstel omvat het accorderen van de afwijkingen, het dekken van een tekort in de jeugdzorg uit het weerstandsvermogen, het instellen van een Egalisatiereserve Duurzaamheid en het vaststellen van begrotingswijzigingen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijke uiteenzetting van de afwijkingen, de financiële consequenties, en de voorgestelde maatregelen. Het bevat ook een toelichting op de financiën en de effecten op het meerjarenperspectief.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om kennis te nemen van de afwijkingen en de financiële consequenties en om te beslissen over het accorderen van de afwijkingen, het dekken van tekorten, het instellen van reserves en het goedkeuren van begrotingswijzigingen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde dekking van tekorten en het instellen van een nieuwe reserve. Ook moet de raad afwegen of de voorgestelde begrotingswijzigingen in lijn zijn met het beleid en de doelstellingen van de gemeente.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt specifiek, meetbaar, acceptabel en tijdgebonden. Of het realistisch is, hangt af van de financiële situatie en de haalbaarheid van de voorgestelde maatregelen. Er worden geen duidelijke inconsequenties genoemd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de afwijkingen op het bestaande beleid en de financiële consequenties accordeert, het tekort op de jeugdzorg dekt uit het weerstandsvermogen, de Egalisatiereserve Duurzaamheid instelt en de begrotingswijzigingen vaststelt.
Participatie:
Het voorstel geeft geen specifieke informatie over participatie van burgers of belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, aangezien er een voorstel is om een Egalisatiereserve Duurzaamheid in te stellen, wat duidt op een focus op verduurzaming en energietransitie.
Financiële gevolgen en dekking:
Het voorstel geeft een duidelijk overzicht van de financiële gevolgen, inclusief een voordelig saldo van € 5.151.000 voor 2022 en de effecten op het meerjarenperspectief. Het tekort op de jeugdzorg wordt gedekt uit het weerstandsvermogen, wat invloed heeft op de weerstandscapaciteit van de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestuursrapportage Financiële consequenties Jeugdzorg Weerstandsvermogen Egalisatiereserve Duurzaamheid Begrotingswijzigingen Afwijkingen beleid Meerjarenperspectief Woonplaatsbeginsel BeleidsvoornemenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De motie draagt de titel "Motie ondersteuning/kerstdonatie Voedselbank Zeist" en stelt voor om Voedselbank Zeist een eenmalige subsidie van €20.000 te verstrekken om in de decembermaand extra ondersteuning te bieden aan inwoners die onder de armoedegrens leven. De subsidie is bedoeld om de voedselvoorziening te verbeteren en een kerstextraatje te bieden, gezien de toenemende vraag en onvoldoende voorraad en middelen bij de Voedselbank.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt de belangrijkste punten te bevatten: de noodzaak, het doel van de subsidie, een kostenberekening en het verzoek aan het college om dekking te vinden. Echter, het voorstel specificeert niet waar de dekking vandaan moet komen, wat een belangrijk detail is voor de financiële haalbaarheid.
Rol van de raad:
De rol van de gemeenteraad is om het voorstel te beoordelen, te debatteren over de inhoud en de financiële implicaties, en uiteindelijk te beslissen of de subsidie wordt toegekend.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, omvatten het al dan niet prioriteren van ondersteuning aan de Voedselbank en de inwoners die het nodig hebben, en het vinden van een manier om de subsidie te financieren zonder andere belangrijke diensten of projecten te benadelen.
SMART-analyse en inconsequenties:
Het voorstel is Specifiek (ondersteuning aan Voedselbank Zeist), Meetbaar (€20.000), Acceptabel (ondersteuning aan mensen onder de armoedegrens), en Tijdgebonden (decembermaand). Echter, het is niet volledig Realistisch zonder een duidelijk plan voor de financiële dekking. Er lijken geen directe inconsequenties, maar de langetermijneffecten van een eenmalige subsidie kunnen onduidelijk zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie goedkeuren en de subsidie toekennen.
Participatie:
Het voorstel impliceert indirecte participatie door de ondersteuning van een lokale organisatie die inwoners helpt, maar het specificeert niet hoe de inwoners zelf bij het proces worden betrokken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet direct een onderwerp van dit voorstel, tenzij men de sociale duurzaamheid en het ondersteunen van kwetsbare groepen in de gemeenschap in overweging neemt.
Financiële gevolgen en dekking:
De financiële gevolgen zijn een uitgave van €20.000. Het voorstel vermeldt dat het aan het college is om dekking te vinden, maar biedt geen concrete oplossingen of suggesties voor waar deze dekking vandaan moet komen. Dit is een belangrijk aspect dat verder uitgewerkt moet worden voor een verantwoorde besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Voedselbank subsidie armoedegrens levensmiddelen kerstdonatie kleine beurs inzameling kerstperiode extraatje ondersteuningVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "2e Bestuursrapportage 2022". Het voorstel geeft een overzicht van de afwijkingen in de uitvoering van het voorgenomen beleid en de financiële consequenties daarvan. Het doel is om de raad in staat te stellen kennis te nemen van deze afwijkingen en indien nodig bij te sturen. Het voorstel omvat het accorderen van de afwijkingen, het dekken van een tekort in de jeugdzorg uit het weerstandsvermogen, het instellen van een Egalisatiereserve Duurzaamheid en het vaststellen van begrotingswijzigingen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een gedetailleerde uiteenzetting van de afwijkingen, financiële consequenties, en de voorgestelde maatregelen. Het bevat ook een toelichting op de financiën en de effecten op het meerjarenperspectief.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol van controle en goedkeuring. Zij moet de afwijkingen en de financiële consequenties accorderen en besluiten over de voorgestelde dekking van tekorten en het instellen van reserves.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over het accepteren van de afwijkingen, het al dan niet dekken van tekorten uit het weerstandsvermogen, en het instellen van een reserve voor duurzaamheid. Deze keuzes kunnen politiek gevoelig zijn, afhankelijk van de prioriteiten en het financiële beleid van de partijen in de raad.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke acties en financiële kaders. Er worden geen directe inconsequenties genoemd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de afwijkingen en financiële consequenties te accorderen, het tekort op de jeugdzorg te dekken, de Egalisatiereserve Duurzaamheid in te stellen en de begrotingswijzigingen vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel geeft geen specifieke informatie over participatie van burgers of belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, gezien het voorstel om een Egalisatiereserve Duurzaamheid in te stellen, wat wijst op een langetermijnvisie op verduurzaming en energietransitie.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft een gedetailleerd overzicht van de financiële gevolgen en hoe deze gedekt worden, inclusief de impact op het meerjarenperspectief en de weerstandscapaciteit van de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestuursrapportage Financiële consequenties Jeugdzorg Weerstandsvermogen Egalisatiereserve Duurzaamheid Begrotingswijzigingen Meerjarenperspectief Woonplaatsbeginsel Beleidsrapportage KredietrapportageVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De motie draagt de titel "Motie ondersteuning/kerstdonatie Voedselbank Zeist" en stelt voor om Voedselbank Zeist een eenmalige subsidie van €20.000 te verstrekken om in de decembermaand extra ondersteuning te bieden aan inwoners die onder de armoedegrens leven. De subsidie is bedoeld om de voedselvoorziening te verbeteren en een kerstextraatje te bieden, gezien de toenemende vraag en onvoldoende voorraad en middelen bij de Voedselbank.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt de belangrijkste punten te bevatten: de noodzaak, het doel van de subsidie, een kostenberekening en het verzoek aan het college om dekking te vinden. Echter, het voorstel specificeert niet waar de dekking vandaan moet komen, wat een belangrijk detail is voor de financiële haalbaarheid.
Rol van de raad:
De rol van de gemeenteraad is om het voorstel te beoordelen, te debatteren over de inhoud en de financiële implicaties, en uiteindelijk te beslissen of de subsidie wordt toegekend.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, omvatten het al dan niet prioriteren van ondersteuning aan de Voedselbank en de inwoners die het nodig hebben, en het vinden van een manier om de subsidie te financieren zonder andere belangrijke diensten of projecten te benadelen.
SMART-analyse en inconsequenties:
Het voorstel is Specifiek (ondersteuning aan Voedselbank Zeist), Meetbaar (€20.000), Acceptabel (ondersteuning aan mensen onder de armoedegrens), en Tijdgebonden (decembermaand). Echter, het is niet volledig Realistisch zonder een duidelijk plan voor de financiële dekking. Er lijken geen directe inconsequenties, maar de langetermijneffecten van een eenmalige subsidie kunnen onduidelijk zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie goedkeuren en de subsidie toekennen.
Participatie:
Het voorstel impliceert indirecte participatie door de ondersteuning van een lokale organisatie die inwoners helpt, maar het specificeert niet hoe de inwoners zelf bij het proces worden betrokken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet direct een onderwerp van dit voorstel, tenzij men de sociale duurzaamheid en het ondersteunen van kwetsbare groepen in de gemeenschap in overweging neemt.
Financiële gevolgen en dekking:
De financiële gevolgen zijn een uitgave van €20.000. Het voorstel vermeldt dat het aan het college is om dekking te vinden, maar biedt geen concrete oplossingen of suggesties voor waar deze dekking vandaan moet komen. Dit is een belangrijk aspect dat verder uitgewerkt moet worden voor een verantwoorde besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Voedselbank subsidie armoedegrens levensmiddelen kerstdonatie kleine beurs inzameling kerstperiode extraatje ondersteuningVerfijning van de zoekopdracht:
Koos Janssen - Burgemeester:
- 147 w/m
Esther Kant - Seyst.nu:
- 153 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 149 w/m
Laura Hoogstraten - Wethouder:
- 178 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 229 w/m
Esther Kant - Seyst.nu:
- 185 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 132 w/m
Laura Hoogstraten - Wethouder:
- 149 w/m
Esther Kant - Seyst.nu:
- 164 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 127 w/m
Agendapunt 7 Vaststellen van de begroting 2023 (bevat stemmingen)
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de begroting van 2023 voor de gemeente Zeist, met als doel een duidelijke kaderstelling voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid. De portefeuillehouder is W. van Dijk en het voorstel is opgesteld door P. Deijns. De begroting is gebaseerd op het coalitieakkoord en beoogt de uitdagingen op het gebied van wonen, gezondheid, klimaat en sociale verbinding aan te pakken. Er wordt voorgesteld om de nieuwe programma-indeling vast te stellen, de begroting 2023 te autoriseren, akkoord te gaan met diverse financiële voorstellen en publiekrechtelijke tarieven vast te stellen. Ook wordt een parkeerverordening voor 2023 voorgesteld. De begroting laat een meerjarig positief saldo zien, mede dankzij eerdere besparingsmaatregelen en extra middelen vanuit het Rijk. Er wordt voorgesteld om €16,5 miljoen extra te investeren in de ambities uit het coalitieakkoord en voorstellen op te nemen om de financiële huishouding te versterken. Er zijn zorgen over maatschappelijke onzekerheden zoals energiebetaalbaarheid en koopkrachtafname. De raad heeft op 8 november 2022 conform besloten, met de kanttekening dat de fractie van NieuwDemocratischZeist tegen beslispunt 3A en 3B heeft gestemd. Er zijn twee moties aangenomen: één over het borgen van ecologische kennis en één over het investeren in veiligheid.
