13-05-2025 Vergadering Raad 13-05-2025
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 2 Vaststellen besluitenlijst raadsvergadering 15 april 2025
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Agendapunt 3 Lijst Ingekomen stukken (mei 2025)
Onbekende spreker
Joyce Langenacker - Voorzitter
Onbekende spreker -
Agendapunt 4 Wijziging Omgevingsplan Zeist - onderdeel Forensische zorg
Gemeenteraad Zeist: Druk Op Fivoor Moet Blijven
De gemeenteraad van Zeist heeft unaniem een motie aangenomen die het college oproept om de verplaatsing van Fivoor uit Den Dolder te blijven nastreven. De motie komt voort uit zorgen over incidenten met patiënten en de onrust die dit veroorzaakt onder de lokale bevolking.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een intens debat op 13 mei 2025 besprak de gemeenteraad van Zeist de toekomst van Fivoor, een instelling voor forensische zorg, gevestigd op de WA-Hoeve in Den Dolder. Altrecht, de eigenaar van het terrein, had al in 2015 aangegeven te willen vertrekken, en besloot in 2020 om uiterlijk 1 januari 2027 te vertrekken. Echter, incidenten met patiënten van Fivoor hebben de druk op de ketel gezet."De zekerheid van 2025 is voorbij gegaan," aldus CDA-raadslid Fluitman, die de motie mede indiende. "We zijn geconfronteerd met zware incidenten, waaronder twee met dodelijke afloop, en tientallen andere die de bewoners in Den Dolder ernstig zorgen baren."
De motie, ondertekend door een brede coalitie van politieke partijen, roept het college op om te blijven werken aan de verplaatsing van Fivoor, de mogelijkheden voor afbouw te onderzoeken, en de juridische en financiële aspecten in kaart te brengen. Het onderzoek moet in het vierde kwartaal van 2025 afgerond zijn.
Wethouder Van Dijk benadrukte dat het college de motie inhoudelijk ondersteunt, maar wees op de complexiteit van het dossier. "We willen de link naar het bestuurlijke traject met Den Haag en andere regionale partijen duidelijk maken," zei hij. "Het is belangrijk dat we de druk op Altrecht en Fivoor houden, maar ook dat we constructief blijven in onze benadering."
De motie werd aangenomen met steun van alle partijen, behalve de SP, die zich zorgen maakt over de volgorde van de stappen en de impact op de zorgcapaciteit. "We moeten bedenken dat het hier om mensen gaat die een plek nodig hebben voor behandeling," aldus SP-raadslid Tom Pot.
De gemeenteraad heeft met deze motie een krachtig signaal afgegeven dat de druk op Fivoor moet blijven, terwijl tegelijkertijd de noodzaak van goede forensische zorg wordt erkend. Het college is nu aan zet om de mogelijkheden voor verplaatsing en afbouw verder te onderzoeken en de gemeenteraad hierover te informeren.
Samenvatting
De gemeenteraad van Zeist heeft op 13 mei 2025 een motie besproken over de afbouw van Fivoor in Den Dolder. Altrecht had in 2015 al aangegeven te willen vertrekken van de WA-Hoeve, inclusief de klinieken van Fivoor, en besloot in 2020 om uiterlijk 1 januari 2027 te vertrekken. Er zijn echter zorgen ontstaan door incidenten met patiënten van Fivoor, wat onrust heeft veroorzaakt onder de lokale bevolking. De Minister van Rechtsbescherming had in 2017 beloofd dat Fivoor voor 2025 zou vertrekken, maar dit lijkt niet haalbaar. Altrecht heeft al een deel van het terrein verkocht voor woningbouw, wat aansluit bij de lokale en regionale woningbehoefte. De motie roept het college op om te blijven werken aan de verplaatsing van Fivoor, de mogelijkheden voor afbouw te onderzoeken, en de juridische en financiële aspecten in kaart te brengen. Het onderzoek moet in het vierde kwartaal van 2025 afgerond zijn. De motie is ondertekend door vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie M25.013, getiteld "Onderzoek naar afbouw van Fivoor in Den Dolder," roept op tot een onderzoek naar de mogelijkheden voor de gefaseerde afbouw van de Fivoor-kliniek op de WA-Hoeve in Den Dolder. Dit volgt op eerdere toezeggingen dat Fivoor uiterlijk in 2025 zou vertrekken, wat nu niet haalbaar lijkt. De motie benadrukt de noodzaak om de forensische zorgcapaciteit te waarborgen en tegelijkertijd woningbouw op het terrein te realiseren. Het college wordt opgeroepen om bestuurlijk overleg te blijven voeren en de juridische en financiële implicaties van de afbouw te onderzoeken, met rapportage aan de raad in Q4 2025.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de context en de stappen die moeten worden ondernomen. Echter, specifieke details over de juridische en financiële aspecten worden niet uitgebreid behandeld, wat verdere verduidelijking kan vereisen.
Rol van de raad:
De raad speelt een toezichthoudende en besluitvormende rol. Ze moeten het college aansturen en controleren op de uitvoering van het onderzoek en de voortgang van de plannen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige situatie of het actief bevorderen van de verplaatsing van Fivoor en de ontwikkeling van woningbouw. Dit omvat ook het afwegen van de belangen van de lokale gemeenschap tegen de regionale behoefte aan forensische zorg.