-
Analyse van het document
Titel van het voorstel: Begroting 2023
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van de begroting voor 2023 van de gemeente Zeist. Het doel is een heldere kaderstelling voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid in 2023, gebaseerd op het coalitieakkoord "Samen bouwen aan een mooi en duurzaam Zeist". De begroting omvat nieuwe programma-indelingen, autorisatie van budgetten en investeringen, en diverse financiële besluiten om de begroting sluitend te krijgen. Ook worden publiekrechtelijke tarieven vastgesteld en een parkeerverordening voor 2023.
Volledigheid van het voorstel: Het voorstel lijkt volledig, met een gedetailleerde uiteenzetting van de begroting, de onderliggende programma's, en de financiële maatregelen om de begroting sluitend te krijgen. Het bevat ook bijlagen met verdere toelichtingen en de benodigde verordeningen.
Rol van de raad: De raad heeft een kaderstellende en controlerende rol. Zij moet de begroting vaststellen, wat inhoudt dat zij akkoord gaat met de voorgestelde programma-indeling, budgetten, investeringen, en financiële maatregelen.
Politieke keuzes: De raad moet beslissen over de voorgestelde programma-indeling en de financiële maatregelen, zoals de inzet van de Algemene Reserve en de instelling van diverse stelposten. Ook moet de raad afwegen hoe om te gaan met de uitdagingen zoals inflatie en de herijking van het gemeentefonds.
SMART: Het voorstel lijkt specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden, met duidelijke doelen voor 2023 en een meerjarenperspectief tot 2026. Echter, de impact van externe factoren zoals inflatie kan de realisatie beïnvloeden.
Inconsequenties: Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zitten, maar de onzekerheid van externe economische factoren kan een risico vormen.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten de begroting 2023 vast te stellen, inclusief alle bijbehorende beslispunten en verordeningen.
Participatie: Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie is vormgegeven, maar het is aannemelijk dat er inspraakmogelijkheden zijn geweest bij het vormen van het coalitieakkoord en de begroting.
Duurzaamheid: Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het coalitieakkoord thema's als klimaat en duurzaamheid omvat.
Financiële gevolgen: Het voorstel bevat een gedetailleerde financiële analyse, inclusief de dekking van kosten. Er worden maatregelen voorgesteld om de begroting sluitend te krijgen en om te gaan met prijsstijgingen en andere financiële uitdagingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begroting 2023 Coalitieakkoord Uitvoeringsprogramma Meerjarenperspectief Inflatie Weerstandsvermogen Investeringen Tarieven Energie GemeentefondsVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het amendement is "Amendement expliciete besluitvorming ambities". Het amendement stelt voor om de ambitie om 4000 woningen te bouwen en de ambitie om 'energieleverend' te zijn, uit te zonderen van de goedkeuring van de begroting 2023. De reden is dat de raad zich hier nog niet eerder over heeft uitgesproken en dat deze ambities een expliciete besluitvorming vereisen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het duidelijk aangeeft welke onderdelen van de begroting niet geaccepteerd worden en waarom. Het geeft ook aan dat er een behoefte is aan verdere discussie en besluitvorming over deze specifieke ambities.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om de begroting te beoordelen en goed te keuren, inclusief alle onderliggende ambities en doelstellingen. Het amendement vraagt de raad om een specifiek onderdeel van de begroting niet goed te keuren en om een meer gedetailleerde besluitvorming over deze ambities.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de omvang van de woningbouwambities en de duurzaamheidsdoelstellingen (energieneutraal versus energieleverend). De raad moet beslissen of deze ambities passen binnen de visie en haalbaarheid voor de gemeente.
SMART:
Het voorstel lijkt niet SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het niet duidelijk maakt hoe en wanneer de ambities bereikt moeten worden. Het amendement wijst op deze tekortkoming en vraagt om een meer gedetailleerde uitwerking.
Inconsequenties:
Het amendement wijst op inconsequenties tussen de begroting en eerdere beleidslijnen (2500 woningen in de Omgevingsvisie versus 4000 in de begroting, en energieneutraal versus energieleverend).
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aanneemt en daarmee de genoemde ambities uitsluit van de begrotingsgoedkeuring, om deze later apart te bespreken en te besluiten.
Participatie:
Het amendement benadrukt het belang van participatie door te verwijzen naar de Krachtformule van Zeist - “de Ronde Tafel en Debat” - en stelt dat er nog een discussie moet plaatsvinden over de Omgevingsvisie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het amendement de ambitie 'energieleverend' ter discussie stelt en verwijst naar de eerdere beleidslijn van energieneutraal in 2050.
Financiële gevolgen:
Het amendement gaat niet direct in op de financiële gevolgen, maar door het uitsluiten van bepaalde ambities kan dit implicaties hebben voor de financiële planning. Er wordt verwacht dat de financiële gevolgen van de ambities nader besproken worden tijdens de expliciete besluitvorming die het amendement voorstelt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begroting 2023 Woningbouw Ambities Programma 4 4000 woningen Energieleverend Uitvoeringsprogramma Coalitieakkoord Omgevingsvisie EnergieneutraalVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Motie borgen ecologische kennis". De motie roept het college van de gemeente Zeist op om te onderzoeken hoeveel ecologische kennis nodig is binnen de ambtelijke organisatie om de ambities uit het coalitieakkoord op het gebied van klimaat, natuur en biodiversiteit te realiseren. Er wordt voorgesteld om een eigen ecoloog aan te stellen om efficiënter en kosteneffectiever te werken, met de kennis van de lokale context. De financiering hiervoor zou moeten komen uit de middelen voor de uitvoeringsstrategie van de Biodiversiteitsvisie.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke actie en financieringsbron identificeert. Het benoemt de noodzaak voor ecologische kennis binnen de gemeente en stelt een concrete oplossing voor.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het voorstel te beoordelen, te debatteren en uiteindelijk te stemmen over de motie. De raad moet beslissen of ze het eens zijn met de noodzaak en de voorgestelde financiering.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de prioritering van ecologische kennis binnen de gemeente en de bereidheid om financiële middelen hiervoor vrij te maken.
SMART-analyse:
Specifiek: Ja, het voorstel is specifiek in wat het wil bereiken.
Meetbaar: Het voorstel vraagt om een onderzoek naar de benodigde manuren, wat meetbaar is.
Acceptabel: Dit hangt af van de politieke steun binnen de raad.
Realistisch: Het voorstel lijkt realistisch, mits er voldoende financiële middelen zijn.
Tijdsgebonden: Er wordt niet gespecificeerd wanneer het onderzoek afgerond moet zijn of wanneer de ecoloog aangesteld moet worden.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zitten, maar de uitkomst van het onderzoek kan implicaties hebben voor de haalbaarheid van de aanstelling.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het college opdragen het onderzoek uit te voeren en over te gaan tot de werving van een ecoloog.
Participatie:
Het voorstel zegt niets specifieks over participatie van burgers of belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een zeer relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het gaat over het verbeteren van lokale natuur en biodiversiteit.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn dat er middelen moeten worden ingezet voor het onderzoek en de aanstelling van een ecoloog. Het voorstel geeft aan dat deze middelen gedekt kunnen worden door de financiering van de uitvoeringsstrategie van de Biodiversiteitsvisie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ecologische kennis Biodiversiteit Natuurinclusieve bouw Klimaatimpact Stadsecoloog Ambitie Begroting 2023 Biodiversiteitsvisie Middelen WervingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel: GEWIJZIGDE Motie Investeren in veiligheid
Samenvatting: De motie roept het college van Zeist op om de 'wijk/veiligheidsdriehoek' (wijkmanager, wijkagent, BOA) te versterken voor de lange termijn, met een analyse en aanpassing van taken en formatie. Voor de korte termijn vraagt het om opties voor versterking in 2023. Dit vanwege toegenomen overlast, onveiligheid en criminaliteit, met name in het centrum, en geplande horecaontwikkelingen. De motie erkent dat recente maatregelen positief zijn, maar tijdelijk, en dat rijksinvesteringen in BOA-capaciteit ontoereikend lijken voor Zeist.
Volledigheid: Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijk probleem identificeert, een oplossing voorstelt en vraagt om een analyse voor verdere uitwerking.
Rol van de raad: De raad heeft de rol om het college op te dragen onderzoek te doen en beleid te formuleren voor de versterking van de veiligheidsdriehoek.
Politieke keuzes: Er moet besloten worden over de prioriteit van veiligheid, de verdeling van middelen, en de balans tussen korte- en langetermijnoplossingen.
SMART: De motie is specifiek en actiegericht, maar mist meetbaarheid, haalbaarheid en tijdgebondenheid voor de lange termijn. Voor de korte termijn wordt gevraagd om opties, wat meer concreet is.
Inconsequenties: Er lijken geen directe inconsequenties, maar de motie laat veel open voor interpretatie door het college.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten of ze het college opdragen om de analyse te maken en opties voor versterking te presenteren.
Participatie: Het voorstel zegt niets expliciet over participatie van inwoners of andere stakeholders.
Duurzaamheid: Duurzaamheid is niet direct een onderwerp van deze motie, tenzij men breder kijkt naar de duurzaamheid van veiligheidsoplossingen.
Financiële gevolgen: De motie vraagt om een analyse en opties, maar specificeert niet de financiële gevolgen of dekking. Dit zal waarschijnlijk onderdeel zijn van de uitwerking na de analyse.