SMART en Inconsistenties:
De motie is deels SMART: het heeft specifieke doelen en een tijdsgebonden rapportage (Q4 2025). Echter, het is minder meetbaar en specifiek over de juridische en financiële aspecten, wat een mogelijke inconsistentie is.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de motie steunen en het college opdracht geven om het voorgestelde onderzoek uit te voeren.
Participatie:
De motie vermeldt overleg met de inwoners van Den Dolder, wat wijst op enige mate van participatie. Verdere details over hoe participatie wordt vormgegeven, ontbreken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn in de context van woningbouwontwikkeling.
Financiële gevolgen:
De motie vraagt om een onderzoek naar de financiële implicaties, maar biedt geen gedetailleerde financiële analyse of dekking. Dit moet nog worden uitgewerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Fivoor Den Dolder WA-Hoeve Forensische zorg Altrecht Woningbouw Incidenten Minister van Rechtsbescherming Verplaatsing OnderzoekVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie: Onderzoek naar afbouw van Fivoor in Den Dolder (gewijzigd)
Samenvatting: De motie roept op tot een onderzoek naar de mogelijkheden voor de afbouw van de Fivoor-kliniek op de WA-Hoeve in Den Dolder. Dit volgt op eerdere toezeggingen dat Fivoor uiterlijk in 2025 zou vertrekken, wat nu niet haalbaar lijkt. De motie benadrukt de noodzaak om de forensische zorgcapaciteit te waarborgen en tegelijkertijd woningbouw op het terrein te realiseren. Het college wordt gevraagd om juridische en financiële aspecten te onderzoeken en de raad uiterlijk in het vierde kwartaal van 2025 te informeren over de bevindingen.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de context en de noodzaak voor het onderzoek. Het benoemt de betrokken partijen en de stappen die moeten worden ondernomen. Echter, specifieke details over de uitvoering van het onderzoek en de betrokkenheid van stakeholders kunnen verder worden uitgewerkt.
Rol van de Raad
De raad speelt een toezichthoudende en besluitvormende rol. Ze moeten de motie goedkeuren en later de resultaten van het onderzoek beoordelen om verdere stappen te bepalen.
Politieke Keuzes
De raad moet kiezen tussen het ondersteunen van de motie, wat kan leiden tot de verplaatsing van Fivoor en de ontwikkeling van woningbouw, of het behouden van de huidige situatie. Dit heeft implicaties voor de lokale veiligheid, zorgcapaciteit en woningmarkt.
SMART en Inconsistenties
De motie is deels SMART: het heeft een specifieke doelstelling (onderzoek naar afbouw), is meetbaar (uitkomsten van het onderzoek), en tijdgebonden (uiterlijk Q4 2025). Het is minder specifiek over de haalbaarheid en relevantie, en er zijn geen duidelijke criteria voor succes gedefinieerd.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze de motie aannemen en het college opdracht geven om het onderzoek uit te voeren.
Participatie
De motie vermeldt overleg met inwoners van Den Dolder, wat wijst op enige mate van participatie. Verdere details over hoe participatie wordt vormgegeven, ontbreken.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar de ontwikkeling van woningbouw kan implicaties hebben voor duurzame stedelijke ontwikkeling.
Financiële Gevolgen
De motie vraagt om een onderzoek naar de juridische en financiële aspecten, maar geeft geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. Dit moet nog worden uitgewerkt in het onderzoek.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Fivoor Den Dolder Altrecht WA-Hoeve Forensische zorg Woningbouw Incidenten Minister van Rechtsbescherming Verplaatsing OnderzoekVerfijning van de zoekopdracht:
-
RV25_015 Raadsvoorstel vaststelling wijziging omgevingsplan Forensische Zorg (vervallen versie).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het raadsvoorstel: Vaststelling wijziging omgevingsplan “Forensische Zorg”
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststelling wijziging omgevingsplan ‘Forensische Zorg’". Het voorstel beoogt de regie te voeren over de vestiging en uitbreiding van forensische zorg in de gemeente Zeist. Het voorgestelde besluit omvat een verbod op nieuwe vestigingen en uitbreidingen van forensische zorg in de gemeente, een uitsterfregeling voor bestaande voorzieningen op de Willem Arntszhoeve in Den Dolder, en een informatieplicht voor zorgaanbieders. Het doel is om de regie over de toewijzing van locaties voor forensische zorg terug te krijgen en een evenwichtige toedeling van functies aan locaties te waarborgen, met oog voor leefbaarheid en veiligheid.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig, met een gedetailleerde toelichting op de ontvangen zienswijzen en de voorgestelde aanpassingen. Het bevat ook een juridische en financiële toelichting, hoewel de financiële risico's van nadeelcompensatie nog verder moeten worden geanalyseerd en gecommuniceerd.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het wijzigingsbesluit van het omgevingsplan vast te stellen. Daarnaast wordt voorgesteld om het adviesrecht van de raad uit te breiden met betrekking tot de nieuwvestiging en uitbreiding van forensische zorg.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde wijzigingen in het omgevingsplan, inclusief de verboden op nieuwe vestigingen en uitbreidingen van forensische zorg. De raad moet ook overwegen of zij het adviesrecht willen uitbreiden voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van forensische zorg.
SMART-analyse en Inconsistenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in het verbod op nieuwe vestigingen en uitbreidingen, meetbaar in termen van bedden en behandelplekken, en tijdgebonden in de context van het voorbereidingsbesluit van 18 maanden. Echter, er zijn enkele juridische onzekerheden en de noodzaak voor verdere voorbereiding voor een juridisch houdbare motivering voor het wegbestemmen van Fivoor.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met de beantwoording van de zienswijzen en de voorgestelde aanpassingen van het wijzigingsbesluit van het omgevingsplan “Forensische Zorg” vast te stellen. Tevens moet de raad beslissen over de wijziging van het adviesrecht met betrekking tot de nieuwvestiging en uitbreiding van forensische zorg.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er 114 zienswijzen zijn ontvangen en dat er overleg is geweest met relevante partijen zoals Altrecht, Fivoor, de gemeente De Bilt en de provincie. De nota van zienswijzen bevat reacties op de ingediende zienswijzen, wat wijst op een zekere mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt meer op de regie over de toewijzing van locaties voor forensische zorg en de impact op leefbaarheid en veiligheid.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt dat de kosten voor de ambtelijke inzet en het stedenbouwkundige bureau worden gedekt. Er is een extern advies ingewonnen over het risico op nadeelcompensatie, maar er is geen aanpassing van het omgevingsplan nodig gebleken. Het externe advies wordt geactualiseerd en nagezonden voor objectieve onderbouwing van de risico-inschatting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Forensische zorg Willem Arntszhoeve Den Dolder Altrecht Fivoor Omgevingsplan Zienswijzen Uitsterfregeling Veiligheid NadeelcompensatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststelling wijziging omgevingsplan 'Forensische Zorg'". Het voorstel beoogt de regie te voeren over en kaders te stellen aan de vestiging en uitbreiding van forensische zorg in de gemeente Zeist. Het belangrijkste besluit is het instellen van een verbod op nieuwe vestigingen en uitbreidingen van forensische zorg, met specifieke regelingen voor de bestaande zorg op de Willem Arntszhoeve in Den Dolder. Het plan omvat ook een informatieplicht voor zorgaanbieders en een wijziging van het adviesrecht van de gemeenteraad.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met een grondige behandeling van de zienswijzen en een duidelijke uiteenzetting van de wijzigingen in het omgevingsplan. Het bevat ook juridische en financiële overwegingen.
Rol van de Raad:
De raad heeft de taak om het voorstel te beoordelen en te besluiten over de vaststelling van de wijziging van het omgevingsplan. De raad moet ook het adviesrecht aanpassen voor toekomstige ontwikkelingen in de forensische zorg.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over het al dan niet instemmen met de voorgestelde beperkingen op de vestiging en uitbreiding van forensische zorg. Dit omvat het afwegen van belangen van veiligheid, leefbaarheid en de behoefte aan forensische zorg.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de beperkingen die het oplegt. Het is tijdgebonden door de noodzaak om voor juni 2025 te besluiten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van het vinden van een nieuwe locatie voor Fivoor kan een uitdaging zijn.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het wijzigingsbesluit van het omgevingsplan vast te stellen, inclusief de voorgestelde beperkingen en informatieplicht.
Participatie:
Er is beperkte participatie geweest, voornamelijk via zienswijzen en een inloopbijeenkomst. De betrokkenheid van de provincie en gemeente De Bilt is genoemd, maar er is geen uitgebreide participatie met de bredere gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen worden gedekt door een eerder vastgesteld budget. Er is een risico op nadeelcompensatie, maar dit wordt gemitigeerd door externe adviezen en aanpassingen in het plan.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Forensische zorg Willem Arntszhoeve Den Dolder Zienswijzen Uitsterfregeling Veiligheid Altrecht Fivoor Omgevingsplan LocatiekeuzeVerfijning van de zoekopdracht:
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Marcel Fluitman - CDA
Joyce Langenacker - Voorzitter
Marcel Fluitman - CDA
Joyce Langenacker - Voorzitter
Alexander Pieters - VVD
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Onbekende spreker
Joyce Langenacker - Voorzitter
Onbekende spreker
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Carlo Fiscalini - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Walter van Dijk - Wethouder
Joyce Langenacker - Voorzitter
Carlo Fiscalini - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Walter van Dijk - Wethouder
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Marcel Fluitman - CDA
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Carlo Fiscalini - Voorzitter
Marcel Fluitman - CDA
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
David Tompot - SP
Joyce Langenacker - Voorzitter
David Tompot - SP
Joyce Langenacker - Voorzitter
David Tompot - SP
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Alexander Pieters - VVD
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Carlo Fiscalini - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Marcel Fluitman - CDA
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Onbekende spreker
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
00:24:55 - 00:27:10 - 00:28:50 - 00:29:12 - 00:30:15 - 00:31:15 - 00:34:04 - 00:35:46 - 00:36:23 - 00:36:51 - 00:40:55 - 00:41:17 - 00:41:57 - 00:42:18 - 00:42:51 - 00:58:51 - 00:59:22 - 01:01:21 - 01:01:46 - 01:02:04 - 01:02:40 - 01:04:45 - 01:04:49 - 01:05:19 - 01:06:00 - 01:07:23 - 01:07:37 - 01:08:45 - 01:09:40 - 01:10:38 - 01:13:09 - 01:14:52 - 01:16:24 - 01:17:27
Angèle Welting - Wethouder
Roel van Nieuwstadt - Voorzitter
Annet Ploeg-Bos - ChristenUnie-SGP
Wilma Breddels - PvdA
Agendapunt 5 Voortgangsrapportage Implementatie Omgevingswet 2024-2032
GroenLinks pleit voor meer participatie in Omgevingswet
De gemeenteraad heeft het raadsvoorstel over de voortgangsrapportage van de Implementatie Omgevingswet 2024-2032 aangenomen. GroenLinks benadrukt het belang van participatie en roept op tot meer betrokkenheid van burgers bij ruimtelijke initiatieven.