Conclusie: De motie is een oproep tot actie voor het verbeteren van de veiligheid in Zeist. Het vraagt om een strategische aanpak voor de lange termijn en concrete opties voor de korte termijn. De financiële implicaties en de participatie van inwoners zijn nog niet uitgewerkt. De raad zal moeten besluiten of zij het college deze opdracht geeft en hoe zij de voortgang en effectiviteit van de voorgestelde maatregelen zal monitoren.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheid Wijk/veiligheidsdriehoek Overlast Criminaliteit Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Wijkmanager Horeca ontwikkelingen Handhaving Woninginbraken OndermijningVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is niet expliciet gegeven, maar het betreft een verzoek tot onderzoek naar de leges voor een huisvestigingsvergunning in de gemeente Zeist. In het kort vraagt het voorstel om te onderzoeken of de kosten voor een huisvestigingsvergunning voor woningen in het lage huursegment (onder €763,47) verlaagd of afgeschaft kunnen worden. Dit omdat de kosten een drempel kunnen vormen voor inwoners die huurtoeslag nodig hebben.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt de belangrijkste punten te bevatten: het probleem wordt geïdentificeerd, de reden voor het verzoek wordt uitgelegd, en er wordt een specifiek verzoek aan het college gedaan. Echter, het voorstel zou meer informatie kunnen bevatten over de verwachte impact van de verandering en eventuele alternatieve oplossingen.
Rol van de raad:
De rol van de raad in dit geval is het beoordelen van het voorstel en het nemen van een besluit over het al dan niet opdragen van het onderzoek aan het college.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de afweging tussen de kosten voor de gemeente en de baten voor de inwoners, en de vraag of het rechtvaardig is dat inwoners moeten betalen voor een vergunning die nodig is om huurtoeslag te ontvangen.
SMART:
Het voorstel is specifiek en actiegericht (onderzoek doen), maar mist mogelijk meetbaarheid, haalbaarheid en tijdgebondenheid, omdat er geen details zijn over hoe en wanneer het onderzoek uitgevoerd moet worden.
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel, maar zonder meer informatie over de uitvoering van het onderzoek kunnen er onvoorziene problemen ontstaan.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college opdracht geeft om het onderzoek uit te voeren.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie, maar het onderwerp kan impliceren dat er aandacht is voor de behoeften van inwoners met een lager inkomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet direct relevant voor dit voorstel, tenzij de gemeente duurzaamheidswinst ziet in het ondersteunen van inwoners in het lage huursegment.
Financiële gevolgen:
Het voorstel noemt geen specifieke financiële gevolgen of dekking, maar impliceert dat er een verlies aan inkomsten kan zijn als de leges worden verlaagd of afgeschaft. Het onderzoek zou deze gevolgen verder moeten uitwerken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Huisvestigingsvergunning Leges Huurtoeslag Woningbouwcoöperatie Huursegment Onderzoek Kosteloos Gereduceerd tarief Inwoners Begroting 2023Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel van het voorstel / amendement of motie: Begroting 2023
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van de begroting voor 2023 van de gemeente Zeist. Het doel is een heldere kaderstelling voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid in 2023. Dit omvat het vaststellen van een nieuwe programma-indeling gebaseerd op het coalitieakkoord, het autoriseren van budgetten en investeringen, het instemmen met inhoudelijk en financieel perspectief, en het vaststellen van publiekrechtelijke tarieven en de parkeerverordening voor 2023.
Volledigheid van het voorstel: Het voorstel lijkt volledig, met een gedetailleerde uiteenzetting van de begroting, inclusief de financiële perspectieven, programma-indeling, en beleidsvoorstellen. Het bevat ook bijlagen met verdere toelichtingen en een dashboard voor stabiliteitscriteria.
Rol van de raad: De raad heeft een kaderstellende en controlerende rol. Zij moet de begroting vaststellen, wat inhoudt dat zij akkoord gaat met de voorgestelde financiële en beleidsmatige kaders voor het komende jaar.
Politieke keuzes: De raad moet beslissen over de verdeling van middelen over verschillende programma's en projecten, de hoogte van de publiekrechtelijke tarieven, en de mate waarin zij wil investeren in bepaalde beleidsterreinen zoals duurzaamheid, veiligheid en sociale voorzieningen.
SMART: Het voorstel lijkt specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden, met concrete budgetten en plannen voor 2023. Echter, de langetermijneffecten van sommige besluiten (zoals de herijking van het gemeentefonds) zijn nog onzeker.
Inconsequenties: Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel aangetroffen, maar er is een kanttekening geplaatst bij de stem van de fractie van NieuwDemocratischZeist tegen beslispunt 3A en 3B.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten de begroting 2023 vast te stellen, inclusief alle bijbehorende beslispunten en wijzigingen.
Participatie: Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van burgers of belanghebbenden is meegenomen.
Duurzaamheid: Duurzaamheid is een relevant onderwerp, zoals blijkt uit de verwijzing naar het coalitieakkoord "Samen bouwen aan en mooi en duurzaam Zeist" en de begrotingsposten voor natuur en klimaat.
Financiële gevolgen: Het voorstel bevat een uitgebreide financiële analyse, inclusief de impact van de begrotingsbesluiten op het meerjarenperspectief. Er wordt aangegeven hoe eventuele tekorten worden gedekt, zoals het gebruik van de Algemene Reserve en de instelling van diverse stelposten.
Aanvullende informatie: Er zijn twee moties aangenomen: één over het borgen van ecologische kennis en één over het investeren in veiligheid. Deze moties geven aanvullende richting aan het beleid en de uitvoering daarvan.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begroting 2023 Coalitieakkoord Uitvoeringsprogramma Investeringen Meerjarenperspectief Prijsstijgingen Tarieven Parkeerverordening Weerstandsvermogen Herijking gemeentefondsVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Borgen ecologische kennis". De motie roept het college van de gemeente Zeist op om te onderzoeken hoeveel ecologische kennis nodig is binnen de ambtelijke organisatie om de ambities uit het coalitieakkoord te realiseren. Dit betreft het verbeteren van lokale natuur en biodiversiteit. De motie stelt voor om een eigen ecoloog aan te stellen en suggereert dat de financiering hiervoor kan komen uit de middelen voor de uitvoeringsstrategie van de Biodiversiteitsvisie.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke actie en financieringsbron aangeeft. Het vraagt om een onderzoek en de werving van een functionaris.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol van het controleren van het college en het stellen van kaders waarbinnen het college moet opereren. Met deze motie geeft de raad een duidelijke opdracht aan het college.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de gemeente investeert in eigen ecologische kennis en expertise door een ecoloog in dienst te nemen, en of de financiering daarvoor uit de bestaande middelen voor biodiversiteitsstrategie moet komen.
SMART:
De motie is specifiek en actiegericht, maar mist mogelijk enige meetbaarheid en tijdgebondenheid wat betreft de uitkomsten van het onderzoek en de werving van de functionaris.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in de motie te staan, maar de uitvoerbaarheid en effectiviteit van het voorstel hangen af van de resultaten van het onderzoek.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het college opdracht geven om het onderzoek uit te voeren en over te gaan tot werving van een ecoloog.
Participatie:
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie, maar de aanstelling van een ecoloog kan impliceren dat er meer aandacht komt voor participatie in projecten met ecologische impact.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een zeer relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het direct betrekking heeft op het verbeteren van de lokale natuur en biodiversiteit.
Financiële gevolgen:
De motie stelt voor om bestaande middelen te gebruiken voor het onderzoek en de werving/aanstelling van een ecoloog. Er wordt aangegeven dat deze middelen al zijn aangegeven bij de uitvoeringsstrategie van de Biodiversiteitsvisie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ecologische kennis Biodiversiteit Natuurinclusieve bouwambitie Klimaatimpact Biodiversiteitsvisie Stadsecoloog Ambtelijke organisatie Natuur en biodiversiteit Coalitieakkoord UitvoeringsstrategieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van de motie is "Investeren in veiligheid". De motie, ingediend door Ernst van Splunter (VVD), roept het college van de gemeente Zeist op om de 'wijk/veiligheidsdriehoek' van wijkmanager, wijkagent en (wijk)BOA te versterken. Dit naar aanleiding van toegenomen overlast, onveiligheid en criminaliteit, met name in het centrum van Zeist. De motie vraagt om een lange termijn analyse en versterking vanaf 2024 en om op korte termijn (2023) opties voor versterking te presenteren.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke probleemstelling en een verzoek tot actie bevat. Het verwijst naar specifieke incidenten en rapporten die de noodzaak van de motie onderbouwen.
Rol van de raad:
De rol van de gemeenteraad is om het college te sturen en te controleren. In dit geval heeft de raad de motie unaniem aanvaard, wat betekent dat zij het college verzoekt om actie te ondernemen op basis van de inhoud van de motie.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, betreft de prioritering van veiligheid en de toewijzing van middelen voor de versterking van de 'wijk/veiligheidsdriehoek'. Er moet besloten worden over de omvang van de investering en de verdeling van de middelen.
SMART:
De motie is specifiek en actiegericht, maar mist enige mate van meetbaarheid, haalbaarheid en tijdgebondenheid voor de lange termijn doelstellingen. De korte termijn doelstellingen voor 2023 zijn concreter.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in de motie te staan, maar de uitvoerbaarheid en effectiviteit van de voorgestelde maatregelen moeten nog worden geanalyseerd.
Besluit van de raad:
De raad heeft unaniem besloten het college te verzoeken om de 'wijk/veiligheidsdriehoek' te versterken en opties voor versterking te presenteren voor zowel de korte als de lange termijn.
Participatie:
Het voorstel zelf zegt niets over participatie van inwoners of andere stakeholders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct onderwerp van deze motie, tenzij men kijkt naar de duurzaamheid van de veiligheidsmaatregelen op lange termijn.
Financiële gevolgen:
De motie vraagt om een analyse en opties voor versterking, maar specificeert niet de financiële gevolgen of dekking. Dit zal waarschijnlijk onderdeel zijn van de uitwerking die het college moet presenteren.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Veiligheid Wijk/veiligheidsdriehoek Overlast Criminaliteit Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Wijkmanager Wijkagent Horeca ontwikkelingen Woninginbraken OndermijningVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Onderzoek leges huisvestingsvergunning". Het voorstel, ingediend door Marcel Fluitman van het CDA Zeist, verzoekt het college te onderzoeken of de huisvestingsvergunning kosteloos of tegen een gereduceerd tarief kan worden verstrekt aan inwoners die een woning willen huren in het lage huursegment. Dit naar aanleiding van de constatering dat de kosten voor een huisvestingsvergunning een deel van de huurtoeslag opslokken, wat als onwenselijk wordt beschouwd.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke constatering en overweging bevat en een specifiek verzoek aan het college doet. Echter, het voorstel is ingetrokken, dus het is niet duidelijk of er aanvullende informatie of discussie was die tot deze beslissing heeft geleid.
Rol van de raad:
De rol van de raad in dit voorstel is om het verzoek aan het college te steunen en het college op te dragen het onderzoek uit te voeren. De raad zou ook de resultaten van het onderzoek moeten beoordelen en eventuele vervolgacties moeten bepalen.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of het wenselijk is om de financiële lasten voor huurders in het lage huursegment te verlagen door de kosten voor een huisvestingsvergunning te reduceren of weg te nemen.
SMART:
Het voorstel is specifiek en actiegericht (onderzoek doen), maar het mist meetbaarheid (geen criteria voor wat een succesvolle uitkomst zou zijn), acceptatie (het is ingetrokken, dus er was mogelijk geen raadsbrede steun), realisme (onduidelijk of het financieel haalbaar is) en tijdgebondenheid (geen deadline voor het onderzoek).
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel zelf, maar het feit dat het is ingetrokken kan wijzen op onvoorziene problemen of complicaties.
Besluit van de raad:
Aangezien het voorstel is ingetrokken, hoeft de raad geen besluit te nemen over dit specifieke voorstel.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van inwoners of andere belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, tenzij men breder kijkt naar sociale duurzaamheid en de toegankelijkheid van wonen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vraagt om een onderzoek en noemt geen directe financiële gevolgen of dekking. Het impliciete financiële gevolg zou zijn dat als de leges worden verlaagd of afgeschaft, de gemeente inkomsten misloopt, wat gecompenseerd zou moeten worden binnen de begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Huisvestingsvergunning Leges Huurtoeslag Lage huursegment Onderzoek Woningbouwcoöperatie Huursegment Kosteloos Gereduceerd tarief Marcel FluitmanVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het amendement is "Expliciete besluitvorming ambities". Het amendement, ingediend door Jan Bredius van NieuwDemocratischZeist, stelt voor om de ambitie om 4000 woningen te bouwen en de ambitie om 'energieleverend' te zijn, uit te sluiten van de goedkeuring van de begroting 2023. De reden is dat de raad zich hier nog niet eerder over heeft uitgesproken en dat deze ambities voorbarig zijn, gezien de nog niet vastgestelde Eerste Zeister Omgevingsvisie en de bestaande beleidslijn van energieneutraliteit in 2050.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke wijziging voorstelt en de redenen voor deze wijziging uiteenzet. Het geeft echter geen alternatieve oplossingen of een diepgaande analyse van de mogelijke gevolgen van het schrappen van deze ambities.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de begroting goed te keuren, inclusief de daarin opgenomen ambities. Met dit amendement wordt de raad gevraagd om specifiek over deze twee ambities een besluit te nemen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de haalbaarheid en wenselijkheid van de bouw van 4000 woningen en het streven naar een 'energieleverend' Zeist, in plaats van enkel energieneutraal.
SMART:
Het voorstel is niet SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke alternatieven of meetbare doelstellingen biedt. Het wijst op een inconsequentie tussen de begroting en de nog niet vastgestelde Omgevingsvisie.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aanneemt of verwerpt, wat betekent dat ze al dan niet instemt met het uitsluiten van de genoemde ambities uit de begroting.
Participatie:
Het amendement suggereert dat er meer participatie nodig is, met name via "de Ronde Tafel en Debat", voordat dergelijke belangrijke besluiten worden genomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het amendement de ambitie 'energieleverend' versus 'energieneutraal' ter discussie stelt.
Financiële gevolgen:
Het amendement gaat niet direct in op de financiële gevolgen van het schrappen van de ambities, noch op hoe dit eventueel gedekt wordt. Dit zou een punt van overweging moeten zijn voor de raad.
Conclusie:
Het amendement roept op tot een meer doordachte en expliciete besluitvorming over belangrijke ambities binnen de gemeente Zeist. Het benadrukt de noodzaak van overeenstemming met vastgestelde visies en participatie van belanghebbenden. De raad moet overwegen of het voorstel in lijn is met hun visie op de ontwikkeling van de gemeente en of het voldoende rekening houdt met de financiële en beleidsmatige consequenties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Woningbouw Ambities Begroting 2023 Uitvoeringsprogramma Coalitieakkoord Omgevingsvisie Energieleverend Wonen op maat EnergieneutraalVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Kosten van de naheffingsaanslag Parkeerbelastingen 2023". Het voorstel omvat de vaststelling van de kosten voor naheffingsaanslagen van parkeerbelastingen in de gemeente Zeist voor het jaar 2023. De totale kosten worden geraamd op €226.287, gebaseerd op loonkosten, overhead, verwerkingkosten en afschrijvingen. De kosten per naheffingsaanslag worden berekend op €62,80. Het voorstel bevat ook overgangsrecht en inwerkingtreding van het besluit.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijke kostenberekening, overgangsrecht, en inwerkingtreding. Het geeft ook aan hoe de kosten per naheffingsaanslag worden berekend en afgerond.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel beoordelen, eventuele wijzigingen voorstellen en uiteindelijk een besluit nemen om het voorstel al dan niet goed te keuren.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes kunnen betrekking hebben op de hoogte van de naheffingsaanslag, de verdeling van de kosten, en de prioriteit van handhaving van parkeerbeleid.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, en Tijdgebonden. Of het Realistisch is, hangt af van de context van de gemeentelijke financiën en de effectiviteit van de handhaving.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te staan.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de kosten van de naheffingsaanslag parkeerbelastingen voor 2023 vaststellen zoals voorgesteld.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van burgers of belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet direct een onderwerp van dit voorstel, tenzij de gemeente parkeerbeleid koppelt aan duurzaamheidsdoelstellingen.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn duidelijk uiteengezet in het voorstel. Er wordt echter niet gespecificeerd hoe deze kosten gedekt worden, bijvoorbeeld of ze volledig door naheffingsaanslagen worden gedekt of dat er een subsidie of andere vorm van financiering nodig is. -
Analyse van het document
Titel: Septembercirculaire 2022
Samenvatting:
De septembercirculaire 2022 informeert gemeenten over de gemeentefondsuitkeringen, die een belangrijke inkomstenbron zijn. De circulaire toont een positief effect op het begrotingssaldo van 2022 tot 2026, voornamelijk door een voorschot op de BTW-compensatiefondsafrekening en actualisatie van verdeelsleutels. Een opvallende bijdrage is de eenmalige rijksbijdrage voor financieringssystematiek in 2026. De circulaire bevat ook taakmutaties en doeluitkeringen voor specifieke taken zoals energietoeslag en asielbeleid.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een gedetailleerde uiteenzetting van de financiële effecten van de septembercirculaire en de gevolgen voor de gemeentebegroting.
Rol van de raad:
De gemeenteraad moet de begrotingswijzigingen vaststellen die voortvloeien uit de septembercirculaire. De raad zal ook moeten beslissen over de besteding van de vrij besteedbare delen van de algemene uitkering.
Politieke keuzes:
De raad moet bepalen hoe de extra middelen worden ingezet, bijvoorbeeld voor bestaand beleid of nieuwe initiatieven. Ook moet de raad rekening houden met de eenmalige bijdrage voor 2026 en de gevolgen voor de begroting na dat jaar.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Realistisch, maar de Tijdgebondenheid is beperkt tot de informatie over de circulaire van dat jaar. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet een begrotingswijziging vaststellen om de septembercirculaire financieel te verwerken.
Participatie:
Het voorstel geeft geen specifieke informatie over participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan een overweging zijn bij de besteding van de middelen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft een duidelijk overzicht van de financiële gevolgen en dekt deze via de algemene uitkering van het gemeentefonds.