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de voortgangsrapportage van de Implementatie Omgevingswet 2024-2032 en de evaluatie van het adviesrecht Bopa en het delegatiebesluit Omgevingsplan. Het doel is om de gemeenteraad te informeren en de voortgangsrapportage vast te stellen. Op 26 maart 2024 heeft de gemeenteraad het "Plan van Aanpak Implementatie Omgevingswet 2024-2032" vastgesteld, inclusief plannen voor de Omgevingsvisie 2050, het Omgevingsplan en participatiehandvatten. De raad ontvangt jaarlijks een voorstel over de voortgang en kan indien nodig uitgangspunten bijstellen. De evaluatie van het adviesrecht en delegatiebesluit toont beperkte aanvragen van Bopa's en wijzigingen in het Omgevingsplan, en stelt voor om de besluiten ongewijzigd te laten. Financieel is er een tekort voorzien voor 2025 en 2026, waarvoor maatregelen worden onderzocht. De raad heeft het voorstel op 13 mei 2025 aangenomen.
-
RV25_010 rv Voortgangsrapportage Implementatie Omgevingswet 2024 - 2032 (Besluit).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Voortgangsrapportage Implementatie Omgevingswet 2024 – 2032
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Voortgangsrapportage Implementatie Omgevingswet 2024 – 2032 en evaluatie adviesrecht Bopa en delegatiebesluit Omgevingsplan." Het voorstel beoogt de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet te rapporteren en de gemeenteraad te informeren over de evaluatie van het adviesrecht met betrekking tot Bopa en het delegatiebesluit Omgevingsplan. Het raadsvoorstel omvat de vaststelling van de voortgangsrapportage en de aangepaste uitgangspunten 5 en 9 uit het plan van aanpak. Daarnaast wordt de evaluatie van het adviesrecht en het delegatiebesluit ter kennisname aangeboden.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de voortgangsrapportage als de evaluatie van relevante besluiten omvat. Het biedt inzicht in de aanpassingen van uitgangspunten en de financiële implicaties.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de voortgangsrapportage en de aangepaste uitgangspunten vast te stellen. Daarnaast neemt de raad kennis van de evaluatie van het adviesrecht en het delegatiebesluit.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van de voortgangsrapportage en de aanpassing van de uitgangspunten. Dit omvat keuzes over hoe om te gaan met de financiële tekorten en de frequentie van informatievoorziening aan de raad.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het duidelijke doelen en tijdlijnen stelt. Er zijn geen directe inconsistenties opgemerkt, maar de financiële dekking voor toekomstige jaren is nog onzeker.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voortgangsrapportage en de aangepaste uitgangspunten vast te stellen en kennis te nemen van de evaluatie.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat participatie een onderdeel is van de implementatieplannen, maar er is geen specifieke nieuwe participatieactiviteit in dit voorstel opgenomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet als relevant onderwerp genoemd in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er is een cumulatief tekort van €231.310 voor de jaren 2025-2026. Het voorstel geeft aan dat er maatregelen onderzocht worden om dit tekort op te heffen, maar biedt nog geen concrete oplossingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Implementatie Omgevingswet Voortgangsrapportage Omgevingsvisie 2050 Omgevingsplan Participatiehandvat Bopa (Buitenplanse Omgevingsplanactiviteiten) Evaluatie adviesrecht Delegatiebesluit Uitgangspunten BegrotingVerfijning van de zoekopdracht:
-
RV25_010 rv Voortgangsrapportage Implementatie Omgevingswet 2024 - 2032 (Getekend).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het Raadsvoorstel: Voortgangsrapportage Implementatie Omgevingswet 2024 – 2032
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Voortgangsrapportage Implementatie Omgevingswet 2024 – 2032 en evaluatie adviesrecht Bopa en delegatiebesluit Omgevingsplan." Het voorstel beoogt de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet te rapporteren en de gemeenteraad te informeren over de evaluatie van het adviesrecht met betrekking tot Bopa en het delegatiebesluit Omgevingsplan. Het raadsvoorstel omvat de vaststelling van de voortgangsrapportage en de aangepaste uitgangspunten 5 en 9 uit het plan van aanpak. Daarnaast wordt de evaluatie van het adviesrecht en het delegatiebesluit ter kennisname aangeboden.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de voortgangsrapportage als de evaluatie van relevante besluiten omvat. Het biedt inzicht in de aanpassingen van uitgangspunten en de financiële implicaties.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de voortgangsrapportage en de aangepaste uitgangspunten vast te stellen. Daarnaast neemt de raad kennis van de evaluatie van het adviesrecht en het delegatiebesluit.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van de voortgangsrapportage en de aanpassing van de uitgangspunten. Dit omvat keuzes over hoe om te gaan met de financiële tekorten en de frequentie van informatievoorziening aan de raad.