Op basis van de verstrekte informatie kan de gemeenteraad een geïnformeerde beslissing nemen over de begrotingswijzigingen en de besteding van de extra middelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Septembercirculaire 2022 Gemeentefonds Begrotingssaldo Accres BTW compensatiefonds Taakmutaties Doeluitkeringen Financieringssystematiek Mutaties RijksbijdrageVerfijning van de zoekopdracht:
Koos Janssen - Burgemeester:
- 104 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 104 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 165 w/m
Angèle Welting - D66:
- 183 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 241 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 151 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 95 w/m
Roel van Nieuwstadt - GroenLinks:
- 173 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 200 w/m
Roy Luca - Seyst.nu:
- 191 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 285 w/m
Dick van Ginkel - D66:
- 175 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 339 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 153 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 233 w/m
David Tompot - SP:
- 192 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 175 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 228 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 289 w/m
Alexander Pieters - VVD:
- 238 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 236 w/m
Angèle Welting - D66:
- 201 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 273 w/m
Roy Luca - Seyst.nu:
- 216 w/m
Angèle Welting - D66:
- 219 w/m
Roy Luca - Seyst.nu:
- 325 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 340 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- -
Koos Janssen - Burgemeester:
- 316 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 171 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 181 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 116 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- -
Koos Janssen - Burgemeester:
- 322 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 312 w/m
Angèle Welting - D66:
- 320 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 209 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 163 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 200 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 304 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 168 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 169 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 161 w/m
Roel van Nieuwstadt - GroenLinks:
- 172 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 166 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 179 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 178 w/m
Wouter Catsburg - Wethouder:
- 176 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 191 w/m
Roel van Nieuwstadt - GroenLinks:
- 158 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 58 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 214 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 199 w/m
Ruben Pattiasina - D66:
- 191 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 169 w/m
Hanny Roelofsen - Seyst.nu:
- 184 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 105 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 133 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 72 w/m
Wilma Breddels - PvdA:
- 179 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 142 w/m
Roel van Nieuwstadt - GroenLinks:
- 156 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 156 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 203 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 345 w/m
Julian Wassink - ChristenUnie/SGP:
- 196 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 143 w/m
Ruben Pattiasina - D66:
- 194 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 101 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 196 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 160 w/m
R.P. van Straten - Tijdelijk burgerlid wisselspeler Rekenkamer:
- 114 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 121 w/m
Vincent van Voorden - CDA:
- 245 w/m
Roel van Nieuwstadt - GroenLinks:
- 106 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 117 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 152 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 164 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 219 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 83 w/m
Esther Kant - Seyst.nu:
- 174 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 149 w/m
Hafid Boutahar - D66:
- 159 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 245 w/m
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang:
- 158 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 237 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 128 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 244 w/m
Gerard van Vliet - GroenLinks:
- 134 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 164 w/m
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang:
- 174 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 289 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 171 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 471 w/m
Gerard van Vliet - GroenLinks:
- 154 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 336 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 264 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 134 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 186 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 182 w/m
Laura Hoogstraten - Wethouder:
- 181 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 284 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 246 w/m
Laura Hoogstraten - Wethouder:
- 181 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 355 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 62 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 157 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 292 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 146 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 132 w/m
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang:
- 172 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 160 w/m
David Tompot - SP:
- 183 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 95 w/m
Hafid Boutahar - D66:
- 924 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 93 w/m
Wilma Breddels - PvdA:
- 174 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 268 w/m
Roel van Nieuwstadt - GroenLinks:
- 169 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 239 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 209 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 240 w/m
Hanny Roelofsen - Seyst.nu:
- 172 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 152 w/m
Julian Wassink - ChristenUnie/SGP:
- 224 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 122 w/m
Koos Janssen - Burgemeester
00:43:01 - 00:48:02 - 00:50:17 - 00:51:58 - 00:54:00 - 00:55:18 - 00:57:11 - 00:58:12 - 00:59:27 - 01:01:33 - 01:02:05 - 01:03:04 - 01:04:56 - 01:04:58 - 01:05:12 - 01:05:42 - 01:06:06 - 01:08:21 - 01:08:34 - 01:08:58 - 01:11:43 - 01:12:04 - 01:13:13 - 01:14:17 - 01:16:56 - 01:18:25 - 01:18:52 - 01:20:19 - 01:21:22 - 01:25:09 - 01:26:48 - 01:27:17 - 01:27:58 - 01:28:28 - 01:29:08 - 01:30:35 - 01:34:00 - 01:35:35 - 01:36:33 - 01:37:31 - 01:38:16 - 01:39:09 - 01:41:20 - 01:42:17 - 01:42:47 - 01:43:15 - 01:43:30 - 01:44:37 - 01:45:08 - 01:45:42 - 01:47:09 - 01:48:26 - 01:50:09 - 01:51:44 - 01:52:15 - 01:53:26 - 01:54:41 - 01:56:10 - 01:56:34 - 01:56:58
Dick van Ginkel - D66
Alexander Pieters - VVD
Wouter Catsburg - Wethouder
R.P. van Straten - Tijdelijk burgerlid wisselspeler Rekenkamer
Vincent van Voorden - CDA
Esther Kant - Seyst.nu
Agendapunt 8 Vaststellen van de Legesverordening 2023 (WABO) (bevat stemmingen)
Gemeenteraad Stemt In Met Nieuwe Legesverordening 2023
In een recente vergadering heeft de gemeenteraad de nieuwe Legesverordening 2023 vastgesteld, met als doel de kostendekkendheid van gemeentelijke diensten te verbeteren.
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Legesverordening 2023, die de basis vormt voor het heffen van leges in het komende jaar. De verordening is een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente, met een jaarlijkse opbrengst van ongeveer €4,7 miljoen. De focus ligt op de ruimtelijke leges (Titel 2), die volledig zijn herzien om kostendekkend te zijn, in lijn met een motie van de raad en de uitkomsten van een onderzoek uit 2021. De nieuwe tarieventabel voor Titel 2 is inhoudelijk en financieel onderbouwd, met als doel (nagenoeg) 100% kostendekkend te zijn. De leges voor Algemene dienstverlening (Titel 1) en Europese dienstenrichtlijn (Titel 3) zijn met enkele aanpassingen overgenomen uit 2022. De totale kostendekkendheid van de verordening wordt over alle titels samen bekeken.
De raad wordt voorgesteld de Legesverordening 2023 vast te stellen en te publiceren met ingang van 1 januari 2023. De verordening is gebaseerd op de modelverordening van de VNG en houdt rekening met de balans tussen grote en kleine bouwprojecten. De kostendekkendheid van Titel 2 is 97,4%, en samen met Titel 1 en 3 is de totale kostendekkendheid 82,2%. Er zijn aanpassingen gedaan aan de tarieven om de kostendekkendheid te verbeteren, en er is een quickscan gepland voor Titel 1 en 3 om de kostendekkendheid verder te verhogen.
De financiële bijstelling voor 2023 is positief, met een verwachte opbrengst van €3,995 miljoen voor Titel 2. De juridische basis is de gemeentewet, die voorschrijft dat de leges niet meer dan 100% kostendekkend mogen zijn. De verordening wordt jaarlijks geëvalueerd en geactualiseerd.
Het raadsbesluit is unaniem aangenomen in de raadsvergadering van 8 november 2022, waarbij de legesverordening 2023 is vastgesteld en gepubliceerd met ingang van 1 januari 2023.
-
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel Legesverordening 2023 (Wabo)
#Titel en Samenvatting
De titel van het voorstel is "Legesverordening 2023 (Wabo)" en het doel is het vaststellen van de leges voor 2023, wat een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente vormt. De verordening is opnieuw opgebouwd en financieel onderbouwd om (nagenoeg) 100% kostendekkend te zijn voor ruimtelijke leges, in lijn met een motie van de raad en de uitkomsten van een onderzoek naar de leges.
#Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel lijkt volledig, met een gedetailleerde financiële onderbouwing, juridische toetsing, en een beschrijving van het proces en de argumentatie voor de nieuwe legesstructuur.
#Rol van de Raad
De raad moet de legesverordening vaststellen en publiceren, zodat deze per 1 januari 2023 van kracht kan worden.
#Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de mate van kostendekkendheid van de leges en de balans tussen de tarieven voor grote en kleine bouwprojecten. Ook moet de raad overwegen hoe kortingen en stimuleringsmaatregelen, zoals groene leges, worden toegepast.
#SMART en Inconsequenties
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke doelstellingen en een tijdspad. Er lijken geen grote inconsequenties te zijn, hoewel de kostendekkendheid van Titel 1 en 3 nog niet op 100% ligt.
#Besluit van de Raad
De raad moet besluiten de legesverordening 2023 vast te stellen en te publiceren met ingang van 1 januari 2023.
#Participatie
Het voorstel vermeldt niet expliciet over participatie van burgers of belanghebbenden in het proces van het opstellen van de legesverordening.
#Duurzaamheid
Duurzaamheid is relevant, gezien de vermelding van groene leges, die ongewijzigd blijven voor 2023 en in dat jaar verder onderzocht zullen worden.
#Financiële Gevolgen en Dekking
Het voorstel geeft een gedetailleerde financiële onderbouwing, met een verwachte opbrengst van € 4.685.984,- aan leges voor 2023. Er is een positieve bijstelling van € 566.778,- ten opzichte van de eerdere inschattingen. De kostendekkendheid van de leges is uitgebreid besproken, met een totaal dekkingspercentage van 82,2%. De financiële gevolgen zijn geïntegreerd in de begroting voor 2023 en verder.
#Conclusie
Het voorstel is goed onderbouwd en lijkt gereed voor besluitvorming door de raad. De raad zal moeten overwegen of de voorgestelde tarieven en kostendekkendheid in lijn zijn met hun beleidsdoelstellingen en of de balans tussen de tarieven voor grote en kleine projecten acceptabel is. Duurzaamheid en participatie kunnen punten van aandacht zijn in de discussie. Financieel lijkt het voorstel goed geïntegreerd in de gemeentelijke begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Legesverordening Kostendekkendheid Ruimtelijke leges Tarieventabel Inkomstenbron Wabo Titel 2 Indexering Anterieure overeenkomst BouwprojectenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Legesverordening 2023 (Wabo)". Het voorstel beoogt de Legesverordening voor 2023 vast te stellen, waarmee de gemeente leges kan heffen voor diensten in het individuele belang. De verordening is herzien om de ruimtelijke leges (Titel 2) nagenoeg 100% kostendekkend te maken, conform een motie van de raad en de uitkomsten van een onderzoek. De verordening omvat ook algemene dienstverlening (Titel 1) en Europese dienstenrichtlijn (Titel 3), die grotendeels ongewijzigd blijven, behalve indexering en kleine aanpassingen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een gedetailleerde financiële onderbouwing en een duidelijke uiteenzetting van de wijzigingen ten opzichte van de vorige verordening. Het bevat ook een juridische toetsing en een plan voor publicatie en implementatie.
Rol van de raad:
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van de Legesverordening. De raad heeft eerder een motie aangenomen om de ruimtelijke leges kostendekkend te maken, wat een directe invloed heeft op de inhoud van dit voorstel.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde tarieven en de mate van kostendekkendheid. Ook moet de raad overwegen of de verdeling van de lasten tussen kleine en grote bouwprojecten politiek wenselijk is.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke doelstellingen en een tijdspad. Er lijken geen grote inconsequenties te zijn, hoewel de raad moet overwegen of de significante tariefstijgingen voor kleinere bouwprojecten en de hoge kostendekkendheid voor grotere projecten wenselijk zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de Legesverordening 2023 vaststelt en publiceert met ingang van 1 januari 2023.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet over participatie van burgers of belanghebbenden in het proces van het opstellen van de verordening.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van 'groene leges', die ongewijzigd blijven en waarvoor in 2023 een onderzoek naar vormgeving wordt voorgesteld.