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het duidelijke doelen en tijdlijnen stelt. Er zijn geen directe inconsistenties opgemerkt, maar de financiële dekking voor toekomstige jaren is nog onzeker.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de voortgangsrapportage en de aangepaste uitgangspunten vast te stellen en kennis te nemen van de evaluatie.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat participatie een onderdeel is van de implementatieplannen, maar er is geen specifieke nieuwe participatieactiviteit in dit voorstel opgenomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet als relevant onderwerp genoemd in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Er is een cumulatief tekort van €231.310 voor de jaren 2025-2026. Het voorstel geeft aan dat er maatregelen onderzocht worden om dit tekort op te heffen, maar biedt nog geen concrete oplossingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Implementatie Omgevingswet Voortgangsrapportage Omgevingsvisie 2050 Omgevingsplan Participatiehandvat Bopa (Buitenplanse Omgevingsplanactiviteiten) Evaluatie adviesrecht Delegatiebesluit Uitgangspunten BegrotingVerfijning van de zoekopdracht:
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Gerard van Vliet - GroenLinks
Agendapunt 6 Nota risicomanagement en weerstandsvermogen
Zeist kiest voor financiële stabiliteit met nieuwe risicomanagementnota
De gemeenteraad van Zeist heeft de Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2025-2028 goedgekeurd. Deze nota, een update van de versie uit 2011, introduceert nieuwe elementen zoals het drie lijnen model en een hoofdstuk over frauderisico’s. Het doel is om risico's beter te beheersen en de financiële stabiliteit van de gemeente te waarborgen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat in de gemeenteraad van Zeist werd de nieuwe Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2025-2028 besproken en uiteindelijk aangenomen. De nota legt een vaste ratio voor het weerstandsvermogen van 1,0 vast, wat betekent dat de reserve weerstandsvermogen jaarlijks wordt aangepast. Dit beleid is bedoeld om risico-bewustzijn te vergroten en risico’s vroegtijdig te signaleren.Hoewel de nota geen directe financiële gevolgen heeft, draagt het bij aan de financiële stabiliteit van de gemeente door een gestructureerde aanpak van risicomanagement. De raad wordt twee keer per jaar geïnformeerd over de stand van zaken, en elke vier jaar vindt er een evaluatie van het beleid plaats.
Niet alle partijen waren het eens met de voorgestelde vaste ratio van 1,0. Zeister Belang uitte bezorgdheid over de abrupte verlaging van de ratio van 2,6 naar 1,0. "Wij hadden graag gezien dat dit getrapt zou worden ingevoerd," aldus mevrouw Van Kippersluis van Zeister Belang. Ondanks deze bezwaren stemde de meerderheid van de raad in met het voorstel.
De Partij van de Arbeid en GroenLinks waren enthousiast over de nota. "De vlag kan uit," verklaarde mevrouw Bremels van de PvdA. Ook de heer Van Nieuwstad van GroenLinks deelde deze vreugde, hoewel hij opmerkte dat hij nu iets anders moet bedenken om te zeggen tijdens de algemene beschouwingen, aangezien de discussie over de ratio nu van de baan is.
Het CDA stemde in met het voorstel, maar benadrukte het belang van een goed weerstandsvermogen. "Bij een groot risico moet er ruim voldoende weerstandsvermogen zijn," aldus mevrouw Kant van het CDA.
De VVD en D66 complimenteerden het college en de ambtelijke ondersteuning voor de gedegen nota. "Het risicomanagement is buitengewoon goed op orde," zei de heer Huiden van de VVD. D66 benadrukte het belang van een goede cultuur binnen de organisatie waarin risicomanagement de juiste positie krijgt.
Nieuw Democratisch Zeist waardeerde vooral de uitvoering van het drie lijnen model, waarbij iedereen verantwoordelijk is voor het signaleren en treffen van beheersmaatregelen voor risico's binnen het eigen werkveld.
Met uitzondering van Zeister Belang stemden alle partijen in met het voorstel, waarmee de nota officieel is aangenomen. De gemeenteraad van Zeist zet hiermee een belangrijke stap richting een gestructureerde en stabiele financiële toekomst.
Samenvatting
De gemeenteraad van Zeist heeft de Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen 2025-2028 vastgesteld. Deze nota is een actualisatie van de versie uit 2011 en bevat enkele nieuwe elementen, zoals aandacht voor het drie lijnen model, soft skills en een hoofdstuk over frauderisico’s. De nota legt een vaste ratio voor het weerstandsvermogen van 1,0 vast en bepaalt dat de reserve weerstandsvermogen jaarlijks wordt aangepast. Het risicomanagementbeleid is bedoeld om risico-bewustzijn te vergroten, risico’s vroegtijdig te signaleren en te zorgen dat risico’s in balans zijn met de weerstandscapaciteit. De nota heeft geen directe financiële gevolgen, maar draagt bij aan de financiële stabiliteit door een gestructureerde aanpak van risicomanagement. Het wettelijk kader voor deze nota is het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) en de Gemeentewet. De raad wordt twee keer per jaar geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot risicomanagement en weerstandsvermogen. Evaluatie van het beleid vindt elke vier jaar plaats.
-
RV25_013 ( GEWIJZIGD) Raadsvoorstel Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028 (Getekend).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028". Het voorstel beoogt de vaststelling van een geactualiseerde nota voor risicomanagement en weerstandsvermogen, die de vorige nota uit 2011 vervangt. De nieuwe nota introduceert het drie lijnen model, legt nadruk op soft skills en bevat een nieuw hoofdstuk over frauderisico’s. Het stelt een vaste ratio van 1,0 voor het weerstandsvermogen voor, met jaarlijkse aanpassing van de reserve. Het doel is om risicomanagement te verankeren in de organisatie en de financiële stabiliteit te waarborgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uitleg van de wijzigingen en de redenen daarvoor. Het bevat ook een financiële toelichting en juridische aspecten.
Rol van de raad:
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van de nota en het toezien op de uitvoering ervan. De raad wordt geïnformeerd over de voortgang en eventuele aanpassingen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de acceptatie van de voorgestelde vaste ratio van 1,0 voor het weerstandsvermogen en de jaarlijkse aanpassing van de reserve.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar met de vastgestelde ratio van 1,0. Het is tijdgebonden met een evaluatie elke vier jaar. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028 vast te stellen.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie van burgers of andere stakeholders in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet als relevant onderwerp genoemd in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel zelf heeft geen directe financiële gevolgen, maar het waarborgt financiële stabiliteit door een adequaat weerstandsvermogen. De methodiek voor aanpassing van het weerstandsvermogen verandert, maar er is geen specifieke dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Risicomanagement Weerstandsvermogen Drie lijnen model Soft skills Frauderisico’s Reserve weerstandsvermogen Financiële stabiliteit Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Financiële verordening Ratio 1,0Verfijning van de zoekopdracht:
-
RV25_013 ( GEWIJZIGD) Raadsvoorstel Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028". Het voorstel beoogt de vaststelling van een geactualiseerde nota voor risicomanagement en weerstandsvermogen, die de vorige nota uit 2011 vervangt. De nieuwe nota introduceert het drie lijnen model, legt nadruk op soft skills en bevat een nieuw hoofdstuk over frauderisico’s. Het stelt een vaste ratio van 1,0 voor het weerstandsvermogen voor, met jaarlijkse aanpassing van de reserve. Het doel is om risicomanagement te verankeren in de organisatie en de financiële stabiliteit te waarborgen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de achtergrond, de noodzaak van actualisatie, als de nieuwe elementen en methodieken beschrijft. Het biedt een duidelijke structuur voor de implementatie en evaluatie van risicomanagement.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de nota vast te stellen en toezicht te houden op de uitvoering ervan. De raad wordt geïnformeerd over de voortgang en eventuele aanpassingen via de begroting en jaarrekening.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van de nieuwe nota en de voorgestelde vaste ratio van 1,0 voor het weerstandsvermogen. Dit impliceert een keuze voor een meer gestandaardiseerde aanpak van risicomanagement.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART in de zin dat het specifieke doelen stelt (vaststelling van de nota), meetbaar is (ratio van 1,0), en tijdgebonden (2025-2028). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028 vast te stellen, wat al is gebeurd met 29 stemmen voor en 1 tegen.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie van burgers of andere externe stakeholders in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet als relevant onderwerp genoemd in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen, maar benadrukt het belang van een voldoende weerstandsvermogen voor financiële stabiliteit. De methodiek voor aanpassing van het weerstandsvermogen verandert, maar er is geen specifieke dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Risicomanagement Weerstandsvermogen Drie lijnen model Soft skills Frauderisico’s Weerstandscapaciteit Financiële stabiliteit Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Financiële verordening Reserve aanpassingVerfijning van de zoekopdracht:
-
RV25_013 (VERVALLEN) Raadsvoorstel Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028". Het voorstel beoogt de actualisatie van de nota uit 2011 vast te stellen, met behoud van de bestaande theorie en methodiek. Er zijn echter nieuwe elementen toegevoegd, zoals het drie lijnen model, aandacht voor soft skills, en een hoofdstuk over frauderisico’s. De nota stelt een vaste ratio voor het weerstandsvermogen van 1,0 voor en bepaalt dat de reserve weerstandsvermogen eenmaal per jaar wordt aangepast. Het doel is om risicomanagement te verankeren in de organisatie en de financiële stabiliteit te waarborgen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de noodzakelijke actualisaties en aanpassingen beschrijft, inclusief de nieuwe focusgebieden zoals het drie lijnen model en frauderisico’s. Het biedt een duidelijk kader voor risicomanagement en weerstandsvermogen.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de Nota risicomanagement en weerstandsvermogen vast te stellen. Daarnaast wordt de raad geïnformeerd over de stand van zaken omtrent risicomanagement en weerstandsvermogen via de begroting en jaarrekening.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van de nota en daarmee de voorgestelde wijzigingen en focusgebieden goedkeuren. Dit omvat de keuze voor een vaste ratio van 1,0 voor het weerstandsvermogen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART in de zin dat het specifieke doelen en methodieken beschrijft, zoals de vaste ratio van 1,0. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de Nota risicomanagement en weerstandsvermogen 2025-2028 vast te stellen.