Financiële gevolgen en dekking:
Het voorstel bevat een uitgebreide financiële analyse, inclusief de verwachte inkomsten en de impact op de begroting. Er wordt aangegeven dat de legesinkomsten voor Titel 2 structureel negatief zijn bijgesteld met 1 miljoen euro, maar dat er voor 2023 een positieve bijstelling is van € 566.778. Het totale dekkingspercentage van de leges is 82,2%, wat onder de 100% norm blijft.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Legesverordening Kostendekkendheid Ruimtelijke leges Tarieventabel Inkomstenbron Wabo Indexering Motie Onderzoek BegrotingVerfijning van de zoekopdracht:
Koos Janssen - Burgemeester:
- 122 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- -
Koos Janssen - Burgemeester:
- 440 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 217 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 448 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 169 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 171 w/m
Agendapunt 9 Verzamelvoorstel begrotingswijziging (bevat stemmingen)
Gemeenteraad Zeist Stemt Unaniem voor Budgetneutrale Begrotingswijzigingen
ZEIST – In een recente vergadering heeft de gemeenteraad van Zeist unaniem ingestemd met een reeks technische en budgetneutrale begrotingswijzigingen. De wijzigingen, voorgesteld door M. van Leijenhorst en gepresenteerd door portefeuillehouder W. van Dijk, zijn bedoeld om de budgetbeheersing te verbeteren en vallen binnen de bestaande beleidskaders.
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel, opgesteld door M. van Leijenhorst en voorgelegd op 8 november 2022, betreft het vaststellen van begrotingswijziging 2022036. Portefeuillehouder W. van Dijk presenteert dit voorstel zonder debat of ronde tafel discussie. De wijzigingen zijn technisch en budgetneutraal, en vallen binnen de bestaande beleidskaders. Ze worden maandelijks voorgelegd aan de raad om budgetrecht uit te oefenen en actuele budgetbeheersing mogelijk te maken. Er zijn drie categorieën technische wijzigingen, allen budgetneutraal en binnen bestaand beleid.
De specifieke wijzigingen omvatten:
- Autorisatie van kredieten voor de openbare ruimte, waaronder:
- €140.000 voor herinrichting van speelplekken, met uitvoering in 2022 en 2023.
- €200.000 voor verduurzaming van openbare verlichting met ledverlichting.
- €200.000 voor halfverharding met Gravilyn op diverse locaties.
- Correctie van onterecht opgevoerde prijsindexen in de begrotingen 2022/2023 van Vollenhove Vooruit, totaal €35.456.
De raad heeft unaniem besloten de begrotingswijziging vast te stellen. Na vaststelling worden de wijzigingen naar de Provincie gestuurd voor toezicht. De bijlagen bevatten nadere toelichting en een overzicht van de wijzigingen per programma. Het besluit is genomen in de openbare raadsvergadering van 8 november 2022 door de gemeente Zeist.
-
Analyse van het document
Titel: Technische begrotingswijziging raad november 2022 (2022036)
Samenvatting:
Deze technische begrotingswijziging betreft budgetneutrale aanpassingen binnen de bestaande beleidskaders van de gemeente Zeist. Het voorstel omvat de autorisatie van kredieten voor de herinrichting van speelplekken, verduurzaming van openbare verlichting en aanleg van halfverharding op diverse locaties. Daarnaast corrigeert het voorstel onterecht opgevoerde prijsindexen in de begrotingen van het project Vollenhove Vooruit. De wijzigingen zijn nodig voor de uitvoering van beleid en om budgethouders actueel te laten sturen op budgetten.
Volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de technische wijzigingen en de redenen daarvoor. Er wordt verwezen naar eerdere besluiten en plannen waarop de wijzigingen zijn gebaseerd.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de begrotingswijziging goed te keuren, waarmee zij haar budgetrecht uitoefent.
Politieke keuzes:
De politieke keuze ligt voornamelijk in het al dan niet goedkeuren van de technische wijzigingen en de daarmee samenhangende projecten.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden, maar het is niet duidelijk of het voorstel ook Acceptabel en Realistisch is, aangezien er geen informatie is over eventuele bezwaren of uitvoeringsrisico's.
Inconsequenties:
Er lijken geen inconsequenties in het voorstel te staan.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de begrotingswijziging 2022036 vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van burgers of belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, gezien de verduurzaming van de openbare verlichting door het gebruik van ledverlichting.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen lijken budgetneutraal te zijn, en het voorstel geeft aan dat de wijzigingen binnen de bestaande budgetten vallen. Er wordt niet gesproken over nieuwe dekkingen, wat suggereert dat de wijzigingen binnen de huidige financiële kaders blijven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begrotingswijziging Kredieten Technische wijziging Budgetneutraal Beleidskaderafspraken Autorisatie Meerjarenplan BOR Prijsindexen Verduurzaming Openbare ruimteVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Technische begrotingswijziging raad november 2022". Het voorstel betreft het autoriseren van budgetneutrale begrotingswijzigingen die binnen het bestaande beleidskader vallen. De wijzigingen zijn nodig om de begroting actueel te houden en geven de raad de mogelijkheid om hun budgetrecht uit te oefenen. Er zijn drie categorieën wijzigingen: over raadsprogramma’s heen, m.b.t. een reserve/voorziening, en wijzigingen die het totale saldo aan baten en lasten wijzigen. Het voorstel omvat onder andere kredieten voor de herinrichting van speelplekken, verduurzaming van openbare verlichting, en aanleg van halfverharding op diverse locaties.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijke uiteenzetting van de verschillende begrotingswijzigingen en de redenen daarvoor. Het bevat ook informatie over de financiële implicaties en de noodzaak van autorisatie door de raad.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de begrotingswijzigingen te autoriseren en zo hun budgetrecht uit te oefenen. De raad moet toezicht houden op de financiën en ervoor zorgen dat de wijzigingen in lijn zijn met het bestaande beleid.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de goedkeuring van de voorgestelde begrotingswijzigingen en de prioritering van de verschillende projecten en kredieten.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, en Tijdgebonden. Echter, zonder verdere informatie over de Acceptatiecriteria en Realistische aspecten, is het moeilijk om te beoordelen of het volledig SMART is. Er lijken geen duidelijke inconsequenties te zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de begrotingswijziging 2022036 vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel geeft geen specifieke informatie over participatie van burgers of belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, vooral bij de verduurzaming van de openbare verlichting door het gebruik van ledverlichting.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn uiteengezet in de begrotingswijzigingen, en het voorstel lijkt budgetneutraal te zijn. Er wordt niet specifiek vermeld hoe eventuele afwijkingen gedekt zullen worden, behalve dat er later een bijstelling kan worden gevraagd.
Conclusie:
Het voorstel is een technische begrotingswijziging die de raad in staat stelt hun budgetrecht uit te oefenen en de begroting actueel te houden. Het lijkt volledig en goed onderbouwd, met duidelijke financiële implicaties. De raad moet de wijzigingen goedkeuren om de voortgang van de projecten te waarborgen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begrotingswijziging Technische wijziging Krediet Openbare ruimte Verduurzaming Ledverlichting Halfverharding Prijsindexen Budgetneutraal Meerjarenplan BORVerfijning van de zoekopdracht:
Koos Janssen - Burgemeester:
- 105 w/m
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 10 Benoemen leden RvT WereldKidz
Nieuwe Leden Raad van Toezicht WereldKidz Benoemd met Terugwerkende Kracht
In een recente vergadering heeft de gemeenteraad ingestemd met de benoeming van drie nieuwe leden van de Raad van Toezicht (RvT) van Stichting WereldKidz. De benoemingen zijn met terugwerkende kracht vanaf oktober en november.
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de benoeming van drie nieuwe leden van de Raad van Toezicht (RvT) van Stichting WereldKidz, een organisatie die openbaar basisonderwijs verzorgt in verschillende gemeenten. De portefeuillehouder is Angèle Welting en het voorstel is opgesteld door José van Heuven. De benoemingen zijn met terugwerkende kracht: mevrouw L. de Brito per 1 oktober en mevrouw J. Stamhuis en mevrouw D. Kuijpers per 1 november. Deze benoemingen volgen op het aftreden van drie eerdere leden vanwege het bereiken van de maximale zittingstermijn of vanwege een onverenigbare functie.
De drie voorgedragen kandidaten voldoen aan het vooraf opgestelde profiel en brengen elk hun eigen expertise mee: mevrouw L. de Brito heeft ervaring als wethouder en in voorzittersrollen, mevrouw D. Kuijpers heeft expertise in bedrijfsvoering en financiën, en mevrouw J. Stamhuis heeft juridische expertise. De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) heeft ingestemd met de voordracht.
Juridisch gezien is de benoeming van de leden van de RvT voorbehouden aan de gemeenteraad, zoals vastgelegd in de Wet primair onderwijs en de statuten van de stichting. Financieel heeft de gemeente geen direct belang meer bij de stichting, aangezien deze haar eigen rijksvergoedingen ontvangt en uitgaven doet.
De RvT van WereldKidz zal per brief op de hoogte worden gesteld van het besluit van de gemeenteraad. Het raadsbesluit is genomen in de openbare raadsvergadering van 8 november 2022.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Benoeming drie leden Raad van Toezicht WereldKidz". Het voorstel betreft de benoeming van mevrouw L.de Brito, mevrouw J. Stamhuis en mevrouw D. Kuijpers als leden van de Raad van Toezicht (RvT) van de Stichting WereldKidz, met terugwerkende kracht per respectievelijk 1 oktober en 1 november. WereldKidz is een onderwijsorganisatie die openbaar basisonderwijs verzorgt in verschillende gemeenten. De kandidaten vervangen leden die zijn afgetreden vanwege een nieuwe functie of het bereiken van de maximale zittingstermijn.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de redenen voor de benoemingen, de profielen van de kandidaten, en de instemming van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Er is ook aandacht voor de juridische basis en de financiële aspecten.
Rol van de raad:
De gemeenteraad heeft de wettelijke bevoegdheid om leden van de RvT van WereldKidz te benoemen. De raad moet het voorstel beoordelen en een besluit nemen over de benoemingen.
Politieke keuzes:
De politieke keuze betreft de goedkeuring van de voorgedragen kandidaten voor de RvT. De raad moet overwegen of de kandidaten geschikt zijn en of de procedure correct is gevolgd.
SMART-analyse en inconsequenties:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Tijdgebonden. Relevant is dat de benoeming met terugwerkende kracht plaatsvindt, wat een administratieve inconsequentie kan zijn, maar geen inhoudelijke.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de benoeming van de drie voorgedragen kandidaten voor de RvT van WereldKidz.
Participatie:
De GMR heeft ingestemd met de voordracht, wat wijst op participatie van personeel en ouders in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan impliciet een rol spelen in de governance van de onderwijsinstelling.
Financiële gevolgen:
De gemeente heeft geen direct financieel belang bij de stichting, aangezien de stichting zelf de rijksvergoedingen ontvangt en uitgaven doet. Er zijn geen directe financiële gevolgen voor de gemeente door dit voorstel.
Conclusie:
Het voorstel lijkt goed onderbouwd en volledig, met aandacht voor de vereiste procedures en instemming van relevante partijen. De raad moet nu besluiten over de benoeming van de kandidaten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Raad van Toezicht (RvT) WereldKidz Benoeming Leden Openbaar basisonderwijs Wervingsprofiel Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) Terugwerkende kracht Expertise en ervaring StatutenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Benoeming drie leden Raad van Toezicht WereldKidz". Het voorstel betreft de benoeming van mevrouw L.de Brito, mevrouw J. Stamhuis en mevrouw D. Kuijpers als leden van de Raad van Toezicht (RvT) van de Stichting WereldKidz, met terugwerkende kracht per respectievelijk 1 oktober en 1 november. WereldKidz is een stichting die openbaar basisonderwijs verzorgt. De benoemingen zijn nodig vanwege het aftreden van drie huidige leden, waarvan twee vanwege het bereiken van de maximale zittingstermijn en één vanwege een onverenigbare functie.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de redenen voor de benoemingen, de profielen van de kandidaten, en de instemming van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). De bijlagen met CV's en het wervingsprofiel zijn beschikbaar voor inzage.
Rol van de raad:
De rol van de gemeenteraad is het benoemen van de leden van de RvT van WereldKidz, zoals wettelijk bepaald in artikel 48 van de Wet primair onderwijs en overgenomen in de statuten van de stichting.
Politieke keuzes:
De politieke keuze betreft de goedkeuring van de voorgedragen kandidaten voor de RvT. De raad moet beoordelen of de kandidaten voldoen aan het profiel en of ze geschikt zijn voor de functie.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden (SMART). Er worden geen inconsequenties genoemd in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de drie voorgedragen kandidaten met terugwerkende kracht te benoemen tot leden van de RvT van WereldKidz.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat de GMR heeft ingestemd met de voordracht, wat duidt op participatie van personeel en ouders in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet specifiek genoemd in het voorstel, maar kan impliciet relevant zijn afhankelijk van de doelstellingen en het beleid van de RvT en WereldKidz.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt dat de gemeente geen rechtstreeks financieel belang meer heeft in de stichting en dat de stichting zelf de rijksvergoedingen ontvangt en uitgaven doet. Er zijn dus geen directe financiële gevolgen voor de gemeente door deze benoemingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Raad van Toezicht WereldKidz Benoeming L. de Brito J. Stamhuis D. Kuijpers Openbaar basisonderwijs Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) Terugwerkende kracht Expertise en ervaringVerfijning van de zoekopdracht:
Koos Janssen - Burgemeester:
- 158 w/m
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 11 Nota Bodembeheer (bevat stemmingen)
Gemeenteraad Stemt In Met Vernieuwd Bodembeheerplan ODRU
Nieuwe regels voor grondverzet aangenomen ter bevordering van veiligheid en duurzaamheid
Samenvatting
Samenvatting:
De "Nota bodembeheer werkgebied ODRU" is een voorstel met als doel duidelijke regels te stellen voor grondverzet binnen het werkgebied van de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU). Het voorstel beoogt veilig en verantwoord hergebruik van grond te stimuleren, kosten te verminderen en naleving van regels te verbeteren. De nota, inclusief bodemkwaliteitskaarten voor PFAS en standaardstoffen en een bodemfunctiekaart, is opgesteld in samenwerking met aangesloten gemeenten en moet vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2023 worden vastgesteld. De nota actualiseert en vervangt de oude nota uit 2011 en houdt rekening met nieuwe inzichten, zoals risico's van lood voor jonge kinderen.
Het voorstel omvat:
- Het vaststellen van de "Nota bodembeheer werkgebied ODRU" en bijbehorende kaarten.
- Het delegeren van uitvoerende besluiten aan het college, zoals het wijzigen van de bodemfunctiekaart en het verlengen van de geldigheid van bodemkwaliteitskaarten.
- Het intrekken van de "Nota bodembeheer regio Zuidoost Utrecht" uit 2011 bij inwerkingtreding van de nieuwe nota.
De nota is tot stand gekomen na een terinzagelegging die niet tot wijzigingen heeft geleid. De vaststelling van de nota is een bevoegdheid van de raad en door deze vóór de Omgevingswet vast te stellen, wordt gebruikgemaakt van overgangsrecht. Delegatie van bevoegdheden is bedoeld voor praktische aanpassingen zonder invloed op het beleid. Financieel heeft het voorstel geen nadelige gevolgen voor de gemeente en kan het kosten besparen voor initiatiefnemers. Na vaststelling volgt een communicatietraject en worden de kaarten beschikbaar gesteld. Het beleid draagt bij aan duurzaamheid en bescherming van kwetsbare functies. De nota wordt na tien jaar geëvalueerd.
Het raadsbesluit van 8 november 2022 bevestigt de vaststelling van de nota en de delegatie van bevoegdheden, en trekt de oude nota in.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Nota bodembeheer werkgebied ODRU". Het voorstel beoogt duidelijke regels te stellen voor grondverzet binnen het werkgebied van de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU), wat veilig en verantwoord hergebruik van grond stimuleert. De nota bevat bodemkwaliteitskaarten voor PFAS en standaardstoffen, en een bodemfunctiekaart. Het voorstel vraagt om vaststelling van deze nota en delegatie van bepaalde uitvoerende bevoegdheden aan het college. De huidige nota uit 2011 wordt ingetrokken bij inwerkingtreding van de nieuwe nota.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de doelen, de beleidsmatige verankering, en de procedurele stappen die genomen moeten worden. Het bevat ook een financiële, juridische, en duurzaamheidsanalyse.
Rol van de raad:
De raad heeft de bevoegdheid om het beleid vast te stellen en bepaalde uitvoerende bevoegdheden te delegeren aan het college.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over het vaststellen van de nota, het delegeren van bevoegdheden, en het intrekken van de oude nota. Er moeten keuzes gemaakt worden over de balans tussen lokale flexibiliteit en regionale eenduidigheid, en hoe om te gaan met duurzaamheid en circulaire economie binnen bodembeheer.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, en Tijdgebonden. Of het Realistisch is, hangt af van de uitvoerbaarheid en naleving in de praktijk. Er worden geen duidelijke inconsequenties vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de nota vast te stellen, de bevoegdheden te delegeren, en de oude nota in te trekken.
Participatie:
Het voorstel vermeldt een terinzagelegging waarbij geen zienswijzen zijn ontvangen, wat wijst op een vorm van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp; het voorstel benadrukt hergebruik van grond en bescherming van kwetsbare bodemfuncties.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen nadelige financiële gevolgen voor de gemeente en kan kosten besparen voor initiatiefnemers door efficiënter grondverzet. De kosten zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma van de ODRU (UVP).
Conclusie:
Het voorstel lijkt goed doordacht en biedt een kader voor duurzaam bodembeheer. De raad moet de nota vaststellen om de regels te implementeren en de bevoegdheden te delegeren voor een efficiënte uitvoering.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Nota bodembeheer werkgebied ODRU Bodemkwaliteitskaarten Bodemfunctiekaart Grondverzet Omgevingswet Hergebruik grond PFAS Circulaire economie Duurzaamheid Beleidsruimte gemeentenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Nota bodembeheer werkgebied ODRU". Het voorstel beoogt duidelijke regels te stellen voor grondverzet binnen het werkgebied van de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU), wat veilig en verantwoord hergebruik van grond stimuleert. Het voorstel omvat de vaststelling van de Nota bodembeheer met bijbehorende bodemkwaliteitskaarten en bodemfunctiekaart, en de delegatie van bepaalde bevoegdheden aan het college. De bestaande Nota bodembeheer uit 2011 wordt ingetrokken bij inwerkingtreding van de nieuwe Nota.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke beschrijving van de maatregelen, de betrokkenheid van de raad, en de te nemen besluiten. Het bevat ook informatie over financiën, communicatie, duurzaamheid en risico's.
Rol van de raad:
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van het beleid en de bijbehorende documenten. Daarnaast wordt de raad gevraagd bepaalde uitvoerende bevoegdheden te delegeren aan het college.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over het vaststellen van de Nota en de bijbehorende kaarten, en over het delegeren van bevoegdheden aan het college. De politieke keuze betreft ook de balans tussen milieuverantwoord hergebruik van grond en de bescherming van kwetsbare functies.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden (SMART), met duidelijke regels en een evaluatieperiode van maximaal 10 jaar.
Inconsequenties:
Er worden geen inconsequenties vermeld in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de Nota bodembeheer en de bijbehorende kaarten vast te stellen en bepaalde bevoegdheden te delegeren aan het college. Ook moet de raad de oude Nota bodembeheer intrekken.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er een terinzagelegging is geweest, maar er zijn geen zienswijzen ontvangen. Dit suggereert dat er een vorm van participatie is geweest, maar het is niet duidelijk hoe actief de participatie was.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in dit voorstel, met de nadruk op milieuverantwoord hergebruik van grond en bescherming van kwetsbare bodemfuncties.
Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft aan dat er geen nadelige financiële gevolgen zijn voor de gemeente en dat initiatiefnemers van grondverzet mogelijk kosten kunnen besparen. De kosten voor de ODRU zijn opgenomen in het UVP (Uitvoeringsprogramma).
Conclusie:
Het voorstel lijkt goed doordacht en uitgewerkt, met aandacht voor duurzaamheid, financiële aspecten en de rol van de raad. Het biedt een duidelijk kader voor grondverzet en hergebruik van grond, wat bijdraagt aan de circulaire economie en milieuverantwoord beleid.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Nota bodembeheer Bodemkwaliteitskaarten Grondverzet PFAS Hergebruik grond Omgevingswet Bodemfunctiekaart Circulaire economie Duurzaamheid BeleidsruimteVerfijning van de zoekopdracht:
Koos Janssen - Burgemeester:
- 123 w/m
Ruben Pattiasina - D66:
- 156 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 152 w/m
Ruben Pattiasina - D66
Agendapunt 12 Afhandeling bezwaarschrift tegen vastgesteld Mobiliteitsplan (bevat stemmingen)
Gemeenteraad Zeist bespreekt bezwaar tegen Mobiliteitsplan
ZEIST – In een recente vergadering heeft de gemeenteraad van Zeist het bezwaar van Stichting Beter Zeist tegen het Mobiliteitsplan 2022-2027 behandeld. Het raadsvoorstel bevestigt het advies van de bezwaarcommissie om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren.