Participatie:
Er wordt geen specifieke participatie van externe partijen of burgers genoemd in het voorstel. De focus ligt op interne communicatie en implementatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet als een relevant onderwerp genoemd in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het vaststellen van de nota heeft geen directe financiële gevolgen. Het doel is om financiële stabiliteit te waarborgen door een voldoende omvang van het weerstandsvermogen te handhaven. De methodiek voor het aanpassen van het weerstandsvermogen verandert, maar dit heeft geen directe financiële impact.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Risicomanagement Weerstandsvermogen Drie lijnen model Soft skills Frauderisico’s Reserve weerstandsvermogen Financiële verordening Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Actualisatie WeerstandscapaciteitVerfijning van de zoekopdracht:
Joyce Langenacker - Voorzitter
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Joyce Langenacker - Voorzitter
Wilma Breddels - PvdA
Joyce Langenacker - Voorzitter
Esther Kant - CDA
Joyce Langenacker - Voorzitter
Onbekende spreker
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Onbekende spreker
Joyce Langenacker - Voorzitter
Roel van Nieuwstadt - Voorzitter
Joyce Langenacker - Voorzitter
Hannie van Kippersluis - ZeisterBelang
Wilma Breddels - PvdA
Esther Kant - CDA
Marco Huijben - VVD
Hafid Boutahar - D66
Roel van Nieuwstadt - Voorzitter
Agendapunt 7 Vernieuwde inkoopkoers Jeugd en Wmo regio Zuid Oost Utrecht
Nieuwe Inkoopkoers Jeugd en Wmo: Een Stap naar Zelfredzaamheid in Zuid Oost Utrecht
De gemeenteraad van Zuid Oost Utrecht heeft met een ruime meerderheid ingestemd met een vernieuwde inkoopkoers voor Jeugd en Wmo. Deze koers, die vanaf 2027 van kracht wordt, richt zich op het versterken van zelfredzaamheid en het sociale netwerk van inwoners. Het doel is om een duurzaam zorgstelsel te creëren binnen de beschikbare middelen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel met 30 stemmen voor aangenomen. De vernieuwde inkoopkoers, die een budget van 80 miljoen euro omvat, is het resultaat van een intensief proces waarbij de vijf gemeenten in de regio samenwerkten met diverse stakeholders. Het voorstel beoogt laagdrempelige, collectieve voorzieningen te bieden en de nadruk te leggen op zelfredzaamheid.Mevrouw Bakker benadrukte het belang van monitoring: "Laten we niet alleen op de financiën monitoren, maar ook op de effectiviteit van de zorg." Ze stelde voor om raadsrapporteurs in te zetten om de voortgang te volgen, een idee dat nog verder besproken zal worden. "Deze koers gaat echt een uitwerking hebben voor onze inwoners," voegde ze toe, en benadrukte het belang van een goed communicatieplan.
De ChristenUnie-SGP sprak haar steun uit voor de koers, die zij als een versterking van het normale leven beschouwt. "Dienstbaar zijn en tijd voor elkaar, een mooie koers die belangrijk is voor de samenleving," aldus mevrouw Ploeg. Ze waarschuwde echter dat de zachte stem in de zorgvragen gehoord moet blijven worden en dat het geen bezuinigingsmaatregel mag worden.
D66, vertegenwoordigd door de heer Van den Heuvel, was eveneens positief. "We denken dat er hele goede uitgangspunten liggen voor de inkoop van de jeugd en Wmo," zei hij. Hij benadrukte dat het bouwen van sociale netwerken essentieel is en dat de gemeente hierin een rol heeft.
GroenLinks complimenteerde de betrokkenheid van de raad en de regionale bijeenkomsten die zijn georganiseerd. "We zijn benieuwd naar de concrete uitwerking," zei mevrouw Zwart, en benadrukte het belang van een stevige sociale basis.
De brede steun vanuit de gemeenteraad werd bevestigd door de heer Visser van de SP, die kort maar krachtig aangaf: "Wij stemmen voor het raadsvoorstel en kijken uit naar het vervolg van dit proces."
Met de goedkeuring van deze vernieuwde inkoopkoers zet Zuid Oost Utrecht een belangrijke stap richting een toekomstbestendig zorgstelsel, waarin zelfredzaamheid en sociale netwerken centraal staan.
Samenvatting
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van een vernieuwde inkoopkoers voor Jeugd en Wmo in de regio Zuid Oost Utrecht, die als basis dient voor nieuwe overeenkomsten met zorgaanbieders vanaf 2027. De vijf gemeenten in deze regio werken al samen binnen het sociaal domein en hebben de inkoopkoers uit 2019 herzien vanwege toenemende druk op hulp en ondersteuning. De vernieuwde koers richt zich op het bieden van laagdrempelige, collectieve voorzieningen en het verminderen van aanvullende zorg, met een focus op zelfredzaamheid en het sociale netwerk van inwoners. De gemeenteraden hebben de uitgangspunten en ontwikkelrichtingen vastgesteld, en de inkoopkoers is verder uitgewerkt met input van stakeholders. Het doel is om een duurzaam stelsel te creëren binnen de beschikbare middelen en menskracht. De raad heeft het voorstel met 30 stemmen voor aangenomen.