Samenvatting
Samenvatting:
Het raadsvoorstel behandelt de afhandeling van een bezwaarschrift tegen het Mobiliteitsplan Zeist 2022-2027. De gemeenteraad van Zeist had op 24 februari 2022 ingestemd met dit plan en het bestaande Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) ingetrokken. Stichting Beter Zeist maakte bezwaar tegen dit besluit. De Adviescommissie bezwaarschriften adviseerde op 25 augustus 2022 om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren, omdat het besluit niet appellabel is volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het Mobiliteitsplan bevat slechts voornemens en is niet rechtsgeldig, waardoor er geen bezwaar tegen kan worden gemaakt.
Daarnaast was het bezwaarschrift te laat ingediend en zijn er geen bijzondere omstandigheden die dit rechtvaardigen. De raad besloot unaniem op 8 november 2022 om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren en het besluit in stand te laten. De bezwaarmaker wordt hierover geïnformeerd met een bijgevoegde conceptbeslissing. Ondanks de niet-ontvankelijkheid zal er inhoudelijk op de brief van de bezwaarmaker gereageerd worden, conform de raadsuitspraak over permanente participatie na vaststelling van het mobiliteitsplan.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Afhandeling bezwaarschrift tegen vastgesteld Mobiliteitsplan". Het voorstel betreft de afhandeling van een bezwaarschrift ingediend door Stichting Beter Zeist tegen het besluit van de gemeenteraad van Zeist om in te stemmen met het Mobiliteitsplan Zeist 2022-2027 en het GVVP in te trekken. De Adviescommissie bezwaarschriften adviseert het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren omdat het besluit niet appellabel is. Het voorstel is om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren, het besluit in stand te laten en de bezwaarmaker hierover te informeren.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uitleg van de juridische gronden voor de niet-ontvankelijkverklaring en een beschrijving van de procedure die gevolgd is.
Rol van de raad:
De raad moet besluiten over de afhandeling van het bezwaarschrift en of het oorspronkelijke besluit in stand blijft.
Politieke keuzes:
De politieke keuze ligt in het al dan niet accepteren van het advies van de Adviescommissie bezwaarschriften en het bepalen van de mate van participatie na vaststelling van het mobiliteitsplan.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Realistisch. De Tijdgebondenheid is impliciet aanwezig in de procedurele stappen die genomen moeten worden.
Inconsequenties:
Er lijken geen inconsequenties in het voorstel te staan.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren en het besluit in stand te laten.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat na de beslissing op het bezwaar inhoudelijk op de brief van de bezwaarmaker wordt gereageerd en dat de raadsuitspraak voor permanente participatie na vaststelling van het mobiliteitsplan ook geldt voor de Stichting Beter Zeist.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan een onderliggend thema zijn binnen het Mobiliteitsplan.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt dat er financiële gevolgen zijn (aangegeven met een "V"), maar specifieke details of dekking worden niet in het voorstel genoemd. Dit zou verder uitgewerkt moeten worden voor een volledig financieel overzicht.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mobiliteitsplan Bezwaarschrift Niet-ontvankelijk Adviescommissie bezwaarschriften Algemene wet bestuursrecht (Awb) Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) Stichting Beter Zeist Beleidsregel Termijnoverschrijding ParticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Afhandeling bezwaarschrift tegen vastgesteld Mobiliteitsplan". Het voorstel betreft de afhandeling van een bezwaarschrift ingediend door Stichting Beter Zeist tegen het besluit van de gemeenteraad van Zeist om in te stemmen met het Mobiliteitsplan Zeist 2022-2027 en het GVVP in te trekken. De Adviescommissie bezwaarschriften adviseert het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren omdat het besluit niet appellabel is. Het voorstel is om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren, het besluit in stand te laten en de bezwaarmaker te informeren.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijke uiteenzetting van de redenen waarom het bezwaar niet-ontvankelijk is en een beschrijving van de vervolgstappen.
Rol van de raad:
De raad heeft de taak om een besluit te nemen over de ontvankelijkheid van het bezwaar en of het oorspronkelijke besluit in stand blijft.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden is of men het advies van de Adviescommissie bezwaarschriften volgt en het bezwaar niet-ontvankelijk verklaart.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Realistisch. De Tijdgebondenheid is niet expliciet genoemd, maar de besluitvorming heeft al plaatsgevonden op 08 november 2022. Er lijken geen inconsequenties in het voorstel te staan.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of het bezwaar niet-ontvankelijk is en of het oorspronkelijke besluit in stand blijft.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat na de beslissing op bezwaar inhoudelijk gereageerd zal worden op de brief van de bezwaarmaker, wat wijst op een vorm van participatie na de besluitvorming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het voorstel, maar kan een onderliggend thema zijn gezien het gaat over een Mobiliteitsplan.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van het voorstel worden niet expliciet genoemd, maar er is een 'V' aangevinkt bij Financiën, wat suggereert dat deze in overweging zijn genomen. Hoe dit gedekt wordt, is niet gespecificeerd in de verstrekte informatie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mobiliteitsplan Bezwaarschrift Niet-ontvankelijk Adviescommissie bezwaarschriften Algemene wet bestuursrecht (Awb) Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) Stichting Beter Zeist Beleidsregel Termijnoverschrijding ParticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel: Bezwaar tegen rechtskracht van het raadsbesluit over het Mobiliteitsplan en tegen intrekking van het GVVP
Samenvatting:
Stichting Beter Zeist maakt bezwaar tegen het raadsbesluit waarin het Mobiliteitsplan Zeist 2022-2027 het bestaande GVVP 2014-2023 vervangt. Zij stellen dat de intrekking van het GVVP onwettig is omdat de Omgevingswet, die de Planwet Verkeer en Vervoer vervangt, nog niet van kracht is. Daarnaast is er geen zienswijzeprocedure gevolgd, wat vereist is bij het opstellen van een GVVP. De stichting vraagt om duidelijkheid en stelt verschillende opties voor om de situatie te herstellen, waaronder het alsnog volgen van een zienswijzeprocedure en het herzien of vernietigen van het besluit.
Analyse:
1. Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt niet volledig omdat het geen rechtsmiddelenclausule bevat en de vereiste zienswijzeprocedure niet is gevolgd.
2. Rol van de raad:
De raad heeft het Mobiliteitsplan aangenomen, maar moet nu reageren op het bezwaar en mogelijk het besluit heroverwegen.
3. Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze het bezwaar gegrond vinden en of ze het besluit willen herzien of handhaven.
4. SMART:
Het voorstel lijkt niet SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het niet voldoet aan de wettelijke vereisten en procedures.
5. Inconsequenties:
Het voorstel is inconsequent met de wetgeving, aangezien het de vereiste zienswijzeprocedure negeert.
6. Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze het bezwaar accepteren en het besluit herzien, of het bezwaar afwijzen.
7. Participatie:
Het voorstel lijkt de participatie van burgers te negeren door het ontbreken van een zienswijzeprocedure.
8. Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan relevant zijn, afhankelijk van de inhoud van het Mobiliteitsplan, maar wordt niet direct aangesproken in het bezwaar.
9. Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van het bezwaar zijn niet direct duidelijk, maar het volgen van een zienswijzeprocedure kan extra kosten en tijd met zich meebrengen.
Conclusie:
Het bezwaar wijst op procedurele tekortkomingen in het aannemen van het Mobiliteitsplan. De raad moet overwegen of het bezwaar gegrond is en of het noodzakelijk is om het besluit te herzien of een nieuwe procedure te starten.
Koos Janssen - Burgemeester:
- 46 w/m
Dick van Ginkel - D66:
- 169 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 175 w/m
Dick van Ginkel - D66
Agendapunt 13 Moties vreemd aan de orde van de dag
Koos Janssen - Burgemeester:
- 114 w/m
Koos Janssen - Burgemeester
Agendapunt 13a Motie vreemd aan de orde van de dag Veteranen Search Team (bevat stemmingen)
Koos Janssen - Burgemeester:
- 195 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 165 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 169 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 198 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 156 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 144 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 70 w/m
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang:
- 157 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 123 w/m
Esther Kant - Seyst.nu:
- 178 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 277 w/m
Hafid Boutahar - D66:
- 152 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 227 w/m
Ernst van Splunter - VVD:
- 166 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 149 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Esther Kant - Seyst.nu
Hafid Boutahar - D66
Agendapunt 13b Motie vreemd aan de orde van de dag Skatepark Blikkenburg ook in de avond toegankelijk houden
Koos Janssen - Burgemeester:
- 124 w/m
David Tompot - SP:
- 162 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 165 w/m
Angèle Welting - D66:
- 184 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 600 w/m
David Tompot - SP:
- 186 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 211 w/m
David Tompot - SP:
- 239 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 148 w/m
Agendapunt 13c Motie vreemd aan de orde van de dag ruimere openingstijden feestdagen
Koos Janssen - Burgemeester:
- 130 w/m
Aat Grinwis - VVD:
- 130 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 185 w/m
Walter van Dijk - Wethouder:
- 182 w/m
Aat Grinwis - VVD:
- 228 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 179 w/m
Freerk André de la Porte - D66:
- 172 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 191 w/m
David Tompot - SP:
- 182 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 97 w/m
Wilma Breddels - PvdA:
- 160 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 140 w/m
Jan Bredius - NieuwDemocratischZeist:
- 167 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 217 w/m
Marcel Fluitman - CDA:
- 224 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 233 w/m
Roy Luca - Seyst.nu:
- 173 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 223 w/m
Falco van 't Riet - GroenLinks:
- 167 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 207 w/m
Hanny Roelofsen - Seyst.nu:
- 147 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 129 w/m
Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie/SGP:
- 177 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 194 w/m
Aat Grinwis - VVD:
- 270 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 139 w/m
Carlo Fiscalini - NieuwDemocratischZeist:
- 164 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 198 w/m
Aat Grinwis - VVD:
- 153 w/m
Koos Janssen - Burgemeester:
- 202 w/m