-
RV25_018 Raadsvoorstel - Vernieuwde inkoopkoers Jeugd en Wmo regio Zuid Oost Utrecht (Besluit).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vernieuwde inkoopkoers Jeugd en Wmo regio Zuid Oost Utrecht". Het voorstel richt zich op het vaststellen van een vernieuwde regionale inkoopkoers voor Jeugd en Wmo in de regio Zuid Oost Utrecht. Deze koers vormt de basis voor het inkoopproces dat moet leiden tot nieuwe overeenkomsten met zorgaanbieders vanaf 1 januari 2027. De vernieuwde koers beoogt een verschuiving van individuele zorg naar collectieve voorzieningen, met een focus op zelfredzaamheid en het sociale netwerk van inwoners. Het doel is om binnen budgettaire kaders passende hulp te bieden en een duurzaam zorgstelsel te creëren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke beschrijving van de doelen, de noodzaak van de veranderingen, en de stappen die genomen moeten worden. Er is echter beperkte informatie over de specifieke implementatieplannen en de evaluatiecriteria.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van de vernieuwde inkoopkoers. Ze hebben de uitgangspunten en ontwikkelrichtingen goedgekeurd en moeten nu het herijkte voorstel formeel vaststellen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de verschuiving van individuele zorg naar collectieve voorzieningen en de focus op zelfredzaamheid. Dit kan leiden tot politieke discussie over de impact op kwetsbare groepen en de verdeling van middelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel er duidelijke doelen zijn, ontbreken specifieke meetbare resultaten en tijdlijnen voor sommige onderdelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de verschuiving naar collectieve voorzieningen kan een punt van zorg zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de vernieuwde inkoopkoers vast te stellen, zoals voorgesteld.
Participatie:
Er is sprake van participatie met verschillende stakeholders, waaronder adviesraden en zorgaanbieders. Hun input is verwerkt in het voorstel, wat wijst op een participatief proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van een houdbaar zorgstelsel, maar er is geen expliciete focus op ecologische duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert een verschuiving van middelen naar collectieve voorzieningen. Er wordt aangegeven dat dit budgetneutraal kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van bestaande middelen en specifieke uitkeringen. Er is echter geen gedetailleerde financiële analyse of risico-inschatting opgenomen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Inkoopkoers Jeugd Wmo Zorgaanbieders Collectieve voorzieningen Sociaal domein Ondersteuning Gemeenteraden Contracten Sociale netwerkVerfijning van de zoekopdracht:
-
RV25_018 Raadsvoorstel - Vernieuwde inkoopkoers Jeugd en Wmo regio Zuid Oost Utrecht (Getekend).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vernieuwde inkoopkoers Jeugd en Wmo regio Zuid Oost Utrecht". Het voorstel richt zich op het vaststellen van een vernieuwde regionale inkoopkoers voor Jeugd en Wmo in de regio Zuid Oost Utrecht. Deze koers vormt de basis voor het inkoopproces dat moet leiden tot nieuwe overeenkomsten met zorgaanbieders vanaf 1 januari 2027. De vernieuwde koers beoogt een verschuiving van individuele zorg naar collectieve voorzieningen, met een focus op zelfredzaamheid en het sociale netwerk van inwoners. Het doel is om binnen budgettaire kaders passende hulp te bieden en een duurzaam zorgstelsel te creëren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke beschrijving van de doelen, de noodzaak van de veranderingen, en de stappen die genomen moeten worden. Er is echter beperkte informatie over de specifieke implementatieplannen en de evaluatiecriteria.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van de vernieuwde inkoopkoers. Ze hebben de uitgangspunten en ontwikkelrichtingen goedgekeurd en moeten nu het herijkte voorstel formeel vaststellen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de verschuiving van individuele zorg naar collectieve voorzieningen en de focus op zelfredzaamheid. Dit kan leiden tot politieke discussie over de impact op kwetsbare groepen en de verdeling van middelen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Hoewel er duidelijke doelen zijn, ontbreken specifieke meetbare resultaten en tijdlijnen voor sommige onderdelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de verschuiving naar collectieve voorzieningen kan een punt van zorg zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de vernieuwde inkoopkoers vast te stellen, zoals voorgesteld.
Participatie:
Er is sprake van participatie met verschillende stakeholders, waaronder adviesraden en zorgaanbieders. Hun input is verwerkt in het voorstel, wat wijst op een participatief proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van een houdbaar zorgstelsel, maar er is geen expliciete focus op ecologische duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
Het voorstel impliceert een verschuiving van middelen naar collectieve voorzieningen. Er wordt aangegeven dat dit budgetneutraal kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van bestaande middelen en specifieke uitkeringen. Er is echter geen gedetailleerde financiële analyse of risico-inschatting opgenomen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Inkoopkoers Jeugd Wmo Zorgaanbieders Collectieve voorzieningen Sociaal domein Ondersteuning Gemeenteraden Contracten Sociale netwerkVerfijning van de zoekopdracht: